Harvinaisempien komponenttien hankintakanavia (ulkomaat)

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja WSE, 11.1.2008.

  1. WSE

    WSE 1st gear

    Elektroniikan harrastajia? Kellä tiedossa joko usasta tai muualta laajan valikoiman omaavia hankintapaikkoja, nettikauppa tai mikätahansa käy kunhan englanniksi voi asioida.
    useaaman sadan kappaleen minimimäärä tai tukkumyyjnti ei ole este.
     
  2. kira

    kira 1st gear

    Morot,

    Ja varoitettakkon herneherkkiä hemmoja, lopeta lukeminen tähän!

    Täähän on taas "osuva kysymys" pitkään aikaan meikäläisen silmissä;)

    Eli jos kysyjä osaa kysyä otsikon mukaista asiaa niin eiköhän hän myös tiedä mistä niitä saa (siis jos saa)...

    Mutta jos kysyjä ei ole "ihan niin alan mies" vaan tarkoittaa "ASIC:lla" niitä "mustiia kikkareita" joita on ripoteltu ympäriinsä...
    Siis kannattaa yrittää tarkentaa pikkasen mitä ja mihinkä niitä varaosia haeskelee. Eli vaikka tyyliin tälläsestä laitteesta, tälläset tekstit päällä ja tällästä sälää ympärillä...

    - Kimmo (noin 25v "alalla")
     
  3. ZYN-5

    ZYN-5 Gearhead

    tämmönenhän se:

    ASIC-piiri voidaan mieltää yhden piirin tietokoneena, jossa on verkkorajapinnat,
    vaatimaton määrä nopeaa muistia ja muistiohjain, joka huolehtii
    yhteyksistä suurempiin ulkopuolisiin muistipiireihin.

    ihan selkee juttu on...se... :odroll:
     
  4. WSE

    WSE 1st gear

    ASIC = Application Specific Integrated Circuit eli nimenomaisesti tiettyyn tarkoitukseen tehtyjä piirejä.
    Kotimaisista puljuista ei tunnu irtoavan keinoja tiettyjen piirien hankintaan, ja ulkomaisista ei sitten hirveästi tietoa tai tilauskokemusta olekaan. Toki jotkut farnellit on läpi koluttu. Kaipaisin siis informaatiota alan firmoista eli mieluiten englanninkielisiä nettisaitteja, firmojen nimiä, linkkejä ja tämmöistä informaatiota, toimijoista joilla on speciaalimpaa tavaraa valikoimissaan tai muutoin suuret valikoimat. IC:t ja niiden saatavuudet sieltä osaan toki itsekin selvittää, tarpeita on useampia mutta tällähetkellä kaikki liittyvät autoelektroniikkaan.
    Parikymmentä vuotta olen elektroniikkaa korjannut mutta tähän mennessä jotenkuten saanut kotimaisilta toimijoilta tarpeet hankittua, joten siksi ulkomaiset toimijat eivät ole kovinkaan tuttuja, mutta ehkä joku muu on asioinut ulkomailla enempi näissä puitteissa joten siksi tämä kysymys.
     
  5. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Kaupasta?

    On tullut joskus sotkeuduttua ASIC-piirin toteutukseen. Noitahan saa teetettyä monellakin tavalla määriteltyinä. Tuommoisella piirillä yleensä ratkaistaan just jonkun tuotteen toteutus yksinkertaisimmalla ja kustannustehokkaimmalla tavalla ja siinä mielessä moni kaupallisesti saatava piiri on ASIC. Aikas usein noi kehitellään kuitenkin hyvin spesifioituun tarkoituksen ja teetttäjä maksaa kaikki kulut piisuunnittelu mukaan lukien. Eikä tuommoisia piirejä päästetä missään tapauksessa yleiseen jakeluun - kilpailijat saavat kustantaa omansa ihan itse.

    Piirit (kokemusta on) on hyvin usein sidottu tietyn valmistajan tiettyyn prosessiin, eikä esim. siksi voida siirtää tehtaasta toiseen. Jos tehdas palaa tai vaikka lopetetaan, koska ollaan vanhan prosessin kanssa tien päässä, joudutaan maksamaan uudelleen suunnittelusta. Eli ei niitä tule ihan mistä tahansa tuutista. Jos piirillä on laajempaa käyttöä (odotettavissa olevaa kaupallista potentiaalia) joskus voi käydä niin, että markkinoille putkahtelee kopioita. Joku toinen on jollakin konstilla saanut selville, miten piiri toimii ja kloonannut sen tavalla ja toisella.

