Lämmönsiirtoneste autotalliin

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja viridia, 31.1.2018.

 1. viridia

  viridia Gearhead

  Mikähän olisi hyvä ja edullinen neste autotalliin lämmitysjärjestelmän nesteeksi. Lämmitys toteutettu vesikiertoisilla puhaltimilla, sekä laajennusosassa lattialämmitys. Lämpöä tulee tuottamaan puukattila ja VILP + 2 kuution varaaja. Millä seoksella esim. glykoli ei jäädy kovemmallakaan pakkasella siten, että rupeaa paikat halkeilemaan? Yksi lämpöpumppumies sanoi, että 15% riittäisi? Onko väliä laittaako propyleeni vai etyleeniglykolia? Tai onko olemassa muita tähän kelpaavia aineita? Ja siksi pitää olla pakkasenkesto, kun täällä saattaa olla pitkiä sähkökatkoja, eikä koskaan tiedä tuleeko joku talvi ettei tarvitse lämmittää, niin ei tarvitsisi tyhjentää vesiä sen takia.

  Toinen juttu minkälaisia etäluettavia lämpömittareita on hyväksi todettu, saisi olla nettisivun kautta luettavissa ja pitää olla dataloggaus, eikä haittaisi, jos olisi ohjelmoitava termostaatti+rele ohjaus olemassa. Ainakin 3 termostaattiohjattua relettä pitäisi olla ja 5 kanavaa lämpötila-antereille. Hintaluokassa max. muutama satanen.
   
 2. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

  Propyleeniglykolia pitää käyttää jos varaajasta otetaan käyttövettä ”ihmiskäyttöön”. Muuten ei väliä, kunhan ei sekoita keskenään. Kaverilla ollut samanlaisessa käytössä noin 10% litkut joku 15 vuotta, että 15% lienee oikealla hehtaarilla.
  Jos kiertovesipumpuksi hankkii 12volttisen niin sitä voi sähkökatkossa pyöritellä auton akulla, suntti vaan manuaalisesti auki. Em. tuttu lämmitteli vajaan viikon kämppäänsä tuolla tavalla, virtalähteenä pihalla ruksuttanut opel kadet.
   
  Rotten tykkää tästä.
 3. signet

  signet Gearhead

  Olen toimittanut useisiin halleihin purkuautoista otettua käytettyä glykolia.
   
 4. urho3

  urho3 Gearhead

  Mulla on kierukan kautta autotallin lämmitys. 2osaa vettä ja 1 osa glykolia.
   
 5. jorkkeri72

  jorkkeri72 3rd gear

  siinäpä vasta luotettava sähkönlähde:D
   
  Rotten tykkää tästä.
 6. f34

  f34 Gearhead

  Heikkeneekö glykolin pakkasen kesto ajan myötä, niinkuin jäähdytysnesteen valmistajat ilmoittaa?
   
 7. AnttiK

  AnttiK 2nd gear

  Joskus aikoinaan ympäristöriskien takia glykolin käytöstä luovuttiin maalämpökoneiden keruupiirien nesteenä ja se korvattiin etanolilla. Mites tuo Naturet toimis tässä tapauksessa, mitkä olis glykoli vs. etanoli hyvät ja huonot puolet?
   
 8. viridia

  viridia Gearhead

  Käytetyt siellä on nyttenkin, mieluusti laitan nyt uudet nesteet kun tehdään muutoksia, kun ei noista vanhoista aina tiedä mitä kaikkea on sekaisin kun meillä on korjaamolta haettu.

  Tämä olisi mielenkiintoista tietää ja missä ajassa huomattavia muutoksia sitten mahtaa tapahtua..Vaan tuossa yllähän oli ollut jollain jo 15 vuotta ilmeisesti samat nesteet niin luulis toimivan.

  Varmaan toimisi, mutta taitaa etanoli hävitä hinnassa glykolille? Ainakin nettikaupoissa, pitää näistä tarjoukset pyytää sitten kun on siinä vaiheessa.
   
 9. pantera

  pantera Gearhead

  Mulla on tuvassa ja tallissa lattialämpöputkissa seos joka kestää -13.
  Tallissa on yksi 75m2 parsi sellainen että en pidä sitä lämpimänä kuin tarvittaessa.
   
 10. Weijari

  Weijari 2nd gear

  Glykolin ominaisuudet huononevat jos se käy kuumana. Hajoamista alkaa tapahtua yli 70 asteessa ja yli 100:n kun mennnään käyttöikä lyhenee huomattavasti.

  Etanolissaon on sama homma. Sen lisäksi jos etanoli pääsee kiehahatamaan, on syntyvä kaasu palo- ja räjähdysherkkää (kaasuntunutta alkoholia) Tämän takia sitä ei ainakaan suositella (en tiedä olisko jopa suoraan kiellettyä) käytettäväksi suoraan polttokattilan kautta kiertävänä nesteenä.

  Varsinainen jäätyminenhän ei riko mitään, vaan se sulaminen, jonka alukse syntynyt kiinteä jää ensin laajenee. Tämän kiinteän jään lämpölaajeneminen ja rikkomisen estetään jo aika pienillä glykoli / etanolipitoisuuksilla estämällä ns. kiinteän jään synty.

  Eli tuo seosaine jää sinne veden sekaan sellaiseksi hyhmäksi, ettei laajenevaa jääpaakkua pääse syntymään niin helposti. Tietty jos vedät vaikka 15% glykolipyutkiston -60 asteen jäähän, niin puhkihan se menee. Näistä hyhmä ja kiinteä lämpötiloista on yleensä aineen valmistajilla taulukot.
   
