Hitsaus ja sydän

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Granaatu, 4.3.2004.

  1. Granaatu

    Granaatu Gearhead

    Mitenkäs muuten sähkö kulkee kehon läpi kun hitsailee ja itse oleskelee siinä pellin päällä. Tämmönen tuli mieleen kun pari päivää sitten illalla rupes rintaan sattumaan, niinkuin ois sydäntä kuristettu. Aamusella olin hitsailllu takakontissa peltilattialla pötkötellen ja aattelin voiko oire johtua siitä jos virtaa kulkee sydämen lävitse tai vastaavaa? Tänään kyllä haalin alleni kumimattoa eristeeksi ennen kuin aloin hitsuuttelemaan, ei saaketti infarktia näin alle kolmekymppisenä viittis itelleen aiheuttaa. Miten on? Tietoa? Vai kannattaakohan tässä alkaa laatimaan testamenttia...
     
  2. -TAPSA-

    -TAPSA- 1st gear

    No höpöhöpö..sulla on kuule lihaskramppi rinnassa..tuo tulee juuri siitä ku makaa selällään lattialla pää irti lattiasta eli jännitys kohdistuu juuri rinnan seudulle silloin ja pidempi aikainen tälläinen rasitus aiheuttaa krampin joka tuntuu juuri puristuksena/pistävänä rinnan seudulla,, sitäkö ekan kerran tommosia tulee niin rupeaa panikoimaan ja ajattelemaan vaikka ja mitä ja kohta on koko ukko yhtä luulosairautta :smile:
     
  3. Joo ei siinä migillä hitsatessa ole kaarijännite kuin about 24v.Ei sillä vielä saa harmia pumpulle.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Cummins inline six 2004-03-04 18:28 ]</font>
     
  4. Duster

    Duster 1st gear

    Joo ja sit kun sattuu saamaan kunnon tärskyn niin ei tarvitse enää täällä kysellä.
     
  5. TNT

    TNT 1st gear

    Vaan vastailla näkemä voi. nimim. useita tärskyjä saanut. Paras lähti tigistä, kun virta oli about 160A ja nestejäähdytetty kolvi oli kastellut oikeen hihan kunnolla. Tinttasin sitten rojut tulille, ja 0,03 sekunnin kuluttua maski pyöri nurkassa, kolvi toisessa ja poika kolmannessa. Ja teki Eeeeeeetuwa :grin:
     
  6. Granaatu

    Granaatu Gearhead

    Hyvinkin mahdollista että kramppi oli. Silleen kylelteen joutuu siellä kontissa könyämään ja sitten vielä edellispäivän punttireeni alla. Ajattelinkin ettei se jännite varmaan kovin kova ole mutta tulipahan kysäistyä. Kiitos mieltä huojentavista vastauksista.
     
  7. Kimmeli

    Kimmeli Gearhead

    Amiksessa kaveri keksi että hän pitää maakaapelista kiinni vasemmallakädellä ja oikealla kappaleesta, sitten migillä vaan putkenpätkää sulattelemaan. Teki kuulemma aika häyjyä vaikka virtaa ei paljon ollut, ehkä 50A.
     
  8. jonep

    jonep 3rd gear

    Kyllä muuten lähtee migistä ja puikostakin kohtuu kovia tällejä. useasti loskaatippuvaa kuormaautoa hitsailleena voin sanoa ettei ole mitään sydänvikasen hommaa kun ampuu kädestä käteen ns. sydämen läpi. Muistisääntö "kolvi oikeeseen ja vasenkäsi taskuun" auttaa :smile:
     
  9. tomimk

    tomimk 1st gear

    Joissain hitsauskoneissa lepojännite ennen kaaren syttymistä on n.80v mikä taatusti tuntuu jos olet polvillasi märällä lattialla ja otat esim puikosta kiinni! Turvallisen jännitteen rajana pidetään ~40V. Kaaren palaessa jännite on yleensä alle 30V jolloin se ei ole vaaraksi.

