fosforihappo?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Anonymous, 21.8.2005.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Autona hiace vm.-91 tyypillisine ruostekukkineen. Onko tuo fosforihappo minkä hintaista, minkäkokoisina pötteinä sitä myydään ja paljonkohan sitä noin suurinpiirtein kuluu? Jos hiekkapuhalluksen sijaan päästelen laikalla ja tuolla hapolla, niin ajaako saman asian kuin hiekkapuhallus?
     
  2. Sumu

    Sumu Gearhead

    Justiin hain aposta 50cl ja maksoi 7.77€. Siis vahvuus 85,5%.
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Automiesten Lidlissä - Biltemassa on myynnissä litkua ruosteenpoistoon, joka on käytännössä sisällysluettelon perusteella laimennettua fosforihappoa. Napparämmät varmaan laskevat hintasuhteen apteekin fosforihappoon , kumpi tulee edullisemmaksi..
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Jep, bilteman tavara on ihan ok. Ohjeessa sanotaan että voi laimentaa 1:10, mutta uskoo ken haluaa, minä laimensin vain noin 1:5 ja toimi.

    Motonetissa kanssa löytyy fosforihappoa, en nyt muista tuotenimeä, mutta kun tiskiltä kysyy niin eiköhän löydy.

    Noista kahdesta huomasin bilteman tavaran olevan parempaa ja edullisempaa, sisältää jotain tunkeutuvia ym:ta aineita.
     
  5. SportVan-75

    SportVan-75 3rd gear

    Fosforihappo

    Fosforihaposta on mulla kokemusta aika vähän, mut kerron kokemuksistani. Ostin taannoin n.15 vuotta sitten 10L pytyn lähes laimentamatonta fosforihappoa hinta oli kai jotain 100mk(muistaakseni), teollisuudelle. Monimutkaisten osien ruosteenpoistoon se on mainiota tavaraa, happo syö ruosteet sieltäkin mihin hiekkapuhalluksella ei pääse, esim ovenreunojen kantatut reunat missä useampi pelti on prässätty päällekäin. Vesiliukoisena fosforihappo ei mene rasvaisiin rakoihin, joten esikäsittelynä rasvanpoisto liuottimella on joskus tarpeen. Happo laimenee "syödessään" ruostetta joten sitä pitää valella uudelleen ja harjailla silloin tällöin... jos osa on pieni niin sen voi upottaa happoaltaaseen kokonaan. Mutta happo on työssään hidas, lämpimässä happo vaikuttaa nopeammin, mutta myös kuivuu nopeammin. Talouskelmulla tms voi pitää kuivumista kurissa. Lopuksi huuhtelu kuumalla vedellä ja nopea kuivaus lämpöpuhaltimella. Huomattavaa on sekin että "raaka" fosforihappo pehmentää joitakin maalilaatuja. Joten hapotettava alue pitää rajata muovikelmulla ja muoviteipillä.
    Juuri ehdottamallasi tavalla käsittelin omaa käyttökinneriäni hyvin tuloksin: Jäykkäharjaisella teräsharjalaikalla eri suuntiin hioen ja lopuksi hapolla kraaterin pohjat puhtaiksi. EI SOVI URAKKAMIEHILLE sillä tuossa lotraamisessa menee aikaa paljon enemmän kuin hiekkapuhalluksessa, varsinkin viileässä!
    Hapottamista voin suositella em hankaliin paikkoihin, tai venymisvaarassa oleviin suuriin suoriin peltipintoihin.
    Itselläni on niin niukasti vapaa-aikaa että tartun mieluummin ensin teräsharjalaikkaan ja loput hiekkapuhaltamalla (bonuksena karkea puhallettu pinta antaa hyvän tartunnan kiteille/maaleille).
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    tohon teräsharjaukseen:

    monessti (aina) käy niin että ruosteharjaus saa aikaan tosi hienon ja kiiltävän pinnan mutta tosiruoste on ja pysyy (napauta vasaralla sitä ruostekohtaa ni taas irtoaa kamaa lisää) eli : RUOSTEHARJAUS VAIN KIILLOITTAA SEN RUOSTEEN NORMAALIN PELLIN NÄKÖISEKSI - olkaa tarkkana
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    mukava tietää fosforihaposta, ite oon kokeillut samaa (15v sitten) , näytti toimivan , mut en tiedä sen jälkikäsittelystä - voiko maaalata suoraan päälle vai mitä pitää tehdä, riittääkö vesipesu (joka taas ruostuttaa - siis todella - olen tekulla tehnyt ko. kokeen - pesty metalli näkyi mikroskopisssa umpiruskeana- ruosteena- - vaikka silmä sanoi pellin olevan kirkkaan puhtaan- tämä ilman fosforihappoa)
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    tietääx kukaan mitä toi fosforihappo saa aikaan peltisaumoissa johon se on mennyt ja josta sitä ei saa pois mitenkään (esim. bensatankin saumat) -- eli jatkuuko syöpyminen muun pintakäs. jälkeen kaht. kauheemmin
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Täytyykö laimentaa miten paljon?
     
