Maailman ensimmäinen kokomuovinen bensa-asema...

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Trailblazer, 24.10.2007.

 1. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Aikoihin on eletty, jos lasikuituosia kopioidaan betoniksi!
   
 2. Putte

  Putte 1st gear

  Sitä mäkin vähän ihmettelen.
   
 3. Chevy ´53

  Chevy ´53 Gearhead

 4. Maria

  Maria 1st gear

  Kas kun kummaa..
  Tähän vois vielä kommentoida, että en sit yhtään ihmettele et Raisio*ssa se tuhottiin. :poff:  *Suomen suurin tienristeys...

  Komeita pytinkejä. :D
   
 5. TimoN

  TimoN 3rd gear

  Menee vähän ohi otsikosta, mutta kun tässä topicissa on jo muutenkin keskusteltu muistakin Suurosen suunnittelemista Casa Finlandia -sarjan rakennuksista, niin...

  Jostain syystä innostuin nostalgioimaan noita rakennuksia, ja muistelin sitten, että yksi ns. ufo-talo, eli Futuro oli aikanaan jossain Pöytyän ja Turun välissä 9-tien varressa. Olin silloin niin pieni, että en tarkemmin muista muuta kuin että se oli keltainen. Kyselin vanhemmiltani, ja he olivat sitä mieltä, että se on ollut nimenomaan ysitien varressa ja sijainti on ollut Liedossa, suunnilleen siinä, missä moottoritieosuus alkaa, eli toisin sanoen Säkylään menevän tien ja 9-tien risteyksen kohdilla. Tää facebook -sivu kertoo, että kyseinen rakennus olisi ollut Luumäeltä kotoisin ja Liedon jälkeen mennyt Viroon. https://fi-fi.facebook.com/permalink.php?story_fbid=160789867372147&id=151429774970809

  Muistaako kukaan, että missä käytössä tämä rakennus siellä Liedossa oli? Tuo facebook sivu kertoo sen olleen kahvilan, ja ehkä näin onkin, mutta heillä on kyllä ainakin paikka hiukan pielessä, sillä kuten tuonne facebookiin on käyty kommentoimassakin, niin se ei ollut Zoolandian viressä, vaan toisella puolella moottoritietä.

  Toinen kyssäri, muistaako kukaan, että Laitilassa nahka-asuliike Vivalla olis ollut myös Futuro-talo? Mulla ei sellaista muistikuvaa ole, mutta vanhemmillani tällainen käsitys oli. Heidän käsityksensä oli myös, että se olisi ollut sama Futuro kuin tuo, joka on ollut Liedossa, mutta tuo facebook -sivun teksti ei kyllä tätäkään ajatusta millään tavalla tue.


  Voishan näistä jaaritella pitkästikin vielä, mutta jääköön yhteen kohtaan. Kun yksi niistä Suurosen suunnittelemista rakennuksista oli kioski CF-10, niin jos siitä koittaa etsiä tietoa netistä, niin melkeinpä aina nykyisistä rakennuksista puhuttaessa viitataan vain ja ainoastaan Jyväskylän Puistokatu 21:ssä sijaitsevaan Grilli 21:een. Eikö kukaan ole havainnut, että Otaniemen käsittääkseni suht legendaarinen X-Burger Otakaaren ja Otaniementien risteyksen vieressä on myös samaa sarjaa oleva rakennus? Tai siis on kai se sellainen, eikä vaan samannäköinen?
   
 6. jenkula

  jenkula Gearhead

  Hautasmaan grillillä (Karin grilli),hyvät hampit
   
 7. bathory

  bathory Gearhead

  Nyt on otsikon mukainen rakennelma purettu ja myyty yksityiskäyttöön pääkaupunkiseudulle. Vasarahinta 29 000€. Hyvä kun meklari kiros, että ulkomailla saisi 100 000e. Miksei sitten myynyt sinne :D
  Onnea ostajalle ja toivottavasti kertoilisi mitä siitä tulee. Hieno pytinki oli.

  Ihan samannäköiset ainakin. Kiitos tiedosta.
  http://vintti.yle.fi/yle.fi/teema/sites/teema.yle.fi/files/Copy of grilliespoo.jpg Otaniemi
  https://mapio.net/images-p/74327884.jpg Jyväskylä
   
  isalmela tykkää tästä.
 8. Toke

  Toke Gearhead


  Ainakin Pöytyällä, hiukan niinkuin keskellä metsää on tommonen ufo edelleen, ihan vaan taidepuiston nähtävyytenä.


   
  juko7 ja isalmela tykkäävät tästä.
 9. signet

  signet Gearhead

  Mulla on tollanen varastona,pelastin reilu 4v. sitten kaatopaikalle vienniltä.
  Siihen on vaan lisätty laajennus,että siitä tuli sisäkioski,niin sai myydä kaljaa.
   
  bathory, Dataviilaaja ja isalmela tykkäävät tästä.
 10. Larry

  Larry Double Gearhead

 11. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  Kangasalan ja Oriveden välissä ("vanha tie") on joku uhvon mallinen rakennus, riekaleisten pressujen alla, metsän reunassa. Naapuri sanoi et olis Futuro.
   
