Johtimien ylivirtasuojauksesta, autossa.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Oskari, 9.12.2019.

 1. Oskari

  Oskari 1st gear

  Potilas -70 luvun Ranchero. Konehuoneesta lähtee junction blockilta virtalukolle kaapeli fuse linkin kautta.

  Virtalukolta takaisin konehuoneeseen johtimet
  - jännitteensäätimen S - napaan
  - starttireleen ohjaus
  - sytkäboxille virtalukon start ja run asennosta
  -puolan bat napaan
  Mitään näistä johtimista ei ole suojattu auton sisällä sulakkeilla, onko joku syy miksi noita johtimia ei autoissa voi / kannata suojata sulakkeilla ?
   
 2. JAMANT

  JAMANT Gearhead

  Eipä taida niin isoja sulakkeita olla, joista olisi taas hyötyä, jos jossain niiden takana olevassa komponentissa tulee oikosulku, ei nalli laukea kumminkaan...
   
 3. Oskari

  Oskari 1st gear

  Ei kai noissa mainitsimissani johtimissa suuria virtoja kulje, vai ?

  Nehän ovat kaikki jotain 1,5 - 2,5 mm2 luokkaa, tai mikä nyt onkaan vastaava AWG koko. Ei minun tietääkseni sen kokoisia johtimia niin kauhean suurella virralla ainakaan saisi kuormittaa.
   
 4. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Just oon johdottamassa -66 Dartin ubervoimakasta slantsixiä Maxxecu moottorinohjaukselle ja huomaan vanhoja johtoja seuratessani ja osin purkaessani ja paljon täydentäessäni, jotta originaalissa on monta sulakkeetonta paikkaa. Mm torvi/töötti kaikkinensa oli hotwired.

  Mututuntumalla kaiken muun voi sulakkeistaa paitsi startin. Maxilattasulakkeita löytyy 100A asti joka riittää siihen akulta lähtevään toiseen +12V johtoon, kuten myös laturin B terminaaliin. Laturi tosin porsii oikosulussa, joten sulake lie turha.

  10 sulakkeen rasia maksaa Motonetissä kympin joten ei noiden suojien hinta ole este. Aiemmin uudistusta jarrutti mm johdinvärivalikoima. Mut nykyisin ”raidallista” johtovalikoimaa saa (mm Finjector) joten tekee uusiksi niin kuin osaa ja haluaa.
   
 5. -tl-

  -tl- Gearhead

  Fuse link on sulake.
   
 6. JAMANT

  JAMANT Gearhead

  Juu, voi ne sulakkeella suojata, mutta jos on sulake 50A ja joku 1mm^2 kaapeli, niin se kaapeli palaa poikki ennenkuin nalli napsahtaa. Kannattaa siis sen 50A:n sulakkeen jälkeen laittaa sitten pienempiä sulakkeita taas kun virrat on jaettu eri kohteisiin... Sitä niin kuin tarkoitin, mutta ulosanti ei nyt osunut kohilleen...
   
 7. Oskari

  Oskari 1st gear

  Juu kyllä tässä Rancherossakin muitakin johtoja on käytännössä ilman suojaa, ainoa tuo konehuoneessa oleva fuse link, esim. ajovalojen ohjaukset ( itse ajovalot on kyllä jo aikaisemmin releistetty ), parkkivalot, töötti...näihin kyllä on tarkoitus sulake laittaa, mutta kun en ole mikään autosähköasentaja niin siksi kysyin noista johtimista mitkä mainitsin aloitusviestissäni, että onko joku syy että niitä ei voi / kannata suojata sulakkeella.

  10 sulakkeen rasia maksaa Motonetissä kympin joten ei noiden suojien hinta ole este. Aiemmin uudistusta jarrutti mm johdinvärivalikoima. Mut nykyisin ”raidallista” johtovalikoimaa saa (mm Finjector) joten tekee uusiksi niin kuin osaa ja haluaa.

  Juu ei ole sulakerasiat kalliita. Onpas tuolla Finjectorilla laaja värivalikoima, sieltä ilmeisesti voi tilata niin monta metriä kun tarvitsee, ei tarvitse tilata 100 m keloja ?
   
 8. Oskari

  Oskari 1st gear

  Kyllä, mutta olisi kiva nähdä noiden toimintarajavirtakäppyröitä. Tuskin se konehuoneessa oleva fuse link kuitenkaan suojaa sen perässä olevaa 1,5 mm2 johtoa.
   
 9. Oskari

  Oskari 1st gear

  OK, eli haen tällä kysymyksellä sellaista, että jos noihin mainitsemiini johtoihin laittaa sulakkeen ja jos auto käy ja liikkuu ja jos vaikka sytkältä, puolalta tai jännittensäätimeltä katkeaa jännite sulakkeen palamisen seurauksena, niin hajoaako siinä jotain, vai sammuuko vain auto ?
   
 10. JAMANT

  JAMANT Gearhead

  Riippuu autosta, tarpeeksi vanha jos on, niin kyllä se vain sammuu, paitsi se kohta joka aiheutti sen oikosulun (jos siis puola menee oikosulkuun ja sulake palaa, niin ei se uusi sulake sitä puolaa korjaa)!! Ja uudemmissa tietsikka saattaa saada siipeensä, riippuu oikosulun paikasta, sulakkeen palamiseen se ei hajoa, tai kai sekin riippuu miksi se sulake paloi...
   
