Ilmalämpöpumppu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Deltapete, 2.11.2011.

  1. Deltapete

    Deltapete 1st gear

    En oikein saanut minkäänlaista kuvaa moisesta laitokseseta googlesta... Eli onko se jatkuvaa suodattimien pesemistä esimerkiksi?
     
  2. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    riippuu kuinka pölysessä paikassa on. Meillä niitä 200m2 talossa on 3 ja yksi 60m2 autotallissa. Ehkä kerran pari vuodessa viitsin ne suotimet imuroida. Sokkeloisiin rintamamies taloihin sopii vähä huonosti, lämpö leviää huonosti.
     
  3. Miksu.1g

    Miksu.1g Gearhead

    Suodattimien puhdistusväli riippuutalon sisäilmasta.Keskimäärin ¨n.2kk välein.Kuitenkin mitä useimmin, sitä parempi ilmanlaatu/koneen hyötysuhde jne...
    Täällä paljon tietoa ehkä jopa liikaakin

    Topikkikin on jossain täällä od:llä,muistaakseni yleistä keskustelua osiossa,mutten aihetta tähän hätään löytänyt :eek:
     
  4. Stance

    Stance Gearhead

    Suodattimien ja sisäyksikön imurointia joutuu merkistä riippuen harrastamaan silloin tällöin, ehkä keskimäärin kerran kuussa. Se on 5-10 min homma per kerta. Ulkoyksikön alle kertyy vettä lämmitysaikaan kennon sulatuksesta ja kesällä jäähdytyskäytössä kondensiosta. Lämmityskaudella saa noin kerran viikkoon lihalaatikollisen tyhjentää vettä/jäätä. Eli on siinä jonkin verran puuhaa, ei ole öljy/sähkölämmityksen veroinen huolettomuudessa.
     
  5. E.B.Ford

    E.B.Ford 2nd gear

    uutinen viime syksyltä
    Osta jos uskallat
    ei sen puoleen kyllä minäkin meinaan hommata kun saa aikaiseksi :odroll:
     
  6. Kylmä-Mika

    Kylmä-Mika 2nd gear

    Voihan se tuhota talon ym. Jos asennusliike on tämä perinteinen isä, poika ja hiase...


    Sellaista vaan, ite en noihin ole paljoa sotkeentunut kun on parempaakin tekemistä oikeiden kylmälaitosten kanssa mutta kokemuksesta voin sanoa sen verran että jos seinälle laitat niin et kyllä enää poiskaan halua :lol:

    Ja älkää harkitko Ultimatea, niitä olen laittanut tasan kaksi ja enempää en tule ikinä laittamaankaan... se siitä

    Mutta Fujitsu, Mitsubishi ym kunnon vehkeet kyllä toimii ja varmana ovat hyviä laitteita... Takuu ja kaikki kunnossa ja asennusliikekin näissä on yleensä se jolla on luvat kunnossa ja maahantuonti valtuuttanut.

    Se siitäkin... :rotfl:
     
  7. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    näi mä säästin:

    3 ilp-:tä taloon (200m2, breastmen house) , ennen öljyy meni 3000L ,
    uus poltin laitettiin 2006 ja 3 ILP:tä .

    ennen meni 8000 kwh + 3000L öljyä
    nyt
    menee 11500 kwh ja 2500 L öljyä
    varsinaista säästöä jooo :wc:

    mutta ylellisyyttä noin 5-10 iltana kun uulkona on +25 cels, niin mukavaa nukkua 20 asteiessa huoneessa...

    Kaverini taas on aivan eri mieltä, vastaava sokkeloinen breastman house,
    2500L meni ölyy, nyt menee 1400L öljyy, ja mukamas ei sähkökulutus pahemmin noussu.. .

    parhaillaan meille asentuu maalämpösysdeemit, kohti uusia lämmitysratkaisu pettymyksiä ???

    huomenna asbestit saa kyytiä pannuhuoneessa.
     
  8. Kylmä-Mika

    Kylmä-Mika 2nd gear

    Joo itellä noita on 2 ja öljyä menee 700 litraa vuodessa ja sähköä 12000 kWh

    Puilla sitten takka apuna.
     
  9. Ck

    Ck Gearhead

    Mulla on tollanen mitsubishin pumppu ollu vuoden verran käytössä. Mittasin viime talvena sähkönkulutusta n.10asteen pakkasella viikon jaksoissa. Pumpun säästö oli n.20% sähkönkulutuksesta ja lisäksi sillä lämpesi 2 huonetta enemmän kuin normaalisti. Käytössä jokunen sähköpatteri ja pönttöuuni. Kulutus n.10000kwh vuodessa. Säästö riippuu tietysti talosta/lämmitystavasta ja monesta muustakin seikasta mutta hyvin on mulla toiminut.

