Leppäsuon Esson raggarit

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja mariella, 16.12.2006.

  1. a

    a 1st gear

    Aiheesta tai sen vierestä..... Kun tuo sana "Cruising" on tuolla muutamaan kertaan mainittu, enkä muistanut ainakaan silloin 70-luvulla kauheasti moisesta mainittavan. Taisikin olla enemmän 80-lukua tuo. [​IMG]

    Hieman lainausta aiheesta josta tuossa lehdessä oli neljä sivua kirjoitettu.

    Lähde: Cruisin' Extra by V8-Magazine Joulukuu 1985 - tammikuu 1986. Sivu 5.

    "SUOMI

    Suomalaiseen kielenkäyttöön alkoi sana cruising ilmaantua tämän vuosikymmenen alussa (eipä sitä juuri esiintynyt aiemmin edes ruotsalaisissa alan lehdissä). Ehkäpä aihe ei ollut muodissa.
    Kuten tunnettua, muotia voivat olla muutkin ilmiöt kuin pukeutumiseen liittyvät. Myös hot rod-alalla on omat nousevat ja laskevat trendinsä. Uskaltaisin jopa puhua tietynlaisesta cruising-ilmiön "muodissa olemisesta" tällä hetkellä. Epäilemättä elokuva "American Craffiti" on ollut yksi cruisailun käynnistäjistä. Mutta tarvitaan muutakin - autoja. Niitä ei ole ollut ainakaan Suomessa niin paljon ja sellaisessa käytössä kuin mistä tässä on kyse. Vasta viime vuosina automäärän kasvu on mahdollistanut ilmiön nimeltä cruising. Toiminnan aallonharja onkin juuri nyt nousemassa. Ruotsissa se alkoi hieman aikaisemmin kuin täällä. Muistan lukeneeni joskus -81 ja -82 keväällä ruotsalaisista ja jenkkiläisistä alan lehdistä raportteja Amerikan touhuista. Oli yleistymässä ilmiö nimeltä cruising. Tämä tarkoitti paluuta parkkipaikoille, ilmiö joka tänään on niin tuttu meilläkin.
    On Suomessakin toki ollut oma kioski- ja kortteliralliperinteensä jo kauan, mutta ajoneuvojen laatu ja ajotapa on ollut sellainen, ettei oikein uskaltaisi sanaa "cruising" tässä yhteydessä käyttää. Jos haluaisimme löytää jonkinlaisen ajankohdan sille, milloin Suomi-cruisailu alkoi - USA:laisen mittapuun mukaan arvioiden - niin seuraava historia lähimenneisyydestä lienee paikallaan.

    CRUISING HELSINKI

    Keväällä -82 sain ajatuksen kirjoittaa recruising-tyyppisestä toiminnasta FHRA:n kerholehteen. Tämä siksi, että aihe on esiintynyt jo jonkinaikaa innokkaimpien hesalaisten iltaliikujien puheissa ja koska tunsin, että tällainen kokoontuminen on ainoa keino saada "riittävästi" kalustoa samanaikaisesti stadille pyörimään. Paikkakin oli jo tiedossa, sillä minä, Päppe ('57 Chevy) ja Vesa (Pink Pnther Chrysler) olimme edellisenä kesänä käyneet katsastamassa silloin uuden Länsiväylän Unionin tiloja. Taisi olla aina ennakkoluuloton Päppe, joka otti aiheen ensimmäisenä puheeksi. Kun nyt tiesin muidenkin olevan ajatuksen kannalla, uskalsin kirjoittaa lehteen."
    jatkuu.....
     
  2. autoferreo

    autoferreo 1st gear

    Tässä oma tulkintani määritelmästä raggari:
    Häiriötä ja pahennusta aiheuttavaa toimintaa yleisillä paikoilla tekevä henkilö. Henkilö, joka tuntee olevansa kova tyyppi saadessaan muiden ihmisten kauhun ja epätoivon valtaan. Nykymaailma on onneksi muuttunut ja näitä em. tässä määritelmässä kuvattuja henkilöitä pidetään nykyään IDIOOTTEINA.

