jousien madaltaminen lämmittämällä

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja Härski Hartikainen, 2.3.2002.

 1. Onko kellään kokemusta jousien madaltamisesta kuumentamalla?onnistuuko silleen että puristaa jousen kasaan jousipuristimella ja sitten lämmittää pillillä tasaisesti...samallahan siitä tulis jäykkyyttä alustaan!
  paljonko lie sitten madaltus?vai ottasko perinteisen rälläkkä homman...
   
 2. Vani76

  Vani76 Gearhead

  Ei onnistu, jos rupeet pillillä lämmittelemään niin jouset on sen jälkeen pelkkää rautalankaa. Lämmittämisen jälkeen jouset pitää karkaista ja päästää uudelleen, eikä tätä toimenpidettä kotikonstein pysty hallitsemaan tarpeeksi tarkasti lämpötilojen suhteen. Eli noista vaihtoehdoista rälläkkä on parempi.
   
 3. TwinturboCapri

  TwinturboCapri 1st gear

  pystyy lyhentämään silleen että puristat puristimella kasaan ja pistät 200-asteiseen uuniin pariks tunniks. ei muutu ainerakenne vielä noin alhaisissa lämmöissä.
  toinen juttu kyllä on että alusta ei jäykkene jos jousi ei ole progressiivinen. siis jos jousen kierteen nousu on koko matkalla sama niin alusta madaltuu mutta ei jäykkene. jos taas jousen toisessa päässä nousu on tiuhempi niin silloin myös jäykkyys lisääntyy. pitää vaan muistaa että mitä jäykempi on jousi, sitä voimakkaamat iskarit tarvitset ettei ala auto pomppia.
   
 4. OpaS

  OpaS Gearhead

  Mielestäni kyllä jos jouset alunperin eivät ole progressiiviset, mutta lämpökäsittelemällä niistä tekee progressiiviset, tulee lisää jäykkyyttä...
   
 5. TwinturboCapri

  TwinturboCapri 1st gear

  eipäs, vaan menetelmä on tämä: tehdään jousen ulkohalkaisijan kokoiset "prikat" molempiin päihin jousta, ja kiristetään jousi pitkällä pultilla kasaan. jousien kierrosten nousuhan muuttuu tällöin saman verran koko jousen matkalla, jolloin siitä ei siis tule progressiivinen, jousi vain lyhenee mutta alkuperäinen jäykkyys säilyy. mutta jos taas jousi on progressiivinen, eli yleensä yläpäässä on kierrokset tiuhempia, kiristettäessä nämä muuttuvat vielä tiuhemmiksi ja jousi lyhenee ja jäykkenee. minun oppieni ja käytännön kokeilujen mukaan näin.
   
 6. OpaS

  OpaS Gearhead

  Mutta jos sitä ei puristakaan kasaan koko matkalta, vaan niin, että toisen pään kierteen tulevat melkein toisiinsa kiinni, niin eikös siitä sitten mahda tulla progressiivinen.

  Jos sitä pilkkua oikein kovasti viilataan, valmiiksi progressiivisen jousen jäykkyys vapaana ei kai muutu miksikään, vaan se kuorma, jolla jäykkyys kasvaa...
   
 7. TwinturboCapri

  TwinturboCapri 1st gear

  aivan niin jos puristaa sitä jousta vain niillä kynsipuristimilla,siis vehkeillä joilla jousi otetaan autosta pois. sittenhan siitä saa progressiivisen jos puristaa vain toisesta päästä, mutta jousi lyhenee kuitenkin paljon vähemmän.
  progressiivisen jousen tapauksessahan käy niin, että vapaa pituus lyhenee jolloin tiuhat kierrokset tulevat aiemmin vastaan kun kuormitetaan jousta. eli tulkitsit oikein, vapaana jäykkyys ei muutu. mutta tässä on muistettava se, että jos menee lyhentämään tällä tavoin progressiivista jousta, niin iskareilta vaaditaan todella paljon. muuten käy niin että kun ajaa töyssyyn, jousi menee normaalisti kasaan ja palautuessaan iskari(oikeammin heilahduksenvaimennin) ei jaksa jarruttaa liikettä riittävästi ja jousi lyö pyörän nopeasti alaspäin. jos alla on tie eikä tyhjää niin auto pomppii pitkän matkaa kuopan jälkeen. ja tätähän ei kukaan halua...
   
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  jos lineaarista jousta puristaa vain toisesta päästä menee se lineaarisesti kasaan (siis puristuu samalla tavalla kuin jos puristaisi molemmista päistä)

  jos taas jousessa on kaksi "kierteen nousua" on ns progressiivinen mutta oikeasti 2-vaihe lineaarinen jousi (esim japsit vakiona ja eri merkkiset madallusjouset usein)
  kun tiuhan pään josuet osuvat yhteen ne lakkaavat toimimasta ja jäljelle jää harva pää joka on siis nyt jäykempi

  asiaa selventää jos ajattelee kierrejousta kierteelle väännettynä vääntösauvana, joka se oikeastaan onkin, samanlaisista teräksistä tehdään jouset, vääntösauvat ja kallistuksen vakaajat (niitä teräslaatuja toki on useita, halpaa, keskilaatuista ja hyvää, näin karkeasti)
  kun jousi painuu kasaa se kiertyy ja jousivoima kasvaa
  jousen jäykkyyteen vaikuttaa langan vahvuus ja langan pituus (kuvittele vedettynä suoraksi eli ennen kireteelle vääntöä)
  paksumpi lanka lisää jäykkyyttä (nopeasti)
  pitkä lanka on löysempi ja lyhyt jäykempi (lineaarisesti, vähennä toimimattomat kierteet eli päsitä n 1/2 kierrosta laskutoimituksissa)