    Suurin osa virrasta kulkee pinnassa, Suurilla taajuuksilla kaikki, esim HF-Hitsauslaittteissa voi ottaa käsin hitsauspäästä kiinni vaikka jännite on 250V, koska korkeataajuinen sähkövirta kulkee ihon pintaa pitkin. Palovammoja voi kyllä sormenpäihin tulla.

    Vikavirtasuojakytkin sähkökeskukseen tai roikan väliin olisi hyväksi, jos laitteessa on esim hapettuman aiheuttamia vuotovirtoja vaiheesta suojamaadoitukseen.
    Jos hitsauskone ei aiheuta vikavirtasuojakytkimen n.0,003A vaiheiden ja suojamaadoituksen välisen suojauspiirin laukeamista niin se on todennäköisesti turvallinen.
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    joo eipä noi jännitteet niin mutta se virta on ikävä :razz:
     
  11. SlantSix225

    SlantSix225 Gearhead

    Muistaakseni vajaat 100mA riittää aiheuttamaan rytmihäirön jos tulee sopivassa sydämmenlyöntivaiheessa. Ite olen saanut käsienläpi 230 AC:ta pari kolme kertaa. Hengissä vielä ollaan...
     
  12. helppoheikki

    helppoheikki Gearhead

    Sähkövirran lisäksi oireita saattaa aiheuttaa hitsatessa ilmassa leijailevat kaasut. Varsinkin sinkittyä peltiä hitsatessa kannattaa järjestää kunnon tuuletus. Sinkkikuume ei ole mukava juttu, ahistaa mukavasti rintakehässä...
     
  13. Niinkö?Kummastako otat mieluummin kiinni,12 voltin systeemista missä on vaikka 1000 amppeeria virtaa tarjolla tai vaikkapa 230v ja 10 ampeeria.
     
  14. Jza

    Jza Double Gearhead

    Joo, ja jos sydänpysähdyksen aikoo itselleen hankkia, niin virta/jännitesuhde pitää olla kohdillaan. Esim. sähkötuolissa liian isolla virralla nahka vaan käryää, mutta henki ei lähde :grin:

    Itse olen ottanut tälliä valovirrasta muutaman kerran (paras reissu oli, kun tenavana aukaisin sokeripalaa jännitteellisestä kattolampusta metallisella ruuvimeisselillä...) ja pari kertaa mag on lyönyt käsille, tosin ei kovin kummoista potkua siitä saanut... hengissä ollaan toistaiseksi.

    Pahin tilannehan on se, että "isku" osuu sydämen lyönnin alkuvaiheeseen, jolloin ennen varsinaista lyöntiä tulee se pieni "piikki"... tuolloin on mahdollista, että rytmi kääntyy väärinpäin ja saattaa mennä useampi vuosi, ennen kuin pumppu täräyttää jumiin.

    Tämä on tietenkin hyvin epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista. Lääkkeenä siihen rytmi käännetään takaisin(kardioversio) sähköiskulla, elikäs tutummin defibrillaattorilla (leffoista tuttu -> 300 joules...clear...boom)

    Tästä syystä kaikissa kouluissa, joissa opetetaan sähkötekniikkaa, jokainen oppilas, joka ottaa pienenkin tällin, kuskataan välittömästi lasarettiin ja ekg:hen. Ei tule korvausvaatimuksia, jos pumppu hirttää jumiin viikon päästä...
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    Eikös sähköhommissa työskentelevillä ole turvakengissä pohjat jotka vaimentaa sähkön kulkua?
     
  16. Jza

    Jza Double Gearhead

    No vähän riippuu hommista. Jos on ESD suojatut tossut, niin nehän päinvastoin johtavat sähköä, että herkät komponentit eivät menisi paskaksi staattisesta sähköstä joka räppää sormista piiriin.

    Samaten lattia ja pöydät ym. on maadoitettu. Komponentit varmaan jäävät ehjäksi, mutta niillä vehkeillä ei tosiaan kannata ottaa verkkosähköstä näpeilleen.
     