  10. Sumu

    Sumu Gearhead

    Testasin sekä raa'alla ja puoliksi lantratulla. Raaka on melko tehokasta...
    Lantrattukin toimi tosi hyvin.
     
  11. Lancer 225 2d

    Lancer 225 2d Gearhead

    Saumoihin happoa ei kannata päästää. On vaikeaa ellei mahdotonta saada pois, totesin tuon upotettuani etusivulasin alle tulevan pellin happoon. Huuhtelin osan mahdollisimman hyvin, annoin kuivua, teräsharjasin pintaan tulleen kevyen ruosteen pois ja maalasin. muuten kesti hyvin, mutta saumasta rupesi pukkaamaan ruostetta aika pian. Muuten kokemukset hapon käytöstä ruosteen poistoon ovat melko hyviä.

    Älkääkä päästäkö happoa kuivumaan osien pintaan, ottaa tosi kovin kiinni tehden pintaan sinisen kivikovan kerroksen.
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Mistä tuon nyt sitten tietää, että koska on aika huuhdella hapot pois? Jos sitä laittaa pieninä määrinä, niin kuivaako minuuteissa, kymmenissä minuuteissa jne. Onko paras tapa laittaa suihkepullolla vai siveltimellä?
     
  13. Anonymous

    Anonymous Guest

    tietääkseni fosforihapon saa jättää siitehen pintaan kuivumaan.tekee jnk kalvon joka on hyvä tartunta pinta maalille ja kestävä.tiedä sitten näin muistelen kuulleeni jostain...sitruunahappo pitää huuhdella hyvin pois ainakin.sillä saaa myös osista hyvin puhtaita.Itse olen kokeilllut vain tota sitruunahappoa joten en ota mitään takuita asiasta.
     
  14. kaitsu66

    kaitsu66 1st gear

    On tässä tullut luettua erinäisiä mielipiteitä tosta fosforihapon käytöstä ja hiukan ristiriitaista tietoa on ollut tarjolla lähinnä tuon huuhtelun suhteen. Jossain oli puhetta että fosforihappo saa pellin pintaan aikaan suojaavan kerroksen, eli tapahtuu fosfatoituminen, siten huuhtelu olisi siis ennemminkin pahasta. Toisaalla taas sanotaan että huuhtelu on ehdottomasti tehtävä.

    Eli mikähän mahtaa nyt olla se lopullinen totuus tuon huuhtelun tarpeellisuudesta, tarviiko huuhdella vaiko ei? Entä päteekö kaikissa tilanteissa?
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    mulla on autossa pohja ruostunu sisäpuolelta.jos pensselöin koko pohjan tuolla fosforihapolla,annan kuivua ja teräsharjaan sen mustan pinnan poies.tarviiko vielä vedellä huuhdella?
     
  16. Sumu

    Sumu Gearhead

    Tuo fosforihappo voisi olla hyvä vaihtoehto moottorinlohkon putsaamiseen.
    Eli tarviiko sen hapon huuhdella pois lohkon pinnasta jos maalaa happokäsittelyn jälkeen?
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

    kokeilin juuri fosforihappoa foordin rintapellin koteloon,näyttäs lähtevän ruoste 8) suihkutin kylläkin laimentamattomana,toistan vielä käsittelyn,jonka jälkeen pesu,kuivaus ja kotelomassat sisään :odroll:
     
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    maksaa vaan apteekissa aivan sairaasti.saakohan sitä muualta :eek:
     
  19. JPK

    JPK 1st gear

    Jep. 80 litra. Ja kasa hämmästyneitä katseita :eek:
     
  20. Anonymous

    Anonymous Guest

    Mites on, kestääkö renkaat tuota happoa, duunissa on tuota litkua ja meinasin puhdistaa vanteet pintaruosteesta?
     

Kerro tästä muillekin!