    Mutta ei siinä mitään. Jokainen saa tunnustautua raggariksi jos siltä tuntuu. Joskus tosin tuntuu että kaikissa ihmisissä asuu pieni salainen raggari, mutta toiset sen vaan siis haluaa tunnustaa sen olemassa olon.
     
  3. DS 325

    DS 325 Double Gearhead

    Sisälukutaitoa kannattaisi opetella hiukan ennenkuin kirjoittelee tällaista tuubaa vaikkapa tälle leikkikentälle. Kelaa ihmeessä muutama sivu taaksepäin ja lue niitä juttuja kokonaan ja jopa ajatuksella, niin noikin epäilyksesi hälvenevät :poff:

    Onnea metsästyksellesi :poff:
     
  4. DS 325

    DS 325 Double Gearhead


    Eiköhän noi kaikki edellämainitut jutut oo vaan sitä, että lehdistön, siis sellaisen joka hakee sensaationhakuisilla otsikoilla itselleen lisää mainetta ja mammonaa ainoana tarkoitusperänään kuitenkin ainoastaan suuret volyymit lehtien myynnissä. Luppe kuitenkin pelimiehenä ja valtakunnallisen kerhon eli FHRAn edustajana haluaa tossa sanoa, ettei FHRAlla ole mitään tekemistä noiden ns. raggarien kanssa. Ja pakkohan hänen oli niin sanoa, vaikka luultavasti varsin hyvin tiesi moisen ilmiön puuttuvan Valtakunnastamme, sillä kuulumisellaan moiseen FHRA ei koskaan olisi saanut suuren yleisön, mainostajien ja kansan yleistä hyväksyntää.

    V8 magasinen jutut voinee taas jättää muuten vaan oman arvoonsa, sillä nää silloiset toimittajat, eli jonkinlaiset harrastuksemme pioneerit kuitenkin tunsi kaikki noi heput tai oli just niitä heppuja, jotka vaikkapa Leppäsuolla pyöri. Mainitsemalla ja muistelemalla tollasia hirmuja ja muita päällepäsmäreitä nekin luultavasti halusi saada harrastajia lukemaan omia tuotoksiaan enemmän.

    Tässä tultaneen sellaiseen johtopäätökseen, että lehdistö, joka siis pyrkii sensationhakuisilla otsikoillaan myymään enemmän lehtiä ja tienaamaan enemmän rahaa on luonut tollaisen "rakkari" myytin, jota sitten tosielämässä ei koskaan ole ilmennyt. Ainakaan siis Suomessa. Mäkin ihan 3 polven Stadilaisena, nykyään tosin Vihtiläisenä olen pyörinyt Stadissa, sen ympäristössä jo vuosikymmeniä, mun Faija ja sen kaverit teki sitä jonkun vuosikymmenen ennen mua ja kukaan meistä ei ole raggareita täällä nähnyt. Kumma juttu sanois joku viisaampi.

    Mitä tästä opimme :eek: Ainoastaan sen, että lehdistön mielestä on moraalisesti väärin antaa tyhmien ihmisten pitää rahansa ja raggarit Suomesa on ihan samankaltaisia taruolentoja kuin sotasankarit Ruotsissa. :rotfl:
     
  5. W201

    W201 3rd gear

  6. raggare-x

    raggare-x 1st gear

    Vielä kerran...
    Jos meidän touhu ei ollu raggarismia, ei niitä sit oo ollu ikinä Ruotsissakaan, ihan samanlaista sekoiluu se niiden sirkus on aina ollut. Jenkeissä niit kutsutaan pick-up artisteiksi... Ja jos swedulaiset raggarit piti kerran meitä myös raggareina, niin nekään eivät sit kai tienneet, mitä se raggarointi on. On se hyvä, et täällä palstalla on sentään yks tyyppi, joka sen tietää...
     
