La-puhelimet autoissanne

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Kesämies!, 26.12.2009.

  1. SamiL

    SamiL Gearhead

    Onko AM-vehkeiden suurin teho pudotettu yhteen wattiin? Sehän tekisi ne melkein kaikki laittomiksi :eek:
    Ainakin aikaisemmin, AM-aikaan, se oli niin, että lähettimen sisäänmenoteho sai olla korkeintaan 5W, mikä merkitsi parhaassa tapauksessa n. 4W ulostulotehoa. USA:n määräyksissä puhutaan vain 4W ulostulotehosta. Että eivät ne suuritehoisempia ole olleet sielläkään. Poikkeuksena SSB-laitteet, jotka ennen olivat Suomessa täysin kiellettyjä. Niiden suurin teho on USA:ssa 12W.
     
  2. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    SWR-mittari ei paljon mkaksa...n. 10 eur ->> ylöspäin.

    Tuolla on kohtuu hyvä valikoima laitteita ja tarvikkeita kuten SWR-mittari ->>> http://www.rxtx-tuote.fi/
     
  3. perkele

    perkele Gearhead

    kyllä se kerho voimissaan vielä on,jäsenmäärä kasvamaan päin....
    tervetuloa joukkoon...
     
  4. Dewpoint

    Dewpoint 3rd gear

    Tuo pretuned for CB wave tarkottaa sitä, että antennit on esiviritetty CB(Citizen Band, "kansalaisen radio")-alueelle eli juurikin LA-puhelinten käyttämälle alueelle. Can be tuned up to 10m taas meinaa sitä että antennit saa viritettyä myös 10 metrin aallonpituudelle sopivaksi, kyseinen taajuusalue on radioamatöörien käytössä. LA-taajuudet on suht lähellä, aallonpituus 11 metriä.
    Antennin säätöön ei oikein muuta konstia ole kuin mittari. SWR ei juurikaan muutu konetta vaihtamalla, antenni siinä on se mitä säädetään ja mitataan.
     
  5. Dewpoint

    Dewpoint 3rd gear

    Näitä "lälläreitä" on olemassa kolmea eri lajia:
    LA-puhelimet, 22(+11A) kanavaa, lähetelaji AM/FM, suurin sallittu lähetysteho 5W.
    PR-puhelimet, 40 kanavaa, lähetelaji FM, suurin sallittu lähetysteho 4W.
    CB-puhelimet, 40 kanavaa, lähetelaji AM/FM/SSB, suurin sallittu lähetysteho 1W AM:llä, 4W FM:llä ja SSB:llä.
    CB-puhelinten rajoitettu lähetysteho AM:ää koskien ei koske LA-puhelimen AM-lähetystehoa.
    Kaikki kolme puhelinmallia ovat keskenään yhteensopivia, kanavien taajuudet ovat samat, poislukien luonnollisesti LA-puhelimien yläkanavat joita siinä ei ole (23-40).
    http://cbharraste.info/
     
  6. kenworth78

    kenworth78 1st gear

    Mikäs ero sitten LA ja CB-puhelimilla noin niin kuin käytännössä on? Eli mistä käyttäjä huomaa eron vai huomaako muuta kun tuon kanava määrän?
     
  7. Dewpoint

    Dewpoint 3rd gear

    Eipä niillä juuri muuta eroa ole kuin kanavamäärä ja pienempi lähetysteho AM:llä.
    Jotkut CB-koneet saa lähettämään myös tuon 4 wattia ihan nappulakikkailulla, eli konetta avaamatta. Tämä johtuu siitä, että joissakin maissa tuo AM-lähetysteho saa olla suurempi.
    Käytännössä tuo 4 wattiakin on melko vähän, monet hommaavat lineaarisen lähetysvahvistimen (linukka,siili,morkooli,antenninlämmitin,huurteenpoistaja) koneen jatkoksi lisäämään lähetystehoa. Nämä lisävahvistimet ovat laittomia, mutta ei niiden valvontaan ole viranomaisilla(Ficora) paljon resursseja. Tuskin tulee ongelmia jos ei kovin isolleen pistä.
    Tietenkään en kehota ryhtymään laittomuuksiin, tämä vaan tällaisena toteamuksena :wink:
     
  8. Gamala72

    Gamala72 1st gear

    Vieläkö on Järvenpäässä La-porukkaa kanavilla? Olikohan se Studio-kerho, jota viimeksi olen kuullut kanavilla. Meni vaan niin pelleilyksi se niiden homma, niin revin antennit alas. Kone löytyisi kyllä vielä. :-?[/quote]
    Kyllä studiot vielä on pystyssä...
    Pakko laittaa kun olen nyt tätä ketjua selaillut että onko täällä vanhoja la-harrastajia etelä suomesta. meinaan tuli nuorena likkana terrorisoitua aikan monta vuotta vissin vuodesta 82. Ja la kutsuni silloin Pikku-Terra. meinaan noita kutsuja nyt ei kenelläkään ole ollut.
     
  9. SamiL

    SamiL Gearhead

    No vanhahkoja ainakin :wink: Vuonna -75 hankittiin ensimmäiset laitteet ja muutama vuosi tuli hyvinkin aktiivisesti harrastettua. Ne ensimmäiset Lafayette HB-23:t ovat muuten tallella vieläkin. Niissä oli peräti 3 kanavaa vakiona ja maksamalla sikamaisen summan lisää sai loput 20.
     
