Lincolnin äänenvaimentimet

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja elkamiina, 22.9.2021.

 1. elkamiina

  elkamiina Gearhead

  Moro,

  Kysymyshän on oikeastaan semmoinen, että kokeilemalla selviää, mutta kysyn silti.
  Tein uudet putket -76 Lincciin ja ulostulot takapyörän takapuolelta. Alle mahtui tällä tavalla yhdet vaimentimet. Tyypiltään läpihengittävä, mutta sisällä putkessa varkkokartiot vastakkain, ettei läpi silti näe.
  Tyhjäkäynnillä ja pintakaasulla on todella hyvä saundi ja todella maltillinen meteli. Mutta moottoritienopeuksissa kumisee melko raikkaasti.

  Etuputkissa on katalysaattorit, jotka on tyhjenetty. Mielessä on rakentaa joko niihin sisälle kammiotyyppinen vaimennin. Toinen vaihtoehto on vaihtaa tilalle pienet läpihengittävät pöntöt, jotka on noin 25cm pitkät ja 15cm halk. (lähteekö villat samantien, kun aika kuuma paikka) Kolmas vaihtoehto olisi laittaa uudet katalysaattorit, vaikka niitä ei tuossa tarvita, niin vaimentaahan nekin vähän.

  Olisiko mielipiteitä näkökulmasta työmäärä vs. hyöty?
   
 2. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Mitä systeemistä puuttuu on resonaattori, se on joko yksinkertainen tai monimutkainen pönttö joka on viritetty jollekin taajuudelle muokkaamaan äänen sävyä.
  Villavaimennettua en laittaisi tuohon paikkaan. Hakukoneella voi löytää satunnaisia ratkaisuja en ole koskaan nähnyt laskukaavaa tai vastaavaa resonaattorille, enemmän yritä ja vertaa..
   
 3. Rompe69

  Rompe69 1st gear

  Saisko kattien tilalle suht helpolla tehtyä jonku näkösen yhdysputken x tai h liitos jos semmosta ei jo ole. Tasottaa jonkuverran saundia kierroksilla. Putkien ulostulot vois vetää myös ihan takapuskurin alapuolelle vaikka 2 tuumasena. Ja juu noi läpihengittävät pöntöt ei tossa tapauksessa hyödytä mitää
   
 4. mopo-ukko

  mopo-ukko Gearhead

  Katit vaimentaa aika hyvin ääntä ja ei niistä ole haittaakaan tai sitten vaihtaa kunnon äänen vaimentajat.Resonaattori voi olla hankala saada toimimaan oikein itse tehdyillä putkilla.
   
 5. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Akselin etupuolelle niin isot normaalit äänenvaimentajat kuin mahtuu ja vähän ennen ulostuloa "resonaattorit" eli semmoset putken paksunnokset, josta näkee läpi ja on villaa siellä verkon ulkopuolella. Isot pöntöt hoitaa pääosin vaimennuksen ja ne resonaattorit auttaa siihen yhdellä kierrosluvulla tulevaan kumuun. Oliko H- tai X-kytketyt putket? Sehän lisää myös vaimennusta.
   
 6. linc-77

  linc-77 Gearhead

  Mä taistelin pitkään samaisen ongelman kanssa. Tupla putket, katit tyhjänä, isot vaimentimet akselin etupuolella ja resonaattorit kontin alla. Kokeilin erilaisia juttuja, yhdysputken tukkimista ja isojen vaimentimien vaihtoa yms. Lopulta ratkaisu löytyi kun vaihdoin noi läpihengittävät "resonaattorit" vähän erilaiseksi, eli pyöreät vaihtui ovaalin malliseksi. Tuolla muodolla ei liene väliä, vaan tilavuuden muutos vaikutti. Nyt ei kumina juurikaan häiritse
   
 7. TimoN

  TimoN 3rd gear

  Onkos muuten jollain kokemusta tällaisesta? Tuossa on suora lainaus Marteliukselta, kun kyselin aikanaan tarjousta tuplapakoputkistosta yksillä läpivirtaavilla vaimentimilla:

  "Ääni on tyhjäkäynnilla ja pintakaasulla matala ja pehmeä. Voimistuu sitä mukaa kun kierroksia ja vetoa lisätään. Mahdollisen kuminan saa hillittyä takaputkien sisään laitettavilla venturikappaleilla."

  Tilasin silloin ne venturikappaleet, mutta en ole asentanut, koska sitä mahdollista kuminaa ei kuulu ainakaan siinä määrin, että siihen olisin halunnut puuttua.

  Käytännössä venturikappaleet ovat vain putken sisään laitettavat holkit, joissa keskellä on pienempi halkaisija. Kevyet kuristimet siis ja tietysti sitten virtausnopeus sen kuristuksen kohdalla kasvaa. Muistaakseni puhelimitse sain ohjeen, että jos ne laittaa, niin mahdollisimman lähelle putken loppupäätä, että toimivat mahdollisimman hyvin. Hintaa niillä oli 14€/pari, eli aika halpa kokeilu olisi, jos kumina häiritsee.
   
