Kumminko päin starttimoottori pyörimissuunta katotaan ?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja ihka, 27.1.2020.

  1. JAMANT

    JAMANT Double Gearhead

    Oliskohan ketjun aloittajalla nyt tietoa, mulle ainakin tuli ihan uutta tietoa... Autojen korjaamisessa ei noihin erikoisuuksiin törmää...
     
  2. DslCat

    DslCat Gearhead

    Eriksoista sinällään marinepuolelta, että siivapyörästä taaksepäin pitää koko voimalinja laittaa pyörimään nurinpäin kun vetarivetoisissa vaihekaplun laittaa reverselle toisen puolen koneelle, jossa Rh-proppi kiinni. Ei kait kulmavaihteet ole kranttuja vaikka suurimman osan elämästä pakilla menis..
    Akselivetoisissakin merivaihde vain pakille kun samat välitykset..

    Vai olisko joku hyrrävoimien nollasumma olla isompi syy - joku suolavetinen vois valistaa :rolleyes:
     
    hantta tykkää tästä.
  3. hantta

    hantta Double Gearhead

    Hyrrävoimiin en oikein jaksa uskoa, esim. dieselit käyvät aina samaan suuntaan, ennemminkin tulee mieleen Ameriikan Joen logiikka, tai sen puuttuminen. Joissain merikytkimissä eteempäin mennään rattailla ja pakki ketjulla, joten näiltäosin, jos haluaa ropeleiden pyörivän keskenään eripäin, on tuo perusteltua. Tuollaisen väärinpäinpyörivän Chris- craf- pikkulohkon, josta veto on jakopään päästä, ja laturi ja vesipumppu vauhtipyörän päässä, olen asentanut Chevy piilojamekseen, ja pidin selvänä, että ainakin männät pitää kääntää, mutta ei, eli jakopää ja nokka- akseli tuli uusiksiratasjakopään takia mm. öljypumppu pyöri oikeinpäin.
     
  4. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Noihin veneen moottoreihinkaan en ole asiantuntija mutta jokainen joka on istunut isolohkoautossa ja polkaissut kaasua on huomannut että se koko auto kallistuu. Eriperin pyörivät sitten tasaavat nämä vääntömomentit. Samalla se potkurikin sitten pyörii eriperin kaupanpäälle.

    suunnan muutoksesta vaan fiatista kokemusta mutta siinä männäntappi on pikkasen sivussa joten on käännettävä jolloin renkaiden katkoskin on oikein. Veivin kokonaan kääntämällä on sitten helepoin. Eikä se fiatin mekaaninen öljypumppu pumppaa ku toiseen suuntaan joten kun nokassa on vino hammaspyörä joka käyttää ni pumppu uusiks. Se entinen jakaja periaatteessa kävis mutta kärjellisessä se fiiberin kupeeseen tuleva rasva ei voitele ja kuluu nopeesti kärjet. Ja se kulmakin on vähän väärä kärkien nostoon ku tulee eri suunnasta. Sitte ollaankin vähän eri tilanteessa jos on kolot männissä venttiilejä varten ja pitäs suunta muuttaa. Jättäsin ehkä tekemättä tai syventysin tarkemmin rakenteeseen. Tappi jos on vieressä hiukankin niin pitää kääntää mutta sitte tehään uudet lovet mäntiin tai vaihellaan toiset männät tai sorvataan männät tasaseksi ja lasketaan kannet. Helppo homma jos on muunto-osia mutta mistä vaan ei onnistu ellei ole valmis tekemään itse tarvittavat osat tai teettämään kalliilla uniikit.
     
  5. hantta

    hantta Double Gearhead

    Kuten tuossa jo aiemmin kirjoitettiinkin, pyörii vetolaitevetoisissa muskelikiuluissa koneet samoinpäin, veto muutetaan vetolaitteessa, enkä ole mitään hyrrävoimia huomannut, semmoisia, kuin esim. yksimoottorisessa on, eli jos haluaa keikuttaa venettään vasiten moottoria apunakäyttäen, se kannattaa tehdä yhtä konetta kaasuttaen, se toinen kone stabilisoi keikkumisen, vaikka pyöriikin samaan suuntaan. Summasummarum, moottoreiden kiertosuunnalla ei ole mitään tekemistä veneen kallistumisen tai heilumisen kanssa, amen :d
     
  6. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Hallelujah! Uskotaan.
     
  7. Jza

    Jza Double Gearhead

    Tietyissä autoissa se moottorin pyörimissuunta on aika helppo päätellä ihan silmillään, kuten vaikkapa tossa :rotfl:
     
  8. -tl-

    -tl- Gearhead

    Starttimoottorin pyörimissuunta katsotaan sieltä päästä mistä hammasratas näkyy... Esim Chevyn startti pyörii myötäpäivään.
     
    isalmela tykkää tästä.
  9. Jza

    Jza Double Gearhead

    Niin. Eli startti pyörii myötäpäivään, jolloin se siis pyörittää konetta siihen nähden vastapäivään. Joka pyörii kuitenkin myötäpäivään, kun se suunta taas katsotaan dampperin puolelta käsin :D
     
  10. Kalu

    Kalu Double Gearhead

    Paitsi että moottorin oikeapuoli on yleensä edestä päin katottuna vasemmalla...
     
    max tykkää tästä.
  11. Mika.V

    Mika.V Gearhead

    Muokattu: 28.1.2020
  12. Jouni_K

    Jouni_K Gearhead

    Ja maapallokin pyörii vastapäivään. Paitsi eteläiseltä pallonpuoliskolta katsoen myötäpäivään, mut siellähän aurinkokin kiertää taivaalla vastapäivään.
     
  13. xp

    xp Gearhead

    Luulen että monella menee moottorin pyörimissuunnan arvaus väärin tuossa Jza:n linkittämässä keulimiskuvassa.
     
  14. hantta

    hantta Double Gearhead

    Koskee lähinnä autoja, joissa moottori on pitkittäin, todellakin, kaikki toiminta katsotaan autoa takaapäin, esim. vasen ajovalo on kuskinpuoleinen, eli kyllä se perusmoottori todellakin pyörii vastapäivään, ja ykkössylinteri on v- koneissa kuskinpuolella, ja tässä tapauksessa kuski istuu vasemmalla :d
     
  15. JAMANT

    JAMANT Double Gearhead

    Paitsi Mersun CRD, siinä ykkönen on oikealla etu...
     
  16. Kalu

    Kalu Double Gearhead

    ...ja fordeissa
     
  17. Eikä ole ainoa:

    [​IMG]
     
  18. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Edelleen, amiksessa 80-luvulla opetettiin että moottorin pyörimissuunta katsotaan kampiakselin etupäästä, ei vauhtipyörän puoleisesta päästä. Suurin osa pyörii myötäpäivään niinku mikki hiiren kädet rannekellossa. En katso siis edelleenkään aiheelliseksi muuttaa mielipidettäni. Tähän asti ainakin stefan hankinnat ja pyörimissuunnan muutokset moottoreissa ovat onnistuneet tuon perusteella. Noin ne takapotkufiatin koneetkin on ilmoitettu, vissiin amiksen opettajat neuvonu niitäkin.
     
    Jza ja hantta tykkäävät tästä.
  19. hantta

    hantta Double Gearhead

    Ja kumpi on starttimoottorin taaimmainen laakeri, etummaisesta puhumattakaan :)
    Ja 99 Saabin kampiakselin etupään stefa?
     
  20. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    No sun kellokin pyörii sit vastapäivään?
     
    PauliR tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!