Minne pollet kadonneet '71-'76 välillä?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja 400 cid, 13.2.2002.

  1. 400 cid

    400 cid Gearhead

    Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen että millä konsteilla on hevoset tiputettu vuoden '71 350 SBC:n 330 hp:stä vuoden '76 165 heppaan(400 cid 175 hp).Onko vain kannen kanavia pienennetty ja nokka-akselia muutettu ja onko '76 koneesta mahdollisuus "helpolla" esim. kansia avartamalla ja nokkaa vaihtamalla houkutella nuo hukassa olevat kaakit esille?
     
  2. jiiz

    jiiz Gearhead

    Ihan amatöörin arvauksena: saastemääräykset kiristyneet ja sitä kautta koneisiin tullut niitä saastelaitteita ja muitakin ominaisuuksia muutettu samasta syystä.
     
  3. fisu

    fisu Gearhead

    ennen oli bhp, sitten siirryttiin nettohevosiin josta johtuu isoin muutos, toki
    muutakin tapahtui kuten puristussuhteiden lasku ja polttoaineensyöttö vehkeitä kuristettiin yms.
     
  4. Jalmari

    Jalmari 1st gear

    Kuinkahan iso vaikutus tuossa ilmoitusmuutoksessa suunilleen on. Meinaako nuo nettohepat sitä kun on kaikki heebelit paikoillaan kuten laturi, vesipumppu.
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    käsittääkseni takapyöristä tuleva on nettoa, kampiakselilta bruttoa.
     
  6. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Poimin Standard Catalog of American Cars-kirjasta vähän esimerkkiä: Buick GS 455 '71. 315 brake horsepower at 4600 rpm. 8,5 puristukset, 4reikänen kaasari. Buick GS 455 '72. Net horsepower 225 at 4600 rpm. 8,5 puristukset, 4reikänen kaasari. Epäilen ettei peruskoneessa ole juuri muutoksia tapahtunut.
    Toinen esimerkki 225 slant six: '71 145 brake horsepower at 4000 rpm. '72 110 net horsepower at 4000 rpm. Ja '75 95 net horsepower at 3600 rpm. Kaikissa 8,4 puristukset ja 1reikänen kaasari.
    Eli -72 tehonlasku johtui pitkälti mittaustavan muutoksesta ja 70-luvun edetessä alati kiristyvistä saastemääräyksistä ja niiden takia tulleista ensimmäisistä alkeellisista saastelaitteista. Tarina kertoo, että esim nokan ja kansien muotoiluun käytettiin yhtä paljon aikaa kuin ennenkin, mutta nyt ainoa tarkoitus oli täyttää Yhdysvaltojen viranomaisten määräämät vuosittain muuttuvat saastearvot.
     
  7. Riku123

    Riku123 1st gear

    Bruttohepat mitataan pelkästä "peruskoneesta", eli ilman apulaitteita. Nettohevoset taas mitataan apulaitteineen, eli laturi ym. heebelit ovat tehoja pudottamassa. Hevoset kuitenkin mitataan samasta paikasta (kampiakselilta), mitään takapyörätehoja eivät tehtaat ole koskaan ilmoittaneet...
     
  8. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Just näin, tehot mitataan koneesta eikä mistään pyöristä. Bruttoheppalukemat on suuntaa antavia, mielellään ilmoitettiin suuria lukemia jotta ostajat olivat ihmeissään, toisaalta 70-luvun vaihteessa vakuutusmaksut kiristyivät tehomalleilla älyttömiksi jolloin tehoja on ilmoitettu taas alakanttiin esim. 454 LS-6 460hp joka saattaa olla lähellä totuutta alkuperäisillä ahtailla pakosarjoilla mutta dealer-asennetuilla peltisarjoilla mennään 5:lla alkaviin lukemiin ja nuo muutaman kymmenen taalan virisarjat oli noin joka LS-6:ssa?
    Saasteajan kone ei välttämättä ole huono, esim bb-chevyn parhaat kannet on 74-76 vuosilta. Kunnon puristukset, nokka ja imu/pakopuoli kuntoon niin kyllä sillä pärjää. Tosin tuon ikäisten lohkojen valu on usein luvattoman huolimattomasti tehty.
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    mitä niillä heposilla ku vääntö se autoo liikkuttaa....
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    No ei se vääntö ilman niitä hevosia sitä autoa kauheesti liikuta, eli kyllä niitä hevosia tarvitaan siihen auton liikuttamiseen. Todella suurin osa tosta tehon laskusta tuli mittaustavan muutoksesta. Hiukka epäilen tuottiko yksikään muskelikauden kone aivan noita ilmoitettuja tehoja nykyajan hepoissa mutta lukemat on sinänsä ihan mielenkiintoisia. Mm. letukan LT1 370 heppaa ja moparin 340 275 heppaa ja kulku sama. Chrysler ilmoittaa 426 Hemin todellisesksi tehoksi 390-410 heppaa kun tehdas ilmoitti aikanaan 425. Autolehtien testiautot on ihan oma juttunsa, mutta käytännön suorituskyky tollasella vakio Hemi autollakin on jotain 14 sekan aikoja jolloin toi 390-410kin tuntuu roimasti ylimitoitetulta. Miten hyvänsä, lähtökohtana ei ole jurikaan eroa minkä vuoden konetta käyttää, mittaustavan lisäksi erot tuli lähinnä nokista ja puristuksista, tehomallit jäi ikäänkuin veke. Helpohkosti muutettavissa tehomalleja vastaaviksi.
     
