Kardaanin kulma väärin päin, tärrristää.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Mussemaan, 1.6.2006.

 1. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Kyllä voi olla kulmat toiseen suuntaankin ei ole merkitystä. Asenna kuitenkin kulmaan hieman ennakkoa (aste tai pari, riippuen akselin tuennoista) että se jousto jota tapahtuu veto päällä tekee kulmista sitten identtiset.

  Eli jos lootan häntä on pari astetta alaviistoon ja kardaani nousee perälle päin vähän, sanotaan 3asteen kulmassa, niin lootan pään nivelellä on 5 astetta. Perälle taiot sitten saman 5 astetta ajotilanteeseen, eli pinjoni ylös 2 astetta. Eli niin että lootan ulostulo akseli ja perän pinjoni akseli on yhdensuuntaiset.

  Jos taas käännät perää niin paljon alas (8astetta) että nivelen kulma on samat 5 astetta mutta akselit ei yhdensuuntaiset, niin homma toimii mutta lootan päässä yoke tekee enempi liikettä edestakaisin, joten paikat kuluu enempi. Suositeltavaa on siis laittaa akselit samasuuntaisiksi.
   
 2. jorke

  jorke Gearhead

  Eli pelaa niin esim. että kone/loota suorassa, kardaani lähtee 5 astetta ylös, taas 5 asteen kulma jolloin perän yoke on taas suorassa....
   
 3. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Kyllä, ajotilanteessa just noin. Eli tallin lattialla ihmetellessä pinjoni alas pari astetta jolloin se kääntyy vaateriin kun sä hapetat pitkin kuutostietä.
   
 4. jorke

  jorke Gearhead

  Just just :)
   
 5. VesQ

  VesQ 1st gear

  Jep.. Itsellä samantyylisiä oireita, tärrää moottorijarrulla isommista nopeuksista sekä jossain tietyssä nopeudessa myös veto päällä

  Niitä joskus mittasin kohdalleen mutta mielestäni tein virheen mittaustavassa eli :

  Oleellista on että kardaanissa on RISTIKOIDEN kulmat samat eli laatikon joken ja kardaaniputken välinen kulma pitää olla sama kuin perän pinionin ja kardaaniputken

  Eli kun niitä mittaa niin eikös niitä laatikon ja perän kulmia pidä mitata aina kardaaniputkeen nähden. Kun laatikko ja perä ovat samassa kulmassa ristikoiden asteet on samat, mutta kun perään käännetään "ennakko" niin myös kardaaniputki muuttaa kulmaa jolloin myös kardaaniputken ja laatikon välinen kulma muuttuu...

  Tossa vielä yksi linkkiä missä tietoa noista kulmista ja niiden mittaamisesta
  http://www.pirate4x4.com/tech/billavist ... ndex2.html
   
 6. challenger500

  challenger500 Gearhead

  mitäähän en tiedä, mutta itse painiskelin moparin a-833 tärinän kanssa, kunnes lopulta otin auki, hännän liukulaakeri irti ja uutta tilalle... ei ollut kuin 1,2mm halkaisijaero = vanha olis siis aivan finaalissa ja pääse slippi resonoimaan. Uus tilalle, niin johan tuli sivistynyttä liikunnasta!
   
 7. janiluo

  janiluo Gearhead

  Jorke mitä meinaat sillä että kone/loota suorassa? Jos laitat vatupassin imusarjan päälle ja säädät moottorin "suoraan" (SBC) niin laatikon öljypohja on myös suorassa mutta laatikon pääakseli osoittaa 3 astetta tai jotain alaspäin. Tällöin jonkun teorian mukaan pinjoniakseli pitäisi sitten osoittaa 3 astetta ylöspäin mikäli perä on laatikon alapuolella koko jousituksen matkan. Jos perä taas on laatikon yläpuolella niin pinjonin pitäisi olla vaakasuorassa eli 0 astetta.
  Tämmöistä höpöhöpöä olen antanut itselleni kertoa. Perustelkaa miksi mua on taas höynäytetty ja höynäyttäkää lisää? :D

  [​IMG]
  - Jani -
   
 8. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Jos perä laatikon yläpuolella niin tilanne ei muutu sen suhteen että lootan akselin ja pinionin kulmat pitää olla samat (ja perälle vähän sitä kiertymisvaraa tuennoista riippuen).
   
 9. VesQ

  VesQ 1st gear

  Vaikuttaa tuokin, omassa tapauksessa oli liukulaakeri sekä kardaani uusia, myös perä laakeroitu eli ristikot jyrisee

  Sekin että jos ne ristikot jyristää niin syö nopeasti ton liukulaakerin väljäksi. Myöskin stefa tihkuu öljyt läpi jos on väljä

  edit:
  Ja tuolla "kone suorassa" tarkoitetaan varmaankin sitä että laatikon pääakseli on suorassa, oletuksena voisi pitää että laatikon/moottorin kiinnityspinnat ja pääakseli on 90asteen kulmassa toisiinsa eli ns "samansuunaiset"
   
 10. sbf

  sbf Gearhead

  Kaitte sen tiesitten ettei toi imusarjan kaasaritaso ole yleensä samansuuntainen kampiakselilinjaan nähden vaan jonkinverran kiilamainen.Tämä tietysti selittää sen että jos vatupassi on nollassa niin loodan häntä osoittaa alaspäin.
   
 11. janiluo

  janiluo Gearhead

  Muistaakseni Chevyn pikkulohkossa se kulma olis ollu toi 3 astetta ja tällöin laatikon öljypohja ja moottorin öljypohja on kaasaritason kanssa saman suuntaisia.

  Miten sitten kardaanin linja auton keskilinjaan eli ylhäältäpäin. Onko parempi suorassa vai vinossa kun perässä pinjoni ei aina ole keskilinjassa vaikka moottori olisi?

  - Jani -
   
 12. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Eri imusarjoissa eri kulmia kaasaritasossa, mutta laatikon ulostuloa kun mittailee niin homma pysyy paremmin lapasessa.

  Ylhäältä katsottuna tietysti sama asia kuin sivultapäin, eli samat kulmat. Joten kone/lootapaketti suoraan ja jos pinioni on sivussa keskilinjalta, niin lootan ja perän luona tulee tällöin samat kulmat. Koska pinjoni on toivottavasti suorassa vaikkei keskellä oliskaan. :rotfl: Myös alhaaltapäin katsottuna (esim nosturilla) sama asia.
   
 13. jorke

  jorke Gearhead

  Vai ei olekaan SBC:n kansi tai imusarjan taso samassa linjassa laatikon ulostuloakselin kanssa.....

  No hyvä et tuli tässä vaiheessa puheeksi. Pitääpi tänään katsoa kardaanin yoke lootassa kiinne mitä on eroa ja minne päin sojottaa :)
   
 14. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Kansitaso on linjassa kampuran kanssa ja kampura linjassa lootan akselin kanssa. Mut se kaasarin taso voipi olla mitä vaan.
   
 15. A.McBill

  A.McBill 3rd gear


  Muutamassa kirjassa(SBC) on mainittu toi orkkis-imarin kaasarikulmaksi 4 astetta.
   
 16. jorke

  jorke Gearhead

  Juu, niinhän tuossa JaniL:n kuvassa olikin 0 astetta passissa imusarjan päällä.

  Tuli eilen viel mitattua ja oli joo homma ok.
  Eiköhän se siitä.
  Jos sais vaikka moottorin kiinnikkeet valmiiksi täl viikolla.
   

Kerro tästä muillekin!