K & Na - venttiilisuoja-aineet

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja whiic, 13.1.2002.

  1. whiic

    whiic 1st gear

    Lyijy(tetraetyyli)ä alettii lisätä bensiiniin, jotta nakutuksen sieto paranisi (eli lisäämään oktaaneja), koska suorituskyvyt ja puristukset kasvoivat. Siinä sivussa lyijy suojasi venttiilejä ja autovalmistajat rakensivat venttiilikoneistot niin, että lyijyä olisi pakko käyttää jo pelkästään venttiilien takia.

    Nyt kun lyijy on kielletty lisäaine, on se korvattu K(alium)- tai Na(trium)-pohjaisilla tököteillä. Se antaa venttiileille suojausta kulumista vastaan, mutta ei muodosta pitkäikäistä suojakerrosta venttiilien päälle (ja pakoputkeen :razz:).

    Tässä tulee se varsinainen kysymys: suorittaako kalium- ja natrium-pohjaiset lisäaineet sitä virkaa mihin lyijy oli alunperin otettu käyttöön eli lisääkö tuo tökötti oktaaneja ollenkaan?

    Ei etteikö 98E täytä oktaanivaatimuksia, mutta voisiko käyttää 95E:tä mikäli lisää siihen tuota tököttiä?

    (Tällä hetkellä 98E + tökötti. Eihän se 98E paljoa enempää maksa. Ja tököttikin on halpaa. Ohjekirjan mukaan 1200 Herald kyllä kulkisi vaikka 90 oktaanisella, kun vaihtaa sytysennakkoa ja alle 95 oktaanisella normaaliennakolla. Mutta mun mielestä "brittisportti" tarvii kyllä vähintään 98. :razz:)

    Myykös Teboil yhä Terraa (=Tarraa)? Eikös tuo ole (ollut?) jopa 99 oktaanista? Jotkin kat-moottorien venttiilithän se sotki, mutta siitä tuskin voi syyttää Terraa. Esim. Heraldin väljät venttiilikoneistot tuskin tahmaantuisi kiinni. Valitettava fakta on, että Teboilin lisäksi mobiilimiehiä ajattelevia huoltoasemia on harvassa.

    _________________
    WHIIC alias 2D

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: whiic 2002-01-13 15:28 ]</font>
     
  2. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    Huoltoasemilta saatava "V-Guard" merkkinen aine on kovaa kamaa. Nostaa oktaanilukua, suojelee venakoneistoa ja mikä parasta, värjää tulpat ja putken pään jos kone toimii. Eli oisko kyseessä joku lyijytetraetyylin kaltainen aine.. ainakin omat tulpat on nykyään sen värisiä ku vanhoina hyvinä aikoina ja putken pääki alkaa oll harmaa. 2-tahtisissakin tuo aine vaikutti samalla tavalla, eli tulpat punaruskeita ja sillee. On tääl korvessa vielä yks Shell mistä saa 99-gasoakin, punasella pohjalla kirjotettu eli eikös se lyijygasoa sillon oo.
    Kyseinen aine maksaa pari kymppiä pullo, ja olikohan 20ml tankilliseen, en muista tarkkaan. pullossa tais olla 200ml.
     
  3. OpaS

    OpaS Gearhead

    Terra on 98:a ainakin Yyterin TB:llä <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">
    Ja Jetiltähän saa lyijyllistä 98:a. Ja Shelleiltä saa 99:ä. Ainakin niissä on pistoolikin isompi ettei mahdu kattiauton tankkiin...

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: OpaS 2002-01-13 16:43 ]</font>
     
  4. whiic

    whiic 1st gear

    No eikös tuo lyijyllinen ole kielletty laissa jo vuosia sitten. Jos tuo punanen pohja meinais, että lisätty venttilinsuoja-aineita. Ehkä sitä voi löytyä vielä jossakin irtopullossa, mutta ei sitä takuulla hanasta saa. Silti voishan tuota siirtyä käyttään, jos sitä vaan jaksais käydä hakeen joltakin Shelliltä, on vaan pitkä matka Lempäälästä käsin (mille hyvänsä Shellille).

    Valitettavasti kaikki Lempäälän lähellä olevat gasoasemat on Nesteitä. Siinä sitten vaan kilpaileen keskenään. Ei taida olla mitenkään parasta kuluttajan kannalta. Yksi Shell sentään löytyy, kun lähtee menee Valkeakoskelle päin noin 10km, mutta kaikki sivistyksen luona olevat asemat ovat siirtyneet viimeisen 10-vuoden aikana Nesteelle tai sitten lopettanut. Onko näin käynyt muillakin paikkakunnilla? (Jaa että onko...)
     
