Kromauksesta taas..

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Visa, 29.11.2019.

 1. Visa

  Visa 3rd gear

  Lienee kokemusta paikasta? Tulee piruvie toi pääsiäinen nii äkkiä, että kiire tulee, jos haluaa osat takasin siihen mennessä.
   
 2. PLATERS

  PLATERS 1st gear

  Uskomatonta jos kromaus tehty Loimaalla? Tuo kupari ei kyllä periaatteessa koskaan ole kromin alla,vaan nikkelin alla,vaikea uskoa että saa seinään hipaisemalla kupariin asti raavittua.Kromi saattaa lähteä nikkelin päältä melko helpostikkin jos on sattunut virhe kromauksessa.
  Tuo ettei uudelleen kromaus KOSKAAN VASTAA alkuperäistä kromausta,ei sinänsä pidä paikkaansa,todenperäistä siinä on kylläkin se,että nykyään käytetään paljon nk.huonekalukromausta ja muutenkin ohuempia pinnoitteita.50 luvun Mossen puskuri ei juurikaan ruostu,vaikka olis vuosia kuusenalla,syynä on pitkälti se,että siihen aikaan ei tunnettu kiiltonikkeliä ja osat jouduttiin pinnoitamaan paksulti moneen kertaan kuparilla ja nikkelillä ja aina jokavälissä kiilloittamaan.
   
 3. f34

  f34 Gearhead

  Ja kromin myrkyllisyyden takia kromiyhdisteet muutettu ja säästöä haetaan ohkaisemmalla paksuudella.
   
 4. PLATERS

  PLATERS 1st gear

  Oikeastaan tuo ei pidä paikkaansa,kromikylvyt ovat vaan monessa paikassa vaihdettu nk.kolmiarvoisiin kylpyihin,sillä ei sinänsä ole merkitystä koska alla olevat pinnoitteet määrävät esim,korroosionkeston.Nykyään tuo korrosionkesto saavutettaisiin ilman kupariakin esim. kolmikerrosnikkelillä,näitä ei vaan ole juurikaan käytössä koska melkein kaikki teollinen kromaaminen on nykyään tuota "huonekalukromia",tämäkin kestää kyllä harrastepeleissä hyvin kunhan ne pidetään hyvässä vahassa ja esim.puskurit suojataan sisäpinnoiltaan huolellisesti. Tietääkseni Amoila Oy ja Loimaan kromaus kyllä laittavat aina kuparin alle.
   
  Poke ja f34 tykkäävät tästä.
 5. Eyetech

  Eyetech Gearhead

  On kokemusta.
  VIIMEINEN setti kesti yli vuoden ja siitäkin lähettelin osan takaisin.
  Niiden takaisin saamiseksi piti jo hieman uhkailla...
   
  Visa ja Poke tykkäävät tästä.
 6. Eyetech

  Eyetech Gearhead

  Mikä osa sulla on hukassa?
  Mulla nimittäin on yksi Arturilta tullut osa joka ei kuulu mulle….

  Tapahtui siten, että mun VIIMEISESSÄ osakuormassa oli mukana osa X, kun osat tuli viimein takaisin kyseinen osa X oli väärästä autosta. Eli osa oli oikea/"lähes samanlainen" mutta ei se minkä olin lähettänyt.
  Epäilen, että jollakin on minulle kuuluva osa ja mulla hänelle.
  Arturilla ei ole mitään jäljitettävyyttä osiin, eli mulla ei ole mitään mahdollisuutta palauttaa osaa oikealle omistajalle, joka sitä varmasti kovasti kaipaa.... Osa pysyy kyllä mulla tallessa ja oikea omistaja saa sen kyllä kun osaa vaan kysyä oikeata osaa.
  Yv:tä voi lähettää
   
  Poke tykkää tästä.
 7. PLATERS

  PLATERS 1st gear

  Tuo ulkomaille lähettäminen on melko riskaabelia? Suomessakin noi hommat kyllä pitäis hoitua,puskurien kromaus ei kyllä onnistu nykyään vissiin kuin Loimaan Kromauksessa,Amoilassa pitäis kyllä hoitua kaikki,firma on kromannut esim.alumiinia vuodesta 80 asti;)
   
