Meillä on kaveriporukalla harrastetalli ollut useamman vuoden, jossa ollaan oltu vuokralla. Puhetta on ollut ostaa joko kyseinen kiinteistö, tai jokin muu kiinteistö "tallille" johon muutettaisiin. Samalla vuokraisi osaa tilasta ulkopuolisille. Jäseniä meitä on 9 kpl. Miten käytännössä kannattaisi toimia? -Perustaa talliporukassa rekisteröity yhdistys, ja sen nimissä ostaa kiinteistö? Onko verotuksellisesti järkeä, kun on vuokratuloja? Mitä tapahtuu, kun kiinteistö on aikoinaan maksettu ja se päätetään myydä. Voiko Ry jakaa myyntivoiton jäsenilleen? Miten jos joku jäsen lähtee pois? -Perustaa kiinteistö osakeyhtiö, joka vuokraa osaa tilasta "tallille", ja loppuosaa muille. Tällöin vain muutama olisi perustamassa kiinteistö osakeyhtiötä. Ja "talli" jatkaisi vuokralla. Tästä tulee sanomista varmasti saunailloissa, kun muutama käärii tallin hillot ja elää herroiksi... -Jokin muu? Miten muut harrastetalli porukat on toimineet vastaavissa tilanteissa?
Moneen kertaan on nähty, että varmin tapa pilata kaveriporukan touhut on perustaa yhdistys tai yritys sillä porukalla. Yritystoiminnan ongelmat listasitkin jo itse, yhdistyshommissa tulee poikkeuksetta riitaa siitä, että joku tekee jotain ja joku muu on vapaamatkustaja.
Meillä on ry ollu vajaat 10 vuotta, ei kylläkään autoharrastuksen tiimoilta. On se pelannu vaikka yhdistystoiminta tarttee ihan ne ihmiset ketä se kiinnostaa. Suurin osa tosiaan kansalaisista haluaa vaan että ne muut hoitaa hommat. Oon ollu koko ajan hallituksessa vaikka en ole yhdistysihmisiä pätkääkään. Jos käsitellään rahaa, tehdään hankintoja ja toiminta on yleishyödyllistä niin on se vissiin helpoin tapa. Sen pitää vaan keskittyä tekemään juuri sitä mitä kirjattu toiminnaksi ja ainakin meillä se on voittoa tavoittelematon. Tulee vaan aina tappelua muiden hallituksen jäsenten kanssa vaan meillä se tosin kuuluukin harrastuksen luonteeseen.
Jep. Omistatteko kiinteistöä? Lähinnä tuon omistamisen / oston vuoksi tuo ry tai jokin muu kiinnostaisi. Jos kimpassa ostetaan muuten vaan, niin joku jos lähtee pois, joutuu loppujoukko lunastamaan osuuden... Näinkin on monia talleja kaatunut. Hölmöltä tuntuu vaan vuositolkulla maksaa vuokraa ulkopuoliselle. Ainahan joku toinen tekee enemmän kuin toinen, siitähän ei pääse mihinkään...
Perehtykää vähän millaisille yhdistyksille kunta/kaupunki teillä päin myöntää avustuksia ja tukia ja ottakaa tämä huomioon yhdistyksen säännöissä. Saatatte saada sponsoreita... Yleensä kaikenlainen nuorisotoiminta kuuluu tuollaisen piiriin. Joku Apaattisten Lasten Puuhapiiri Ry kuvastanee jenkkiautojen rakentelua riittävällä tasolla.
Ei omisteta. Puheenjohtajan navetan yläkerta on muutettu harjoitustilaksi. Lähinnä välineitä omistetaan ja hallinnoidaan. Itse asiassa työpaikkani on ry myös. Omistaa tiloja, työntekijöitäkin palkattuja kymmenittäin että kyllä se onnistuu näköjään. Ry on mahdollista saada myös avustuksia. Ottakaa junnuja mukaan toimintaan ja opettakaa remontin korjuuta niin voitte saada raholoita. Me ollaan saatu välillä junioritoimintaan kun on junnuja muutama. Ennen ulkopuolisen tilan vuokrauskin oli halvempaa junioritoiminnan varjolla vaan kaupunki muutti systeemiä. jaa, leivonharri ehti väliin...
Joo, piti myös kirjoittaa, että jotain pientä hyväntekeväisyyttä olis hyvä harrastaa vaikka yhden tempauksen verran vuodessa, junioritoimintaa tai vaikka viette paikallisia vanhuksia museoautoajelulle. Ja kannattaa hakea niitä tukia, muuten ne joku kepulainen suhmuroi omaan taskuunsa.
Jaa, nyt hokasin. Ässä on samasta kinkeripiiristä. Kymiyhtiö jakaa muuten avustuksia harrastustoimintaan. Tämä silläkin uhalla että jos ja kun viette meidän hillot....