 11. f34

  f34 Gearhead

  Kyllä se varsinainen jäätyminen rikkoo. Vesi on ainoa tunnettu aine, joka laajenee kun olomuoto muuttuu nestemäisestä kiinteäksi. Näin ainakin on opetettu suomen opintolaitoksissa virallisena tietona. Tämän voi tarkastaa vaikka googlettamalla jos ei muista opintoajoilta.
  Toki voi itsekin testata laittamalla täyden vesipullon tai muun vastaavan pakkaseen ja katsoa mitä tapahtunut jo ennen sulamista.
  Mutta tosiaan pienikin määrä jäätymisenestoainetta estää putkirikon. Tosin hyhmä estää kierron.
   
  Muokattu: 1.2.2018
  artsiracing tykkää tästä.
 12. Jsp

  Jsp Gearhead

  30 euroa maksaa raspberry pi.

  Siitä voit (Jos linux koodi on tuttu) ohjelmoida sellasen että se wifillä näyttää lämpötilalukemat kännykkään kotiverkon kautta.


  Eikös se niin mene että virtaava vesi ei jäädy?
  Luulis että jos järjestelmässä on painetta ja kuuma vesi virtaa jatkuvaan niin se ei jäätyisi?
  Kyllä meillä oli raksalla ulkona vesihana joka jatkuvaan tiputti vettä yötäpäivää. Ei ollu 10 asteen pakkasessa jäätyny koska se virtas kokoajan.
   
 13. viridia

  viridia Gearhead

  Kokeilin minä arduino pohjasta mittaria tehä vaan eihän siitä mitään tullu. Sama ostaa kaupasta joku.

  Luitko taas ensimmäistä viestiäni, siinä luki:

  "Ja siksi pitää olla pakkasenkesto, kun täällä saattaa olla pitkiä sähkökatkoja, eikä koskaan tiedä tuleeko joku talvi ettei tarvitse lämmittää, niin ei tarvitsisi tyhjentää vesiä sen takia."

  Eli ei se vesi siellä aina välttämättä virtaa. Tuota hyhmä-rajaa tässä vähän hainkin, en sitä että pysyisi nestemäisessä muodossa -30c. Ehkä oli epäselvä eka viesti sitten.
   
 14. Jsp

  Jsp Gearhead


  Nojuu luin vähän skippaillen nopsaan. :oops:

  Kyllä noihin raspian juttuihin on aika hyvät avustukset jos vaan englanti taittuu.
  Toki töitä joutuu tekemään kun noita säätää. Periaatteessa kytkee vähän samankaltaisen lämpömittarin kun autossakin ja kytkee sen siihen korttiin niin saa ne lukemat sisään.


  Mut jos haluaa helpomman ratkasun niin toki ainahan niitä kaupan värkkejä löytyy.


  Nuo nesteet mitä autoissa käytetään on yleensä tiivisteinä niitä 1:1 sekotuksia.
  Kuinka monta litraa on systeemissä vettä?


  Yksi vaihtoehto on sulkea vesi tallille, tyhjentää patteri vedestä ja sen jälkeen pumpulla imeä se tyhjiöksi. Ei ruostu.

  Glykoli pienentää veden pintajännitystä ja vesi mahtuu kulkemaan pienemmästä reijästä. Vedellä pitäväksi todetut liitokset voivat alkaa vuotamaan glykolin lisäyksen jälkeen.
   
 15. viridia

  viridia Gearhead

  Kyllähän sitä tilavuutta tulee 2000 litraa ja rapiat, ei sitä huvikseen tyhjentele. En usko, että rupeaa vuotamaan, pitäähän liitoksien nyt tiivitä olla muutenkin.

  Näyttäs nyt siltä glykolit sinne laitetaan, pitää vaan kysellä kumman tyyppinen on halvempi. Käyttövesi lämmitetään omalla sähkövaraajalla eli pidetään erillään tästä systeemistä.
   
 16. Jsp

  Jsp Gearhead

  Putkimies osaa vastata tähän faktalla mutta silti olen sitä mieltä että nuo järjestelmät rakennetaan nimenomaan VESITIIVIIKSI. Se että onko se glykoli tiivis, en ole varma.
   
 17. viridia

  viridia Gearhead

  no GLYKOLITIIVIS se on nyttenki kun siellä glykolit on tälläkin hetkellä nykyisessä järjestelmässä. Turha tästä tämän enempää on väitellä. Kysymys oli onko glykoli jatkossakin hyvä vai onko parempiakin olemassa ja glykoli tuntuu olevan käytössä muillakin ja sillä mennään.
   
 18. Anza

  Anza 3rd gear

  Etanoli ja alkoholi jäätyy. Ainakin siinä mittakaavassa kun pistin kuoharin pakkaseen ja unohdin sen sinne. Aamulla oli siivottavaa. Pullo oli palasina ja juomat hileenä ympäri pakastinta. Oisko kymmenen volttista kuohari? Ja pakastimessa -18 celsius

  Samoin noista jäähdytysnesteistä katoaa korroosioaineet ajan mittaan. Tosin kodin pattereissa kiertää pelkkä vesi ja monet rautapatterit on monta vuosikymmentä vanhoja. Eli hapettomassa tilassa ei vissiin ruostu.
  En tiiä oliko täs kommentissa mitään järkeä.
   
 19. f34

  f34 Gearhead

  Olihan siinä.
   
 20. Morbidelli

  Morbidelli 2nd gear

  Mulla kasvihuoneessa vesiputkissa vesi/glykoli seos ja talvisin jätetään kylmilleen. Pakkaskestävyys n. - 18 C. Jostain syystä glykolia pitää joskus lisätä, että pakkaskestävyys säilyy. Välillä otan näytteen nesteestä jaffapulloon, niin siitä on hyvä tarkkailla pakkasessa nesteen tilannetta.
   

Kerro tästä muillekin!