Kokemuksia automaattisista hitsauskypäristä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja VRC, 15.4.2005.

  1. 930BiT

    930BiT 3rd gear

    No ei noi hitsauskäryt nyt varsinaisesti terveyttä parannakkaan...

    RSTn kromi lisää riskiä mm. syöpään.. Eikä alumiinin kärytkään oo sen parempia. Tiedän kavereita, joilta lääkäri on kieltänyt hitsaamisen kohonneiden rst ja alumiiniarvojen takia veressä.

    Pari muuta asiaa tulee mieleen raitisilmamaskin puolesta. Ensinnäkin, puhallus viilentää kasvoja kun muuten on välillä aika kuumia kappaleita.

    Toiseksi, argonin tarkoitus on suojata hitsiä syrjättämällä hapen. Ja argon syrjäyttää hapen myös sun hengitysilmasta ja sitä myöden voi huomata olevansa illalla todella väsynyt kun on koko päivän hitsannut.
     
  2. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Taidan kallistua tuohon Esabin Aristo Tech HD:hen. Jonkin verran hinta eroa tuohon Kempin Betaan
     
  3. f34

    f34 Double Gearhead

    Niin on kai sillä merkitystä, hitsaako vuodessa 15 tuntia/vuosi vai 1500 tuntia/vuosi ja onko muuta tuuletusta. Kypärän tuuletustarve sen mukaan..
     
  4. 930BiT

    930BiT 3rd gear

    Juu, tottakai hitsausmäärällä on vaikutuksensa. Mulla hitsausta 1-8h/pv, töistä tietenkin riippuen.
     
  5. mcpete

    mcpete Gearhead

    Sen verran kokemuksista et itselläni on automaattisia Kemppi ja Esab raitisilmaversio (en nyt muista malleja). Molemmat tummumisen suhteen toimii, mutta Kemppi on rakenteeltaan paljon tukevampi, Esabista on joutunu pantaa korjailemaan ja taas se on kappaleina. Oikeastaan aika paska siis noin niinkun mekaanisesti. Lisäksi itse tykkään ns hionta asennosta, siis et tummumisen saa pois.
     
  6. valpas

    valpas Gearhead

    Halppiksia on tullut ostettua. Ensimmäinen oli sellanen, että virrat piti kytkeä napilla kypärän sisältä. Melkein aina oli automaatti katkaissut, ja kirkasta tuli silmille. Eikä se nappikaan aina toiminut. Toimivuuden tiesi vasta, kun alko hitsaamaan.... Ja taas tuli kirkasta silmille. Tuo maski on jäänyt varalle naulaan roikkumaan.
    Nykyinen on Tokmannilta, muistaakseni 24 euroa. Siinä on hyvät säädöt tummennukselle, ja varovasti käsiteltynä pelittää. Raitisilmamaskin (Dustmaster) olen siihen liittänyt. Hitsauskohde kannattaa olla hyvin valaistu (2,5 euron magneettivalaisin.... :wink: ), kun maski on aina tummempi, kuin kirkas lasi.
    Rälläköintiin on oma maskinsa kirkkaalla lasilla. Muovien (naarmuuntuneiden) läpi ei tahdo nähdä riittävän tarkasti.
    Saishan tuon automaattimaskikin säädettyä rälläköinnille, mutta en viitti kajota säätöihin turhaan, ja tulee kipunoita ikkunaan.
     
  7. 69

    69 Gearhead

    Mulla on tämmönen Speedglas merkkinen tykkään [​IMG]
     
  8. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Tallilla halpis maski ja vanhalla tulee hitsailtua

    Siis niin kehno kun ollajavoi

    Sulaa ei näe vaikka tummuus on kirkkaimmalla,
    auton alla tummentelee miten sattuu jos valoa pääsee rengaskoteloista tai muualta kennoon,
    reaktio aika tosin on kiitettävä, on sen verran nopea, ettei kaaren syttymistä oikeen ehdi nähdä

    Koko on jollekkin iso ottaiselle orangille tai gorillalle tarkoitettu, mut hitsaus hanskat kulkee mukavasti pään ja maskin välissä matkassa

    Samalla koko tekee sen hankaluuden, ettei auton alle oikeen mahtu ilman johonkin kolistelemista ja tarttee kangas teipata niskasuojaksi muuten maskin sisällä on valoa enemmän kuin ulkopuolella ja mitään ei näe, sit huurtuu joka paikka
    Mutta hengitys suojaimelle ei silti ole tilaa :-?

    Sit kaikki "lasit" heijastaa maskin sisälle pääsevää valoa ja myöskin kaaresta tulevaa valoa, eli läpi ei näe mitään jos valoa tulee joko takaa tai edestä tai sivuilta :odroll:
    Pöly imeytyy lasien väliin vaikka ois pölyttömässä tilassa säilössä

    Ja panta katkesi parissa käyttökerrassa, nyt puuilon hiontamaskin panta asennettuna ja on kestänyt


    Itte joskus miettiny, et kun sais sellaisen jossain näkemäni darth wader hitsaus asun, mutta maksaa monta monta touhutonnia :cry:
    Muttei toisaalta tartteis ottaa päivällä pois, aamulla pukeutuu ja illasta pois kaupassa käynti vois tosin olla kanssa ihmisille kokemus :rotfl:


    Mites onko myytävän irrallisina kunnollisia eli toimivia automaatti maskin automatiikkoja?
    Jos maskin tekisi ite ja kahdella linssillä toteuttaisi panoraama näkymän ja tekisi niin pään myötäisen, että mitään pantoja ei tartteisi takaosa paikalleen ja etuosa kiinni. Puolinaamarista venttiilejä siirtelemällä sais ilmastonnin siten, et sisään hengitys imee yläselässä olevan suodattimen läpi silmille ja ulos hengitys puhaltaa etupuolelle, kuten kaasunaamarissa, ainoo, et suodatin ois takana
     
  9. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Se kempin potta mitä ite jouduin käyttämään meni mustaks kun joku rälläköi samassa tilassa tai avas oven aurinkoisena päivänä...
     