Minä en kimpassa ostaisi mitään. Kaikki yhdistykset tarkoitettu yleishyödylliseen tai poliittiseen tarkoitukseen ja ongelmia tulee jos alatte tekemään voittoa tai businesta. Osakeyhtiö, kiinteistöosakeyhtiö tässä tapauksessa. Homma on selkeää, jokainen panee siihen jonkinlaisen pääoman, pääoma voi olla myös kalustoa. Ei tarvi kinastella eikä väännellä kun asia on OY ja paperilla kaikki. Jos joku vaihtaa maisemaa, voi myydä osuutensa muille tai ulkopuoliselle, jos se on sääntöjenne mukaan mahdollista tai jos on mahdollista em. järjestyksessä. Eikä Oy jutussa kukaan kääri hilloja, siellä on tarkasti sanottu kenellä on tilinkäyttöoikeus ja se voi olla vaikka niin että tilinkäyttöoikeus annetaan kirjanpitofirmalle joka hoitaa laskujen maksun ja seuraa että jokainen perse maksaa maksunsa ajallaan. Kimpassa ei pidä olla seuraavia asioita: - firma - kilpa-auto - vaimo/tyttöystävä Jokaisessa jutussa tulee aina jotain kähinää jos niitä kimppahommana pyörittää. Sitten Oy on erijuttu, kun siinä on juuri omistusta juuri osakkeiden verran. Niin tai miksi et osta itselle ja vuokraa muille siitä. Jos joskus tulee jotain, voit ottaa omaan käyttöön tain myydä pois kun ja jos siltä tuntuu. Jos taas juoksee avustusten perässä, sitten voi perustaa niitä avustusta varten olevia yhdistyksiä joilla pyörittää toimintaa siellä Oy:n omistamassa kiinteistössä vuokraa vastaan.....
Ja KAIKKI asiat kannattaa sopia ja paperille! Niin velvoitteet kuin hyödykkeetkin. Tuntuu tyhmältä kun on jotain pikkujuttuu mut palkitsee kuitenkin jossain kohtaa kun on selkeet jutut. Tuos on yks talli missä on joku ns. Vastike millä talli hommaa paskapaperit, hitsauskaasut ym. Yhteiset työkalut. Ja selkeet säännöt et jos hajotat niin vastaava tilalle. On toiminu kuulemma. En tiedä millä muodolla rahavirta kulkee.
Tuossa on asiaa. Vielä kun otatte yhdistyksen tavoitteisiin monikulttuurisuuden edistämisen niin hillohana on varsin tippuva... Joo tiedän että että ollaan OD:n herkillä alueilla, mutta jos haluaa hiukankin yhteiskunnalta niin surutta vaan yhdistyksen tavoitteisiin.
Me perustettiin osalla kerhon porukasta osakeyhtiö ja oy osti hallin jossa kerho on vuokralla. Aikaa tästä noin 4 vuotta. Eli meillä kaikki kerhon jäsenet eivät ole oy:n osakkaita. Homma on toiminut ihan ok tosin aina jotain kahnauksia on mutta niitähän on aina ja kaikkialla. (miettii esim kotielämää...). Meiltä lähti just viime vuonna pari osakasta. Meillä homma meni siten että kaksi osakasta halusi ostaa osakkuudet. Jos ei olisi ollut halukkaita osakkuudet olisi jaettu kaikkien jäljelle jääneiden kanssa. Tärkeää hommassa on että pelisäännöt on sovittu.
Juu, kiitokset vastauksista. Valtaosa porukasta tuntuu olevan tuon ry:n kannalla. Ainakin nyt alkuun tehtäisiin tallista ry, ja mahdollisesti tulevaisuudessa ostettaisiin kiinteistö ry:n nimiin. Todennäköisesti näin pääsee vähimmillä tappeluilla... Fiksuinta rahallisesti olisi ostaa vaikka muutamaan ukkoon kiinteistö, ja vuokrata tallille. Sittenhän se oisi joskus oma, ja voisi myydä eläkepäivillä...
Me ostettiin 2000-luvun alussa halli, jossa oltiin vuokralla, omaksi. Tuli kiinteistö-oy, jossa jokaisella oma tila, vähän kuin kerrostalossa. Omistus on nyt siirtokelpoinen ja tarvittaessa realisoitavissa. En hahmottanut, miten se ry:ssä menisi. Kukin sijoittaa, sanotaan nyt 100 000 ja sillä saa jonkun osuuden. Sitten haluatkin päästä eroon omasta osuudestasi, niin miten se tapahtuu? Joku tallinvuokraus, josta on periaatteessa vain juoksevia kuluja, varmaan onnistuu, mutta jos pääomaa on sijoittamassa, kannattaa miettiä ketju loppuun asti, ettei se oma panostus jää sinne ry:n omaisuudeksi.
juko7 muotoili perusidean sanoiksi. Kun on osakekirjat niin omistus ja äänivalta ovat juridisesti erittäin selkeitä. Ry muodossa päätöksiin aina sotkeutuvat jotkut vitun hangoroundit ja ne kenellä on kimein ja korkein ääni kokouksissa. Oy muodossa päättää ne ketkä ovat istuneet tuleen omilla housuillaan.
