Eturenkaan paineet.

Ketju osiossa 'Street & Race', aloittaja fsvaasam, 29.5.2018.

 1. fsvaasam

  fsvaasam 3rd gear

  Ootteko huomannu eturenkaiden paineilla minkälaista eroa loppunopeuteen?
  Ensimmäisiä lähtöjä takana kesäkäyttis Novalla ja hieman loppunopeutta tarviis olla enemmän.
  Tuo novan orggis ohjausgeometria vaan pahentaa tilannetta mulla kun keula ylhäällä kiihdyttäessä on aurausta rajusti.
  Vois koittaa pistää BFG pyöriin lisää ilmaa jos auttaa, mitä ootte mieltä?
   
 2. Shining Whit

  Shining Whit Gearhead

  Ei ainakaan haittaa, sen vaan mitä sielu sietää
   
 3. 120ZZZ

  120ZZZ 3rd gear

  Rengasliikkeessä sanottiin sielun painekesto 4.7 baria. Varmaan joku rengasliike sanoo muuta.
  Käytän radial eturenkaissa 4.5baria.
   
 4. 4d sedan

  4d sedan Gearhead

  Varmaankin käytännössä niitä tosi pieniä nyansseja eturenkaan paineet.
  Joskun kaveri meinas että onpa tyhjän näköiset etunuljut Chevy II:ssa(ahdetussa aika painava keula kaikkein härpäkkeiden johdosta), joten nostin kokeeksi 2,5bar -> 3,5bar, ja ajoin muistaakseni kympin nopeemmin edellislähtöön verrattuna, loppunopeus oli kyllä kilsalleen sama, voi olla että sielläkin kymmenys tai pari tuli lisää kun 60ft parani aivan hitusen.

  Tarkoitan sanoa että ei sieltä paljoa ole löydettävissä vauhtia, radiaaleista fnont runnereihin siirryttäessä voikin olla kilsa tai pari muista tekijöista riippuen löydettävissä?
   
 5. Kerpo

  Kerpo 3rd gear

  Kiinnostais kans paljonko kapea front runner rättirengas eroaa varttimailin ajassa tai nopeudessa johonkin 175-195mm radialiin. Onko kellään kokemusta?
   
 6. Shining Whit

  Shining Whit Gearhead

  Suurempi merkitys lie renkaan halkasijalla ja painolla. Kymppi on ajassa paljon, tuskin saa eturenkaalla mitenkäänpäin.
   
 7. fsvaasam

  fsvaasam 3rd gear

  Kyllä mäkin samoilla linjoilla olen että ei kai siinä aikaa kauhesti säästä. Pisti asia mietityttämään josko vierintävastuksen lisäksi kitkavastus on myös kehissä. Löysin kuvan missä novan etu pyörä sojottaa aika pervolla tavalla. Pitää kokeilla tuutata kunnolla ilmaa seuraavaks niin sillähän se selviää. Hammastanko tulee ens kesäks mikä korjaa samalla tuota sysipaskaa geometriaa.

  https://photos.google.com/share/AF1...?key=dThqbVBQYkphbTJpVTBEVlhRMlhLVER2NHJyM3dR
   
 8. artsiracing

  artsiracing Gearhead

  Jos pelkkää kiihdyttelyä ajatellen tuolle jotain tekis, niin ilmanpaineitten lisäks pyöräkulmien säätö kohdalleen tuossa kiihdytysasennossa.
   
 9. fsvaasam

  fsvaasam 3rd gear

  Kävi mielessä säätökin, mutta ei taida olla sen väärti tällä kertaa. Tulee niin paljon ajeltua kadulla ja vain muutama varttimaili rykäisy niin taitaa jäädä säätelemättä tänä kesänä. Kiva silti koittaa mitä tuo paineen kasvatus vaikuttaa tässä tapauksessa. Se kun on helppoa ja vaivatonta.
   
 10. fmila

  fmila Gearhead

  Kun tossa F-bodyn alustassa on tuo ylä- ja alatukivarsien kulmaero varsin suuri, niin sitä voisi auttaa ns. pitkällä yläpallonivelellä. Sen myötä tukivarsien kulmat pysyy paremmin samoina keulan korkeuden muutoksista huolimatta ja camber kulma ei muutu "joustoliikkeen" myötä enää niin paljoa. Auttaa myös kääntymiseen, kuulemma? Omaani en ole tuota kokeillut, vielä.

  Sitten kun alat kulmia säätämään, niin laita jotain Guldstrandin modifikaation mukaan. Itsellä on Casteria liki niin paljon kuin oli mahdollista, ilman että Camber menee liian rankaksi. Sitten pikkusen lisää aurausta niin renkaatkaan ei kulu sisäreunasta liikaa. Sen myötä mutkiin ajaminenkin muuttuu paljon miellyttävämmäksi.

  Caster n 3,75 astetta
  Camber n - 0,5 astetta (tais olla oikealla liki -0,75 , vasemmalla -0,40 ??) , meni kompromissin puolelle, noiden säätöpalojen kanssa.
  Aurausta n 2 mm (painetangolla ehkä 0,5 mm)
  Sitten vielä nopea tehostettu simpukka(tarvii tehostimen noilla arvoilla!) Käy 2-gen Camarosta, tarttee vaan siirtää oma kääntövarsi 2-gen. tilalle ja rattiakselin
  murrosta voi joutua sovittelemaan.

  Mutta ei nuo kulmamuutokset siitä nopempaa tee vartilla, tuo yläpallonivelen muutos kyllä vaikuttaa pyörän asentoihin ja vastuksiin sen myötä. Front Runnerit taasen ovat paljon keveämmät kuin radiaalit, sen vuoksi hyrrä-vastus pienenee ja keulakin vähän kevenee. Stockereissa silläkin on oma vaikutuksensa, kun säästyneen painon voi sitten tarvittaessa siirtää takakonttiin pitoa lisäämään.

  t. AM
   
 11. fsvaasam

  fsvaasam 3rd gear

  Okei, hyvää infoa kiitos, näitä on hyvä lukea ja oppia. Oli kans aikanaan tuo guldstrand modaus mielessä ja varmaan ois hyvä vieläkin mutta ohjaus jäis armottoman hitaaks edelleen niin meinasin ens kesäks siirtyä hammastankoon kokonaan. Ameriikan jermut myy valmiiks suunniteltua kittiä jossa on 4 tai 5 gen mussen hammastanko viriteltynä sopivalla ohjausgeometrialla, niin meinasin tilata sellasen jossain kohtaa kun saa ajelut ajeltua tältä kesää. Veikkaan että sillä saa paljon ajettavuutta pelottavasta siedettävän suuntaan :)
   

Kerro tästä muillekin!