Mikä muovi olisi passeli omatekoiseen jakopään ketjun ohjaimeen?

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Slant Sickness, 22.5.2019.

 1. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Slantin jakopää rallattaa aina kun siellä on australialaisrattailla oleva rullaketju. Käytin välissä tavallisen "silent chain" vakioketjun. Sata kilsaa oli hiljaa, sitten ratas hajosi ja sitten vasta olikin hiljaista. Pakko olla rullaketju ja teräsrattaat mun käytössä. Uusi rullaketju kolahtelee välittömästi. Voi olla moottorin lohkon koneistuksista johtuva, mutta moottori on ja pysyy.

  Mikä muovi on tarpeeksi liukasta, kovaa, pehmeää ja öljynkestävää? Kertaluontoinen suoritus kyseessä, joten mikä vaan käy, mitä saa ostettua palasen josta koneistaa sopiva pönkkä.
   
 2. deeäxä

  deeäxä Gearhead

  väkisinkin tulisi mieleen sama polyuretaani?, josta mm. puslia tehdään. On ainakin kovaa ja liukasta, mutta öljynkestosta en osaa sanoa. o_O
   
 3. Bluestone

  Bluestone Gearhead

 4. MJF

  MJF Gearhead

  Olisiko mahdollista mennä johonkin tarvikeliikkeeseen vähän penkomaan hyllyjä jos löytyisi kohtuudella sovellettavissa oleva ohjari valmiina?
   
  Camino'79 ja Gary Grand tykkäävät tästä.
 5. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Kuinkahan joku Pom sopivalla shore-luokituksella/kovuudella soveltuis? o_O
   
 6. Gary Grand

  Gary Grand Gearhead

  Tuo melkein sopivan olemassaolevan liukupalan löytäminen vois olla paras vaihtoehto..
  Se liuku pitää olla huokoista, niin että vetää öljyä sisäänsäkin, eikä pelkästään liukupinnalle.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 7. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Se slantin kopan kiristimen puolen suunta on ahdas. Esim niitä mitä V6/V8 on tullut jälkeenpäin, ei semmosta pysty sinne kasaamaan. Se kopan asennus on yleisestikin niin jäätävän tylsä homma autossa, että päätin ottaa tenukoneen syksyllä ylös ja jatkaa muokkausta. Johan se on kulkenutkin 500m, joutaa huilata jo.

  Mä ajattelin semmosta että teen neliskanttiputkesta tötsän kopan kylkeen niin että putki on kohtisuoraan ketjua vasten suunnilleen 1-2cm ennen kohtaa missä ketju menee ison rattaan hampaalle. Tähän putkeen passeliin mittaan koneistettu tanko muovia ja sen perään ruuvi joka jää ulkopuolelta säädettäväksi. Näppituntumalla ruuvaa tukijalan ketjuun kiinni ja lukitsee ruuvin mutterilla.

  Tietty jos jollakulla on idea, minkä kamppeen ketjuohjurissa on niin iso palikka, että siitä fiilaa esim 15x15x30 mm kappaleen, niin mikä jottei.

  Mut muovi sais olla tosiaan tarkoitukseen passelia ettei oo jauhona samantein.

  Muuten positiivinen yllätys, miten kauniisti slantti käy 236/230 (0.050") nokalla tyhjää jopa automaatissa veto päällä. Viriturbiini auttaa toki, mutta silti alipaineet oli jossakin 0,4 bar paikkeilla. Ja vetoa oli kuin höyryveturissa. 2500 yläpuolella ei voinut stallia kokeilla kun toi jo meni vaikka kuin jarrua polki.
   
 8. mpower

  mpower Gearhead

  Olisko polyamidi kansanomaisesti sanoen nylon tarkoitukseen sopivaa?Ainakin mun mielestä esim. Bemarin ketjunohjaimet sen sorttista muovia.
   
 9. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  VW Vr6 sukusissa koneissa on paljon erinäköisiä ketjun kiristimiä ja ohjaimia. Saisiko niistä jonkin sinne kopan sisään.
   
 10. fennia

  fennia Gearhead

  Ainakin TC koneisen Harrikan enskaketjussa on riittävän kokoinen kiristin. Eikä ole kalliskaan. Noita löytyy kyllä ehjiä käytettyjäkin kun porukka on vaihdellut automaatti säätöisiä tilalle.
   
 11. fennia

  fennia Gearhead

  Jotain nylonin oloista tavaraa noikin on.
   
 12. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  Tuolla linkittämässäni keskustelussahan on mainittu eri muovilaatuja ja niiden kestävyyksiä. Eikö sieltä saa valmiiksi pureskeltuja vastauksia?? Stanyl nylon 4.6, Nylon 66 jne.
  Eikun kyselemään paikalliselta muovikauppiaalta, löytyy varmasti jämäpalojakin halvalla...
   
 13. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Eikös bemarin kutosdieseleissä ainakin oo aika pitkiä ja siroja laahureita mistä mois modailla ni ois ainakin passelia matskua ;)
   
 14. spede

  spede Gearhead

  Teflonista.
   
 15. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Pehmeestä POMmista tehään reenjalaksia, mutta en oo liotellu sitä kuumassa öljyssä.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 16. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Saattaa hyvinkin olla. Ja seostettuna teflonilla vissiin oikein hifimateriaali. Äsken googlella löysin Stanyl HGR2 -aineen ja se on PA6+PTFE. Täytyypä riivata jotakuta muovikauppiasta.
   
  Gary Grand tykkää tästä.
 17. Mecki

  Mecki 3rd gear

  Teflon eli ptfe on helposti työstettävää jyrsimällä ja sorvaamalla, kestää hyvin lämpöä ja kemikaaleja ja on liukas. Käytetään paljon hydrauliikassa Katso etra.fi, tekniset muovit. Niillä on hyvä valikoima erilaisia muoveja ja paljon tietoa sivuilla.
   
 18. stana

  stana 3rd gear

  No en kyllä pom:mia pehmeenä muovina pitäisi. Kestää kyllä lämpöä ja kemikaaleja. Ptfe on sen verran pehmeää että voi alkaa virua- muuttaa muotoa jos tulee jatkuvaa vetoa tai puristusta. Pom, pvc, pa-nylon olis varmaan ok.
   
  Muokattu: 23.5.2019
 19. spede

  spede Gearhead

  Ihan mikä tahansa nyloni ei kestä kuumuutta kerran tuli tehtyä yhteen Volvon b20 koneeseen männän tappien lukitus nylonista. Suli komeasti koneeseen hetkessä ja oli öljypumpun siivilässä. Teflonista sitten uudet ja alkoi toimimaan.
   
 20. Mecki

  Mecki 3rd gear

  Koneistuksesta ja lämmöstä sen verran, että nylon ja monet muut muovit on tai muuttuu lämmön vaikutuksesta purukumimaiseksi ja on vähän vaikeaa saada ajettua mittoihin, kun taas teflon lastuaa nätisti eikä venu ja vanu niin pahasti.
   

Kerro tästä muillekin!