Ilmajouset

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja Dobermann, 15.10.2001.

  1. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Nyt kun on tullut ajeltua yksi kesä sellaiset takana, tuli mieleen että laittaisin eteenkin..

    Eli, kyseessähän on silloin jousitus-tyypin muutos (tai miksi ne sitä AKEssa sanovatkaan..)? Eli tällöinhän olisi tarve poikkeuslupaan.

    Olen löytänyt jo sopivan satsin (bolt-on) Air Ride Technologiesin katalookista. Ja se on siis suoraan autooni sopiva/suunniteltu.

    Onkos kenelläkään kokemusta tällaisesta lupahakemuksesta/leimaamisesta? Sarja ei ole mikään latino-sekoitin, vaan ajossa itsestään tai kabiinin puolelta.

    Konttorilta kun kyselin, oli inssi aika nihkeä vastailemaan, eli ei tiennyt aiheesta?
     
  2. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Hähää

    Olen funtsinut tuota samaa, hommasin ko luettelonkin, mutta en ole asiaa kerinnyt sen paremmin pähkäillä.
    Eräs porsaanreikä olisi, käyttää sitä "apujousena"... vai olisiko(?)

    Kerroppa lisää tuosta etujousituksestasi?
     
  3. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Tuo Air Riden satsi korvaisi etujousituksen, eli ilma-pussit tulisivat kierrejousien tilalle. Löytyy sellaisia joissa olisi pelkät pussit, pussit ja alkup. iskarit tai coil-over tyyppiset joissa iskari on "sisään rakennettu" ja ilmapussi ympärillä.

    Itse olen miettinyt, että laittaisin eteen ne "yksinkertaisimmat" eli pussit. Konttiin pitäisi lisätä toinen säiliö ja lisätä erillinen kompura ilmajousia varten (nykyään A/Cn ent. kompura hoitaa perän). Kabiinin puolelle tulisi mittarit säiliöille ja jousille (4kpl) ja säätimet taka- ja etupäälle. Venttiilit tietysti sellaiset että tarvittaessa saa riittävän nopeasti ylös. Systeemi on helppo "päivittää" sellaiseksi, että voisi säätää yhtä kulmaa kerrallaan: lisätään vaan venttiilit kulmiin ja niille omat säätimet.

    Olen jo päässyt niin pitkälle, että odottelen Ar Riden porukoilta specs sheetia sarjalle joka sopisi autooni.. On sitten helpompi selittää konttorilla miten muutos käytännössä (?) toimisi..

    Ai niin, sieltä löytyy aika kattavasti valmis-sarjoja eri autoihin ja firman tekninen tuki (email/fax/puh) on innokas auttamaan jos ei omaan löydy heti sopivaa. Tarvittaessa kuulemma valmistavat juuri sinulle sopivan norm. satsien hinnalla! ..näin ainakin emaililla vastattiin kun kyselin! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Ohops...

    Piti kysymäni takajousituksesta :grin:

    Tilasitko Air Riden kataloogin? Sieltä löytyy monenlaista satsia ja infoa.
    Pelkäämpä kuitenkin, että suomalaiset viranomaiset eivät helposti jousituksen tyyppimuutosta niele.

    Itse funtsin sitä niin, että takaa vähennettäisiin senverran lehtiä pakasta, että käytännössä ilmajousi toimisi varsinaisena joustavana elementtinä.

    Eteen olen funtsinut dropattua olka-akselia, niitäkin kun saa tehdastekoisina.
    Ilmapussi olisi kyllä sinänsä kätevä, mutta...
     
  5. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    :lol:

    Niin.. Takana:

    Siellä majailee jostain vanista, tms. kotoisin olevat pussit jotka on asennettu kierrejousien tilalle. Takakontista löytyy jousille oma ilmasäiliö johon imanpaineen pumpaa auton oma ilmastoinnin kompura. Kojelaudasta löytyy mittari säiliön paineelle ja toinen jousien paineelle. Kabiinista löytyy myös kytkyttimet joilla saa joko lisättyä tai poistettua ilmaa jousissa. Kun säiliön paine laskee alle tietyn pisteen (en muista..) niin kompura hurahtaa käyntiin ja alkaa puskea lisää ilmaa säiliöön.

    Systeemi ei ole omaa käsialaani, joten en aivan osan tarkkudella pysty kertomaan mitä järstelmäsät löytyy. On kumminkin tullut valmista työtä tutkittua riittävästi (toivotaan), että uskaltauduin avittamaan kaveria vastaavan systeemin kasaamisessa!