  5. whiic

    whiic 1st gear

    Niin se V-Guard... löytykö sitä Shelliltä vai mistä? Täytyy kokeilla sitä, kun toi oma pikkuputeli tyhjenee (ostettu Nesteeltä, en muista nimeä). Oletin äskösessä viestissä, että se olisi ollut Shelliltä mistä löytyy, mutta ellei sitä löydykään sieltä niin en mä nyt sentään aja 2x10km tankkaamaan 99:ä...
     
  6. OpaS

    OpaS Gearhead

    Shellin ysiysistä löytyi ainakin sellaista propagandaa että olisi lyijytöntä mutta venttiilinsuoja-aineita sisältävää.

    http://www2.shell.com/home/fi-fi/downloads/50240.pdf

    Ei se ilmeisesti katalysaattorille kuitenkaan sovellu, kun pistooli ei Ladan tankin reikään mene...
     
  7. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    Sitä V-Guardia saa ainakin ABC:ltä ja Essolta, varmaa muiltakin, Shelliltä en ole kattonu koskaan. Se muakin ihmetyttää se 99 tapaus kun eihän lyijyllistä saa enää myydä.. on siin jotain ainetta siitäkin, ku pärrän tulppa vetää punaruskeeks ihan ku lyijygason kanssa. enpä tiiä..
     
  8. whiic

    whiic 1st gear

    Ja kun K & Na -tökötit ei kerry pinnoille pidemmäks aikaa (enkä tiiä minkä värinen olisi kertymä vaikka kertysivätkin). Pistäneet kuitenkin väriainetta huijatakseen mobilistiressukkaa :razz:
     
  9. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    niinkin asia voi olla.. :grin: tiiä mitä töhnää siel on seas, mutta ainakin Taunuksen venakoneiston kilinät ja muut äänet väheni ja kone käy viileempänä, sekä Shellin 99:llä että 95E+V-Guard-yhdistelmällä. Hällä väliä mitä mun putkesta ilmastoon leviää, kuollaanhan me kaikki kuitenkin joskus :grin: ei nyt ihan noinkaan, mutta omasta mielestäni saasterajotukset ym. jutut on vaan valtion rahankeruu ja pullistelukonsteja. haluuvat näyttää kellä mahti on.. :lol:
     
  10. whiic

    whiic 1st gear

    Nykybensiinissähän on happipitoisuus SAA kai käsittääkseni olla 2 ja 2.8 tai 2.7 välissä (voi olla, että on muuttunut, mutta näin ainakin väitetään Nesteen sivuilla. Tosin vaikka kävin tänään lukemassa, oon jo kerinnyt unohtaan tuon ylärajan). En tiiä mitä meinaa se, että City-bensiineissä olisi enemmän happea, kun tuo haarukka on niin kapea... vai meinaisko sitä, että aikaisemmin olisi happipitoisuus lähennellyt nollaa. Itse tankkaisin mielelläni tuota vähähappista, mutta on se kyllä aika se-ja-sama tehojen, kulutuksen, saasteiden ja karstoittumisen kannalta onko happea 1 vai 2 prosenttia.

    Sen lisäks, että happea täytyy olla 2 - 2.8%, ei saa olla mitään muuta hapetinta. Hmmm... tuli vaan tuosta mieleen, että mitä hapettimia sitä vois lisätä kokeilumielessä vaikka peltoauton tankkiin, jos haluais räjähtävemmän lähdön (jollei nyt liian kirjaimellisesti)... KNO3, KClO3, KMnO4, KClO4, K2Cr2O7? Pitoisuudet täytyisi tod.näk. pitää hyvin pieninä tai kansi on heti kierossa... Mikä liukenis hyvin gasoon? Voi olla muuten, että menee liian vaaralliseksi... palais meinaan ilman happea ja voi tussahtaa umpinaisessakin tankissa ja silloin en haluis olla läsnä.

    Mitenkäs muuten on... jos tankkaa dieselautoon kevyttä polttoöljyä niin sehän on veronkiertoa. MUTTA onko se veronkiertoa mikäli auto ei ole liikenteessä vaan esim edellämainittuna peltoautona? Silloinhan sitä voitaisiin pitää vaikka "työkoneena" tai "liikutettavana maamoottorina". :razz:

    Eikös maamoottoreissa/agregaateissa saa käyttää kevyttä PÖ:ä? (useimmat kyllä toimii 2-tahtigasolla)
     
  11. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Suomessa ei myydä lyijyllistä bensaa huoltoasemilla. Muita venttilinsuoja-aineita sen sijaan on, esim. Teboil Terran Natrium-pohjainen. Lyijyllisellä bensalla on niin iso haittavero että halvempaa on lisätä muita mömmöjä.

    Jos auto ei ole rekisterissä eikä yleisessä liikenteessä saa siihen tankata ihan mitä vaan keksii.
     

Kerro tästä muillekin!