Konsepti autot ja innovaatiot

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja chevytb02, 7.6.2017.

  1. janiluo

    janiluo Gearhead

    [​IMG]




    Kylkivekistä alaspäin siellä on Camaro alla.

    [​IMG] [​IMG]
     
  2. janiluo

    janiluo Gearhead

  3. hmr66

    hmr66 Gearhead

    vähän samaa tässä

    [​IMG]
     
    janiluo tykkää tästä.
  4. TM:ssä on juttu Shelbyn ja De Tomason yhteistyöprotosta, eli De Tomaso Mangusta Shelby Mk V prototype.

    De Tomason ensimmäinen malli oli varsin tuntematon Vallelunga, mutta laajempaan tietoisuuteen se nousi Torinon autonäyttelyssä vuonna 1966 esitellyllä Mangustalla. Kauniin korin muotoili Giorgetto Giugiaro, jonka kynästä on syntynyt niin upeita urheiluautoja kuin kaiken kansan autoja. Mangustan hyviin puoliin kuului italialaiseksi eksoottiseksi urheiluautoksi halpa hinta osin sen takia, että autossa käytettiin Fordin V8-moottoreita.

    Pian esittelyn jälkeen Alejandro de Tomaso lähetti yhden auton Fordille arvioitavaksi, ajatuksena saada Mangusta myyntiin Ford-organisaation kautta. Carroll Shelby teki läheistä yhteistyötä Fordin kanssa ja hänestä oli tarkoitus tulla De Tomaso -jälleenmyyjä.

    Shelby kiinnostui autosta syvällisemmin ja pohti mahdollisuutta kehittää siitä Ford GT40 Mk IV:n seuraaja. Niinpä edelleen kehitetty De Tomaso sai nimekseen Mangusta Shelby Mk V -prototyyppi. Shelbyä autossa on jo väritys, kirkas punainen valkoisin kilparaidoin. Muutoksia tehtiin myös kylkiin, autossa on erilainen takaspoileri ja lokinsiipiovet.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    viikinki75, juhi71 ja malvasto tykkäävät tästä.
  5. janiluo

    janiluo Gearhead

  6. Päivitellään tätäkin välillä. TM kertoo, että Lamborghini rakensi täydellisen kopion Countachin prototyypistä vuodelta 1971.

    Lamborghini vihjaili pitkään jotain olevan tekeillä, ja nyt tiedetään, mistä on ollut kysymys. Lamborghinin Polo Storico -osasto on tehnyt yhdessä Lamborghini Centro Stilen kanssa täydellisen kopion alkuperäisestä, vuonna 1971 esitellystä, Countach LP500 -prototyypistä yhdelle Lamborghini-keräilijälle. Auto on luotu täysin nollasta ja sen tekemiseen on kulunut yli 25 000 työtuntia.

    KOSKA AITOA AUTOA ei ollut olemassa, Lamborghini joutui tekemään valtavan määrän tutkimustyötä ja analysoimaan kaikki prototyypin dokumentit, valokuvat ja alkuperäiset piirrokset. Lisäksi käytettiin apuna autoa rakentamassa olleita ihmisiä ja heidän muistikuviaan projektista. Kuukausia kestänyt vaihe oli Polo Storicoa johtavan Giuliano Cassataron mukaan oleellinen osa uuden auton rakentamisessa.

    Projektista vastasi Lamborghini Centro Stilessä Mitja Borkertin johtama tiimi, jolta kului yli kaksituhatta tuntia luoda uudelleen auton muodot. Fyysinen työ alkoi rungon rakentamisella, joka oli prototyypissä aivan erilainen kuin tuotanto-Countachin putkirunko. Sen jälkeen tehtiin kori. Molemmat analysoitiin nykyaikaisilla laitteilla, mutta tehtiin perinteisesti käsityönä. Autossa käytettiin alkuperäisiä 1970-luvun varaosia tai täysin uudelleen rakennettuja komponentteja niin alustassa kuin V12-keskimoottorissa.

    JOPA CINTURATO CN12 -renkaat luotiin uudelleen Fondazione Pirellin avulla. Autossa on edessä 245/60R14- ja takana 265/60R14 -kokoiset renkaat, joissa on sama kuvio ja ulkonäkö kuin alkuperäisissä 1970-luvulla. Tosin renkaiden materiaalit ja rakenne ovat nykyaikaisia. Lopuksi auto sai ylleen Giallo Fly Speciale -värin, joka on hyvin lähellä alkuperäisen prototyypin keltaista.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    juhi71 ja viikinki75 tykkäävät tästä.
  7. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    juko7 tykkää tästä.
  8. Jos imperatiivi oli tarkoitettu minulle, niin ainahan ryssän tekeleet kiinnostaa..Niistä tuli mieleen, että joskus vuonna papu VM esitteli Neuvotoliiton protoja. Siellä oli mm. heidän "AC Cobra."
     
