Kompuran perkele

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja musta pässi, 7.3.2019.

 1. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Liitos rupes vuotaan. Takaiskulta säiliöön menee kupariputki puserrusliittimin. Koko sattu oleen vanhassa 15mm ja naapuri ilman anto 5/8 kylmäkuparia pätkän. Laitoin puserrushelmet ja kiristin vanhoilla muttereilla. Ei pysy, korva meinas revetä irti kun liitos pamahti irti siinä liki. Mikä vittu siinä on? Helmet ja tukiholkit tilasin kiltiltä kiinalaiselta. Tukiholkit on putkelle liian pienet, ei voinu laittaa ja helmetkään siis pysyny kiinni. Lisäksi se putkikin meni ihan vitun ruttuun vaikka löijäsinkin ennen taivuttelua. Taijan kävellä jäälle ja ootella että kevväämmällä sulavat.......
   
  Jooli tykkää tästä.
 2. grantorino

  grantorino 3rd gear

  Ei ole mikään ihme jos ei pidä, kun kerran sekoitat millisiä ja tuumaisia osia keskenään.
   
 3. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Kyllä siinä oli 5/8 helmet ja 5/8 putki. Pitääkö tuumaisille 5/8 ja 15 millisille olla eri mutteri? Niin että onko sisäpuolella joku ero? 0,8 mm niissä äkkeistään eroa vaan on.
   
 4. grantorino

  grantorino 3rd gear

  5/8 on liian iso 15mm liittimeen, mahtoiko olla putki pohjassa asti, kun kiristit.
  Tee uusiksi 15mm putkella ja helmillä.
   
 5. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Toistaiseksi tuntemattomasta syystä tulin virheellisesti laittaneeksi topiciin alussa 15mm.

  Oikea koko on siis ennen ollut 16mm kupariputkella joten siksi korvasin 5/8 kun vielä ilmaseksi pätkän sain. Kompura lienee ruattalainen vintage 70-luvulta joten siksi tuo vanha mittainen putkikoko. Ittekin mittasin moneen kertaan ja katoin netistä että on semmonen 16mm koko joskus Suomessakin käytössä ollu. Ja joo, hieroin ja kiersin putkea että menis pitkälle sisään. Entinen ei ollu juur mitään sisällä mutta piti vuosia minun kin käytössäni ennen kuin jouduin takaiskua irrottaan ja sen jälkeen en enää saanu pitään. Helmetkin oli siinä tosi tiukassa. En siis kyllä näe syytä miksi 5/8 eli 15,87mm putki helmineen ei pelaisi entisten 16mm vastaavien tilalle laitettuna. Kokeilin äsken tallissa helmellä niihin vastakartioihin ja hyvin vastas. Samalla kun pimeessä kompuroin ni eikös perkele vesisaavi kaatunu lattialle missei kaivoa ole ja sammutinpullo. Onneks ei sen kaula katkennu. Perhe hiero sisällä käsiään ”perintöä odotellessa” ku äijä rymisee.
   
 6. zuinula

  zuinula Gearhead

  Kuvia leskestäo_O
   
  jarona ja hantta tykkäävät tästä.
 7. musta pässi

  musta pässi Gearhead

 8. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Kyllä ton pitäs kestää. Joku häikkä sattunu asennukseen? Eli esm putki ei sit kuitenkaan menny läpiasti helmestä... Tms.
   
 9. Rotten

  Rotten Gearhead

  Eniten vituttaa, tai sit en jostain syystä osaa, vaikka luulen osaavani!?
  Samankokoiset milliset lvi nipat ym ei oo samanlaisia! Yhellä teet puristukset valmiiks, nii eipä käykkään toisenlaiseen nippaan/venttiiliin/ kulmaan!? :confused:
   