 8. elkamiina

  elkamiina Gearhead

  Hyviä näkökulmia. Putkissa on H-putki heti juuri ennen vaihteiston öljypohjaa. Alle saa aika isot kammiovaimentimet kyllä, mutta toisia vaimentimia ei. Jos siis haluaa, että putket tulee takapyörien takaa pihalle. Ratkaisu näyttää nyt niin hyvältä, etten raaskisi sitä muuttaa. Tuo kuristus voisi olla kokeilemisen arvoinen ja eipä nuo tarvikekatitkaan hintavia ole. Taidan siis aluksi kokeilla vaihtamalla ehjät katit, on heti pakosarjalta lähtevässä putkessa, noin 15cm pakosarjasta. Kateilta noin 30cm putkea ja laipoilla joustokappaleet ja H-putki. Vaihteiston hännän kohdalta tasan metrin päähän tulisi niin isot vaimentimet kuin mahtuu, esim flowmasterin 50 sarjaa. Sitten alkaakin heti akselin ylitys ja mutkat pyörän taakse. Sieltä sitten saisi tarpeen mukaan kuristettua noilla holkeilla. Let see. Lopuksi vaan on muutettava ulostulot orkkispaikoille ja pienet pöntöt lisäksi, jos tarve vaatii....
   
  Muokattu: 22.9.2021
 9. Kalja imuri

  Kalja imuri 2nd gear

  Itse ensimmäisenä kokeilisin viedä putken päät takapuskimen alapuolelle. Varsinkin isompi piippu kumisee kovaa maantienopeuksissa jos päättyy auton alla. Ja jos ei auta tarpeeksi ni summitilta vaikka race katit kuorien tilalle.
   
 10. Onko joku testaillut tämmöisiä pakoputken päitä, joissa on pieni vaimentaja. Vaikuttaako se oikeasti ääneen vai onko se tuningulkonäköjuttu?

  [​IMG]
   
 11. Kalja imuri

  Kalja imuri 2nd gear

  Menee ehkä vähän ohi topikin, mutta onko kukaan kokeillu tehdä läpivirtaus pönttöä mätänetin reikäputkesta ja käärinyt sitä sammutus peitteeseen ja kuori päälle?
   
 12. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Jos kuristajat laittaa paikkaan jossa ne saa helposti irti (tekee väliaikaisen rakennelman) niin reikien kokoa ja välimatkaa toisiin muuttamalla voi haeskella sopivaa äänensävyä.
  Esim pari ohutta lattarautaa jonka voi pultata putken päähän kiinni.
  Kerran Ahveniston varikolla joku ei saanut melurajan alle ääniä niin ne pulttaili 8 mm pultteja putken poikki niin kauan että onnistui!
   
 13. elkamiina

  elkamiina Gearhead

  Juu, olen tehnyt useamman parin mp-käyttöön. Ihan toimiva tapa. Eri asia kannattaako autoon rahallisesti, kun eri kokoisia pönttöjä saa kohtuu rahalla valmiina. Ehkä siinä tapauksessa jos kyseessä joku erikoisempi toteutus tai jäätävän kokoinen korsteeni.
  HD tarkoitettuun 50-80 cm pitkään vaimentimeen materiaalit maksaa noin 50-60€ kpl riippuen sisäputken koosta ja tarvitaanko erillinen db-killer. Lisäksi maalaus + tekemisen vaiva.
   
 14. Mosse

  Mosse Gearhead

 15. elkamiina

  elkamiina Gearhead

  300c syslerissä törmäsin takapöntön yhteydessä moiseen. Voishan tuommoisen kötöstellä vaikkapa leimamiehen ihmeteltäväksi.
   
 16. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Tuo tulpattu umpiputki ei ole Helmholz-resonaattori. Helmholz-resonaattori on putki ja pönttö, niitäkin on jotkut rakennelleet putkistoihin. Holmholz-resonaattori vaimentaa jonkun yhden taajuuden (ympäristössä), kun taas tuo pelkkä putki vaimentaa useita eri taajuuksia. Molemmilla saa kyllä vaimennettua haluamansa taajuuden, mutta mitoitus on tarkka.
   
 17. jamba

  jamba Gearhead

  Ittelläkin putkien rakentaminen edessä, mihin ratkaisuun päädyit?
   
 18. elkamiina

  elkamiina Gearhead

  Päädyin tuohon, että tilaan talven aikana isot Flowmasterin 50 series deltaflowt keskipöntöiksi.
  Keväällä ennen ajokautta siirrän putkien ulostulot takapuskurin alle ja taakse nuo nyt alla olevat pyöreät läpihengittävät. Katit saa olla tyhjillään toistaiseksi.
   
 19. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Flowmaster on tehnyt vertailun juutuubiin jossa voi kuunnella eri pönttöjen ääniä

   
 20. jänis2

  jänis2 3rd gear

Kerro tästä muillekin!