  Poke tykkää tästä.
 8. 50sCaddy

  50sCaddy 3rd gear

  Vuosien varrella olen kromauttanut osia eri projekteihin Suomessa (kolmessa eri paikassa), Ruotsissa, Puolassa ja USA:ssa. Jos kuutioi aihetta sen mukaan, mitä edellä on tullut ilmi, niin omien kokemusteni mukaan:


  Laatu

  Oman kokemuksen mukaan parhaat kromaukset ovat tulleet Loimaan kromaamosta ja Ruotsista. Puolan laatu suht okei, mutta kyllä niistä mielestäni löytyi sanomista enemmän kuin noista ennen mainituista. Jenkkikromi (uudelleen kromattu siis..) oli oikeastaan pettymys, jos nyt suoraan sanoo. Onhan ne kiiltävät ja silleen, mutta kromi alkoi yhdestä puskurista kuoriutumaan parista kohtaa. Eikä ole kolhittu. Yhden jenkkikromatun puskurin kulma pääsi kerran lipeämään käsistä ja kopsahti lattiaan. Kromi irti osuman kohdalta ja osa pilalla. Tämän osan uudelleen kromauksessa Ruotsissa, kromaaja haukkui sen olevan laadullisesti ihan roskaa.

  Mikä sitten on laadukasta, riippuu varmasti itse kunkin omista näkemyksistä ja odotuksista. Sen verran voisi sanoa, että hyvästä aihiosta saa helpommin taas hyvän. Huonosta aihiosta ei välttämättä saa hyvää, joskus ei ole edes mahdollista kromauttaa uudelleen. Erityisesti sinkkivaluosat ovat välillä olleet hieman ongelmallisia tapauksia.


  Aikataulut

  Keskimäärin kromausreissulla on mennyt reilusti yli puoli vuotta. Tätä pitempiäkin aikoja on osia odoteltu. Nopein kierros on ollut n. 3 kk luokkaa. Mutta tässä pitää muistaa se, että talvet on niitä kiireisimpiä aikoja aina, kun kaikki roudaa osiaa työstettäväksi. Jos nyt herää osien kromaustarpeisiin, niin kevättä ajatellen on jo myöhässä, tai ainakin hyvin haastelliseksi menee.


  Hinta

  Kromaaminen maksaa aina, teettipä sen missä hyvänsä. Omasta kokemuksesta, en pitänyt Puolaa mitenkään erityisen edullisena vaihtoehtona. Kromattavia osia on toki aina ollut nipullinen yhdessä satsissa, joten hintavertailu per osa ei aina ole mahdollista. Osien lähettely kauemmas lisää kustannuksia. Eli näennäisesti hieman halvempi työn hinta ei kerro koko totuutta. Jos lähettelet osia erityisesti ulkomaille, selvitä ensin lähetyskustannukset yms.


  Lopuksi, oma viimeisin kromauskeikka hoidettiin Loimaan kromauksessa tänä syksynä. Kanssakäyminen oli hyvin asiallista ja ystävällistä, aikataulut sekä budjetti pitivät juuri sen mukaan mitä oli sovittu. Satsissa oli pari puskuria sekä nipullinen sinkkivaluosia. Kaikkiaan mielestäni työn jälki oli hyvää ja vastasi omia odotuksiani. Jos pilkkua viilaa ja ns. suurennuslasin kanssa pinnat käy läpi, joitakin pieniä virheeksi luokiteltavia asioita löytyi. Mutta vastaavia on tullut eteen myös muilta kromaajilta. Pistäen asiat perspektiiviin, mielestäni hinta/laatu-suhde oli kohdillaan. Samoin asioimisen helppoudelle annan ainakin itse arvoa. On siinäkin nimittäin melkoisesti duunia, kun puuhaat osien lähettämistä/palauttamista toiseen maahan. Puhumattakaan jos viet ne itse paikan päälle.

  Parhaiten asiat oman projektin suhteen selviää tietysti ottamalla yhteys kromaamoon, saat siten tarkimmat tiedot mitä maksaa ja kauan kestää. Nää on sen verran yksilöllisiä juttuja, ettei niistä muuten todellista tilannetta saa selville.
   
  Dataviilaaja, Visa, Ace66 ja 1 muu tykkäävät tästä.
 9. Visa

  Visa 3rd gear

  Joo. Vähän tässä alkaa tulla sellanen olo, että keksin jotain muuta kromauksen sijaan ensi keväälle ja touhuaa kromaukset sitten pienemmän kiireen kanssa.
   

Kerro tästä muillekin!