  17. tomimk

    tomimk 1st gear

    Jännite ei tapa vaan virta. Ihmisen vastus on kilo-ohmeista satoihin kilo-ohmeihin riippuen mm. kosteudesta ja suolojen määrästä iholla. 1Ampeeri riittää mainiosti tappamaan ihmisen. 30V ja miljoona ampeeria antava virtalähde ei MITENKÄÄN saa ihmistä hengiltä paitsi jos se kaatuu päälle.

    Johtuu vanhasta Ohmin laista U=R*I joka tässä tapauksessa laitetaan muotoon

    I=U/R
    Eli jos jännite U on hitsin 80V, R on suolatun märän ihmisen 1000 Ohmia niin virraksi tulee 0,08 A mikä ei tapa ihmistä.

    Vaikka hitsi pystyisi syöttämään 0 Ohmin kuormaan 1000A ei se tolla jännitteell pysty ajamaan ihmisen läpi kuin 0,08A

    Mutta pistetäämpä jännitteeksi 240V niin I=240V/1000Ohm eli 0,24A joka rupeaa jo kummasti tuntumaan. Terve ihminen useimmiten selviää tästä mutta heikkosydämmiselle voi koitua keikka sorkkajalan luo.

    (Laskelmat ovat asian yksinkertaistamiseksi hurtteja heittoja ottamatta huomioon tasavirran ja vaihtovirran eroja ja ihmisen vastus vaihtelee suuresti tilanteen mukaan)
     
  18. tomimk

    tomimk 1st gear

    Yleensä noiden ESD-Suojalaitteiden vastus mitoitetaan niin, että sähköiskun sattuessa vastus on riittävän suuri jottei hengenvaaraa syntyisi. Esim. ESD-Rannekkeessa on varmaan luokkaa 10kOhom vastus joka vie staattisen varauksen vaivatta maihin muttei päästä verkkojännitteenkään virtaa vaaralliseksi.
     
  19. Tapsa112

    Tapsa112 1st gear

    Maalaan ehkä vähän piruja seinälle, mutta voihan kyseessä olla myös oire sydänsairaudesta. Puristava, laaja-alainen rintakipuhan on juuri sydäninfarktin tunnusmerkki - ja nuorin varmasti tiedossani oleva siihen kuollut on 18-v. Lisäksi voi olla rytmihäiriöitä, joita voi esiintyä nuorillakin - nuorin tiedossa oleva oli 15-v. Eikä mitään virtaa välttämättä tarvita.

    Että kannattaa tutkituttaa, jos toistuu useammin ja varsinkin jos on suvussa historiaa sydänsairauksissa.
     
  20. Olds-homo

    Olds-homo 1st gear

    Kylmä/veto/hankalat asennot, siinä ainakin kolme asiaa joita usein esiintyy tämän harrastuksen yhteydessä ja jotka voi aiheuttaa lihaskramppeja. Ne voivat olla oikein perkeleellisen tuskallisia, ja rintakehän aluelle sattuessaan tuovat mieleen helposti nuokin sydänjutut. Oma isäni kuoli 28 ikäisenä infarktiin, joten minut on joka kerta noiden lihaskipujen takia tutkittu tarkasti. Stressi voi myös tehdä sen tyyppisiä tuntemuksia (niinkuin joku seisoisi rinnan päällä).
    Ja kannattaa muistaa että kolmekymppisenä on 50% vanhempi kuin parikymppisenä, joten kroppa on herkempi kaikelle kylmällä lattialla makaamiselle ym.
    Joka tapauksessa tuskin olet sähköä saanut, olisit ihan varmasti huomannut heti.
    Käryjen hengittäminenkään ei ole terveellistä, niistäkin voi tulla vaikka mitä ihmeellistä. Sinkkikuumeesta en tiedä, en yleensä hio säsi-pellistä sinkkiä pois eikä se mitään ole tehnyt.
     

Kerro tästä muillekin!