  7. DS 325

    DS 325 Double Gearhead

    Nyyh nyyh..... :cry: :cry: :odroll:

    On toi elämä noilla "wannaberakkareilla" sitten kovaa. Yhtenä kauniina päivänä heidän leikkikentälleen vaappuu alle 40-kiloinen Wesseli kolmipyörällään ennenkuin on kävelemäänkään oppinut täysin varoittamatta, arvaamatta ja julmasti tuhoten, murskaten ja poispyyhkäisten kokonaisen sukupolven rakkarismin jopa KAHDESTA eri maasta :poff:

    Lukekaa nyt itte noita teidän juttuja ja nettisivuja edes senverran ajatuksella, että huomaisitte itse itsenne tohon miinaan vieneen. En mä oo täällä mitään absoluuttista totuutta levittämässä, ainoastaan kertomassa sen, mitä MINÄ (ilmeinen Mooses ja yleinen pahantekijä :odroll: ) asiasta olen mieltä. Sitten kun kerron mielipiteeni noin 30 vuoden kokemuksella, Faijani ja Enoni mielipiteen näistä "rakkareista tai niiden puutteesta 15-20 vuotta aikaisemmin, ripottelevat aikansa "legendat ja suurmiehet" tuhkaa päälleen, vuodattavat krokotiilin kokoisia kyyneleitä tuskissaan ja todistelevat yksissä tuumin itselleen, että kyllä me "rakkareita" oltiin.

    Jos vaikka kaiken ton piipittämisen, itsensä ja kaveriensa jalustalle nostamisen tai epätoivoisen todistelun jälkeen yrittäisitten kertoa asioita, jotka saisivat mut ja muutaman muunkin uskomaan asianne aitouteen. Noilla "stadin rakkarit " sivuston valokuvilla, asiayhteyteen ja aikatauluihin sopimattomilla kuvateksteillä tai vaikkapa muutaman muun samankaltaisen "rakkarin" sivustoilla linkkeineen tuskin vakuutatte muita kuin itsenne ja ne muutamat muut samankaltaisia ajatuksia esittelevät.

    Sanoin tän jo aikaisemmin ja sanon nytkin, etten oo Stadissa koskaan nähnyt, kuullut tai tuntenut yhtään "raggaria" eikä tosin oo mua edeltänyt ikäluokkakaan. Joku kenties väittää jotain muuta kuten esim. nää muutama "wannaberakkari", mutta todistamaan ne ei oo sitä pystyneet. Joten tehköön kukin omat päätelmänsä miten asian laita on :poff:

    Todisteita odotellessa kaikkea hyvää teille harrastuksemme pioneereille ja aktiiveille silloin "jenkkibuumin" alkuaikoina. ROCK ON :rotfl:
     
  8. Putte

    Putte 1st gear

    Räyskälän sika oli tosiaan Riksun jätkien tuoma ja ainakin kerran siellä keskeytettiin kisat, kun sika karkasi ja oli vaara, että se juoksee stripille. Skabailu jatkui taas, kun possu oli taas narussaan.
     
  9. Käkö

    Käkö Gearhead

    On se, hiton hyvä et edes joku tietää noista ajoista jotain...

    Yenkkarikulttuuria Suomessa on ollut jo '50-luvulta lähtien, rakkarikullttuuria ei varmaan koskaan.
     
  10. a

    a 1st gear

    ^-Tuota Yenkkari-sanaa en muista niinkään silloin aikanaan kuulleeni. Raggari-sanan kuuleminen 70-luvulla ei ollut mitenkään tavatonta. Siitä, miksi/koska sanaa on Ruotsista ilmeisesti alunperin tänne lainattu ei ole ainakaan minulla tietoa. [​IMG]
    Tosin nuo muistikuvatkin jotka jollakin tavalla noihin autoihin liittyy, ovat enemmänkin tuolta 70-luvun loppupuolelta koska ajokortti-ikäinenkään en ole ollut kuin hieman yli 30 vuotta, mutta herrat jotka ajelivat silloin kun en vielä edes rippikoulussa ollut, niin muistanevat paremmin noita siihen aikaan Ameriikan autoihin liitettyjä sanoja.[​IMG]
    Kertonette halutessanne lisää, ketkä sitten paremmin muistavat/tietävät.[​IMG]
     
  11. pötkö

    pötkö Gearhead

    Kyllä niitä raggareita oli ainakin -70 luvun lopulla Tikkurilassa entisellä Tintin parkkipaikalla heitä oli jos joku muistaa tai jos oli paikan päällä.
     
