Kylmäpyörö vai vannesaha

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Solmu, 11.1.2014.

 1. Solmu

  Solmu 1st gear

  Olisi tarkoitus hommata saha metallin katkaisuun, kun tuo rälläkkä tympäsee. Ongelma on siinä, että en tiedä ostaako kylmäpyörösaha vai vannesaha. Kokemuksia on kylmäpyöröstä ja se on ihan ehdoton. Sahaa aina suoraan ja on huoleton, eikä vie paljoa tilaa. Budjetti on ~1500e ja olen näiden kahden vaiheilla:
  Nova 210 HD tai
  Nova CS 250

  Leikkauskapasiteettina tuo pyörösaha riittää minulle, eli se ei ole syy valita vannesahaa. Leikkelen enimmäkseen putkia, mutta myös profiileja ja max. 76mm rosterirööriä. Riittääkö tuo 20mm korkea vannesahan terä leikkaamaan suoraan? Miksi kannattaisi ostaa vannesaha ennemmin? Kyselyiden perusteella noita pyöröjä ei osta enää nykyään kukaan, mutta miksi?

  Olen joskus 15 vuotta sitten sahannut jollain Femin vannesahalla ja se oli ainakin ihan lelu (mallia en muista). Sahasi vinoon ja oli muutenkin ihan rimpula. Liekkö tuo yllämainittu kiinanihme vannesaha jo kunnollinen vai vaaditaanko 2-3ke, että saa kunnollisen? Sori, pitkästä tekstistä.

  Kiitoksia vastauksista.
   
 2. laakkius

  laakkius Gearhead

  vannesahan etuna on se et sen voi jättää sahaamaan ja tehdä muuta sillä välin, pyörösahan kahvassa pitää roikkua koko sahauksen ajan...
   
 3. -TH-

  -TH- Gearhead

  Pyörösaha on jossain hommassa paikallaan, mutta yleisesti ottaen ne on historiaa. Syynä on luultavasti hitaus ja kalliit terät. Vannesahan terät on halvempia.
  Tuolla budjetilla saa jo melko hyvänkin vannesahan ostettua, jos ei uutta niin käytetyn kyllä.
  Halpis sahatkin toimii ja katkaisee, mutta yleensä ne on hiukan tökerösti viimeistelty ja kasattu, saati että ne olisi säädetty edes sinnepäin.
  Halpiksiin kun käyttää hieman aikaa ja hankkii hyvän terän, niin sahasta tulee ihan siedettävä.
  Minulla on halpiskikkaresaha ja sitä on hieman muokattu ja siihen olen toistaiseksi ollut tyytyväinen, tietysti harrastehommissa saha ei käy kokoajan, eli melko vähällä se pääsee.
  Terän ikä kasvaa uskomattomasti jos sahaan lisää liemipumpun, terä ei kuumene yhtään, eikä siten halkeile tms.
   
 4. sämpy

  sämpy Gearhead

  Onko muuten tuohon muljupumppuun fiksua ratkaisua, mikään lasinpesurin pumppu virtalähteen kautta tuskin on pitkäikäinen. Letkut ja säiliöt ja suodattimen voi kohtuuvaivalla itse rakentaa.
  Vannesahaa hankkiessa kannattaa tutustua paikallisten toimittajien terävalikoimaan, ettei tule sellaista mallia jonka terä pitää aina tilata toiselta puolen planeettaa kuukauden tomitusajalla. Ei niitä kumminkaan muista pitää tarpeeksi varastossa.
  Entisellä työpaikalla oli halpa kuivavannesaha matalalla n. 12mm terällä, itselle valitsisin hiukan järeämmällä terällä että saa suorempaa jälkeä ja on helpompi katsoa että linjaukset on kunnossa, tuon pikkukoneen säätäminen on aika arpomista eikä se koskaan ihan suorassa ole. Mutta kyllä se rälläkän voittaa jos vaan tilaa verstaalta löytyy. Pienihampaisella terällä saa kohtuuhyvää jälkeä. Pyörökonetta tuli käytettyä alumiiniin että sai parhaan pinnan, mutta sitten kyllästyttiin kiikuttamaan teriä teroitukseen, kun joku aina keksi rouhasta sillä jotain kulmarautaa vauhdilla.
   
 5. RAL9005

  RAL9005 3rd gear

 6. ursus2

  ursus2 3rd gear

  Itsellä on nytkysahassa pumppuna pentteripumppu,eli se säiliöön upotettava juomavesipumppu.Hyvin on toiminut pitkissäkin sahaussessioissa.
   
 7. -TH-

  -TH- Gearhead


  Minun sahassa on kotiviritelmä, eli mekaaninen bensapumppu, joku volvon koneen vanha. Leikkuuöljynä on sekoiteliemi öljyjä ja tilkka pakkasnestettä. Öljysäliössä(muovinen kannellinen n.5l sanko) on vanha magneetti ja kaukalon pohjalla on bilteman teesihdin puolikas.
  En osaa sanoa kuinka pitkään tuo kestää, mutta halpa ja yksinkertainen se on tehdä. Kuulahana ym.ja letkut on mm. opelin pissapoijan letkuja ja romulootalöytöjä.


  Tuo nova 210 näyttää samalta kuin bernadon eräs malli, luultavasti ihan hyvä saha vaikka päivittäiseen käyttöön.
   