 12. TimoN

  TimoN 3rd gear

  Suomessa on viimeisimpien tietojen mukaan viisi Futuroa (Kauhava, Pöytyä, Ahvenanmaa, Merimasku ja numero 001 Espoon Weegee -museolla). Muistelin nähneeni kuvan jostain pressukopiosta, enkä millään meinannut löytää sitä kuvaa. Ennen kuin keksin googlettaa niinkin yksinkertaisesti kuin "futuro orivesi". Ja nimenomaan siellä se pressuhomma on, tässä kuvassa (jos tää nyt näkyy oikein, kun en itse ole Facbookin käyttäjä) vielä aika ehjänä joskus taannoin:
  https://www.facebook.com/1514297749...te-taiteilija-lauri-mäkisen-/257814064332379/

  Tästä Helsingin Sanomien jutusta käy homman juoni kanssa esille, vaikka ei olisikaan ostanut lukuoikeutta. Vuodelta 2012, vähän edellistä riutuneemman näköisenä https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002529648.html

  Ja tässä sitten vuodelta 2016 vielä surkeammassa kunnossa:
  https://twitter.com/kimmokurunmaki/status/814830604869050368
   
 13. TimoN

  TimoN 3rd gear

  Joo, siellä semmoinen tosiaan on, ja ei ole sama kuin se, joka oli Liedossa. Itse asiassa olin jotenkin onnistunut sähläämään tuossa 19.1.2017 kirjoituksessani, kun kirjoitin, että Liedossa ollut Futuro olisi sitä ennen ollut Luumäellä. Ei se siellä ollut, vaan Lahnajärvellä. Ja Liedosta se päätyi Viroon.

  Luumäellä taasen oli aiemmin ollut nimenomaan tämä, joka on nyt Pöytyällä Enkelipuistossa tornin nokassa. Aika hurjan telineen on taiteilija sille muuten rakentanut... Tässä yksi Googlesta löytynyt kuva ajalta, jolloin se oli Luumäellä.
  [​IMG]

  2018 kesällä pääsin itse käymään siellä Espoon Weegee-talon entisöidyssä Futurossa, numero 001, joka oli sitä ennen Matti Kuuslan kesämökkinä Hirvensalmella. Oli hieno kokemus päästä näkemään se, ja varsinkin nyt kun se on entisöity niin, että se on siinä muodossaan, mihin arkkitehti sen on alun perin suunnitellut. Siinä on oikeasti hienoja yksityiskohtia ja ratkaisuja, jotka sointuvat kokonaisuuteen upeasti. Eihän se tilankäytöltään, noin niinkuin pinta-ala vs. tilavuus ole kovin kummoinen, ja käytännöllisyyskin on vähän niin ja näin, mutta ihan saakelin hieno siitä huolimatta.
   
  isalmela ja juko7 tykkäävät tästä.
 14. 6PPC

  6PPC Double Gearhead

  Joroisilla oli kanssa Futuro, muistaakseni Unionin pihassa Nyt samoilla kohden on Jari-Pekka, tosin toisella puolella 5- tietä.
   
 15. Kasi-Pasi

  Kasi-Pasi Gearhead

  Lehtomäen grillikiska? Muistelin joskus siellä olleen jonkun tuollaisen pyöreäkulmaisen kioskin, joka olikin kadonnut joitain vuosia sitten. Joskus maastopyörälenkillä huomasin samanlaisen kopin Ummeljoen yläpäässä...;)
   
 16. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Onhan noita Futuroita tai aikasemmin sanottiin "Ufoja" ollut monessakin paikkaan, tosin varmaan samoja siirrelty useaan kertaan paikasta toiseen.
  Yksi oli vanhan nelostien varressa Kuhmoisissa, Kuhmoisten ja Harjunsalmen välillä jo kauan sitten 90-luvulla palaneen 4-Motellin tai Eurooppa 4 hotellin pihassa kahvilana...Ufo katosi varmaan jo 80-luvun puolella sieltä...sittemmin koko alue päätyi venäläiseen omistukseen 2000 luvulla.

  Kuhmoisten Ufo ja Motelli on kuvan ulkopuolella oikealla Kuhmoisissa.
  [​IMG]
  Kuva lainattu tuolta https://thefuturohouse.com/Futuro-Kauhava-Finland.html

  Karttalinkki paikasta kartalla https://www.google.com/maps/@61.6310091,25.2915265,177m/data=!3m1!1e3?hl=fi

  Jutun mukaan yksi olisi ollut Järvenpäässä sekä Porissa autoliikkeen käytössä...jotenkin muistan että autoliikkeen pihassa ollut olisi ollut jossain Keravalla ?

  https://thefuturohouse.com/Futuro-Kauhava-Finland.html

  Tuon 2012 jutun mukaan Kuhmoisten Ufo nykyään olisi vaaleansininen ja kunnostettu...

  https://fi-fi.facebook.com/15142977...lana-toiminut-nyttemmin-kunn/253119154801870/

  Tuollakin juttua Futuro:sta ja näköjään Lahnajärvelläkin ollut yksi 1973 , senkin muistan jotenkin hämärästi kun pysähdytty siinä pentuna...jutun sivu 20 yläkuva...tuon mukaan 001 on väriltään keltainen.