  12. Rinnewood

    Rinnewood 3rd gear

    :eek: Täällähän on hirveetä vääntöö mikä on rakkari ja mikä ei? Onhan tuo sana yleiskielessä esiintynyt melko pitkään jo, ja edelleenkin tällaisia normista poikkeavia aikuisia lapsia jotka ajaa jollain naurettavan vanhoilla pensakrematorioilla kutsutaan rakkareiksi..
    Täytyy vissiin mennä kirjastoon etsimään nykysuomen sanakirjaa ja katsoo löytyykö sanalle tieteellinen määritelmä?
    :odroll:
    Mitä sillä on väliä kuka on ollu ja mitä? Onhan meitä harrastajia kutsuttu paljon pahemmillakin sanoilla? "Rakkari"-sana on vain romantisoitunut melko paljon niistä ajoista kun se oli "harrastaja"-piireissä suoranainen kirosana. Kai sitä siihen aikaan, 80-luvulla yritettiin tehdä pesäeroa tuon nimityksen tuomalle pahalle mielikuvalle. Yritettiin saada sellaista yleistä hyväksyntää tälle touhulle. Nyt on saatu ja tuo rakkari nimitys on jälleen sellainen "hyväksytty" ajan patinoima nimitys vanhoille starboille jotka aloitti kivikaudella tätä hommaa. Kuin myös nuorille rakkarin aluille jotka jatkaa perinteitä mattamustine linttoineen ja etelävaltio-lippuineen..

    Kyllä muistan että jopa täällä susirajalla on amerikan autoilla ajavia kutsuttu tuolla sanalla. Aikoinaan se v***tti mutta nykyään hymyillyttää!

    Oikeastaan rakkari ja harrastaja on ihan yksi ja samaa tarkoittava käsite. Ajankohta vain muuttaa asiden nimityksiä ja näköviinkkeleitä. :wink:
     
  13. BeepBeep...

    BeepBeep... 3rd gear

    Raggarportalen.se (rek. käyttäjiä yli 5000henk....) on paikka josta löytyy aika paljon tietoa aiheesta...
    "Raggare – en kort beskrivning
    Begreppet raggare är gammalt och står för motorburen ungdom, fylla och bråk men är också, en form av kulturyttring. Ordet raggare tros komma från engelskans rag, bråka och från taxichaufförers och åkares slang i betydelsen att ta extra körning eller extra lass. Namnet kom också av sättet att träffas, pojkarna som sakta åkte i sina bilar, varifrån flickorna raggades upp. Raggare var ursprungligen en manlig medlem i ett raggargäng. Tjejerna kallades raggarbrudar. Intresset för amerikanska bilar, meka med dessa och köra omkring i dem var de viktigaste dragen. De lyssnade på Rock´n Roll, klädde sig i läder och jeans. Raggarnas klassiska tid är i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Raggarlivet var ett fritidsnöje som började när man lämnade jobbet på fredagen."
    Tätä ainakin minä pitäisin oikeampana käsitteenä "raggareista" kuin mitä täällä muutamat asiantuntijat ovat esittäneet, "ajelee pilsnerbileillä ympäri kyliä ryyppäämässä,raiskaamassa,ryöstelemässä ja tappelemassa" ja tämän käsitteen he ovat tietenkin ottaneet Expressen-lehden sivuilta! Kumpi sitten on lähempänä totuutta saa jokainen päätellä itse.
    Uudessa Power-Magazine lehdessä on kuitenkin aika erikoista tekstiä,kun Kjelle Power (ukko joka järjestää Power Big Meetin...) kirjoittaa pääkirjoituksessaan: Vi är alla "halvpackade raggare på gränsen till det asociala",ja myös että "Alla raggare pratar med alla oavsett om vi är rika eller fattiga.Det är något helt unikt-ett socialt klister som gjort oss till världens största hobbybilsnation!" Eikä siellä Power Big Meetissä hirveesti niitä "pilsnerbiilejä" näkyny...tuhansia ja taas tuhansia hienoja autoja kyllä!
    Noo...ehkä tämäkään mies ei tiedä mistä puhuu,taisi olla vasta 31set Power Big Meetit jotka tää jannu on järjestäny! Vai oiskohan se vaan sen takia maininnu sanan "raggare" että saa lehteänsä myytyä enemmän, niinkuin täällä yksi mies väitti että V-8 lehden alkup toimittajat tekivät 70-luvulla...
    Ps.Oli siellä lehdessä myös reportaasi aiheesta "Raggar-vigslarna" jossa vihittiin 72 paria ...ihmettelen vaan kovasti että montakohan ryöstöä, raiskausta ja tappelua nämä raggarit ehtivät siinä ohessa,tän euroopan suurimman amerikkalaisten autojen meetingissä tekemään....?
    Summa summarum... kyllä olen edelleen sitä mieltä että suomessakin on ollut 60-70 luvulta asti raggareita,ja on edelleenkin!
     
