jousien madaltaminen lämmittämällä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja Härski Hartikainen, 2.3.2002.

  1. Onko kellään kokemusta jousien madaltamisesta kuumentamalla?onnistuuko silleen että puristaa jousen kasaan jousipuristimella ja sitten lämmittää pillillä tasaisesti...samallahan siitä tulis jäykkyyttä alustaan!
    paljonko lie sitten madaltus?vai ottasko perinteisen rälläkkä homman...
     
  2. Vani76

    Vani76 Gearhead

    Ei onnistu, jos rupeet pillillä lämmittelemään niin jouset on sen jälkeen pelkkää rautalankaa. Lämmittämisen jälkeen jouset pitää karkaista ja päästää uudelleen, eikä tätä toimenpidettä kotikonstein pysty hallitsemaan tarpeeksi tarkasti lämpötilojen suhteen. Eli noista vaihtoehdoista rälläkkä on parempi.
     
  3. TwinturboCapri

    TwinturboCapri 1st gear

    pystyy lyhentämään silleen että puristat puristimella kasaan ja pistät 200-asteiseen uuniin pariks tunniks. ei muutu ainerakenne vielä noin alhaisissa lämmöissä.
    toinen juttu kyllä on että alusta ei jäykkene jos jousi ei ole progressiivinen. siis jos jousen kierteen nousu on koko matkalla sama niin alusta madaltuu mutta ei jäykkene. jos taas jousen toisessa päässä nousu on tiuhempi niin silloin myös jäykkyys lisääntyy. pitää vaan muistaa että mitä jäykempi on jousi, sitä voimakkaamat iskarit tarvitset ettei ala auto pomppia.
     
  4. OpaS

    OpaS Gearhead

    Mielestäni kyllä jos jouset alunperin eivät ole progressiiviset, mutta lämpökäsittelemällä niistä tekee progressiiviset, tulee lisää jäykkyyttä...
     
  5. TwinturboCapri

    TwinturboCapri 1st gear

    eipäs, vaan menetelmä on tämä: tehdään jousen ulkohalkaisijan kokoiset "prikat" molempiin päihin jousta, ja kiristetään jousi pitkällä pultilla kasaan. jousien kierrosten nousuhan muuttuu tällöin saman verran koko jousen matkalla, jolloin siitä ei siis tule progressiivinen, jousi vain lyhenee mutta alkuperäinen jäykkyys säilyy. mutta jos taas jousi on progressiivinen, eli yleensä yläpäässä on kierrokset tiuhempia, kiristettäessä nämä muuttuvat vielä tiuhemmiksi ja jousi lyhenee ja jäykkenee. minun oppieni ja käytännön kokeilujen mukaan näin.
     
  6. OpaS

    OpaS Gearhead

    Mutta jos sitä ei puristakaan kasaan koko matkalta, vaan niin, että toisen pään kierteen tulevat melkein toisiinsa kiinni, niin eikös siitä sitten mahda tulla progressiivinen.

    Jos sitä pilkkua oikein kovasti viilataan, valmiiksi progressiivisen jousen jäykkyys vapaana ei kai muutu miksikään, vaan se kuorma, jolla jäykkyys kasvaa...
     
  7. TwinturboCapri

    TwinturboCapri 1st gear

    aivan niin jos puristaa sitä jousta vain niillä kynsipuristimilla,siis vehkeillä joilla jousi otetaan autosta pois. sittenhan siitä saa progressiivisen jos puristaa vain toisesta päästä, mutta jousi lyhenee kuitenkin paljon vähemmän.
    progressiivisen jousen tapauksessahan käy niin, että vapaa pituus lyhenee jolloin tiuhat kierrokset tulevat aiemmin vastaan kun kuormitetaan jousta. eli tulkitsit oikein, vapaana jäykkyys ei muutu. mutta tässä on muistettava se, että jos menee lyhentämään tällä tavoin progressiivista jousta, niin iskareilta vaaditaan todella paljon. muuten käy niin että kun ajaa töyssyyn, jousi menee normaalisti kasaan ja palautuessaan iskari(oikeammin heilahduksenvaimennin) ei jaksa jarruttaa liikettä riittävästi ja jousi lyö pyörän nopeasti alaspäin. jos alla on tie eikä tyhjää niin auto pomppii pitkän matkaa kuopan jälkeen. ja tätähän ei kukaan halua...
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    jos lineaarista jousta puristaa vain toisesta päästä menee se lineaarisesti kasaan (siis puristuu samalla tavalla kuin jos puristaisi molemmista päistä)

    jos taas jousessa on kaksi "kierteen nousua" on ns progressiivinen mutta oikeasti 2-vaihe lineaarinen jousi (esim japsit vakiona ja eri merkkiset madallusjouset usein)
    kun tiuhan pään josuet osuvat yhteen ne lakkaavat toimimasta ja jäljelle jää harva pää joka on siis nyt jäykempi

    asiaa selventää jos ajattelee kierrejousta kierteelle väännettynä vääntösauvana, joka se oikeastaan onkin, samanlaisista teräksistä tehdään jouset, vääntösauvat ja kallistuksen vakaajat (niitä teräslaatuja toki on useita, halpaa, keskilaatuista ja hyvää, näin karkeasti)
    kun jousi painuu kasaa se kiertyy ja jousivoima kasvaa
    jousen jäykkyyteen vaikuttaa langan vahvuus ja langan pituus (kuvittele vedettynä suoraksi eli ennen kireteelle vääntöä)
    paksumpi lanka lisää jäykkyyttä (nopeasti)
    pitkä lanka on löysempi ja lyhyt jäykempi (lineaarisesti, vähennä toimimattomat kierteet eli päsitä n 1/2 kierrosta laskutoimituksissa)