  10. Putte

    Putte 1st gear

    Käytännössä koko 80-luvun oli autoissa LA-kiinni, mutta sen jälkeen ei ole koneet käytössä oleet vaan kaapissa pölyttyneet.
     
  11. guru

    guru Gearhead

    vuodesta 88? vuoteen 96 kai kutsu lienee vaikea arvata
     
  12. Gamala72

    Gamala72 1st gear

    :D Niitä kutsuja olisi kiva että laittaisitte varsinkin uudemaan alueelta olisi kiva nähdä onko paljon vanhoja tuttuja :pinup:
     
  13. BBC-Bome

    BBC-Bome 3rd gear


    Jeps, AM:llä mennään.
     
  14. audiq

    audiq Gearhead

    Pitää varmaan kokeilla, jos joku kone virkoaisi. Isot piiskat taitavat olla entisiä, mutta ainakin yksi mankkujalka on jossain jemmassa.

    Olen Studio-kerhoon joskus kuulunutkin.

    Tutun kuuloinen kutsu. Terra varsinkin kuulostaa tosi tutulta.
    On minulla jossain vihkossa ylhäällä lähes kaikki kutsut, joiden kanssa olen jutellut.
    Jallu2 oli oma kutsuni. 80-luvun lopulla tuli koneet ja vielä 2000-luvulla on tullut kanavilla oltua.
     
  15. perkele

    perkele Gearhead


    tuttu on kutsu....
    tuus käymään kerholla joku ilta...
     
  16. Gamala72

    Gamala72 1st gear

    En mä jouda niin kiireinen nykyään se riittää että kyny edustaa :D
    Ja kyllä no vanhempna se Pikku jäi siitä eestä pois ja käytin pelkkää terraa. Ja löytyy muuten koneet edelleen olohuoneen nurkasta. mutta aina kun on auki niin hiljasta on.
     
  17. audiq

    audiq Gearhead

    Olitko suunnistamassa koskaan? Muistan suunnistuksesta tai jostain kokoontumisesta Fiat 127:n tai vastaavan. Siinä oli muistaakseni häijy peruutusvalo. :lol: Jotenkin yhdistän Terra-kutsun siihen autoon. Ja Hiace taisi jotenkin liittyä samaan seurueeseen. :-?
     
  18. Gamala72

    Gamala72 1st gear

    kyllä osu ja uppos
    Kyllä mustavalkoinen 127 kyllä liittyi elämääni ensi autoni ja keltainen sen jälkeen ja kyllä suunistimme pitkään :D Joo ja monta hiacee pyöri kanssani ja yksi niistä oli velieni Nava4 (keltainen hiace ja savun harmaa)

    Ja sun kutsu oli?
     
  19. audiq

    audiq Gearhead

    No niin, muisti näköjään vielä toimii. Miksiköhän se Fiiun peruutusvalo on vielä 20 vuodenkin jälkeen muistissa. :lol:
    Olikohan sinulla ruskeat, jonkin verran kiharat hiukset?

    Nava4, aivan. Nyt muistui jollain tavalla mies ja Hiace mieleen. Samoissa suunnistuksissa oli ainakin oranssi VW Transporter. -Olisikohan ollut Pornaisista päin. Hal -alkuinen kutsu oli tai sitten Hal-alkuiselta paikkakunnilta. Halli, Halkia pyörii kielen päällä. Yksin taisi olla aina liikkeellä.

    Taisitte joskus pitää Hiacen (keltainen) kanssa rastia jossain junakiskojen lähettyvillä. Olisiko peräti ollut sillan alla, jonka päältä meni junarata. Ristinummi voisi olla paikkakunta.

    Lokaalin kyydissä ainakin kerran olin. Sininen Starlet taisi hänellä silloin olla. -Myöhemmin Hiace. Muistaakseni kyydissä oli silloin Sapo77 takapenkillä ja Pumi10 kartturina.

    Ja minun kutsu oli jo aiemmin mainittu Jallu2.

    Muistaakseni yksi kaveri, joka myöhemmin Lokaalin kyydissä kulki, niin taisi tutustua johonkin neitoseen LA-piirien kautta ja se neitonen taitaa jotenkin liittyä Nava4:än. :-?

    Tarkemmin kun vielä mietin, niin olitkohan sitten Nava-kerhossa sihteerinä tai vastaavana, niin sitä kautta ollaan varmaankin naamatustenkin juteltu.
     
  20. Gamala72

    Gamala72 1st gear

    Helvatta kun ihmisillä on hyvä muisti(dementikko itse) No hius tyyli kyllä noihin aikoihin vaihtui tiuhaan. ja kyllä olen ollut sihteerikin vissiin jossain vaiheessa navoissa tai ainakin hallituksessa. Joo niitä naisia liittyi joka suuntaaja nelkkuun myös, mä en niitä ikinä laskenut kun tipuin jo aikoja sitten kärryiltä :D Ollaan varmaan nähty ja jos joskus olet käynyt siinä saunakallion ala-asteella niin sielä ainakin koska asuimme sielä :D Kutsusi on tuttun tuntuinen.
     

Kerro tästä muillekin!