Maasturiin renkaat

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Anonymous, 22.2.2002.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tuttu ongelma monelle varmaan. Tahdon maasturiini maastorenkaat, en siis 'tavallisia renkaita'. Käytännössä tämä kilpistyy siihen, että AKE:n mielestä renkaiden kokonaishalkaisijaa saa suurentaa vain 51mm:llä eli 2:lla tuumalla.

    Tästä johtuen en saa rekisteriotteessa olevien 235/75R15 renkaiden tilalle esimerkiksi 35" kumeja. Perkele. Ainoat 'lailliset' renkaat olisivat 31" 'maastorenkaat'.

    Yli 51mm muutoksiin pitäisi saada siis AKE:lta lupa, mutta kuuleman mukaan (kuten moottorinvaihtolupiinkin) suhtaudutaan rengasvaihtolupiin hyvin karsaasti.

    Sattuisiko kukaan tietämään peräkylän konttoria, jossa voisi merkityttää rekisteriotteeseen isommat renkaat pelkästään sillä, että ne mahtuu pyörimään lokareiden sisällä.
     
  2. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Tuskin löytyy, AKE:n ohjeet on menneet kaikilla konttoreille ja jos joku tekee vastoin ohjeita saataa AKE rankaista kovastikin.
    Ainoa helppo tapa on etsiä mahdollinen sisarmalli isommilla renkailla vertailuautoksi (kuten wagoneer/cherokee).
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Vertailuautoksi?

    Mahdoitko tarkoittaa vertailuautoksi lupahakemusta varten vai kenties samaan tapaan kun moottorinvahdossa tarkastellaan sisarmalleja vertailumoottorin löytämiseksi? Renkaisiin kun ei sisarmallien renkaat vaikuta mitenkään, vaan ainoastaan se, mitä rekisteriotteessa lukaa juuri ko. autoyksilössä.
     
  4. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Menee asian vierestä, mutta Suomen puolustusvoimat voisi taas vähän avittaa maasturiharrastajia. Takavuosina, kun maastureilla oli pienempi autovero, suurena syynä oli, että puolustusvoimien mielestä Suomessa oli syytä pitää kattava maastoajoneuvokanta, joka poikkeustilanteessa voidaan ottaa haltuun.
     
  5. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Vertailuautoksi käy saman mallisarjan auto jossa on isommat renkaat, ihan kuin koneenvaihdossa. Kaveri laittoi just wagoneerin alle 33:set, vakiokoko on joku 215/75-15? mutta cherokee chief -mallia on tehty 31:llä joten jokaiseen wagoneeriin/cherokeehen saa laittaa 33:set.
    Tässä tapauksessa asia piti viedä AKE:n kautta jotta k***päinen katsastusinssi uskoi mutta näin asia on!
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Mihin perustuu vertailuauton käyttäminen? "LM:n päätös auton rakenteen muuttamisesta" ei tunne moista tapaa.

    http://finlex4.edita.fi/dynaweb/stp/stp ... 9980779.sd)

    ==>

    3 luku

    Alustamuutokset
    10 §

    Vanteiden ja renkaiden muutokset

    --

    3. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden. Jos renkaan ulkohalkaisijaa suurennetaan, on nopeusmittarin näyttämä tarvittaessa korjattava

    --

    Koko pykälässä ei puhuta mitään sisarmallien tai minkään muunkaan vertailuauton käyttämisestä, toisin kuin esimerkiksi moottorinvaihtoa käsittelevä pykälä täysin selkeästi mainitsee vertailuauton.

    --

    Mitenkäs siis, en ole hakemassa mitään jättirenkaita, vaan 33/35" AT renkaita blazeriin (1990). Löytyykö tälle sisarmalleja blazereista/subbareista, joissa olisi käytetty tehtaalla 31/33" renkaita, jolloin tuo 51mm toisi vastaavasti 33/35" renkaat laillisiksi.
     
  7. dart -66

    dart -66 Gearhead

    mikä on ns. alkuperäinen rengaskoko?Omassa Puntossani vm -01 on neljä eri rengaskokoa vakiona, 155/80r13 ja 195/45r15 äärikokoina?
     