  kun josui on kierteellä langan pituus vaihtelee näin:
  useampi toimiva kierre = löysempi ja päinvastoin
  suurempi ulkohalkaisija = löysempi jousi ja päinvastoin

  pelkällä tiedolla jousen vapaapituudesta ja langanvahvuudesta ei voi valita jousia, vaikka halkaisija pysyisi vakiona, koska toimivien kierteiden lukumäärä vaikuttaa myös (lineaarisesti)
  esim 10 kierrettä vs 5 kierrettä = puolet löysempi jousi

  sitten on oikeasti progressiiviset josuet eli muuttuvalla langanvahvuudella olevat jouset (esim GM usa ja euro, osa eibach madallusjousista), tynnyri- ja kartiojouset(esim opeleiden takapää), jotka oikeasti jäykistyvät progressiivisesti kun jousi painuu kasaan

  kun jousen langan pituus suoraksi väännettynä ei muutu = ei katkaista ei muutuu jäykkyyskään jos sitä lyhentää lämmöllä tms

  tosin lämpö voi vaikuttaa josuivakioon jos lämmitys tehdään väärin
  tällöin jousivakio yleensä pienenee = jousi löystyy (yleensä pilalle :smile: )

  pete
  http://www.prostreet.fi
   
 9. OpaS

  OpaS Gearhead

  ???

  Jaa niinkuin että jousi puristuu kasaan koko matkalta jos sitä puristaa jousipuristimilla vain osalta matkaa...

  Tuossa sitaatissahan oli kyseessä se, miten jousesta voi tehdä progressiivisen lämpökäsittelemällä.
   
 10. Rubberduck

  Rubberduck 1st gear

  Jos lineaarinen jousi toimii varsinaisella toiminta-alueellaan eli jousi ei puristu kokoon, määrää jousen jäykkyyden käytännössä materiaalin ohella jousessa olevan jousilangan pituus. Kuumennnettaessa ja kokoonpuristettaessa ei langan pituus muutu -> jousen jäykkyys ei muutu. Rautasahamadalluksessa jousilangan pituus lyhenee -> jousi madaltuu ja jäykistyy. Tuohon progressiivisuuden tekemiseen en ota kantaa, saattaa vaatia hauskoja laskelmia + useita kokeiluja... :grin:
   
 11. prostreet

  prostreet 1st gear

  haet siis itse tehtyä 2-vaihe lineaarista eli ns "progressiivista" jousta japsiautotyyliin

  varmaankin sen saa tuolla tavalla tehtyä?
  josuitehtaalla muutetaan kierteen nousua sitä väännettäessä

  lopputuloksen onnistuminen selviääkin sitten kun homma valmis... :smile:

  pete
   
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  progressiivinen... lineaarinen...
  jos ei oo varaa ostaa alustasarjaa ni
  black & decker töihin! sillä sipuli.
  :odroll:
   
 13. Roadrunner

  Roadrunner 1st gear

  Missä asteessa hiili palaa? eikos jousissa ole hiiltä joka palaa kun tarpeeksi lämmittää?

  <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Roadrunner 2002-09-01 02:33 ]</font>
   
 14. jviirret

  jviirret 1st gear

  Ei muuta ku palikat helmojen alle(sen korkuiset että palikan ja helman väliin jää semmoinen ilmarako kuin mitä alustaa halutaan laskea) ja pilleillä jousia lämmittän. Ei laskeudu vahingossa liikaa. Kannattaa vähän varoa niitä jarruletkuja yms. palavia osia.
  Tuskin mikään järkevä konsti, mutta toimiva ja nopea :smile:
   
 15. Capri26i

  Capri26i 1st gear

  kyllähän se alusta tippuu noinkin mutta pillillä lämmittäminen ei oo sitä kaikista viisainta. kuten kaikki varmaan tietää, jousta pitää lämmittää tasasesti ja suht pienellä lämmöllä. pillillä käy herkästi niin että kun näytetää kaverille kuinka auto menee ihan eritavalla mutkissa niin ei kuulu ku naps ja toinen puoli tippuu alas. ei kivaa sit enää.
   
 16. Eyetech

  Eyetech Gearhead

  Ehkäpä olen skeptikko, mutta jättäisin kyllä homman jousipajan huoleksi.
  Mielestäni hinta ei hirvitä, esim takalehdet + etukierteet -30 mm hinta 150 Euroa.
   
 17. Capri26i

  Capri26i 1st gear

  niin no.. eräillä tuo 150€ on kuitenkin 1/3 tilistä(11 päivää) eikä siitä oikee irtoo. uunissa toi on hyvä ja helppo tehä, älä kuitenkaan äipän pullauuniin työnnä :grin:
   
 18. Hyytiäinen

  Hyytiäinen Gearhead

  Eyetechille:
  Missä pajalla teetit? Kierrejousia tarvitsisin. Jos haluaa jäykemmät ja matalammat jouset, pitääkö suorittaa suuria laskutoimituksia jotta osaa tilata oikean lankavahvuuden ja kierremäärän jne?
   
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Name of the game: Vallilan Takomo, Helsinki. Löytyy netistäkin. Kyllä pelittää.
   
 20. Eyetech

  Eyetech Gearhead

  Nimimerkki "Nimetön" ehti ensin <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">
  Vallilan takomossa käytin, vaikka Tampereellakin olisi ollut pajoja...
  Kysy rohkeasti, antavat neuvoja mielellään, itse olin kaikinpuolin tyytyväinen palveluun.
   

Kerro tästä muillekin!