  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/15865/Futuro no 001.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  Sitten mainitaan myös tuo Kuhmoisten Ufo, paloiko se sitten valkoiseksi maalattuna Luumäellä ?

  Kaikkiaan noita lienee ollut enempikin täällä ?
   
  Muokattu: 20.4.2020
 17. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  On ollut, onko enää.
   
 18. TimoN

  TimoN 3rd gear

  No kun ei niitä oikeastaan ole niin kovin montaa koskaan ollutkaan (Suomessa), jos nämä yllämainitussa viestissäkin linkitetyt thefuturohouse.com -sivuston historiatiedot pitävät paikkansa. Nythän on niin, että tuossa 001 -numeroista käsittelevässä lopputyössä on jotain dataa, samoin sitä vanhemmassa Futuroa käsittelevässä kirjassa, ja ne ovat jossain määrin ristiriitaisia tietoja. Thefuturohouse.com on tietääkseni aika lailla se viimeisin saatavilla oleva tieto, ja sieltäkin kun katsoo, niin käy ilmi, että tiedot ovat aikaa myöten muuttuneet paljonkin, kun siellä on kaikki vanha sen ajan paras tieto jätetty näkyviin uusien päivitysten alle. Niiden historia pikkuhiljaa selviää, kun tulee esiin vanhoja valokuvia ja eri ihmiset kertovat muistikuviaan asioista. Samalla vääriä muistikuvia pikkuhiljaa korjaantuu, sillä niitäkin selvästi on ollut enemmänkin.

  Eli jos aloittaa tuosta Kuhmoisissa Motelli Eurooppa 4:n (tai mikä nyt olikin Hotelli / Motelli...) yhtedessä olleesta, niin kyllä, se on Kauhavalla. Muuten sen historiasta ei ole tietoja, paitsi että se on käynyt näytillä Istanbulin Biennaalissa 2001 ennen Kauhavalle muuttoa.

  Se, joka on ollut Järvenpäässä ja Porissa, on myös ollut aiemmin Luumäellä ja nykyään Pöytyällä taiteilijan pihassa tornin nokassa. Vaikka Kauhavan Futuron omistaja on ilmaissut haastattelussa, että Luumäen Futuro olisi palanut, niin tämä tieto on osoittautunut oletettavimmin virheelliseksi. Jotenkin erikoisesti tuo Thefuturohouse.com kertoo pöytyäläisen taiteilijan ostaneen sen Mynämäeltä ja toisaalla sama sivusto kertoo, että olisi ostanut Porista. Ota siitä nyt selvää, mutta tuossa kyseisessä yksilössä on muista poikkeava ikkunakonfiguraatio, jonka vuoksi se on helppo tunnistaa.
  https://thefuturohouse.com/Futuro-House-Poytya-Finland.html

  Lahnajärvellä ollut Futuro on sittemmin ollut Liedossa ja sieltä päätynyt Viroon. Se on muuten sama yksilö, joka vietiin Finnpartner -laivan kannella Lontooseen näyttelyyn ihan ensitöikseen vuonna -68. Kuvalaina MTV:n uutisesta:
  [​IMG]
  Muuten juttua tuosta yksilöstä: https://thefuturohouse.com/Futuro-Matsalu-Estonia.html

  Ja tosiaan, se numero 001 on ollut ainoastaan Matti Kuuslan kesämökkinä Hirvensalmella ja sieltä entisöinnin kautta viety Espoon WeeGee -taloon museoesineeksi.
  https://thefuturohouse.com/Futuro-WeeGee-Espoo-Finland.html

  Sit Suomessa on ollut myös ihan ensimmäinen, enemmän tai vähemmän protokappale, numero 000, joka oli ensin Hiidenkarin laskettelurinteessä taukotupana ja sittemmin kiertänyt vähän siellä ja täällä ja nykyään vissiin Hollannissa.
  https://thefuturohouse.com/Futuro-001-Exhibition-Netherlands.html

  Sitten on se Merimaskun talo, joka aloittanut hommansa Turun Ylioppilaskylässä:
  https://thefuturohouse.com/Futuro-House-Merimasku-Finland.html

  Käsittääkseni Ahvenanmaalla oleva on ollut enemmän stabiilisti yhdessä paikassa vaan, tai ainakaan sen muusta historiasta ei ole tietoa:
  https://thefuturohouse.com/Futuro-Aland-Islands-Finland.html
   
 19. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  Täytyy räpsästä kuva siitä mikä on kangasalan nurkilla kun ohi ajelen.
   
 20. signet

  signet Gearhead

  Justiin se.
   

Kerro tästä muillekin!