  Nikuzai tykkää tästä.
 10. darpen

  darpen 3rd gear

  Mikä ihmiset ajaa noihin kiinalaisiin kilkkeisiin, kun helmet ja mutterit maksaa kaupassa euroja...o_O
   
  mikaa7146 tykkää tästä.
 11. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Asiaa yön tuumittuani, ongelma taitaa olla siinä että vaikka työntää pitkälle sen putken sisään vastakappaleeseen ja mutteri alkaa kiristäessä helmeä työntää kohti vastakartiota niin se ei kiristä siihen putkeen sitä helmeä. Jotenkin se luistaa se putki läpi ja helmi muttereineen jää tiukalle paikoilleen. Pähkäilin että millä se pysys kiinni? pitäskö jollain levittää vähän sitä ihan päästä sitä putkea? Edelleen siinä putkessa lukee niinkuin helmipussissakin 5/8. En ole putkimies mutta ne vähät mitkä oon aiemmin tehny niin no problemo, por favor. Katoin senkin nopiaan eilisiltana mutta ei valjennut miksi mutteri ei olis helmelle käynyt.

  Kysyppä muuten huviksesi 5/8 helmiä ja tukiholkkeja jostain? Salhydro on ainoa paikka mistä löysin ja kaks kumpaakin lähetyskuluineen täne meille on saman verran kuin 50 kpl kumpaakin kiinasta. Joko selvisi? Tietysti jos asuis liki kehä kolmosta ni tilanne ois toinen.
   
 12. Rotten

  Rotten Gearhead

  Tiiä onko nuo miun osat mistä, alunperin, biltemasta ostellut!
  Yleensä ostan lvi dahl, (sen verranen, et tuttu siellä päällikkönä, nii bilteman osat on kalliimpia miulle) en nyt muista onko missä kaikissa ollut sanomista!
  Mut siinä on et yleensä teen ilta aikaan, ja pääsen ostaa ilta aikaan puuttuvia kilkkeitä, nii ainut on biltema!
   
 13. darpen

  darpen 3rd gear

  Tuumaisia putkia ei löydy oikein mistään ja jos löytyy, niin hinnat on hirveitä, sen tiedän.
  Kun nyt ollaan harrastepalstalla, niin vois kuvitella ettei ole iso homma kun vaihtaa kompurasta liittimet 15mm tai 16mm hydyputkelle. Kompurassa varmaan on R-kierteet niin tällöin liittimiä löytyy ihan eri tavalla ja liikkeitä kans muitakin kuin tuo Salmisen pulju.
   
 14. Weijari

  Weijari 2nd gear

  Totanoin. Se helmi alkaa purra putkeen vasta kun se on kartiota vasten ja pienessä putkessa voi olla että se 0,13 mm:kin on liikaa välystä. Lisäks voi olla niin, että toi 5/8 on jo valmiiksi puolikovaa ja löjaantynyt lisää taivuttasessa, eli on jo liian pehmeä ja helmen puristuminen ei lähde alulle. .

  Sitten voi olla niin että jompikumpi kartioista on väärän mallinen ja helmi vaan tyssää, eikä lähde puristumaan.

  Lisäks jos putki on liittimen pohjassa, helmi ei välttämättä puristu, kunnolla kiristäessä putki liikkuu kohti liittimen pohjaa kiristettäessä. Putkarihan laittaa putken liittimen pohjaan, merkkaa tussilla paikan ja ottaa takas millin-pari, jotta ei pohjaa. Joskus olen ikivanhaan painepesuriin paskarrellut foliota helmen ja putken väliin ja pitää edelleen.
   
  Rotten tykkää tästä.
 15. hantta

  hantta Gearhead

  Meillä oli mökillä vesiputkisto 15 mm, ja sen kokoisia helmiä ei tuolla landella missään ollut, joten korjauksia 5/8 helmillä, ja kyllä ne vesiautomaatin paineet kestivät, testasin 3 bar paineella.
   
 16. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Uskaltauduin menemään talliin, istuskeltuani tovin siellä eikä ihme kyllä suoni katkennut päästä niin rupesin taas ihmettelemään kompuraa. Näyttäs olevan ulkokierteeltään 22,4mm ja 14 nousu kamman mukaan. Taulukko kertoi että silloin vois olla 5/8 BSP, G,R kierre siinä? Siinä entisessä putkessa ei nyt sitten olekaan näköjään tynnyrihelmiä. Taitaa olla kun surffailin netissä että onkin se leikkuurengas siinä vanhassa kupariputkessa ja se olisi niille oikea nimi.