    kun josui on kierteellä langan pituus vaihtelee näin:
    useampi toimiva kierre = löysempi ja päinvastoin
    suurempi ulkohalkaisija = löysempi jousi ja päinvastoin

    pelkällä tiedolla jousen vapaapituudesta ja langanvahvuudesta ei voi valita jousia, vaikka halkaisija pysyisi vakiona, koska toimivien kierteiden lukumäärä vaikuttaa myös (lineaarisesti)
    esim 10 kierrettä vs 5 kierrettä = puolet löysempi jousi

    sitten on oikeasti progressiiviset josuet eli muuttuvalla langanvahvuudella olevat jouset (esim GM usa ja euro, osa eibach madallusjousista), tynnyri- ja kartiojouset(esim opeleiden takapää), jotka oikeasti jäykistyvät progressiivisesti kun jousi painuu kasaan

    kun jousen langan pituus suoraksi väännettynä ei muutu = ei katkaista ei muutuu jäykkyyskään jos sitä lyhentää lämmöllä tms

    tosin lämpö voi vaikuttaa josuivakioon jos lämmitys tehdään väärin
    tällöin jousivakio yleensä pienenee = jousi löystyy (yleensä pilalle :smile: )

    pete
    http://www.prostreet.fi
     
  9. OpaS

    OpaS Gearhead

    ???

    Jaa niinkuin että jousi puristuu kasaan koko matkalta jos sitä puristaa jousipuristimilla vain osalta matkaa...

    Tuossa sitaatissahan oli kyseessä se, miten jousesta voi tehdä progressiivisen lämpökäsittelemällä.
     
  10. Rubberduck

    Rubberduck 1st gear

    Jos lineaarinen jousi toimii varsinaisella toiminta-alueellaan eli jousi ei puristu kokoon, määrää jousen jäykkyyden käytännössä materiaalin ohella jousessa olevan jousilangan pituus. Kuumennnettaessa ja kokoonpuristettaessa ei langan pituus muutu -> jousen jäykkyys ei muutu. Rautasahamadalluksessa jousilangan pituus lyhenee -> jousi madaltuu ja jäykistyy. Tuohon progressiivisuuden tekemiseen en ota kantaa, saattaa vaatia hauskoja laskelmia + useita kokeiluja... :grin:
     
  11. prostreet

    prostreet 1st gear

    haet siis itse tehtyä 2-vaihe lineaarista eli ns "progressiivista" jousta japsiautotyyliin

    varmaankin sen saa tuolla tavalla tehtyä?
    josuitehtaalla muutetaan kierteen nousua sitä väännettäessä

    lopputuloksen onnistuminen selviääkin sitten kun homma valmis... :smile:

    pete
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    progressiivinen... lineaarinen...
    jos ei oo varaa ostaa alustasarjaa ni
    black & decker töihin! sillä sipuli.
    :odroll:
     
  13. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    Missä asteessa hiili palaa? eikos jousissa ole hiiltä joka palaa kun tarpeeksi lämmittää?

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Roadrunner 2002-09-01 02:33 ]</font>
     
  14. jviirret

    jviirret 1st gear

    Ei muuta ku palikat helmojen alle(sen korkuiset että palikan ja helman väliin jää semmoinen ilmarako kuin mitä alustaa halutaan laskea) ja pilleillä jousia lämmittän. Ei laskeudu vahingossa liikaa. Kannattaa vähän varoa niitä jarruletkuja yms. palavia osia.
    Tuskin mikään järkevä konsti, mutta toimiva ja nopea :smile:
     
  15. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    kyllähän se alusta tippuu noinkin mutta pillillä lämmittäminen ei oo sitä kaikista viisainta. kuten kaikki varmaan tietää, jousta pitää lämmittää tasasesti ja suht pienellä lämmöllä. pillillä käy herkästi niin että kun näytetää kaverille kuinka auto menee ihan eritavalla mutkissa niin ei kuulu ku naps ja toinen puoli tippuu alas. ei kivaa sit enää.
     
  16. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Ehkäpä olen skeptikko, mutta jättäisin kyllä homman jousipajan huoleksi.
    Mielestäni hinta ei hirvitä, esim takalehdet + etukierteet -30 mm hinta 150 Euroa.
     
  17. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    niin no.. eräillä tuo 150€ on kuitenkin 1/3 tilistä(11 päivää) eikä siitä oikee irtoo. uunissa toi on hyvä ja helppo tehä, älä kuitenkaan äipän pullauuniin työnnä :grin:
     
  18. Hyytiäinen

    Hyytiäinen Gearhead

    Eyetechille:
    Missä pajalla teetit? Kierrejousia tarvitsisin. Jos haluaa jäykemmät ja matalammat jouset, pitääkö suorittaa suuria laskutoimituksia jotta osaa tilata oikean lankavahvuuden ja kierremäärän jne?
     
  19. Anonymous

    Anonymous Guest

    Name of the game: Vallilan Takomo, Helsinki. Löytyy netistäkin. Kyllä pelittää.
     
  20. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Nimimerkki "Nimetön" ehti ensin <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">
    Vallilan takomossa käytin, vaikka Tampereellakin olisi ollut pajoja...
    Kysy rohkeasti, antavat neuvoja mielellään, itse olin kaikinpuolin tyytyväinen palveluun.
     

Kerro tästä muillekin!