    Niin, joo.. Tilasin sen lookin ja on tullut selailtua sen verran, että pitänee kohta tilata toinenkin!! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> On tullut riivattua sähköpostitse firman "teknikkoja" ja ovat olleet innokkaita vastaamaan.. Tosin joka meilin päätteeksi kysyvät osoitteen mihin tavarat lähetetään!!

    Hint: Ruåtsissa on lähin virallinen jälleenmyyjäkin! Eli ens vuonna Vesteråsin reissulla? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Dobermann 2001-10-16 14:27 ]</font>
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Spinnerissä oli aikoinaan aiheesta kattava juttu. Muistaakseni kyseessä oli nimenomaan ilmajouset eikä vain iskarit. Asennettiin vaniin. Satsi oli uusi ja tehdastekoinen. Niin ja auto suomalainen. Kandee varmaan kysellä heidän nettisivuilta lisää.
     
  7. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Joo, jutussa oli Dodge Ram Vani. Jos en väärin muista, jätettiin siihen alkup. lehtijouset ja nuo laitettiin lisäksi sinne hoitaman homman. Suosittu (?) ja hyvä vaihtoehto väsähtäneille lehtijousille.

    Se jousien kokonaan ilma-versioiksi vaihtaminen vaatii käsittääkseni poikkeusluvan, eli muutos katsastus ei yksin riitä? Olenko käsittänyt oikein?

    Custom & Hot Rod Magazinessa (vai kumminpäin se nyt oli) aika hyvä juttu Air Ride Technologiesin systeemin asentamisesta. Siinä vain oli kyseessä muutenkin täys-remppa, eli tuo jousituksen sovitus, asennus, yms. tehtiin pelkällä rungolla, ja loput (kompura , säiliöt, yms.) vasta kun koppa oli päällä. Ainoa erohan siinä periaatteessa on se, että rungon kanssa ei ole niin ahdasta! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  8. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Air Ridella on pari mallia, jotka laitetaan alkuperäisen lehtijousen lisukkeeksi.
    Lehtijousesta poistetaan 2-3 lehteä, jolloin ilmapussi toimii varsinaisena jousena.

    Ko systeemi ei periaatteessa pitäisi vaatia mitään lupia...
     
  9. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Se voisi olla aika hyvä tapa madaltaa esim. 73-87 GM pickareita! Näin malleja 4x4 pidemmälle tuntematta, onkos noissa kierre- vai lehti-jouset edessä? Nelikossa(ni) on molemmissa päissä lehdet.
     
  10. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Mulla on impalassa takajousien (kierre) sisällä kumipussit, koskaan ei ainakaan katsastuksessa ole kukaan kysynyt mitään eli se lienee ok. Letkut vaan puuttuu joten en ole päässyt kokeilemaan niiden vaikutusta enkä ole niitä vielä kerennyt laittamaan kun auto on ollut vasta niin vähän aikaa (vain 10v).
     
  11. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Jos alkuperäiset jouset on siellä myös, ei katsastus-setä voi sanoa mitään. Niinkauan kuin ne ovat oikeilla paikoillaan.. Periaatteessa..

    Mutta jos ne kierrejouset otat pois ympäriltä, alkaakin jo poru ja muutoskatsastuksesta puhuminen.

    Tuo on helpo/yleinen tapa: säilytetään alkuperäiset jouset "näön vuoksi"/apuna ja laitetaan ne ilmajouset tekemään sen suurimman työn. Sellaisia systeemejä nuo Vaneihin jälkikäteen laitettavat ovat.
     
  12. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    No onkos tähän päivään mennessä kukaan lyönyt kierrejousien tilalle ilmajousia? Ei kai ne ainakaan laittomat voi olla kun rekoissa ja linja-autoissakin niitä on?

    Tuli taas tuossa mieleen, kun joskus ehkä toivottavasti rikastuu sen verran voisi tuommoisia viritellä auton alle. Korkeutta ei niinkään tarvitsisi säätää vaan mieluummin sitä jäykkyyttä, ehkä. Nykyäänkin tuo korkeus säätyy kyllä takana iskareitten ansiosta.
     
  13. JouniK

    JouniK Gearhead

    Katos tosta pari otsikkoa alemmas Hydr+Kiiruna jne :odroll:
     

Kerro tästä muillekin!