  8. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Jostain joku huhuili että näihin uusiin autoihin (EU-tyypitettyihin???) ei saisi laittaa muita kuin tehtaan hyväksymiä rengaskokoja ja nopeusluokituksia.
    Tietääkö kukaan?
     
  9. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Noista maasto renkaista.. tuota kokoa saa muokata samalla lailla mallisarjan sisällä kuin konettakin, näin olen antanut itselleni valehdella konttorilla. Eli mallisarjaksi voisi laskea esim. Chevyn C/K sarjaiset, eli pickarit ja blazerit. Kaikkihan ovat samaa kauraa, vähän eri näköisiä vaan <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">.. En sitten tiedä millä malleilla ja merkeillä tästä olisi hyötyä, edellisten perusteella Jeepillä..

    Kohta siis halutua tavaraa ovat nuo 38" ja isommilla rekisteröidyt autot! :lol:
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    Eli siis, onko blazereita/subbareita/pickareita myyty suoraan tehtaalta/tuotu maahan maahantuojan toimesta jollain suuremilla renkailla? Metro-auton asiakaspalveluun kun ei ihan ensimmäisenä viitsi soittaa, siellä kun ei tunneta asiakaspalvelun merkitystä ("en muista", "ei jaksa tarkistaa", "ei se kai onnistu", "ei varmasti onnistu", "ei", "ei", jne...)

    Pikainen laskutoimitus:

    235/75R16.5 antaa renkaan korkeudeksi ((235*0.75)*2)/25.4 + 16.5 = 30.38", joten tällä koolla saisi laittaa 32.38" renkaat.

    Ainakin uudemmissa pikkareissa on ollut moisia renkaita, onko ollut vuosina 73-91 blazereissa/subbareissa/pikkareissa? :smile:

    Entäs suurempia? 255/75R16.5 antaisi korkeudeksi jo 31.56", joten 33" menisi jo lailliseksi.
     
  11. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Oliko tuo 16,5" esimerkkikoko c/k 2500 tai 3500 orkkiskoko?
    Mulla on jossain selkäytimessä (ristiselästä vähän alaspäin?) sellainen visio että olisin jossain nähnyt tehtaan esitteestä otetun kuvan jossa Blazer/Jimmy olisi ollut jollain 31:n näköisillä pyörillä, siis kuitenkin suuremmilla kuin 235/75-15 jotka näyttää lähes kottikärrin pyöriltä.

    Vielä yks juttu, jos jotkut 33" on merkitty otteeseen varsinaisen rengaskoon kohdalle saattaa inssi poistaa merkinnän selkeästi väärin merkittynä! Näin on käynyt.
    Oikea paikka merkinnälle on otteen alalaidan lisätiedot-sarakkeessa.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: impala1968 2002-02-27 14:56 ]</font>
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tuo 16.5" taitaa olla nykyään kaikissa pikkareissa, ainakin muutaman vuoden takaisissa (92-->) orkkiskokona, sen mitä olen autoliikkeissä niitä katsellut.
     
  13. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Itselläni on tuo 33" merkattu varsinaiseksi kooksi ja lisä tiedoissa ei ole muuta kun ne vakiot maahantuonnin yhteydessä laitettavat. Vielä ei ole kikaan sanonut mitään siitä, mutta kait on ollut vain konttorilla hyvät tyypit? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">

    Silloin kultaiseen aikaan (?) kun noita muutoksia on autoihin tehty ja ne merkattu otteeseen, on siellä ollut niin montaa tapaa laittaa ne. Toiset teki niin kuin nyt pitää ja toiset jaa läiskäisivät otteeseen tiedon jonnekin.

    Kiinnostuin samalla, että mistäköhän saisin tietää millä kokoon panolla autoni on rekisteröity suomeen kun se on tuotu? Saattaapi näet olla, että autossa on ollut jo rek.katsastuksessa nuo 33" renkaat alla, ja inssi on ne sen mukaan lätkäissyt papereihin.. En kyllä ihan heti jaksa lähteä metsästämään kaikkia vanhoja omistajia.. :razz:
     
  14. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Olet käynyt tänä talvena leimalla?
    No, voihan olla että jossain päin osataan ajatella omilla aivoilla eikä tuollaista pelleilyä rengasjutuilla harrasteta.
    Kaverin vinkki kaikille off-road-ukoille oli että kannattaa pyytää otteeseen merkinnät kaikesta, korotukset, renkaat, vanteet, kaikki. Eihän sitä tiedä milloin pykäliä taas aletaan tulkita eri tavoin.
     
