Keksintö traktorin perään?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja No H2O, 24.10.2005.

  1. No H2O

    No H2O Gearhead

    Ohjaustehostimen pumpulla muutetaan koneen pyörintäliike nesteen liikkeeksi, eikös juu?

    Mutta muutetaanko sillä ongelmitta nesteen liike takaisin pyörintäliikkeeksi?

    Mikäli tämä toimisi siten miten olen ihmetellyt niin osien etsintäalue laajenisi huomattavasti...

    Nimimerkillä:sovellusta-traktorin-perään-ihmettelemässä... 8)
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Periaatteessa varmaan toimii samalla lailla kuin se, että sähkömoottoria voi pyörittää generaattorina, mutta käytännössä, eipä taida nestepumpun muuttaminen nestemoottoriksi olla ihan niin yksinkertainen tehtävä, kun pumput ja moottorit on vähän erilailla optimoituja. Mutta siellä missä on halua, on tietysti keinoja 8)
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Sisu aikoinaan valmisti kompaktinkokoisia nestemoottoreita. Tarkaisuihin kuului mm. kuorma-auton etuakselin napoihin sopivat nestemoottorit, joilla saatiin auto "nelivetoiseksi" hitaissa nopeuksissa. Tehonsa ne napamoottorit saivat samasta hydraulipumpusta joka käytti hiabia.. yms

    Ja tämä oli 60-70-luvuilla. Varmaan joku huolto-ongelma yms. sai ne luopumaan noista moottoreista. Käsittääkseni 80-luvulla rakennettu Keuruulla kulkenut "Elias Lönroth" siipirataslaivan uusi näköiskopio käytti siipirattaidensa voiman siirtoon hydrauliiikkaa ja Sisin hydraulimoottoreita..

    Eli eikun Koneviestistä etsimään vanhoja hydraulinapoja :odroll:

    T. Rocket E.
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest


    PS. Googleta "nestemoottorit", niin noita löytyy pilvinpiemin myös käytettyinä. Siis muitakin kuin noita vanhoja Sisun tuotteita. Ketjutyhjenteisissä perävaunuissa noita on, sekä mm. Bobcatien yms. vastaavien voimansiirrossa (pieniä) sekä kaivinkoneissa (isoja)...
     
  5. Hai

    Hai Double Gearhead

    Töissä kun noitten kanssa joutuu pelaa.

    Noita napamoottoreiksi soveltuvia on Bosch Rexrothilla MCR-sarja

    http://www.boschrexroth.com/country_uni ... /index.jsp

    ja vastaavia löytyy myös Poclain Hydraulicsilta. Noi sisun hydraulimoottorit taitaa nyt olla Sampo Hydraulicsin alla Black Bear nimellä.

    Mutta kunnon hydrauliikkajärjestelmän tekeminen käy usein harrastajalle kustannusten takia (ainakin uusilla osilla) ylivoimaseks.

    Riippuu tosiaan paljo mitä on tekemässä ja ihan tavalliset halvat (italialaiset) hammasratas pumput ym. Voikin tulla kysymykseen.
     
  6. dumbovan

    dumbovan Gearhead

    ja sitte hommaa M+S hyraulimoottorin joka on danfossin kopio mutta hinnaltaan puolet joku 100m3 moottori 200€
     
  7. J-M Partanen

    J-M Partanen 1st gear

    Ei mitenkään harvinaista esim. lietevaunuissa traktorin hydrauliikka pyörittää vaunussa olevaa hydraulimoottoria. Joko imu- tai alipaine pumppua.

    http://www.maki-reini.fi/kuvat/reini_2.jpg

    Esim Belarus traktoreissa hydr. pumppu on päältä päin saman näköinen kuin saman maan valmistamissa lietevaunuissa paitsi että sisuskalut on vähän erilaiset. Huippulaadukkaat USSR pumput taitaa maksaa alle 200e

    Sitten on esimerkiksi Avant tms. liukuohjattavat minikoneet. Moottori pyörittää pelkästään hydrauli pumppua joka taasen pyörittää ketjuilla toisiinsa yhdistettyjä saman puolen renkaiden pumppua + kuormainen hydrauliikkaa.

    Jonkun verran tehoa varmaan hukkaantuu nestee vispaamiseen.
     
  8. markos

    markos Gearhead

    Mielenkiinnolla odotellen mitä tästäkin kehkeytyy...
    Vrt. Siimaleikkurikeskustelu toisaalla tällä foorumilla :lol:
     
  9. vette427

    vette427 3rd gear

    En ole aivan varma mitä tässä haetaan, mutta mulla on ollu monta vuotta käytössä ESAB 170A puikkokone jossa oli alunperin muistaakseni 170cc partnerin kone. Mutte ku se ei toiminu niin muutin sen hydrauliseksi. :D
    Ostin Nivalan romuvarastolta uuden Belaruksen hyd. pumpun (400mk) ja siihen kävi suoraan Honda 500 Fourin vaihteiston kolmosen pooritus (niitä menee ku ajaa puukenkät jalas) siihen rattaaseen hitsasin 350CB hondan takarattaan ja ESABin akseliin jonkin samalla ketjujaolla olevan rattaan. Suhde on muistaakseni tasan 3
    Oon hitsennu sillä useamman laatikon puikkoja. Mulla tulee paine kauhankallistus hydrauliikalta ja paluu suoraan tankkiin. Jos joku haluaa kuvia millainen laite on pistää yv:tä

