Lokasuojatko..?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Rod & Kustom.', aloittaja manha, 4.8.2020.

  1. manha

    manha Gearhead

    Mikähän mahtaa olla viimeisin VARMA tieto,onko lokasuojat kaiken ikäisissä pakolliset vai ei?(omani merkattu otteeseen lokasuojattomaksi,mutta seriffit niitä silti tienpäällä tivasivat)
     
  2. Catiska

    Catiska Gearhead

    Salaista tietoa vai eikö kukaan tiedä?
     
  3. -tl-

    -tl- Gearhead

    Tämä ohje on annettu katsastajille vuonna 2012. Entiedä onko sitä myöhemmin kumottu tai muutettu.

    Lokasuojien pakollisuus
    Vuonna 1955 määrättiin kulkulaitosten ja yleistentöiden ministeriön päätöksellä No 88 asentamaan kaikkiin autoihin lokasuojat vuoden 1956 loppuun mennessä takapyörien taakse sekä etupyörien taakse, jos ne ovat vetävät. Päätös koski takautuvasti kaikkia autoja ja moottoripyöriä. Tämän takia myöskään -56 tai vanhempia autoja ei voi hyväksyä katsastuksessa ilman lokasuojia, koska ne on määrätty niihin myöhemmin asennettavaksi. Myöskään auton rakenteen muuttamista koskevissa säädöksissä ei ole sallittu lokasuojien poistamista.
     
  4. Catiska

    Catiska Gearhead

    Ok, eli aika selvä asia tuon suhteen. Minkälaiset määräykset lokasuojia koskee noin tarkemmin ottaen. Eli, kuinka suuret niiden täytyy olla? Peittää päältä/takaa kulutuspinta jollakin sektorilla vai jotain muuta?
     
  5. Vanhassa Katsastajan käsikirjassa se oli muotoiltu näin (sivu 139):

    Auton tehdasasenteisia lokasuojia ei saa poistaa korvaamatta niitä vastaavantasoisilla
    lokasuojilla.


    Kai se on sitten venyvä käsite lopulta. Kai jotkut tämmöiset riittää?

    [​IMG]
     
  6. Auton tehdasasenteisia lokasuojia ei saa poistaa korvaamatta niitä vastaavantasoisilla
    lokasuojilla.


    voi perkeleen perkele. Ny harmittaa. Nytkö te tämän mulle vasta kerrotte. menny 15v ihan väärin.....:)
     
    Seevu tykkää tästä.
  7. Ohje on ohje. Siinä kohtaa kun se muuttuu laiksi tai asetukseksi, on tilanne toinen
     
    Gary Grand tykkää tästä.
  8. mcmies

    mcmies Gearhead

    Tämä kyseinen ohje perustuu asetustasoiseen oikeussääntöön, joten tilanne on nyt sitten se toinen. Ohjeen sisältö tosiaan vastaa sitä vanhaa lainsäädäntöä. Kävin kerran korkeimman omakätisesti toteamassa asian eduskunnan kirjastossa, kyllä tuo vanhasta lakikirjasta löytyy.

    Kokonaan toinen juttu on sitten se, onko tuosta mitään hyötyä. On niitä lokasuojattomia rodeja maailman sivu ollut jo öpaut 80 vuotta, eikä niitä taida missään onnettomuustilastoissa näkyä oikein missään. Mutta tämä ei poista sitä, että lain mukaan vetävillä pyörillä pitää olla lokasuojat.
     
  9. Kyllä. En minä sanokaan etteikö tieliikennelaissa lue lokasuoja-asia, vilkkuasia jne jne.
    Nämä Travicomin antamat "ohjeet" konttoreille on oma lukunsa. Sitä tarkoitin.

    Ei muuta kuin vehkeet tielle ja kaasua.

    ah
     
  10. ToniC

    ToniC Gearhead

    Pitäishän sitä nyt saada oma autonsa sotkea... Ja sotkettiinhan se... Tuokin on semmonen asia, minkä vois vaan hoitaa paperilla vastaamaan vallitsevaa käytäntöä. Parempaan suuntaan onneksi mennyt.
     
