1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästekäyttömme. Lue lisää.

Laturilta Akulle menevä johto

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja reynolds, 12.3.2017.

 1. reynolds

  reynolds 2nd gear

  Kuinkahan vahvaa johtoa pitäisi käyttää, kun Laturilta vedetään joko suoraan akulle, tai sitten Starttimoottorin +napaan?
   
 2. Karpov

  Karpov Gearhead

  25 neliöinen on varmasti iha jees. Isompaa ei tarvine jos normi auto. Tottaka miinus sitten vähintään saman kokonen.


  Alkup johot lienee 15-18max.
   
 3. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Väittäisin että ainakin perus kasarivehkeissä orggispiuha on 4-6mm2 mutta itse korvannu monesti 10 tai 16mm2 piuhalla... 25mm2 on jo selkeää liioittelua jos puhutaan esmes melko romun laturista :poff:
   
 4. Karpov

  Karpov Gearhead

  Oot kyllä oikeassa. Ehkä ei 25:sta ihan. Maaksi ehkä?
   
 5. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Maaksi olen käyttiksiin vetäny perus 35mm2 kaapelin ja esmes tohon enempivähempi kirrattuun ikuisuuprojektiin vedin sit 70mm2 kaapelilla starttipuhan ja maakaapelin kun tuntu vittuilevan kuumalla koneella virran vähyyden takia :D

  Mutta peruskäytössä varmasti menee 25mm2 kaapeli maakaapelinakin kovasti kunhan ei oo mitään "hifi" kaapelia eli alumiinikaapelia kuparipäälisellä... huomaa kyllä kaapelin painosta :rotfl:
   
 6. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Jep, kyllä kutonen on jo monessa tapauksessa parannus alkuperäiseen. Kympin yli tuskin tarvii varovaisenkaan mennä.
   
 7. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Juu, kyllä normaalikäytössä riittää kutonen kovastikin. Mikäli kovin on sähköhimmeleitä tai lähinnä siis humppavehkeitä mitkä imee virtaa kovasti ni sit tosiaan kannattaa harkita sitä 10/16mm2 piuhaa, mutta siinäkin kannattaa muistaa että voi joutua päivittämään äkkiä laturinkin tehokkaampaan ;)
   
 8. xarper

  xarper 3rd gear

  Tuo 70mm2 taitaa olla mitä ite vedin kontista konehuoneeseen ja kaikki maadotukset rungon/akun/koneen välillä kun siirsin akun takakonttiin, puolilmasiks kun tuota paksuutta sai.
  Onhan se kyllä hervottoman paksua ni luulis riittävän, ja painaa kun synti se 5 metriäkin.
   
  Karpov tykkää tästä.
 9. Fuselage

  Fuselage 2nd gear

  Itse vaihdoin Golffiin kanssa 70mm2 kaapelit ja ison 120a akun. Eka kerran kun pyöritti konetta startilla, luulin että jotain hajosi/suli/oikosulussa yms kun pyöri "hieman" nopeammin.
  Oli alkuperäiset pikkurillin vahvuiset kaapelit hapettunut yms.
   
 10. KajS

  KajS Gearhead

  16mm2 punaista johtoa laitoin slanttivanin laturilta akulle. Akun miinuksen koriin ja moottorin maadoituksen hoidin 16mm2 mustalla. Hyvin toimii.
   
 11. 4d sedan

  4d sedan Gearhead

  ^Laittaisin kori ja moottorin väliin jotain isompaa, se kuitenkin näkee starttivirrankin. Vaikka 35-50mm2 kaapelin?
   
 12. jorkkeri72

  jorkkeri72 2nd gear

  mitä suurempi sen pienempi vastus!
  ja ehdottomasti kuparikaapelia.
   
 13. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Juu 16mm2 on kyllä ihan liian ohut piuha moottorin maadoitukselle :eek:
  Alkaa maadoittamaan startatessa io vaihtoehtoisia reittejä pitkin ja sitten onkin jo mahdollisuuksia vaikka minkälaisiin häiriöihin.... itsellä 35mm2 akulta suoraan moottoriin JA koriin o_O
   
 14. Morbidelli

  Morbidelli 2nd gear

  Akulta maakaapeli kun menee suoraan moottoriin, niin pärjää ohuemmalla maajohdolla moottorin ja korin välillä, kun ei mene starttivirta sitä pitkin.
   
 15. jusssi

  jusssi 3rd gear

  Koitin laskea omatekoisella exceltaulukolla ja sain että jos laturi on 100A, johdin on metrin pitkä ja sallitaan 4% jännitehäviö, ni riittää 7,5 neliön johdin. Yhden prosentin häviöllä vaaditankin jo 30 neliöinen.
   
 16. Morbidelli

  Morbidelli 2nd gear

  Eipä siitä liene mitään haittaa vaikka ylimitoittaisi johtimet sähkökorjauksissa. Sitten alkaa olla säästövaikutusta kun värkkäilee useampiin tai useampiin tuhansiin.:D
  Noista alkuperäsistä johtimista kun ottaa mallia, niin ei mene paljoa pieleen mitotus.
  Paitsi " poikkeus vahvistaa säännön". Mm.-95 chevy pikkarin etulyhdyille alkujaan vedetty alimittaiset johdot, jotka bongasi heti kun lamppua vaihteli. Alkuperäiset lampunjohtimet soveltui vain mainiosti releen herätevirralle. Sitten kun laitteli paksummat johdot lampuille ja uudet kirkkaat umpiot, niin jopa hieman valaistus kirkastui, mutta huonot silti.:confused::(
   
  KajS tykkää tästä.
 17. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Itellä ollu tapana noissa päävirtakaapeleissa ylimitottaa ihan jo sillä että on halpoja vetää kun pituudet on maksimissaan metrin luokkaa esmes startille ja maapiuhat vielä lyhempiä :rolleyes:
   
 18. KajS

  KajS Gearhead

  Joo, ehdottomasti noin. Mutta kun alkuperäinen akunmiinuksesta koriin oli jotain 4mm2 ja alkuperäinen moottorista akunmiinukseen 10mm2, niin luulin tekeväni emäparannuksen noilla 16mm2 piuhoilla.
   
 19. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Onko olemassa konstia millä tunnistaa johtimen neliöt ihan vaan johdinta katsomalla tönärillä mittaamalla?

  Kertyny taas kasallinen jotain johtoa ja ois kiinnostavaa tietää kun osassa on vähemmän karvoja mutta paksumpia ja osassa valtavasti karvoja melkein parin millinmetrin seinämällä eriste mutta ohuenohutta se johto
   
 20. Karpov

  Karpov Gearhead

  Kylhän ne aika hyvin näkee silmälläkin ja harvemmin ihan neliön päälle on mittavaatimukset.
   

Kerro tästä muillekin!