Juuri näin. Itse olen aika kovaääninen yhessä ry..ssä ja saan useimmiten tahtoni läpi. Kyseisen ry, n hallitus (jossa olen) päättää jäsenten puolesta, mitä mieltä ollaan. Vittu se DDRkään mikään demokratia ollu. Homma on meillä rullannu 20 vuotta, jäseniä yli 50 Ei oo kyllä tollain talliosakasjuttu meillä, mutta voi olla osakkailla jotain tietoa.
Stea tukee rekisteröityä yhdistystä, jos se on voittoa tavoittelematon, saattaa maksaa avustusten lisäksi kiinteistön remontteja, kun perustelut on kohdillaan, jos yhdistyksen motiivina on saattaa kulkureita pois kadulta, tulee melko varmasti rahaa, ja omaisuutta yhdistyksellä voi olla vaikka kuinka, istuva hallitus päättää, mitä omaisuudella tehdään, joten tarkkana pitää olla, ettei itse moottorina putoa hallituksesta, sitä kutsutaan demokratiaksi, joka usein pilaa koko talliyhdistyksen.
Ry:nä on toiminut parhain kiinteistön omistus joskus 50-70 luvuilla (maamiesseurat,työväenyhdistykset,metsästysseurat),kun talot tehtiin talkoilla,kerättiin tukkeja mettästä,jotka sahattiin laudoiksi talkoilla,kerättiin paperia,josta saatiin vähän rahaa,jolla ostettiin naulat.Talkoisiin emännät toi syötävät(omalta maatilalta),jokainen saattoi antaa peltohehtaariensa mukaan seuralle jonkun määrän viljaa joka myytiin seuratalon ikkunoiden(lasien,pokat veistettiin omista tai yhteisistä puista)ostoa varten.Pointti oli se että kukaan ei sijoittanut rahaa yhdistyksen kiinteistön rakentamiseen,ainoastaan omaa työtä,oman tilan tuotteita yms. Jos on uusi ry.,ettei yhdistyksellä ole omaisuutta,eikä kassavirtaa,niin todennäköisesti pankki tahtoo henkilötakaukset tai muuta vakuutta lainalle,ei ole järkeä sijottaa henkilökohtaisesti yhdistykseen.Kiinteistö itsessään yleensä kelpaa vakuudeksi 60% käyvästä arvosta,ongelma on vielä kun ne arvioidaan pankin toimeksiannosta alakanttiin... Swinger71 ja Juko7 kertoi hyviä esimerkkejä kuinka homma toimii,vastaavia esimerkkejä on jo 90-luvun alusta alkaen. Kouvolassa on Pullatalli ollut jo varmaan 15vuotta ja vaikka puhuttiin silloin FHRA Kouvolan ry:n tallina,niin talli on ollut aina kiinteistöoy ja äfis oli siellä vuokralla,ollut parissa paikassa jo senkin jälkeen.Tälläkin foorumilla kirjoiteltiin aikanaan kun tallia hommasivat, ja teettivät ison remontin,vanhasta leipomosta tuli hieno talli.Aika pienellä pääomalla pääsi talliin mukaan,tossa auttoi se että talli oli niin iso että sopi paljon osakkaita,joten tuli pienistä panostuksista riittävä alkupääoma, ja oy muodossa homma on toiminut asiallisesti.
Vielä semmoinen tuli mieleen, että jos se halli sattuu olemaan vuokratontilla, niin olisin varovainen. Esimerkki: Olin taannoin vuokralla hallissa, jonka omisti muuan yrittäjä. Hallin tontti oli kuitenkin vuokramaalla, ja tontin omisti eräs maanviljelijä. Vieressä ollut huonekaluliike halusi hallin varastotilakseen, ja tarjoutui ostamaan hallin vuokraisännältäni, jolloin tontin vuokraoikeus olisi siirretty. Vuokraisäntäni ei kuitenkaan halunnut myydä, jolloin huonekalukauppias ostikin tontin. Ei aikaakaan, kun tonttivuokra oli nostettu niin korkeaksi, että halliin oli mahdoton saada vuokralaisia niin että vuokraus olisi ollut kannattavaa. Halli siirtyi sitten nimelliseen hintaan huonekalukauppiaalle.