  11. Catiska

    Catiska Gearhead

    Eli katsastuksessa riittää että on tuon kuvan etulokasuojan tyyliset loksut takarenkaiden "suojana"? Jos ikäänkuin tekisi banjoputkeen kiinnitettävät loksut jotka saa sitten näppärästi irti kun niitä ei tarvitse.
     
  12. mcmies

    mcmies Gearhead

    Enpäs muista, oliko lokasuojille jotain mitoitusvaatimuksia tuolla vanhassa laissa. Onhan noita irrotettavia malleja tehty ja aika kevyitä ovat olleet. Joku tsadilainenhan vois käydä eduskunnan kirjastossa skannaamassa vanhan lain ja laittaa sen tänne... itse pyrin välttämään asiointia Helsingissä, kun siellä alkaa ahdistamaan heti.
     
  13. Pikku-Kalle

    Pikku-Kalle Gearhead

    Tämmöset toimi ainaki Oulujärven tuntumassa etu- ja takarenkaisiin.
     
  14. Sattuipa vuoden 1956 Hot Rod -lehti tulemaan vastaan. On niitä semmoisia lokasuojia ollut muullakin kuin Kekkoslovakiassa:

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  15. Catiska

    Catiska Gearhead

    Vasta näin tuoreen kuvan Jenkeistäkin kun oli asennettu tuollaiset.
     
  16. B 50

    B 50 Gearhead

    Toi `55 annettu määräys lokasuojista tunnetaan myös kuraläppälakina ja tarkoittaa nimenomaan kuraläppiä. Laki on kumottu muistaakseni `91 mutta sen kumotun lain nojalla Trafi vaatii edelleen loksuja. Määräyksessä on tarkat ohjeet kuraläpän, eli lokasuojan, mitoituksesta, sekä siitä että lokasuojan tulee olla taipuisaa materiaalia. Materiaalivaatimus on aika jyrkässä ristiriidassa peltisten loksujen kanssa, eikä ne vaaditut lokasuojan peittoasteetkaan millään tehtaan loksuilla täyty.
     
  17. fmila

    fmila Gearhead

    Joo, taas tulee 70-luvun FHRAn rakentelusääntö mieleen. Sitä ennen oli käytössä "Lex-Hakuninmaa", joka vaati lokasuojan peittävän takarenkaan (tai vetävän akselin?) aina akselintasalle asti. Kuraläpän sitten siitä alaspäin. Kun Suomeenkin alettiin saamaan leveämpiä vanteita ja renkaita, niin tuo lokasuojan osuus loppui sen mukaan liian aikaisin. Sääntö meni vielä niin, että lokasuojan reunassa piti olla "kourumainen kanttaus". FHRA:n ja katsastajien yhteis ymmärryksellä siihen saatiin muutos, jonka myötä kuraläppä voi korvata tuon "puuttuvan" lokasuojan osuuden. Sitäkään sääntöä ei silloiset vanhat jäärät halunnut muistaa/uskoa/soveltaa/hyväksyä. Omakohtainen kokemuskin on asiasta juurikin Hakuninmaalta. Joku valtion lafkan katsastaja oli vuotuisessa pakollisessa opissa Hakuninmaalla ja alkoi vaatia Camaroon lokasuojaan levitystä ja jatkoa, vaikka "norsunkorvat" peitti takarenkaat asiallisesti. Hän ei ollut kuullut tuosta FHRAn rakentelusäännöstä mitään, eikä vaivautunut ottamaan selvää. Muutenkin hänen touhunsa oli vertaansa vailla olevaa sähläystä. Mutta se kuuluisi varmaankin tuonne katsastus topiciin.

    Mutta takaisin asiaan, tehkää rodeihinne lokasuojat ja niille "pikakiinnikkeet", ajatte ihan miten haluatte, mutta katsastukseen menette (muka?) lokasuojat paikoillaan, niin ei tarvitse asiasta kinata. Poliisit ei nykyisin oo meistä kauheesti kiinnostuneita, niillä riittää tärkeämpääkin tekemistä kuhan pidetään vehkeet kunnossa ja käyttäydytään liikenteessä asiallisesti.

    t. AM
     
    Vermilion tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!