 8. Qjet

  Qjet 1st gear

  Tuolla johe:n sivuilla näkyy olevan tarjousvehkeenä JET:n "kylmäkatkaisusaha". JET:istä on kokemusta puuntyöstökoneista yhden tallin rakentamisen verran ja siihen hommaan hinta-/laatusuhde oli hyvä ja oman tössimisen seurauksena tarvitsemani johe:n varaosapalvelu pelasi hyvin.
   
 9. Solmu

  Solmu 1st gear

  En sitten hommannut mitään noista edellämainituista. Kyselyiden perusteella suositeltiin Femin NG 120 ABS:ää ja ekana mokomaa netistä tutkiessa tuli mieleen, että tuohan on ihan rimpula verrattuna tuommoseen isoon kiinasahaan. Leikkaa kuulemma suoraan ja terä kestää vaikkei ole muljuja. Tarkemmin tutkailtua alkoi vaikuttamaan, että tuo saattaa olla ihan oikeasti hyvä peli ja reilun viikon jahkailujen päätteeksi hommasin mokoman.

  Kyllä sillä näköjään suoraan sahaa, kun syötöt ja teränopeus on taulukosta katsottu. Terä ei näköjään lämpene vaan luovuttaa lämpönsä leikattavaan kappaleeseen. Eipähän tarvii pelleillä nesteiden kanssa. Ekasta terästä sain jo muutamia hampaita pois, kun hölmönä menin sahaamaan millin seinämäistä rosteriputkea ja sehän haukkasi. Siihen loppui sahaukset tältä erää.
   
 10. laakkius

  laakkius Gearhead

  Toi Nova päihittää mennen tullen ton Femin, novassa on hydraulinen lasku terälle ja isompi/kestävämpi terä... Mulla oli joskus tollanen vastaava Femi eli sen perusteella jotain pystyn sanomaankin...
  2006 vuodesta asti on ollu tällänen Bernardo http://www.konecon.fi/product/173/berna ... ivannesaha
  ja nyt tälläinen http://www.konecon.fi/product/179/berna ... ivannesaha

  Tää jälkimmäinen on jo oikeesti ihan hyvä saha, reilun vuoden ollu jokapäiväisessä käytössä... Toi EBS128 Bernardo on hidas mutta sahaa suoraan ja voittaa se aina rälläkän...
   
 11. CCZ28

  CCZ28 3rd gear

  Suurimmaksi osaksi tarve Pakosarjojen ja putkistojen tekoon niin , katkaisu kone, ?

  Kovapalaterä "jiiri" saha esim. - https://www.makita.fi/product/lc1230.html
  Vai joku saman hintaluokan vannesaha ?

  Saa laittaa kommenttia kumpi parempi , tai listata laitteiden + ja -
   
 12. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Miten paljon on tarvetta katkoa? Kyllä ohut putki noilla menee, sahalla tietty pystyy yrittää kuviota luoda, jos jossain tarvii, ei siis välttämättä putkessa. Jos enempi tekee ja edes välillä paksumpaa kuin pakoputkea, niin etsisin vaikka käytettynä tämän tyylisiä. https://www.tori.fi/uusimaa/Metallisaha_Super_Wal_zer_315_52327177.htm
   
 13. CCZ28

  CCZ28 3rd gear

  Ihan harraste käyttöön tulisi, jotenkin tämä video sai innostumaan tästä sahasta , minun käyttöön riittää kapasiteetit


  Nyt kun ei ole omaa kokemusta vannesahasta , siksi kysymään kumpi parempi ??
   
 14. urho3

  urho3 Gearhead

  No jos vähän on profiileja silloin tällöin niin tuo Makita ei paha investointi. Taasen jos katkoo jotain 30-225mm sorviaihioita niin silloin se vannesaha on parempi. Itsellä vannesaha niitä kiinalaisia 27mm leveällä terällä.
   
 15. Pannu H-D

  Pannu H-D Gearhead

  Toivon mukaan kuitenkin vaan 0.9 mm leveällä terällä 27 mm hukkaa raaka-ainetta paljon:D
   
  sdfsd ja Rotten tykkäävät tästä.
 16. f34

  f34 Gearhead

  Tuo Makita näyttää kyllä videolla nopealta vehkeeltä.
  Itse ostin Femin vannesahan, kun sillä pystyy vetämään vähän yli 100mmx100mm neliöputkia. Hiukan hitaan oloinen, mutta riittävän tarkka.
   
  Muokattu: 16.1.2019
 17. Rotten

  Rotten Gearhead

  En osannut oikein kuuklettaa, et oisin hinnan löytänyt, tuolle makitan vehkeelle!? Eli, paljon maksaa??
   
 18. CCZ28

  CCZ28 3rd gear

  n. 790 €
   
  Rotten tykkää tästä.
 19. f34

  f34 Gearhead

  Näyttäisi olevan Kärkkäisen kaupassa tuon hintainen, paljonkohan mahtaa maksaa tuollaiseen uusi terä?
  Jos sattuu pikkaisen haukkaisemaan ja kovapalat lähtee lentoradalle...
  Vannesahojen terät voi olla jonkin verran halvempia.
   
 20. urho3

  urho3 Gearhead

  Paksuus on 0.9 leveys 27mm. Kokeile tilata 27mm paksu ja 0.9mm leveä terä.
   

Kerro tästä muillekin!