    Lisäksi kesällä muutaman kerran hellekelillä tuli hikeä jäähdyteltyä. Se on kyllä mukava ominaisuus :rotfl:
     
  10. Deltapete

    Deltapete 1st gear

    - Taas kysyn tyhmää, voiko/ kannattaako moista asentaa esim. juuri rintamatalon yläkertaan vain kesäkäyttöön?-.Pitääkö sen olla sellaisella korkeudella, että tuon veden voi tyhjentää hyvin....?
     
  11. Le Mans

    Le Mans 1st gear

    Asensin juuri alle60 neliön autotalliin sanyo lämpöpumpun. Ennen oli lattiakaapeli. Se ei jaksa kovimmilla pakkasilla pitää kuin just nollan yläpuolella. Eipähän tuo pumppukaan toimi juuri alle 15 asteessa mutta oletusarvo on säästöä kaapeliin verrattuna kun Se puskee paljon pois sokkelin kautta
     
  12. Ck

    Ck Gearhead

    Voihan sen vaan kesäkäyttöönkin asentaa, kondensiovesiputki tulee sisäyksiköstä pihalle ulkoyksikköön ja sen voi siitä ohjata suoraan maahan. Kyllä se sinne imeytyy. Talvella tota jäävuori ilmiötä voi tulla mutta siitä selviää rautakangella.
     
  13. E.B.Ford

    E.B.Ford 2nd gear

    tai lumikolalla ja potkulla, viitaten siihen kadoksissa olevaan OD:n ilmalämpöpumppu topikkiin :odroll:
     
  14. Kylmä-Mika

    Kylmä-Mika 2nd gear



    Eihän se kondenssivesiputki tule ulkoyksikköön, se tulee vaan pihalle tai sitten viemäriin jos mahdollisuus sinne se laittaa... :poff:
     
  15. nv-550

    nv-550 Gearhead

    jos talo on oikeen sokkeloinen ni ei mitään hyötyä! ite just purin pois tuon takia,talo -57 rak. rintamatalo..
     
  16. nv-550

    nv-550 Gearhead

    maalämpö hyvä oikein asennettuna (jos putket vejetään kankaalle..)
     
  17. Mopar heppu

    Mopar heppu 2nd gear

    Mulla on sanyo pumppu hoitanu jo 6 vuotta hallin lämmityksen ja kovemmilla pakkasilla vähän masteria mukaan niin hyvä tehdä töitä, suosittelen tota sanyota koska ei ole temppuillu koko aikana ollenkaan.
    sähkölasku on n.100e/kk talvella ja 10e/kk kesällä ku pumppu ei ole päällä, en pidä kalliina yli 200 neliön sähkölaskuksi.
     
  18. Caddman

    Caddman 1st gear

    Niinkun on tässä jo aiemmin tullu esille, eivät yleensä toimi sokkeloisissa taloissa. Ilman pitää päästä kiertämään melko esteettä jotta laitteella on mahdollisuuksia toimia kunnolla, mitä avarampaa sen parempi. Jos sen pumpun laittaa niin oikean sijoituspaikan funtsaamiseen kannattaa varata vähän aikaa, hyväkään pumppu ei lämmitä jos se on asennettuu huonoon paikkaan. Yleensä nuo asentajat kyllä osaavat sanoa mikä on hyvä paikka, ja niitä voi pyytää myös etukäteen käymään katsomaan hyvää paikkaa, vai onko sellaista ollenkaan.
    Toinen juttu on että muu lämmitysjärjestelmä, olkoon mikä tahansa, pitää säätää toimimaan pumpun kanssa yhteistyössä, eli päävastuu lämmittämisestä annetaan pumpulle ja sitten kun sen paukut ei enää riitä tulee varsinainen lämmitysjärjestelmä mukaan. Eli jos on sähköpatterit seinällä niin niistä termarit about 15°:een jolloin torppa ei kokonaan kylmene jos pumppu jostain syystä kyykkää. Tuohon säätämiseen ja asetuksien hakemiseenkin menee hieman aikaa, talo kun ei yleensä tunnissa reagoi muutoksiin, vaatii muutaman päivän. Eli ainakin alkuun joutuu näkemään hieman vaivaa, kunnes oppii laitteen, talon ja asukkaiden vaatimukset/tottumukset
    Mitään hiljaisiahan nuo ei yleensä ole jos niitä oikeasti käytetään, puhallusta joutuu pitämään aika kovalla jotta lämpö leviää sinne perimmäiseenkin huoneeseen, ja siitä tulee vetoa, melua, sulatuksien aikana porisee kuin perunoita keittäisi, merkki kuin merkki. Eli makkari/olohuone-asennukset kannattaa harkita tarkkaan...
    Ja sekin vielä että kun ilmaa lämmitetään niin ovet lämmitettäviin huoneisiin täytyy pitää auki, tai ainakin reilusti rakosillaan, tai jos oven haluaa pitää kiinni niin sitten lämmitettävä muulla keinoin.
    Tuo sisäyksikön siivous on about kerran kuussa, jos on kotieläimiä niin useammin, kertyy ne karvat+pöly sinne suodattimeen ja kuristaa sitä ilman virtausta. Alkuun sitä pölyä kertyy yllättävän paljon sinne suodattimiin, mutta 1-2kk jälkeen rauhoittuu.
    Talvella tulee sitä jäätä sitten kiitettävästi sinne uy:n alle jos laittetta käytetään oikeasti lämmittämiseen, eli joko laite riittävän korkealle seinälle (tässä kohtaa täytyy muistuttaa resonanssista, eli puuseinässä saattaa alkaa resonoimaan sopivilla olosuhteilla ja että se jäävuori myös keväällä sulaa, onko salaojat kunnossa), sokkelitelineelle ja astia alle tai viemäröinti, tai maateline ja astia tai viemäröinti. Tai sitten se rautakanki niinkuin joku ehdottikin :lol: joka tapauksessa ulkoyksikköä joutuu käydä moikkaamassa about kerran viikossa.
    Ei siis ihan "laita&unohda" laitteita, mutta kyllä voi saada säästöä aikaiseksi kunhan vaan jaksaa alkuun etsiä sopivia säätöjä :)