    Joskus kaivoin jonkun tekeleen (ASIC), joka oli jo poistunut kauan sitten kaikista elossa olevista tuotteista, mutta jossa oli uuteen tuotteeseen sopiva funktionaliteetti, magneettinauhoilta - toinen valmistaja rakensi siitä ensin FPGA-proton ja sitten maskiohjelmoitavan (FPGA:t olivat tuolloin vielä melkoisen kalliita) halpisversion. Sillä lailla se toimii.

    Jos löydät jostakin ASIC kaupan, joka toimittaa kikkulan kuin kikkulan, kerro ihmeessä meille muillekin. Vois kokeeksi pistää tiedustelut joistakin tekeleistä, joiden ainakin itse uskoisin olevan jo kaikkien elektroniikkasuunnittelijoiden saamattomissa.
     
  6. WSE

    WSE 1st gear

    Slant sickness sivuaa nyt hieman eri asiaa. ehkä asic on toisaalta väärä nimitys tässä tapauksessa, mutta hakusessa on pääosin suursarjatuotantokomponentteja (myös asic) joista joillakin on useampi valmistaja ja joillakin yksi. Joidenkin käyttöalue on hyvin rajallinen (esim. tietyn elektroluminenssinäytön ohjaus) ja joidenkin käyttö voi olla laajempikin.
    Nämä piirit eivät ole "niin kiven alla" löydän kyllä osumia googlellakin mm kielellä kiina joka sitten tuottaakin pikkuisen ongelmia...
    Myös muutama harvinaisempi fet tyyppi pitäisi löytää. heitettäköön esimerkkinä bts 132 smd
     
  7. kira

    kira 1st gear

    Jeps,

    Tämähän alkaa pikkuhiljaa lähestymään "herkistyspistettä"... ;)

    Eli onko 7404 invertteri "ASIC" piiri?
    Sehän soveltuu vallan mainiosti logiikkatason kääntämiseen mutta sillä ei (yksistään) tehdä esim "NAND-operaatiota". Siis kyseinen "piiri" on vartavasten räätälöity ykkösen kääntämisen nollaksi ja päinvastoin.

    Jos nyt tässä tarkoitetaan "ASIC":lla "special functions" (tms) eli vähän monimutkaisempia, mutta kuitenkin "vakiologiikkapiirejä"?!

    BTW. Slantti on juurikin asian ytimessä.

    - Kimmo
     
  8. WSE

    WSE 1st gear

    Kysymystä ei ole laadittu siksi jotta voitaisiin keskustella mikä on asic piiri ja mikä ei, vaikkakin on hyvä että perusasiat tehdään selviksi. Ilmeisesti pitänee pyytää ylläpitoa poistamaan aihe ja miettiä kysymyksen muotoilu uudelleen? kun kaipaamaani hankintakanavainformaatiota ei tähän asiaan tule?

    Lienee asic ammattilaisillekin selvää että esimerkiksi täsmälleen yhden tietyn elektroluminenssinäytön ohjaamiseen tarkoitettu piiri on asic, vai eikö teidän mielestänne ole?
    ko. piiriä on ainakin erittäin haasteellista soveltaa muihin ratkaisuihin tai ko näytön ohjaamiseen tuskin löytyy muita valmiita ratkaisuja. Riippumatta siitä että valmistusmäärät ovat milj. kpl luokassa.
     
  9. kira

    kira 1st gear

    Jees, herkkystaso senkun kasvaa...