  9. viikinki75

    viikinki75 Double Gearhead

    Tolla Lambo-keräilijällä täytyy olla massit kunnossa. Samalla rahalla olis varmaan saanut useamman uuden Lambon kaupasta. Mutta mitäpä sitä ei tekisi unelmiensa eteen. :)

    Ja jos on millä mällätä, niin mihin niitä rahojaan tuhlaisi, kun just johonkin tämmöseen ideaan.
     
  10. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    Taisi olla viime vuosituhannella tuo lehti ilmestynyt. Muistaakseni siinä artikkelissa mainittiin myös että yleisliittolaiset värkkäsivät 60-luvulla kopion 39kakkosesta joka puski ulos lähes kaksisataa hevosvoimaa.
    Allaolevassa kuvassa GAZ GL-1 urheiluauto vuodelta 1938.

    [​IMG]
     
  11. TM:ssä on taas mielenkiintoinen juttu. Tällä kertaa vuoden 69 Dodge Dart Swinger prototyypistä:

    HIEMAN HÄMMENTÄVÄN mallinimen takaa löytyy erittäin tyylikäs automalli, jonka koemalli esiteltiin vuonna 1969 Chicagon autonäyttelyssä. Kustomointipaja Alexander Brothersin kanssa yhteistyössä Chryslerin kanssa suunnittelema ja rakentama auto ennakoi nykyisin SEMA:n näyttelyssä Las Vegasissa esiteltäviä tutkielmia.

    Tuo koemalli yli 50 vuoden takaa on entisöity täydellisesti ja laitettu myyntiin huutokaupassa. Lista tehdyistä töistä on pitkä, mikä tarkoittaa myös melkoista laskua työn teettäjälle. Autossa on hienoja 1960-luvun lopun yksityiskohtia, kuten Ansen Sprint -kevytmetallivanteet, joille on asennettu Goodyear Polyglas -renkaat.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    juhi71, Seevu, esmi ja 1 muu tykkäävät tästä.
  12. malvasto

    malvasto 3rd gear

  13. always bb

    always bb Gearhead

    [​IMG]

    Atomiauto tais olla niin että myös tunderbirdistä tehtiin kanssa, Nappi tankkiin ja 30 vuotta ajoo. Näille kalpenee jopa varhainen sähköauto ja nykyiset
     
    juko7 tykkää tästä.
  14. malvasto

    malvasto 3rd gear

  15. Marklin

    Marklin Double Gearhead

    1999 Mitsubishi SSU Concept:
    [​IMG]
     
  16. TM:sä juttu opiskelijoiden konseptiautosta:

    Skoda pistää oppilaansa tositoimiin. Vähän kuin viimeisenä opinnäytetyönä oppilailla on uuden automallin suunnittelu ja rakentaminen. Škoda Vocational Schoolin oppilaat ovat tehneet tällaisia koemalleja vuodesta 2013 lähtien. Sarjassa ainoastaan vuosi 2021 jäi väliin pandemian takia.

    Tällä kertaa oppilaat ovat rakentaneet pitkiin ralleihin sopivan auton, joka sai nimen Afriq. Koemalli juhlistaa samalla valmistajan pitkää autourheiluhistoriaa, jonka osalta juhlittiin viime vuonna jo 120. vuosipäivää.

    ŠKODA AFRIQ on tähän saakka valmistuneista oppilastöistä ainoa, johon käytettiin kaksi vuotta, pandemiasta johtuen. Varsinainen muutos kesti neljä kuukautta, joiden aikana tehtiin 2 000 tuntia työtä. Kamiq muutettiin kolmeoviseksi ja sen lokasuojia levennettiin. Uutta ulkomuodossa ovat splitteri edessä sekä ledivalot konepellillä, skuuppi katolla, keskelle asennettu pakoputki ja kookas hiilikuituinen takasiipi.

    Väritys on sama kuin Fabia Rally2 Evossa. Autossa on Dotzin 16-tuumaiset, maastureihin tarkoitetut, vanteet ja maastorenkaat, joilla maavara on kasvanut.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  17. TM:ssa on jännä tarina:

    Italialaiset muotoilutalot ovat tehneet vuosikymmenten ajan omia ehdotuksiaan eri automallien seuraavien sukupolvien muotoilusta. Vuonna 1973 Pininfarina loi Jaguar XJ:lle aivan uudet modernit linjat. Ne olivat tuolloin Jaguarin mielestä liian radikaalit.

    Pininfarina oli kuitenkin vain aikaansa edellä, sillä yllättäen vuonna 1986 esitellyn XJ40-sukupolven keula on melkein yksi yhteen yli kymmenen vuotta aiemmin esitellyn Pininfarinan tutkielman kanssa.

    Tuo ainutlaatuinen koemalli päätyi monen mutkan kautta Suomeen ja on nyt myytävänä.


    [​IMG]
    [​IMG]
     
  18. Marklin

    Marklin Double Gearhead

    1998 Buick Signia concept

    [​IMG]
     
  19. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    farkkutesla kaksoisleualla.
     

Kerro tästä muillekin!