  11. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Pitää paikkansa tuo laskutavan muutoksen vaikutus. Omassani pitäisi olla 385 vanhaa heppaa, tarkoittaa n. 300 uudempaa eli pudotus on huima. Nuo hotrodmagazinen 600hp katuautothan tarkoittaa siis niitä vanhoja heppoja.
     
  12. 400 cid

    400 cid Gearhead

    No miten puristussuhdetta helpoiten nostetaan, kantta laskemalla vai kampiakselin vaihdolla.
     
  13. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Miehet ovat ihan oikeilla jäljillä, ei siinä mitään. Haluaisin kuitenkin lisätä seuraavaa:
    Se, mitä muutoksia tehtiin saastekautena vaihtelee firma ja kone kohtaisesti TODELLA PALJON. Ääriesimerkkinä heittäisin juuri tuon 225 kutosen, pakokaasunkierrätys pois ja säätöä, ja 75 potkii samalla tavalla kuin 65:kin. Siis kunnossa olevat...
    Säädöstä puheen ollen, en väitä että seuraava menettely olisi "oppikirjan" mukainen ,mutta: Sen jälkeen kun saaste kierrätykset ovat poistettu (ja yleensä tässä vaiheessa on) väänä sikana ennakkoa lisää, ja sitten bensaa perään...Okei, ei vällttämättä helvetin fiksua, mutta toimii
    pomminvarmasti, on kokeiltu 74- 400cid Chevyssä ja parissakin isolohko Moparissa.
    Ei tällä tempulla mitään rakettia tehdä, mutta varmasti mailman halvin vauhdinlisä!
    Ei nimittäin ihan heti nakuta, kun puristukset on 7,5 - 8,5.
    Väittäisin ettei 72-78 koneet ole niin huonoja mitä maineensa.
     
  14. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Tehtaat myös silloin aivan alussa alkoiv<t ilmoitella varovaisempia lukuja, vaikka koneessa periaatteessa olisikin saman verran tehoa kuin edellis vuotisessa, Bhp tai ei. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    jos multa kysyttäis niin viisainta ois antaa teho vetäviltä pyöriltä mitattuna eikä kampiakselilta.. pyöräthän ne autoa liikuttaa.
     
  16. 400 cid

    400 cid Gearhead

    No siitä sytkän ennakosta, että onko siitä mitään vaaraa koneelle jos se on aikaisemmallaan ja miten se reagoi jos on liian aikaisellaan, nimittäin kesällä kun vaihdoin tulpanjohtosarjat ja jakajan kannen niin säädin ennakon "perstuntuman" mukaan ja kone tuntui olevan ärhäkämpi kuin sitten strobolla säädetyn tehtaan ennakon mukaan.Meinasiko Henkka tuo "bensaa perään" rikkaampia seoksia vai tallaa lattiaan?
     
  17. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Kyllä se "bensaa perään" tarkoittaa seosta, eli varmistu siitä, ettei seos mene laihalle.
    Periaatteessa jos kaasari on täysin kohdallaan pienellä vakio ennakolla, seoksen pitäisi mennä laihaksi kun ennakkoa tulee reilusti lisää. Mutta ellei rupea nakuttamaan, ei tästä mitään vaaraa ole, ellet sitten räjäytä konetta liikaa kierrättämällä, ottaa nimittäin eri tavalla jenkaa tämän tempun jälkeen. Esimerkiksi Chevy 400cid -74, alkup ennakko 8b, ajoin 13-15b, ja käytin myös cranen säädettävää alipainekelloa,(Suosittelen Kylmästi) jonka mukana tulee jousia.
    Tällä nopeutin ennakon tuloa peliin, ohjeeni onkin: käytä pikkuhiljaa lisäämällä niin paljon ennakkoa, että rupee nakuttamaan ja sitten vähän takaisin. Tämä pätee juuri malapuristeisiin saastekoneisiin, nämä kestää lisätä ennakkoa.
     
  18. whiic

    whiic 1st gear

    Eri autoissa ero kampiakselin päästä ja vetävältä akselilta on erilainen. Nelivedoissa hävikki on huomattava. Tavallisessakin takatuupparissa lähes poikkeuksetta 20-40%. Mikäli moottorin hevoset ilmoitettaisiin taka-akselihevosina niin mihinkä autoon kiinnitettynä? Esim eihän moottorin tehot voi kasvaa eikä laskea, jos sitä siirretään autosta toiseen (esim koneswapissa). Kyllä niistä moottoritehoistakin täytyy pitää kirjaa esim rekisteriotteissa. MARKKINOINNISSA olisi kyllä kiva saada tietää MYÖS ne pätötehot, eli akselille tulevat.
     
  19. whiic

    whiic 1st gear

    ZIL antaa vissiin 6 litraisella V8:lla noin 160 tai 170 hummaa (paperilla). Käytännössä kaikki yksilöt ei anna kuitenkaan edes 100. Mahtaisko Henkan jippo toimia näihin ryssäkalustoihinkin? Itse en näe mitään estettä sille... ZILin puristuksia en edes muista, mutta taitaa olla 7 ja 8 välimaastossa.
     
  20. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Ennakonsäädöstä vielä: itse käännän korvakuulolla sen verran perusennakkoa että kone just starttaa herkästi eikä potki vastaan, sitten nuo säädettävät alipainekellot ja painot esiiin ja etsitään se lopullinen säätö kierroksilla. Aika hyvin pelaa. Yks konsti on vaíhtaa jakaja vanhempaan, noissa tehomalleissa on erilainen ennakkokäyrä kuin saastemalleissa.
    Saastekoneissa on kuitenkin matalammat puristukset ja miedommat nokat joten ei samoja tehoja saada pelkällä säätämisellä.
     

Kerro tästä muillekin!