Ilmastoinnin kunnostus (Caprice 1985)

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja Petri R., 11.1.2017.

 1. Petri R.

  Petri R. Gearhead

  - Caprice vuosimallia 1985
  - Ilmastointi ei ole toiminut, ei tietoa miten pitkään ollut epäkunnossa ja mikä ollut alunperin vikana
  - Ilmastoinnin kompura ja siltä kuivaimelle sekä kennolle menevä letku purettu jokunen vuosi sitten pois kansiremontin tieltä ja jääneet asentamatta takaisin, todennäköisesti niitä ei enää löydy

  Tarkoitus ois nyt laittaa autoon ilmastointi takaisin iskuun. Kysymys on, kuinka laajasti nuita kamoja olis syytä uusia kun järjestelmä on ollut tyhjänä ja avonaisena vuosia? Korjauksen luonne ei ole myyntifiksaus vaan tulokulma on pikemminkin "vanhan edustusauton arvon palauttaminen".

  Rockautosta sais esim. tällaisen huoltosetin; kompressori ja kuivain sekä O-renkaita ja joku mystinen mutta tarpeellinen pieni osa (kuristinputki?): http://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=3930537&cc=1036831&jsn=476

  Puuttuvat letkut: http://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=818351&cc=1036831&jsn=493&jsn=493&jsn=493

  Lisäksi jos kenno (~65€) ja höyrystin (~60€) halutaan uusia niin nekin löytyy samasta puulaakista. Onko niiden uusimiselle lähtökohtaisesti tarvetta?
   
 2. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Muuten hyvä lähtökohta osien suhteen, mutta höyrystintä tuskin tarvii uusia. Täällä käytetyn lauhdutinkenno saattaa olla vuotava ja aika todennäköinen syy ensimmäiseen hyytymiseen. Noilla suunnittelemillasi osilla pitäs muuten mennä, kunhan ensin konsultoit tulevan täytön tekevää kylmämiestä ainevalinnasta ja öljyistä, jotka sitten vielä tarvitaan.
   
 3. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  se pikkuosa eli orifice tube tekee sen kylmenevän sumun,purkautuvan kaasun kennoon,eli sama kun sytkäritäyttö pullosta päästät kaasua menee huuruun,joku äidinkielen lehtori saa korjata kielelliset virheet,ei kiinnosta ne lässyttäjät,pääasia kun homma menee perille,poliitikassa on tarpeeksi näitä lässyttäjiä.
   
 4. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Se on suomeksi paisuntaventtiili, joskin näissä hyvin simppeli ohut putki. Siinä on sihti, siksi sekin on hyvä vaihtaa. Erikseen luokkaa euron osa siellä.
   
 5. sibe70

  sibe70 Gearhead

  kompura
  kuivain
  orifice tube
  letkut
  kennojen koepaineistus/tarkastusvpitääkö vaihtaa
  uudet o-renkaat joka väliin
  Jos keennoja ei vaihdeta, niin huuhtelu
  uudet öljyt
  ja typpikoeistus ja uudellen täyttö

  Ja johan on kuin uusi !
   
 6. Petri R.

  Petri R. Gearhead

  Palataampa tähän. Eli viime kesänä ei erinäisistä syistä tullut tuota ilmastointia vielä laitettua kuntoon vaikka nuo luetellut osat tuli hankittua uudet. Tässä kun auton tekniikka on uudelleenrakennuksen alla ja konehuonetta on samalla tarkoitus siistiä ja maalailla, niin alkoi tänään vaikuttamaan siltä ettei tuo paikallaan oleva ainoa ilmastoinnin putki välttämättä lähde ehyenä irti (o-rengashan siihen pitää vaihtaa myös). Kyseessä on se joka menee etukennolta sinne höyrystimelle. Ostin vuosi takaperin sen putki/letkukokonaisuuden joka menee kennolta kompuran kautta kuivaimelle, eli tämän: http://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=818351&cc=1036831&jsn=8&jsn=8&jsn=8 "Discharge Line (High Pressure - Compressor to Condenser)".

  Nyt sitten vatsa pyörähti ympäri, kun en löydäkään mistään myynnistä sitä toista putkea. Mikähän sille on edes englanninkielinen nimi? Rockautossa löytyy toinenkin putki nimellä ""Manifold Hoses (Suction and Discharge)", mutta kuvan mukaan sekin ois se sama eli kompuran kautta kulkeva linja.

  Täytyy vielä antaa lämpöä sille putkelle, jos sen saisikin irroitettua ehjänä...
   
 7. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Laita siihen vuorotellen ohutta irrotusöljyä ja moottoriöljyä tippakannulla, ja lämmittele. Äläkä odota, että se irtoo heti. Ainakin muutama päivä tuon toistoa ennen voimankäyttöä. Ja ne putket on aika pehmeetä ja hyvälaatusta alumiinia, joten jos vähän lähtee kiertymään mukana, niin peli ei ole heti pelattu. Jatka em. toimia.
   
  Substitute tykkää tästä.
 8. Petri R.

  Petri R. Gearhead

  Lämmitys & liqumentti oli menestys!
   
 9. ValluRaivo

  ValluRaivo Gearhead

  Saksasta saa pikkupulloissa R134sta. Kasattu järjestelmä tulee alipaineistaa ja samalla saa kosteuden pois. Uutta kuivuria ei sais kovin kauan pitää tulppaamatta, imaisee ilmankosteuden ryyneihin. Öljyt on sitten eriä eri kylmäaineissa, jos vain kompuraan jää vanhaa öljyä ei se haittaa.
   
 10. Petri R.

  Petri R. Gearhead

  Joo oli tarkoitus että kasaan systeemin ensin vanhalla kuivaimella ja vasta kun sillä on korjaamolla alipaineistamalla todettu järjestelmän pitävyys, vaihtuu uusi kuvain paikalleen ja aineet sisään. Kompurakin tuli uusi kun se puuttui :)
   
 11. Substitute

  Substitute Gearhead

  Toinen toimiva keino jumittuneiden muttereiden avaamiseen on se että laittaa mutterin vastapuolelle jonkun vastapainon (vaikka painavampi vasara) ja naputtelee mutterin toista puolta sopivalla voimalla ja tekee homman vielä eri suunnista. Mutterin kierteen hapettumat rikkoutuu tuolla keinolla ja se aukeaa helpommin sitten. Toki ruosteliuottimen käyttäminen auttaa asiaa.
   
 12. sibe70

  sibe70 Gearhead

  Yleensä liitokseen tulee hapettumaan ja se vetää jumiin, monesti on vielä kyseessä eri metalliseokset. Jos mahdollista niin varovasti hieman lämpöä niin yleensä aukeaa...
   

Kerro tästä muillekin!