  14. bdr529

    bdr529 1st gear

    Rakkari (eli rackare) on aivan kokonaan eri asia kuin raggari (eli raggare).

    Suomalaisen kieli ja korva ei usein tavoita tuota pientä eroa joten käsitteiden hämärtymistä on tainnut tämän johdosta päästä ajan kuluessa tapahtumaan niin että kaikki eivät välttämättä tiedä mistä puhuvat.[/url]
     
  15. Antti the Mato

    Antti the Mato Gearhead

    Nyt kun suomessa kerran ollaan niin voiskos pistää edes pientä tiivistelmää suomeks noista ruotsalaisista lainauksesta ja linkeistä niin pysyis tämmönen vähän vähemmän kielitaitoinenkin selvillä siitä mitä puhutaan.
     
  16. SpW66

    SpW66 Gearhead

    Näinhän se oli myös meilläpäin. Rakkareita oli kaikki jotka liikkui "piireissä". Joskus kutsuttiin myös "Nakkikioskinkaatajiksi". Eikä tainnut seuraavakaan tapahtuma olla rakkareiden tekosia, vaan lienee asialla olleet "lättähatut". Lieneekö tuokaan nimitys täysin kohdallaan? Lopputulos oli kuitenkin sama, pienyrittäjä ja yritys liukui jokirantaan ja tuotteet ilmaisjakelussa joenpartaalla.
    Pienessä kaupugissa tuosta on riittänyt muinoin juttua. Ja pari muutakin juttua olisi kultaisilta menneiltä vuosikymmeniltä. Kuulopuheita tosin.
    Ja kävihän nuo "raggarit" 80-luvun alkupuoliskolla aihettamassa pahennusta useamman "amerikanraudan" voimin. Suurin vahinko taisi olla pelästyneet puudelia taluttavat mummot ja teinityttöjen kastuneet kalsarit. Ai niin, paikallinen ravintoloitsija menetti illan aikana osan kravatistaan. Piti sitä kai raggareiden saada "skalppi" muistoksi.
    Mitä tulee ruotsaslaiseen termiin raggare, sen ollessa johdannainen sanasta ragga, eli yrittää saada aikaan seksuaalinen kontakti johonkuhun, niin eikö me olla sitten kaikki raggareita? Tietty ru****rit täytyy jättää pois laskuista.
    Vaan jos raggareita koskaan oli, saako heitä enää sellaiseksi kutsua?
    Eihän neekerikään ole enää neekeri ja mustalainenkin on jotain muuta. Siivoojista puhumattakaan.
     
