GMC Vandura -86 laukesi, mutta mikä siitä?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Agathon, 22.2.2007.

  1. Agathon

    Agathon 1st gear

    Päivää.

    Meni ajossa ja sen jälkeen vaihde päällä kuului kaamea rutina ja tälläisiä osia löytyi tieltä
    http://www.gloomy-grim.info/GMC/
    Mikäköhän laukesi? Kardaanin ristinivel (vai mikäs se onkaan)? Ei vedä, enää ei tosin kuulu rutinaa... Pitääkö kardaani irroittaa hinauksen ajaksi?

    Jos kardaani, niin mistä osia/uusi (käytetty)? Auto ollut mulla 2 päivää, eli hieman nyppii, tosin ei ihan kaameasti.

    Auttakaa, mieluiten mahd nopeasti, kiitos. Auto vielä tienposkessa.

    Ykä
     
  2. Chevy-74

    Chevy-74 1st gear

    Ristinivel.. joo kartaani irti hinauksessa.
     
  3. Agathon

    Agathon 1st gear

    Jees, kiitti. Mistä ristikkoniveliä saa? Sori, kaikki täysin hakusessa tämän kanssa.

    Ai, niin, korjauskäsikirjakin olisi hauska saada jostain.
     
  4. audiq

    audiq Gearhead

    Näyttää, että hajonnut jotain muutakin, mutta tuskin kalliiksi tulee kuitenkaan.
     
  5. Agathon

    Agathon 1st gear

    Toivottavasti Amerikanauto harrastelu ei lopu tähän. Tuskin. Eniten pelottaa, että jos laatikko paskana. Siitä en selviä (rahallisesti, pakko panna kärri myyntiin kuolleena, jos näin on). Näyttäisi ristikkonivelien kuvien perusteella, että ainakin se on dead. Saas nähdä mitä muuta.
     
  6. audiq

    audiq Gearhead

    Lähinnä meinasin, että ristikko on hajotessaan rikkonut jonkun lenkin kardaanista tai vastaavaa, eli ei mitään kovin vakavaa.
    Käytetyn kardaanin saa alle satasella, jos "pahin" on tapahtunut, että nuku huoleti.

    Outoa vaan, jos ei ristikko varoittanut aiemmin?
     
  7. kojo

    kojo Gearhead

    :eek: siinä keskellä kuvaa oleva lenkki joka on selkeesti murtunu jostain, onkos kukaan muu samaa mielipuolta että näyttää siltä kardaanin päässä olevalta "silmukalta" jonka sisälle ne ristinivelen kupit menee? tai voihan olla laatikonpäädyn yokestakin, kuitenkin kannattaa kattoa että se on tallessa kun kardaani on varmaankin jo pudonnu tossa vaiheessa :-?
     
  8. Agathon

    Agathon 1st gear

    Joo, se silmukka, johon nivel tulee on varmaan kanssa rikki. Kumpi se nyt on, selviää klo 17. Kun työnnettiin auto takaperin tien sivuun, niin kuului kolinaa. Etuperin menosta en tiedä.

    Kai se varoitteli, kun piti sellaista jyminää, mutta kun en ole tälläisiin kärryihin aiemmin tutustunut, kelasin, että "kuuluu asiaan". Niin ja sellainen juttu, että nopeusmittarista kuului "sirinää" ja vähän ennen laukeamista se villiintyi. Kun kolina alkoi ja kokeilin laittaa vaihdetta päälle, niin nopeusmittari pyöri silti. Tuntui siltä, että joku pyörii tyhjää siellä.

    Kardaani on vielä paikoillaan ja osaset näytti tulleen etuosasta autoa ja oli siinä tilkka öljyäkin. Tuossa kuvassa näkyy myös jotain O - renkaan kappaleita.

    Kun osasia joutuu hankkimaan, niin mikä olisi paras mesta pääkaupunkiseudulla? Entäs onko jotain romista josta saa koko kardaania?

    EDIT:Selvisikin jo yoke, näyttäs kuvan perusteella hyvinkin, että murtunut lenkki olisi siitä.
     
  9. audiq

    audiq Gearhead

    Katso "myydään osat" palsta ensimmäisenä.
    Minun käsitys on, että kalleimmat osat ovat purkaamoissa, sitten merkkiliike, tarvike ja halvin on käytetty yksityiseltä.
    Käytetty kannattaa tarkistaa/kunnostaa ennen asennusta, että laske ne ristikot siihen käytetyn hinnan päälle. Uusi kardaani oli Astroon muistaakseni noin 350e (RP:ssä), vanhan kunnostus 150-200e (ristikot/tasapainoitus).
    Jos laskisi käytetylle hintaa 100e ja kunnostus 150e, niin kannattaa tarkistaa se uudenkin hinta.

    Tarkista, että vaihteistossa on vielä se pääty akselista paikoillaan ja ennen hinausta varmista se jollain narulla, ettei vaan tipu tielle.
    Pois sitä ei kannata ottaa, kun lykkää öljyä pihalle ja ilmeisesti sieltä se on jo öljyä vuotanutkin, että onkohan osa enään tallessa ollenkaan?
     
  10. thomaso

    thomaso Gearhead

    kuvauksesi mukaan kuullostaa pahalta. Jos sulla on vielä kardaani paikoillaan ja tollasta jälkeä on tullu (se on yoken silmukka toi metallinen lenkki ja loput ristinivelen palasia; laakerikuppi, klemmari,ristikon tapin pää ja tiiviste) niin saattaa olla myös perä paskana. Siihen viittais toi kolina työnnettäessä.
     
  11. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Kaitpa sitä kolinaa kuuluu työnnettäessä ehjälläkin perällä jos kardaani on irti etupäästä.
     