    Jos käyttää tavallista hyd. pumppua moottorina niin pitää ehdottomasti muisataa pitää paluulinja TOSI isona ja mielellään lyhyenä koska muuten lähtee stefat vit.. siis tosi liukkaasti sinne missä pippuri kasvaa.... :soosoo:
     
  10. No H2O

    No H2O Gearhead

    Hm... Joo tuo oli mielessä kun tätä aloin ajattelemaan/ihmettelemään, joten tuli mieleen että tekisi sitten samalla semmoisen vekottimen ettei ainakaan henkilövahinkoja satu. Erilaisilla rattaillahan tuon saisi kyllä sovellettua suoraan voimanulosotto akselista mutta aika arveluttava tuosta tulisi (lue=v**un vikaherkkä/vaarallinen) joten ajattelin että saahan traktorista otettua ulos muutakin kuin pyörivää liikettä, elikkäs siis nesteen virtausta hydrauliikasta. Siihen sitten vain kunnon letkut ja pelit ja pensselit niin homma rokkaa... Tai jotain...

    Traktorissa neste vispautuu muutenkin... pumppu kun on päällä kokoajan, tuottamassa voimaa mm. ohjaustehostimelle. Tosin jos hydrauliikkaan liittää jonkin sortin moottorin niin haukkaahan se pikkaisen energiaa systeemistä... :-?
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Traktorissa on tosiaan hydrauliikka yleensä valmiina ja sopivin venttiilipöydin sieltä rosvottua painetta mihin vaan. Usein pikaliittimetkin on jo valmiina, eikun letkua kiinni vaan.

    Hydraulimoottorit voi kyllä joskus olla arveluttavampiakin kuin mekaaniset kikottimet. Putkivaurion tullessa paineen alainen öljy saattaa nimittäin pyyhkäistä kaiken elollisen läpi, kuten kuskin käpälien. Riippuu tietysti työpaineesta.

    Mutta jos siis traktorin perään suuntailee jotain silppuria, niin heinänkaatovehkeissähän on aika sivistyneitä voimansiirtoratkaisuja jo valmiina ja kun kardaanissa on suojat päällä, niin ei se kovin vaarallinen ole.

    Tosin tulee mieleen, että käytettyjä kuorma-autojen hydrauliulosottoja voi saada romuttamolta suhteellisen edullisesti. Jotkut niistä on hammasrataspumppuja ja ei oikeen ole selkeetä syytä, miksei ne jotenkin toimisi moottorinakin...
     
  12. No H2O

    No H2O Gearhead

    Niin vaaranpaikka se on tässäkin joo... Letkut+tiivisteet kannattaa pitää kunnossa kun tuon hydrauliikan kanssa on tekemisissä. Muistaakseni jossain Koneviestissä oli juttua isännästä jolle kävi haaveri huonojen letkujen kanssa sillä tuloksella että pikkaisen öljyä pääsi lihakseen => alkoi jalka märkänemään :(

    No kuitenkin pitää muistaa että tuommoiset haaverit ovat vallan epätavallisia mutta kuitenkin tietty varovaisuus kannattaa säilyttää tässäkin puuhassa kuten kaikessa muussakin... Monesti olen huomannut sen että pieni tuumaustauko silloin tällöin tekee terää, hommassa kuin hommassa :wink:
     
  13. Hervast

    Hervast 1st gear

    Tuossa on se huono puoli, että hyötysuhde tuppaa olemaan tuossa hydraulisessa systeemissä vähän huono, eli jos nopeutta piisaa, niin sitten voimassa kärsii. Ittekin olen mielessä pyöritellyt vesakkoleikkurin tekoa ja kyllä sen mekaaninen pitää olla. Esimerkkinä esim. Kronoksen tekemä kampe, lisäbonuksena mahdollinen nostolaitteen/niittopuomin liike hoituu hydrauliikalla kun virtausta ei huku moottorin pyörittämiseen.
    Jos olette joskus katselleet monitoimikonetta työssä, niin siinä huomaa että isokin dieseli huokaisee joka kerran kun syöttörullien hydraulimoottoreita käytetään puun karsintaan ja syöttämiseen. Jopa tuollainen huippuun optimoitu hydraulimoottori ottaa melkoisesti tehoa hydraulijärjestelmästä.

    Kaverilla on itsetehty traktorikaivuri jota olen lainaillut aika ajoin, ja siinä on ajovoimanulosottoon kytketty suunnanvaihtaja jossa on kiinni hydraulimoottori. Jalalle on kytkin jolla ohjataan yhtä hydrauliulosottoa, joten konetta saa kätevästi ryömitettyä eteen ja taaksepäin penkkiä kääntämättä. Tuo on yksi sovellus hydraulimoottorille.

    Tuo nestepaine on myös sikäli vaarallista, että verisuonia kulkee lähellä ihon pintaa ja öljy verenkierrossa ei ainakaan liukasta pumpun toimintaa.
     

Kerro tästä muillekin!