    Meillä noita on 2kpl, toinen yläkerrassa ja toinen tässä keskikerroksessa. Ensimmäinen hankittiin puhtaasti mukavuus-syistä, jäähdyttämään yläkertaa kun kesäisin tuppas nukuttamaan huonosti +32 lämmöillä 8) . Sitten talvella kokeiltiin että kuinkas pitkälle pärjää sillä lämmittämällä ja koko talvi meni ilman muuta lämmitystä, yläkerrassa 2 mh ja aula, ja ovet tietysti auki( ei ole lapsia). Täytyy muistaa että tuonne yläkertaan nousee täältä alhalta kuitenkin lämpöä lisäksi eli pumppu pääsee hieman helpommalla siellä. Tähän keskimmäiseen kerrokseen laitettiin maaliskuussa toinen pumppu, ja silloin kääntelin termarit ykköselle (ö-lämmitys) ja patterit on pysyneet siitä lähtien tässä kerroksessa kylminä. Ensi talvi olis tarkotus pärjätä noilla kahdella pumpulla ja takalla niin pitkälle kun pääsee, toistaiseks näyttää ainakin kelien puolesta lupaavalta :lol: .
    Kv ja kosteat tilat edelleen öljyn perässä, ja tietty varalla sitten jos pumput kyykkää.
     
  19. transport01

    transport01 3rd gear

    Miksi? Laitoin utimaten 1,5 vuotta sitten. Hyvin tuo on pelannut 2 kesää ja talven. Kovilla pakkasilla ei ollut päällä, mutta -20 asteessa ainakin tuli hyvin lämpöä. Älkää nyt ikinä niin pumppua asentako, että tarvii vesiä tyhjennellä. Kesävedet letkulla fiksuun paikkaan ja talvella antaa jäädä maahan. Jos pumpum pohjan laittaa väihntään metrin korkeudelle, niin ei se vuori heti siihen kiinni ota. Kesällä laitatettiin toiseen kohteeseen, jossa tarvitaan kilowatteja jäähdytysessä aika paljon ultimate. Hyvin hoiti hommansa. Hinta asennettuna oli puolet (1400€ alv0) seuraavaksi halvimmasta tarjouksesta (2800€). Tilan lämpöä tuottavien koneiden teoreettinen liitäntäteho yli 60 kW. Ultimate sai välillä tehdä tosissaan töitä, mutta selvisi kunnialla.
     
  20. Panze

    Panze 3rd gear

    Mulla on tallissa ihan itse asennettuina 2kpl ultimaten pumppuja.
    Toinen on joku 7 basic alle 300€ pumppu ja toinen joku 10 pro invertter jonka ostin rohkaistuneena tämän halpispumpun toimivuudesta.

    No tämä invertterimalli on sitten ihan paska et jos joku haluaa niin itse purkamalla se on sun :)
    Ton perusmallin taidan pitää niin kauan kun se toimii. (kolmas talvi lähdössä)
     

Kerro tästä muillekin!