  10. valpas

    valpas Gearhead

    Tuo on hyvän olonen. Varmasti tykkäät.
    Matala puhallin osa (ei osu aina johonkin). Rälläköintiin kopan nosto. Hyvä idea. Tosin ei saa 24 eurolla..... No, maksohan Dustmasterkin 20 vuotta sitten tuhansia.
     
  11. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead


    Malliahan ei puhuta mutta kyl Kempissä on hyvät säätömahdollisuudet, jos jaksaa hakea asetukset kohdalleen.

    Minä olen saanut Kempin toimimaan tigin harvan ja hitaan pulssin kanssa mihin Harbor Freightin halpoin maski ei taivu.
     
  12. reve

    reve Gearhead

    Esab aristo tech on ollut aktiivisessa harrastekäytössä pääosin mig-hitsaukseen kolmisen vuotta. Ei ole päivääkään kaduttanut hankinta. Ei räpsy, leveä näkökenttä, mahtuu hyvin ahtaisiin paikkoihin ja ennen pimennystä automaattimaskiksi hyvä näkyvyys. Tallilla on myös euromaskeja, vanhempi esabin automaatti ja kiinalaisia automaatteja - niitä ei ole kukaan sen jälkeen käyttänyt kun aristo tuli hommattua.
     
  13. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Herkkyyssäätö ja tummuus siinä oli. Tummuus toimi ok mutta herkkyyssäätöä en löytänyt kunnollista. Aina joko häiki kaarem syttyessä tai sitten rälläkän kipinät veti tummaksi. Voi tosin olla etten jaksanut paneutua tarpeeksi vaan ajattelin että tollasen kanssa jaksa pelata :poff: 4 vuotta siitäkin aikaa niin en muista
     
  14. GBS

    GBS 2nd gear

    Mulla on Esabin halppis automaattimaski ja hyvin on pelannu. Onhan siinä herkkyyssäätökin ja tummuus.
    Sitten jos joutuu vähän väliä hiomaan niin paremmin käy saman virman sellainen euromaskin tyylinen mutta isommalla vaalealla lasilla.
     
  15. valpas

    valpas Gearhead

    Onko kenellekkään tullut vastaan edullista, toimivaa automaattimaskia, jossa sais sen automaattiosuuden käännettyä pois rälläköinnin ajaks. Alkaa kyllästymään jatkuvaan kopan vaihtoon.
    Tunteeko kukaan tuota motonetin mallia?
    http://www.motonet.fi/fi/tuote/781869/Evermatic-hitsausmaski-automaatti
    Näyttäis siltä, että tuo automaattilasi olisi käännettävää mallia?
     
  16. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Mulla on tuollainen Evermatic ja siinä pystyy kääntämään tumman linssin ylös.
    On kestänyt jo yli 10 vuotta vaikka on suurimman osan ollut joka päiväisessä käytössä.
     
  17. valpas

    valpas Gearhead

    Hyvä! Eli sinulla on tietoa, mikä siinä on toimivaa, ja mikä ei.
    Sopiiko se hyvin Puikko, MIG/MAG, TIG, ja kaasuhitsaukseen?
    Millä virta tulee tummaan lasiin?
    Pitääkin mennä tarkemmin syynäämään sitä.
    Myydäänköhän sitä muualla, kuin Motonetissa?
    Jos ei telkänpöntöstä tule isoa sakkoa, niin tuo maski on ykkösenä hankintalistalla.
     
  18. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Siinä on valokennolla toimiva tummennus. Omassani on myös tummuuden säätö mut se on siitä rikki. Mig hitsauksessa olen käyttänyt. Saman merkkisiä hitsaus kypäriä myivät hitsausalan liikkeet mistä aikoinaan omanikin ostin.
     
  19. valpas

    valpas Gearhead

    Ostin nyt tuollaisen, DIN10 tummuudella (ei säätöä).
    Virittelin siihen vanhasta maskista Dustmasteriin tarvittavan ilmaputken, ja kangaskaulurin. Lisäksi sen automaattikasetin, ulkopuolen suojaksi leikkasin polykarbonaattisen suojalasin, ja laitoin teipillä kiinni.
    Eilen sitten pääsin testaamaan.... Sen verran oli hyvä kokemus, että muita koppia en suostu enää käyttämään.
    Todella hyvä näkyväisyys myös automaattikasetin läpi, ja vielä kirkastuu, kun kääntää sen ylös. Tällä tietoa se DIN12 tummuus vois olla parempi silmille, koska tummentuneena hitsatessa näkymä oli kympillä aika valoisa. Minun pikkuvirralla tehtäviin hommiin riittää tuo DIN10:kin.
    Minun mielestäni Tuo Evermatik on 139 Eurolla hintansa väärtti. (kolme halppismaskia jää nyt pois käytöstä, on todella suuri ero niihin.....)
    Talvella alan tekemään auton pohjaa. Kalut on nyt kunnossa.
     
  20. wippe

    wippe 1st gear

    Uusi hitsausmaski olisi hakusessa jossain 100-200 euron hintaluokassa. Olisikohan Esab Warrior tai 3m:n halvin Speedglas 100V:stä ok-tason pottia autopeltien paikkailuun mikillä? Tärkeintä olisi tietysti se, että oikeasti näkisi mihin on sohimassa.
     

Kerro tästä muillekin!