    No jos "valmistajalistaa" kaipalilet niin kuukkeli auttaa...
    Esim. pari ekaa osumaa tarjoaa mukavaa selattavaa:
    http://www.itl.co.uk/HomePages/PaulReynolds/semi.htm
    http://www.chipdocs.com/manufacturers/list.html

    [saivartelu alkaa]

    Mutta palaten taas "asian sivuun" niin pelkkä "EL-näytönohjain" ei (mielestäni) ole "ASIC", koska näytönohjain vaatii oheensa jonkun muun pukkaamaan sitä dataa sisäänsä. (vaikka sitä käytettäisiinkin jonkin räätälöidyn näyttöelementin yhteydessä, huomaa lisäkysymys mittariin liityen)

    Ja jos nyt puhutaan esimerkiksi "kelloradion näytönohjaimesta" joka kätkee sisuksiinsa myös "kohtuu yksinkertaista logiikkaa" tai pesukoneen/mini-HiFi-laitteen "näytönohjaimesta" joka taas pitää sisällään prosessorin (+tarvittavaa I/O:ta) ja koodin (oli se sitten maski tai ei), niin näistä voidaan jo puhua (tosin virheellisesti) ASIC nimellä.

    [saivartelu päättyy]

    Eli kysymys kuuluu oletko nyt korjaamassa "digimittaria" ja kaipaat siihen "varaosia"?

    Jos ja kun olet, ja mikäli mittaristo on GM:n tekele niin siinäkin saattaa olla "vakiokomponentti" leimattu "GM:n koodille".
    Jos puhut varsinaisesta mittarin "älystä" ("näytönohjain") niin saataahan se olla oikea ASIC (tai todennäköisesti se on "I/O-sovitettu" kontrolleri).
    Koska kontrolleripohjaista on paljon helpompi muuttaa (lue korjata bugit) jälkikäteen kuin oikeaa ASIC:ia joka on aina isompi kierros.

    Mutta edelleenkin ikävää tässä on se että kaikki "avaimet" ovat GM:n pojilla, ja myös puolijohdevalmistaja on sitoutunut toimittamaan niitä (siis piirejä) vain ja anoastaan hyväksytyille ostajille (esim. mittariston valmistajille ja huoltokanavalle). Tuotannon loputtua erä piirejä saattaa päästä livahtamaan vapaille markkinoille.
    Eli jos kaipailet tätä "mittarin älyä" niin tuskin saat (lue et saa) niitä ostettua virallisten huoltokanavien ohi. Ja mikä se virallinen huoltokanava on en tiedä. Oli puolijohdevalmistaja sitten kuka tahansa (NS/MOT/...) niin sinne osoitetut kysymykset menevät samaan paikkaan minne "spammikin".

    Tietenkin "riittävän katten omaavia ja joita ei enää valmisteta" komponentteja on tutkittu iät ja ajat hyvinkin tarkkaan suurennuslasilla, jonka jälkeen niistä on tehty "edullisia kopioita" ilman omia suunnittelukustannuksia.

    Tämä saivartelu olisi ehkä voitu välttää, jos olisit maininnut mihin kaipaat näitä "ASIC:ja".

    - Kimmo
     
  10. WSE

    WSE 1st gear

    No edellinen kirjoittaja laittoi kyllä ihan hyvää ja oikeaa asiaa.
    Kyllä GM digimittareita on myös korjauslistalla. Lisäksi erilaisia autoelektroniikan ohjainkortteja, mm merkkikohtaisesti räätälöityyn webastoon liittyen. sitten muutama rakennusprojekti ja muuta tavanomaisempaa korjattavaa johon tuo komponettipuoli onkin vakiokauraa.

    GM ei ole leimauttanut piirejään mitenkään erityisesti, ovatten motorolan tai AMI semiconductors: n valmistamia mutta varsinaisia datalehtiä en ole vielä löytänyt. Toki viitteitä siitä että ko piirejä on myös muussa jakelussa ja mahdollisesti voi olla muussakin käytössä. En muista nyt ulkoa tyyppejä joten en voi niitä kirjata tähän.
    Tuskin ic valmistaja ja tilaaja ikuisia toimitussopimuksia tekevät. loppuerät myydään todennäköisesti halvalla tukkureille joten "saatavuutta" pitäisi olla olemassa senkin vuoksi, kun onhan noiden valmistuksesta kulunut jo vuosia, tai sitten saatavuus on vaikeaa juuri sen vuoksi...

    webastoon liittyvät asiat voivat olla uutuuden vuoksi ongelmallisempia. Tosin sekin on jo niin vanhaa että osaa komponenteista on jo vaikea saada (pari vuotta sitten olisi saanut helposti).

    Tuota hankintakanava infoa siinäkin mielessä kaipaan jotta näiden ja muiden variaatioiden kanssa on tarkoitus painia myös jatkossa.
     

Kerro tästä muillekin!