  17. BeepBeep...

    BeepBeep... 3rd gear

    Tässä ois "jonkunlainen yritys" kääntämisestä,ja jos isosti virheitä löytyy niin syy on varmaankin liian pitkä aika koulunpenkiltä..
    "Käsite raggari on vanha ja kertoo moottoreista kiinnostuneista nuorista, dokaamisesta ja häiriköimisestä mutta on myös eräänlainen kulttuurin ilmaisemismuoto.Sana raggari tulee engl. sanasta "rag",eli häiriköidä ja myös taksikuskien slangista jossa se tarkoitta extra keikkaa tai kuljetusta.Nimitys tuli myös tavasta kokoontua,kundit ajeli hissukseen autoillaan joihin neitoja "raggailtiin".
    Raggari oli alkujaan miespuolinen jäsen raggari-porukassa.Tyttöjä kutsuttiin raggari-pimuiksi.Kiinnostus amer autoihin,niiden kanssa touhuaminen ja ajeleminen ympäri mestoja olivat ne tärkeimmät pointtit.
    Raggarit kuuntelivat rock`n`rollia,pukeutuivat nahkaan ja farkkuihin.
    Raggareiden klassinen aika oli 50-60 luvun vaihde.Raggarielämä oli yksi vapaa-ajan muoto joka alkoi perjantaina kun päästiin duunista.
    Ja tämä Kjelle Power kirjoitti tämän euroopan suurimman amer autojen meetingin tiimoilta seuraavanlaisesti: "Me ollaan kaikki puoliikspakattuja raggareita,assosiaalisuuden rajamailta.Kaikki raggarit täällä juttelevat kaikkien kanssa,olit sitten köyhä tai rikas.Se on jotain aivan niin ainutlaatuista,sosiaalinen side joka on tehnyt meidät maailman suurimmaksi harraste-auto maaksi".
    Ps.Kyllä mun mielestä raggari ja rakkari on yks ja sama käsite riippuu vaan ja ainoastaan missäpäin suomea liikutaankin sillä hetkellä.
    Ps2.Ruotsissa ei tunnu tänä päivänä olevan häpeällistä myöntää olevansa (tai olleensa...) raggari,niinkuin jotkut täällä ODn palstoilla haluais et suomalaisten pitäis olla,minä en kyllä yhdy näitten miesten vaatimuksiin mitenkään!
    "Raggare,Sveriges stolthet"...ja myös Härmlandian,eli Suomen!
    ....ja linkit näiden svedujen sivuille löytyy www.stadin-raggarit sivuilta!
    Mukavia lukuhetkiä :D
     
  18. Rinnewood

    Rinnewood 3rd gear

    Jees, elikkä kyllä ruotsalaiset osaa tuon määritelmän selostaa melko selkokielisesti. :wink: Onhan siellä perinteitä tässä hommassa.

    Joten takaisin lähtöruutuun: Aikaisempaan saivarteluun lähdettyäni jäi huomioimatta itse otsikkoaihe. Ekan kerran kun avasin tuon "stadin raggarit" sivun niin se koukutti heti laakista. Oli vain pakko selata kuvia ja juttuja eteenpäin kun ei mitenkään pystynyt lopettamaan. Harrastuksen alkuajoista on aina mielenkiintoista katsoa kuvia ja kuunnella/lukea juttuja! Vaikkakaan en itse ole tuolloin ollut mukana kuvioissa. En stadissa enkä täällä susirajalla. Nostan hattua korkealle että tällaisen historiikin tekoon on joku jaksanut nähdä vaivaa!! 8)

    Ten Points! :D
     
  19. DS 325

    DS 325 Double Gearhead

    Nieno juttu, että joku valaisi mikä toi raggari oikein on :poff:

    Nythän näyttää siltä, että kaikki, jotka Ameriikanwaunuineen aikoinaan Leppäsuon nurkilla pyörivät "tavoitehakuisenihmissuhdetoiminnan" puitteissa on raggareita. Valitettavasti ja suurta häpeää kantaen munkin on kai liityttävä tohon ylenmääräistä häiriköintiä ja pahennusta aiheuttaneeseen joukkoon jota kansa pelkäsi ja joista legendat ovat syntynneet. Hienoa, että olen nyt osa jotain legendaarista,, ummetusta ja poliittista pahennusta aiheuttavaa, mutta meilläpäin noita ei kutsuttu raggareiksi vaan ainoastaan nuorisoksi :eek:

    Mennään sitten laulun sanoin..... Me ollaan raggareita kaikki... me ollaan raggareita kaikki........ihan jokainen :wc:
     
  20. pötkö

    pötkö Gearhead

    Tuskinpa sitä voi noin yleistää ainakkan sun kohdalla.Susta ei saa raggaria tekemälläkään eikä sulla riitä meriitit siihen. 8)
     

Kerro tästä muillekin!