 11. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Juu metreittän myyvät. Ostin viikko sitten jämäpätkäerän ja onpas ollut mukava tehdä johtosarjaa.
   
 12. Oskari

  Oskari 1st gear

  Olen antanut itseni ymmärtää, että jos jännitteensäätimeltä katkeaa jännite, esim. mahdollisen sulakkeen toimiessa, niin laturilta voi tulla suurikin jännite ulos, ainakin hetken aikaa, joista 12 V laitteet eivät tykkää, mahtaako tässä olla perää ?
   
 13. Oskari

  Oskari 1st gear

  OK, täytyy pistää kauppa "korvan taa".
   
 14. Oskari

  Oskari 1st gear

  Niin ja lisäksi tässä autossa ei ampeerimittarilla ole mitään muuta suojaa kun fuse link, mittarille menee n. 1,5 mm2 johto. Tässä siis ampeerimittari kytketty ns. shuntkaapelin rinnalle, varmaan tämäkin kannattaisi suojata sulakkeilla.
   
 15. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Saattaa laturin diodit antautua, jos ei ole kuormaa. Kaikkea ei välttämättä kannata sulakkeellistaa. Yhden vian tapauksia voi torpata myös muilla konstein. Esimerkkinä akkuun päätyvien kaapelien reititys huolella ja suojasukitus. Ampeerimittarin shuntin voinee sijoittaa niin, ettei päävirran tarvitse kulkea pitkiä reittejä.

  Mulla jää ampeerimittari pois, ei se ole ollut täysin toiminnassakaan ohitusten takia. Tilalle tulee laturin merkkilamppu. Volttimittarikin on vaihtoehto.
   
 16. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Diodit vaan tykkää, kun ei ole kuormaa. Paitti akun puuttuminen on sit ihan eri juttu joissain tapauksissa. Säätimissä on jo sisäänsiirtymisen jälkeen ollut myös sisäinen kytkentä jännitevalvonnalle, jolloin referenssijännitteen puuttuminen ei riko mitään.

  Tuontapanen A-mittari käyttää johtosarjan pätkää shunttina, sulakkeet on päissä mittari-osan tuhoutumista estämässä, eivät liity mihinkään palovaaraan.

  Autossa, kuten muissakin pikkusähköä käyttävissä "ylikuormitussuojaus" sulakkeella on tuuripeliä, joten ne sulakkeet on täys oikosia vastaan. Ja kyllä, isokin fusible linkki lähtee, kun sen jälkeen tökkäät sen 1,5 neliön piuhan maihin.

  Alkuperäset on oikeissa paikoissa. Uusia kun tekee, niin siihen, mistä "ison"plussan ottaa, isompi sulake ja sit laitekohtaisesti perään pienempiä. Jos haluaa.
   
  Vuppe tykkää tästä.
 17. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Laturin sulakesuojauksella sulakkeen palamisen jälkeinen tilanne on "akun puuttuminen". En laita omassa rakennussarjassani sulakkeita siihen väliin. Muualle niitä sen sijaan tulee. Olen käytellyt 0,75mm2 johtoa ja just tarpeeseen passelia sulaketta 5-10-15-20-25 kun niitä tarjolla on. Tulee sen verran monta varustetta moottoriohjauksen myötä. Toive on ettei ykskään sulake pala, mutta toisaalta kun vahinkoja sattuu, niin on helpompi metsästää kun kaikille laitteille on oma "nirunaru" ja sulake. Ei tarvitse purkaa ja mitata ihan kaikkea vian löytämiseksi.

  Ja lähtökohta kun on -66 Dart, niin orkkissulakkeita oli 4 plus se palava linkki. Ja monet laitteet jatkuvassa kuumassa sähkössä - ilmeisesti oman aikansa määräyksiä että torvea pitää voida soittaa ilman avaimia kuten myös jarruvaloja vilkautella.
   
 18. Oskari

  Oskari 1st gear

  Ei sen ampeerimittarin viisari kyllä ole auton omistajan mukaan omassa projektissanikaan kauheasti heilunut. Tässä se shuntkaapelin ja mittarin rinnankytkentä on tosin vain junction blockin ja starttireleen ison navan välillä, eli mittarin kautta ei auton käydessä kulje muuta kun osa akun latausvirrasta, auton ollessa sammuneena taas osa kaikesta virrasta mitä auto ottaa.

  Ymmärtääkseni joissain autoissa se virtamittari mittaa koko auton ottamaa virtaa silloinkin kun auto käy...

  Ampeerimittari kyllä jää tähän, mutta kyllä volttimittarikin olisi tarkoitus laittaa.
   
 19. Oskari

  Oskari 1st gear

  Niin sitä mittaria suojellakseni minä ajattelinkin laittaa siihen jotkut pienet sulakkeet. Se on kuitenkin aika herkkä mittari, 1,5 V paristo heilauttaa viisarin ääriasentoon.
   
 20. Oskari

  Oskari 1st gear

  Pistitkö sinä siis kaikkiin sulakkeen joita tarkoitin aloitusviestissäni ?

  Omassa rojektissa laturin B - navasta lähtevä johdin on yhdistetty jännitesäätimen A - napaan menevään johtimeen ja tämä yhdistys fuse linkin kautta junction blockiin, tälle järjestelylle ei ollut aikomus tehdä mitään, korkeintaan vaihtaa uusi fuse link, mutta olisiko kuitenkin parempi poistaa se fuse link siittä ?
   

Kerro tästä muillekin!