Kojelaudan puuviilun uusiminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja Concarne, 31.8.2021.

 1. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Onko jollain tietoa missä voisi onnistua kojelaudan puukoristeiden leikkaaminen? Viilu on vähän paperia paksumpaa aitoa puuta. Ongelmana tuossa lähinnä on reikien leikkaaminen ja etenkin pyöreiden reikien leikkaaminen niin, että ne on pyöreitä ja oikeilla paikoilla kun pelivaraa sijainnille ei juurikaan ole. Vanhasta saa mallin.
   
 2. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Olisko vaihtoehto ensin liimata ja sitten leikata?
   
 3. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Tuo ei oikein onnistu kun esim. radion nuppien kohdalla on sellaiset millin kohoumat. Samoin taitaa olla suorakulmaisten reikien kohdalla. Eli aukkojen kohdalla on tuollaiset matalat "kaulukset". Mikäli saisi tuon vanhan ehjänä irti niin sen ehkä voisi jotenkin tarraliimalla liimata uuden materiaalin päälle mutta edelleen täsmälleen oikein kokoisten pyöreiden reikien stanssaus on ongelma. Veikkaan, että rasiaporalla tai vastaavalla leikkurilla tulee silppua noin ohuesta materiaalista. Itselle tuli mieleen jonkinlainen digitointi ja CNC mutta onko tällaista Suomessa? Tarroja ja teippauksia käsittääkseni kyllä tehdään jollain vastaavalla systeemillä.
   
 4. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Vesileikkaus. Teet piirustuksen vanhan mallin mukaan ja viet viilun kanssa vesileikkausfirmaan.
   
 5. Siltalankulma

  Siltalankulma 1st gear

  Laserilla pystyy leikkaamaan vaneria, miksi ei viiluakin.
   
 6. WBBC

  WBBC Double Gearhead

  Minkä auton kojelauta kyseessä. Muistaakseni Wheeler Dealer ohjelmassa tekivät uuden viilukojelaudan johonkin klassikkoon.
   
 7. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Auto on -68 Cadillac. Wheeler Deeler taisi tehdä vanhan päälle uuden viilun mutta se kojelauta oli selvästi helpompi. Tässä tuo yli metrin pituinen ja alle 10 senttiä korkea viilu liimataan kojetaulun upotukseen. Yllä mainittiin vesileikkausta ja laseria, olisiko jotain firmojen nimiä heittää? Pääkaupunkiseudulla tai Etelä-Suomessa mielellään.
   
 8. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Löytyikin nyt tuollainen Ameriikasta valmiina eikä ole hinnalla pilattu. Edellisen kerran kun hain niin näitä ei ollut missään tai hinta oli 500 $. Eipä tuo silti haittaisi vaikka saisi kotimaassa teetettyä.
   
  Gary Grand tykkää tästä.
 9. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Google on melko helppo: eka tulos Laserle Oy
   
 10. Ace66

  Ace66 3rd gear

  Kysästään samalla kun samassa aihepiirissä ollaan että mitä liimoja olette käyttäneet näiden viilujen liimaamiseen?
   
 11. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

 12. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Aralditin epoksiliimaako? En suosittele, ei kestä aikaa, vaan haurastuu ja osat irtoaa 10v sisään.
   
 13. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Noinhan tuolla lukee?? "If you’re adding veneer to metal or plastic, you’ll need a high performance glue like Araldite."
  Epäilen kyllä itsekin, samoista syistä.o_O
   
 14. linc-77

  linc-77 Gearhead

  Mä olen tuon Lincon mittaritaulun kanssa kokeillu erilaisia menetelmiä viilun kanssa. Ongelmaksi muodostui kun viilu on puuta ja se liikkuu kosteuden mukaan. Se ei pysy suorana, ellei upota kokonaan lakan tai epoksin sisään. Itse hylkäsin aidon puuviilun ja tein jäljitelmän vesidippauksella...
   
  jarkko359, Gary Grand ja Vermilion tykkäävät tästä.
 15. Vermilion

  Vermilion Gearhead

  Itse pohtinnu myös miten saisin mittariston puujäljitelmän näköiseksi....
   
 16. juko7

  juko7 Double Gearhead

  Miten tuo tapahtuu ja miten niitä kuviokalvoja käytetään?
   
 17. RAL9005

  RAL9005 Gearhead

  Kuvio lasketaan altaaseen veden päälle. Ruiskutetaan aktivaattori kuviolle. Dipataan kappale ja lakataan tarvittaessa.
   
  juko7 ja Gary Grand tykkäävät tästä.
 18. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Ainakin alumiinilevyyn olen nähnyt puuviilua liimatun, jolloin se on pysynyt muodossaan nyt ainakin reilut 50 vuotta. Ei ole kuin varsin ohut lakkakerros, joka sekin on kulunut jo aikoja sitten.
   
 19. Weijari

  Weijari Gearhead

  Viilu kiinni vesiliukoisella liimalla ja silitysraudalla ja päälle lakka. Jos on suorassa auringonpaisteessa niin UV-suojattu Epoksilakka, muuten joko korkkaa pinnan lämmetessä tai lakan haurastuessa.

  On tullut naamioitua mm. metallikoppainen bensakanisterikitara puisen näköiseksi ja viilu on pysynyt, vaikka on kulunutkin paikoittan läpi pellille. Tässä oli ihan vesiliukoinen huonekalulakka.
   
 20. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  Juutuupiin hakusanalla hydro dip
   

Kerro tästä muillekin!