GM LS ja GMPP -moottoreiden nykiminen

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja C5_Z06, 16.5.2019.

 1. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  Vahinkoja sattuu kaikille.

  Kerrasta oppii, sanotaan.

  Tässä tapauksessa ei taida olla kerrasta kyse.

  Huonoja kokemuksia on valitettavasti kertynyt eräästä LS-moottorien toimittajasta. Harmittaa asiakkaankin puolesta se, että säätöreissut tyssää heti alkuunsa ihan perusasioihin.

  Silti tässä neuvoja LS-moottorien toimittajille:

  - alle 600 hp moottoreissa ÄLKÄÄ TYRKYTTÄKÖ 3 BAR MAP-antureita! Tähän on montakin syytä.

  - EI SORMIN PIUHOJA PYÖRITELTYJÄ JA TEIPATTUJA johtosarjoja! Ne pitää tehdä kunnolla!

  - laittakaa johtosarjoihin MERKINTÄ ETULABDOJEN BANKista eli mille puolelle ne on tarkoitettu!

  - älkää tehkö MITÄÄN muokkauksia vakiosäätöihin; pelkkä vakioboksi kiitos vaan ilman mitään sähellyksiä!

  Samaan asiaan liittyen: asiakas kyseli "yllättäen" LS-moottoreiden johtosarjan tekijää Suomesta. Kerroin että onhan niitä Suomessa, mutta en nyt saa mieleeni nimimerkkiä tällä foorumilla. Jos luet tämän viestin, niin laitatko yhteystietosi, niin välitän tiedon eteenpäin.
   
  xarper ja J.J tykkäävät tästä.
 2. impala-63

  impala-63 Gearhead

 3. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  Tuntematon kirjoittaja LS1techissä kommentoi LS-moottoreiden säätämisen haasteista ja alan guru Greg Banish vastaa kyseiseen viestiin.
  Greg Banish nimimerkillä "TurboLX" kommentoi sitten allaolevan mukaisesti. (Greg on tehnyt myös aiheesta muutaman DVD:n https://calibratedsuccess.com/media/dvds/ ):

  ...This is a big part of why I don't bother tuning for the general public anymore. It does indeed take more time up front to do the part throttle mapping (which should be done prior to the first WOT pull!) and requires a load bearing dyno to perform correctly. With the general expectation on the forums that these complex systems should be completely calibrated for all weather and traffic conditions for only $600, that means that the calibrator would often have to work for about $60/hr before any dyno costs, taxes, insurance, consumables, etc. This is where having a solid method/procedure helps, but it still takes more time than most realize, even for a skilled calibration engineer. It takes even longer if one is chasing their tail or uneducated as to how the ECU really controls things.

  Ja näihän se tosiaan menee.

  Jossain jenkkilän Hot Rod lehdissä asiaa tuskin mainitaan ja jutuissa kerrotaan vain saavutetuista huipputehoista ja väännöistä.

  Tässä alkuperäinen ketju:

  https://ls1tech.com/forums/pcm-diag...06-lsx-454-big-cam-idle-cruise-tune-help.html

  Hienointa oikeasti näiden vehkeiden säätämisessä on katuajo kun saa kaiken natsaamaan ja moottori ei nyi yhtään vaan vetää puhtaasti kaikissa tilanteissa. Aina se ei onnistu ekalla eikä tokallakaan kerralla, mutta sit kun onnistuu niin onhan se makeeta.
   
 4. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Hotrodissa oli aikanaan juttu gm ramjet 502 moottorista. Siinä kerrottiin kun inssit ajeli -70 avochevellellä ympäriinsä ja sääti sitä. Oisko ollu neljän ukon tiimi, eli yks ajo ja kolmella läppärit kiinni ja säätivät ja säätivät. Ja se miten kauan säätö kesti oli ihan älytöntä. Mutta lopputulos oli tehdasta tyydyttävä ja open loopissakin tosi lähellä hyviä säätöjä, kelissä kuin kelissä, vuoristolla ja merenpinna tasossa.

  Antoi vähän mittakaavaa oman läppärin kanssa tursimiseen. No nykyään on hienommat tiedonkeruut ja monelaiset apuvälineet ja jopa itseoppivia systeemejä. Mutta on siinä kova homma saada ihan viimesen päälle säätöihin tommonen vähä rajummalla nokalla oleva moottori.
   
 5. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  Tuossa kesän aikana tuli vastaan vähän karskimpi-nokkainen LS-projekti.

  Koneen rakentanut veijari kertoi, että Lunatilta oli erikseen lähetetty sähköpostia jossa kysyttiin, että haluatteko todellakin tämän nokan katuautoon:

  Advertised Duration (Int/Exh): 302/314 ;Duration @ .050 (Int/Exh): 251/263 ;Gross Valve Lift (Int/Exh): .651"/.651" ;LSA/ICL: 114/112 ;Valve Lash (Int/Exh): Hyd/Hyd ;RPM Range: 3000-7500

  https://www.lunatipower.com/voodoo-...c-roller-cam-gm-v8-ls-gen-iii-iv-302-314.html

  No kun asiakas halusi sellaisen niin sitten sellainen moottoriin asennettiin.

  Ei mennyt enää tietenkään vanhoilla LS-säädöillä. Kasteli startatessa tulpat ja ahdetussa moottorissa ja Veten ahtaassa konehuoneessa tulppien kuivaaminen ei asiakkaan mukaan ollut kovinkaan miellyttävää, saatikka nopsasti tehtävissä.

  GM:n P01 PCM:n rajat alkoivat tulemaan vastaan ja tällä kertaa poikkeuksellisesti kaasuläppään olisi kannattanut porata pieni reikä. Ihan vaan siksi, että tyhjäkäynnin ilmamassan asetukset olivat kaikkien kikkailujenkin jälkeen täysin tapissa. Aivan helkkarin iso Prochargerin sentrifugaaliahdin levellä remmivedolla tarttee pikkuauton moottorin verran voimaa pelkkään pyörittämiseen. No ei ehkä niin paljon, mutta suhteessa vakio-LS-moottoriin kuitenkin aika paljon.

  Onneksi ongelma ilmeni vain kylmällä moottorilla ja parikymmenen ekan sekunnin aikana, jos automaatissa vaihde siirrettiin heti pakille tai D:lle. Eli moottori meinasi sammua, mutta ei kuitenkaan aina.

  No, pikku ohjeistuksella asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen. Soitteli sitten muutamaa viikkoa myöhemmin, että hienosti on pelannut arkiajossa. Ja säätäjän näkökulmasta mikäs sen mukavampaa kuultavaa.

  Tämän ketjun otsikkoon viitaten on pakko lisätä, että noilla asteilla ja osakaasulla tietyillä kierroksilla (1400....1800 tms.) reversiosta ei pääse kokonaan eroon, eli manuaalivaihteisella autolla ajotyyli on pakko sovittaa siten, että välttää näitä kierroksia. Automaatilla taas lukkoturbiinin asetusten muuttaminen siten, että turbiini lukittuu riittävän korkealla nopeudella (km/h) poistaa ongelman. En muista enää tarkasti, mutta matka-ajossa jossain 110 km/h nopeudessa nelosvaihteella lukitus aktivoitui ja silloin moottori ei enää nykinyt osakaasulla.

  [​IMG]
   
  studio57 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!