  15. B10

    B10 1st gear

    Itse kävin eilen ihmettelemässä konttorilla rengas asioita, omaan chevyn pikkariin on rekisteriotteeseen merkattu kevyen kuorma-auton 7.00-16C rengastus akselipainojen takia. Mittailin sitten että alle pitäisi mennä vaikka 33" kunhan painoindeksi ylittyy.
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    On muuten sinänsä hassu juttu tuo suomen laki... Ristiriitaisuudet, jos eivät nyt ihan kumoa toisiaan, niin ainakin sotivat toisiaan vastaan.

    Otetaan juuri maastoautoista esimerkki:

    Maasturia saa korottaa kokonaisuudessaan 6" (150mm). 3" (75mm) saa tulla alustan/korin korotuksesta ja kokonaiskorotus saa olla renkaiden vaikutuksen kanssa 150mm. Näin suunnilleen sanotaan pykälissä. Kuitenkin toinen pykälä sanoo, että rengashalkaisija saa suurentua vain 51mm, eli käytännössä korotusta saa tulla vain 1" (puolet halkaisijasta), eli käytännössä laillinen muutoskatsastuksella läpi menevä korotus on 4", vaikka laki sanookin, että saisi korottaa 6".
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

    Pikkusen lisäinfoa rengassoppaan, Blazeriä (k5) on tuotu suomeen 31/10,5-15 rengaskoolla,joten blazeriin saa laittaa kyseiset 33/12,5-15 renkaat muutoskatsastuksella ilman mitään ake:n lupia. Katsastuskonttorit ovat liikelaitoksia joten vaatikaa palvelua! siellä se lukee inssien putkella jos vaan viitsii katsoa ja jos joku inssi on poistamassa "vahingossa merkittyä" muka liian isoa kokoa, keskeyttäkää katsastus välittömästi! inssillä ei ole mitään valtaa päättää mikä on muka väärinmerkattu ja mikä oikein. Laki antaa tulkinnnanvaraa kun puhutaan alkuperäiskoosta ja ainakin tietyt palveluhalukkaat konttorit käyttävät vertailukokona maahantuojan ko.automalliin suurimpia tyypitettyjä renkaita. Sisarmallin raja on tarkka, kone ja varustelumallit saa vaihdella mutta akselisto/kantavuus pitää olla sama(esim wagoneer/grand cherokee=ok)eli kaikki k5 nelivetoset korimallit 6 pulttisilla akseleilla saa laittaa 33/12,5-15. toyota hj-60 saa laittaa 33/12,5-15 (alkup-265/75-16) ja bj-40 saa laittaa 33/10,5-15( alkup.7,00-16 eli 215/85-16) lisää tietoa saatavilla kun soittaa tammisto vianoriin/ Koo-Pee
     
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tehkää hakemus Autorekisterikeskukseen ja teette selvityksen muutoksesta. Hinta 1000 mk ja lupa tulee. Kaveri leimas just BJ tojjotaan 35". Kaverilla ei edes ollut mitään selvitystä auton käyttötarpeesta, ja lupa immeiset soitti erikseen ja kysyi, miksi, niin tää kaveri sano, ett töitten takia on tarvis.
     
  19. blazer 6.2

    blazer 6.2 1st gear

    Itellä näkkyy olevan 35" saakka "lupa" rekisteriotteessa. Joku aikasempi omistaja hakenu merkinnän. Kun käväsin kysymässä konttorilla, inssi kerto, että 31"-35" tuumaset saat laittaa alle, kunhan vain kantavuus on kohilhan. Pitäs kyllä vissiin astinlauat poistaa, kun nyt alla 32" ja tietyssä kulmassa kääntäessä saakeli raapasee kipiästi...
     
  20. Cammer

    Cammer 1st gear

    Tutkiskelin itsekin rekisteriotetta kun rengaskaupassa kävin ja totesin että omassa Blazerissani (-85) on merkattu alkuperäiskooksi 31x10.5x15, joka itseasiassa löytyy myös kuskin puolen oven karmissa olevasta tarraläpyskästä.
     

Kerro tästä muillekin!