  12. audiq

    audiq Gearhead

    Onhan se kardaanin etupää tippunut maahan, niin sehän siellä ainakin kolisee.
    Jos takajalkatilasta löytyy "ylimääräinen" kardaani, niin saattaahan se peräkin olla entinen...

    Joka tapauksessa kiinnittäisin jatkossa enemmän huomiota noihin "kuuluu asiaan" -ääniin, koska tuon on täytynyt pitää selvästi havaittavaa kolinaa/jurinaa jo huomattavasti aiemmin, eikä yleensäkään auton kuulu pitää mitään "kuuluu asiaan" -ääniä.
     
  13. Agathon

    Agathon 1st gear

    Kardaani on tosiaan vielä paikallaan. Eli ei ole tippunut, eikä "ylimääräisiä" kardaaneja löydy mistään tiloista. Laitan infoa illalla, että mitä löytyi.

    Miten muuten tarkistan, että perä ei ole paskana, ennen kuin olen uusinut muut osat?
     
  14. thomaso

    thomaso Gearhead

    Tosta mä tulkkasin että ei ollut kardaani irronnut. Mutta toivotaan vähäisintä mahdollista vauriota.

    Uusia osia voi kysellä part-corner aleksis kiven kadulla, south west trade petikossa ja vaikka us-parts roihupellon teollisuusalueella hertsikassa.
    tarvittaessa pistä ilmoitus tänne niin saat ehkä parhaan näkyvyyden harrastajien keskuudessa.
     
  15. thomaso

    thomaso Gearhead

    No peräluukku auki. Ruuvaa ne 10 pulttia auki sieltä taka-akselin keskeltä eli banjosta. Siellä on sitten öljyä sellanen vajaa 3 litraa eli vati alle.

    vähemmän sottainen tapa on tunkata perä ylös ottaa kardaani irti ja pyörittää renkaita ja kuunnella. Mitään rutinoita ei pitäis kuulua.

    Tota luukkua ei ehkä ole järkevä ruveta tien päällä aukomaan.
     
  16. Super Mario

    Super Mario 1st gear

    noista äänistä, mitkä kuuluu asiaan ja mitkä ei... mulla meni pari kesää sitten laikka-avo carinasta etu ristikko särki noin 150kmh! aikasemmin ei ollu mitään erikoista hajoamisen merkkiä havaittavissa, kaikki oli ok!

    kardaanin molemmat ristinivelet rikki, kardaani kolmeen osaan, pohjaan kunnon reikä, pakoputki väänty, bensa, jarru ja kaikki sähköt poikki, taka-akseli väänty banaaniks, vetopyörästö jumissa ja mitään merkkiä ei hajoamisesta ollu :rotfl:

    eli voi se mennä yllättäenkin... onneks ajelin yksin, kartturin penkki haki kans uutta paikkaa... :soosoo:
     
  17. audiq

    audiq Gearhead

    ^ No joo, poikkeus vahvistaa säännön...

    Mutta syy se on tuollekin olemassa ja jos lähtisi veikkaamaan, niin ajettu joskus ristikko aivan loppuun, jonka takia "pesä" on kulunut väljäksi, eli niitä ylimääräisiä ääniä on kuunnellut joku aikaisemmista omistajista.
     
  18. Agathon

    Agathon 1st gear

    No niin, kärry noukittu hinaamalla pois ja kardaanin alkuosan pää sidottiin kiinni, ettei takarenkaiden pyöriessä kolise pohjaan.
    Tällätavoin se hinattiin siis pois. Ja tuossa näkyy sen hakkausjäljet.

    http://www.gloomy-grim.info/GMC/pohjalta.JPG

    Tässä mitä oli mennyt rikki:


    http://www.gloomy-grim.info/GMC/


    Eli; miten tulisi toimia? Hommata koko kardaanin alkupää, ainakin (vai?), mutta kannataisiko hommata koko paketti (siis yoke mukana)? Vai kuinka tuollainen ristikkonivel vaihdetaan tuohon yokeen? Voiko sen tehdä itse?Tuota kardaanin alkupäätä tuskin kannattaa (voi?) ruveta korjaamaan? Huomenna koetan löytää osasia, onko tälle kardaanin alkupäälle jotain virallista nimeä?

    Perä tuntuisi olevan kuosissa, ei rutise tahi ritise.
     
  19. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Yoke näyttää ehjältä, ja vahvalta. Ei se varmaankaan oo vaurioitunut. Jos uuden käytetyn kardaanin mukana saa yoken, kannattais nivel kuitenkin vaihtaa uuteen. Ristinivelen vaihto ei oo paha homma itse tehtäväks, tosin on siinä omat niksinsä että saa sen menemään paikalleen. Viilapenkki ja sopivia tuurnia, esim. hylsyavaimia tarvitaan. Ja jos autolla on tarkoitus enemmänkin ajaa, kannattaa samalla vaihtaa kaikki nivelet ja tukilaakeri myös, ne on jossain määrin kulutusosia, eikä hirmu kalliita.

    Kyllä tuohon putkeen voi vaihtaa (vaihdattaa) uuden haarukan, mut halvemmalla varmasti selviää jos löytää käytetyn kardaanin. Eikä pitäis olla paha rasti löytää.
     
  20. Agathon

    Agathon 1st gear

    Juu, paras olisi jos löytäisi uuden käytetyn koko kardaanin, mutta mistä? Noviisi kun olen. Näihin laitoin kyselyn; South West Trade, USA osa Oy ja US Center. Onko muita ehdotelmia, mistä kysellä? Missäköhän voisi olla joku selite, kuinka tuo ristinivel vaihdetaan?

    Kiitos kaikille tähän mennessä.
     

Kerro tästä muillekin!