  Siinä kompurassa on kiinteä ulkokierre siinä säiliön päässä. Se oli se miksi tuumailin että vanhoilla muttereilla kun ovat ehjät.

  Jaahas, leikkuurenkaita on sitten näköjään 15mm ja 16mm putkille eli turhaan hankin niitä 5/8 osia ja kupariputkea. Voi perseen suti! Tässä ei ole mikään menny niin kun pitäs, saatana!

  Joku tietysti vääntää kyllä hydrauliputkesta ja puristaa leikkuurenkaat kii siihen minulle. Maksaa varmaan just sen saman ku pikkuvikasena ostettu konekin. Taijan mennä sinne jäälle taas....
   
  jarona ja Rotten tykkäävät tästä.
 17. Belve67

  Belve67 2nd gear

  Muutama vuos sitten menin kans putkiliikkeeseen ku keittiössä kupariputket alko vuotaan, laitoin palan vanhaa putkee myymälän tiskille niin putkari sano heti et sulla ei sitte kauheen uus tupa olekkaan tota putkee et saa enää mistään eli tuumakoko oli.
  Sain kummiskin putkarilta aivan oikeat muunnos helmet vanhalle ja uudelle putkikoolle, en lähtis vielä jäille käveleen vaikka hauskaa luettavaahan tähän asti.
   
 18. hantta

  hantta Gearhead

  En tunne k.o kompuran sielunelämää, mutta voisiko koko liitoshärdellin korvata joillain letkunipalla, joko pikaliittimin tai letkukiristimillä?
   
 19. Rotten

  Rotten Gearhead

  Ed kämppä, oisjo ollut joku 22mm kupari putki, tuli sisäkaton välissä kodinhoito huoneeseen, siitä jatkui suoraan kaksois nipalla pinta vetona jonnekkin!?
  , Putket helvettiin ja 22 90'asteen kulma ja seinää pitkin uudelle jakotukille, no tässäkin oli ongelma, ei vaan pitänyt ei millään!?
  No otin sit ja juotin tuon liitoksen, juotettavalla nipalla,
  Roplem solved
  ja jouduin vielä valukäyristä laikkaa ja tigillä vetää jyrkempää kulmaa, ei muuten mahtunut, enää lattian raossa kåäntyy patterilinjat lattia lämmitys putkille!


  Edittiä, oli pien opettelu nois valu käyrien hitsaamisessa, oppikirjan mukaan, nii vuoti kuin kastelukannun suu!
  Muistaakseni, lopetti sauman ja loppulämmöt ja kaasut vauhdilla ohi sauman, nii rupes pitää.

  Keittiön alta putket läpi myös saman seinän ja hampulla kello viiteen kurvit, ei uskaltanut ruveta kokeilee, mistä löystyy, kun pelkkä kurvi näky, ku piti saada suoraan ylös, ja ei ollut tilaa montaa nippaa väänellä peräjälkeen!
   
  Muokattu: 8.3.2019
 20. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Niinpä niin, eniten vituttaa se että 40 vuoden aikana ei näköjään ole oppinu mitään. Samanlaista saatanan räpellystä ja aloittelijan virheitä. Leikkuurenkaitakin oon pari laittanu 30 vuotta sitten ja het vällein pääs jo näköjään unohtumaan minkänäköisiä ne on ja sotkemaan tynnyrihelmiin. Yleensä oon tosi tarkka ja katon että taivutukset on siistit ja pyöreät. Nyt kun kattelee noita ryssänmutkia mitä tossakin on saanu aikaseks, ni voi vittu. Vaimokin sano lopeta huutaminen että riehuminen ja osta uusi kone. En osta, laitan tän. Eihän tossa ole ku pari liitosta ja putki väliin...
   
  Roberto, jarona, Jussi289 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!