Mistä 8 ohm kaiuttimia?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja Concarne, 8.1.2022.

 1. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Mistähän löytyisi -68 Cadillacin kojelaudan päihin sopivia 3 1/2" - 4" kaiuttimia missä olisi impedanssi 8 - 10 ohmia?
   
  Muokattu: 8.1.2022
 2. Concarne tykkää tästä.
 3. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Vaihtoehtona 4ohm kajari+ vahvistitehoa vastaava 4ohm vastus sarjaan pitää vain muistaa että vastus kuumenee. Ettei ala paikat käryämään
   
 4. -tl-

  -tl- Gearhead

 5. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Vastuksessa menee 3dB äänenpainetta hukkaan. Eli puolet tehoista. Käytännössä ei tarvitse olla isokaan vastus. Keskimääräinen teho luukutuksessa jää jonnekin 1/10 huipputehosta. On vissiin mielessä joku vanhempi ei retro, vaan aito vanha radio, kun tommosia ohmeja kaipaa. Tai sitten rinnankytkennät.
   
  Concarne tykkää tästä.
 6. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Olisi pitänyt kirjoittaa jo alkuun, että vastuksen lisääminen on tiedossa mutta kun ei niitä tehoja ole muutenkaan liikaa hukattavaksi. Toinen vaihtoehto on kytkeä 4 ohm kaiuttimet sarjaan mutta ei sekään optimiratkaisu ole. En tajunnutkaan etsiä alibabalta, täytyy perehtyä tarkemmin. Ebayn tarjonta oli heikkoa. Onhan noita 8 ohm kaiuttimia jossain nykyautoissakin tehdasaseennuksena kun löytyisi sellaiset mitkä menee Cadillacin kaiutinpaikkoihin.
   
 7. Concarne

  Concarne 2nd gear

 8. 67_Camaro

  67_Camaro 2nd gear

 9. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Samoin teho laskee
  Joo niinhän se hukkaa toisaalta sillä ei oo paljoo merkitystä
   
 10. Mika.T

  Mika.T Gearhead

  Laittaa vaan suoraan 4ohmisen kaiuttimen jos sellainen sopiva löytyy helpommin. Jos et ota soittimelta täyttä tehoa irti niin normaali pääteaste kestää 4ohmin kuorman mukisematta.

  Toki esim kotihifin puolelta löytyy 8ohmisia varmasti.
   
 11. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Radion korjaaja sanoi että tuossa -60 luvun radiossa pääteaste kestää n. tunnin 4 ohmin kaiuttimilla ja sen jälkeen hajoaa. En oikein kotihifin puoleltakaan noin pieniä kaiutinpaikkaan sopivia ole löytänyt. Elementtejä on kyllä. Joissain nykyautoissa on tehdasasennuksena 8 tai 10 ohmin kaiuttimia kun vain keksisi missä niitä on tuota kokoluokkaa. Chevyn pickupissakin esim. tällaisia on. En ole vielä ehtinyt tutkimaan mitä kokoja niitä on. Tämän ketjun linkeistä löytyvät laajakaistaelementit on vaihtoehto jos ei muuta löydy. Mieluummin laittaisin koaksiaaliautokaiuttimet mutta nuo laajakaistaelementit kieltämättä näyttävät ulospäinkin enemmän -60 luvulta ja sovitus on helpompi alkuperäisen ritilän alle.
   
 12. Mika.T

  Mika.T Gearhead

  Tarkoitti varmasti (ainakin mielessään) täydellä teholla.
  Väitän ettei hajoa normaali kuunteluvoimakkuuksilla.
  Äänenvoimakkuuden noustessa tehon tarve kun ei ole lineaarinen niin käytännössä normaalikuuntelussa tehoa tarvitaan alle 1watti, riippuu toki hieman paikasta ja kaiuttimestakin.
  Jos oikein kovasti ko. asia huolettaa niin kannattaa valita mahdollisimman herkkä elementti, eli sellainen mistä lähtee mahdollisimman paljon desibelejä/1watti. Herkät elementit ei tosin aina ole niitä parhaiten soivia.

  Putkivahvistimet sitten erikseen. Ei nekään väärästä kuormituksesta hajoa, niistä vaan ei siinä tilanteessa saa tehoa ulos (särötöntä)
   
  Muokattu: 11.1.2022
 13. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Mitähän tapahtuu jos laittaa väliin nykyaikaisen vahvistimen missä on kaiutintasoiset tulot? Voisi toimia takakaiuttimille jos ei radio ja vanha vahvistin tuosta kärähdä. Eteen kojelaudan päihin tulee hyvin todennäköisesti nämä: https://www.visaton.de/en/products/drivers/fullrange-systems/sl-87-nd-8-ohm kun näyttäisi menevän suoraan Cadillacin alkuperäisille paikoille enkä sopivampiakaan löytänyt.
   
 14. toyopet

  toyopet Double Gearhead

  Vahvistimen perään ei voi laittaa toista vahvistinta, siinä käryää molemmat.
  Vahvistin ottaa sisäänsä ns. linjasignaalia eikä vahvistimen antamaa "voimavirtaa".

  Monet vahvistimet kestää epäsovituksen mutta tietenkään sitä ei voi suositella, kun ei tiedä varmaksi.

  Yleensä päätevahvistimessa (transistori) tehon kasvaessa virta kasvaa, mikä sitten aiheuttaa sen päätteen kärähtämisen. Monissa nykyaikaisissa laitteissa päätemokkuloissa on itsessään virranrajoitin ja sen takia ne toimii melko laajalla impedanssiskaalalla tuosta vaan, esim 4-16ohm.
  Mutta vanhemmissa laitteissa näin ei välttämättä ole vaan se kaiuttimien impedanssi olisi oltava aikalailla haarukassa.

  Sitten on taas vielä putki- ja transistoriaikakauden välimaastoa, jossa transistorilaite voi olla tehty putkivahvistimen tapaan ulostulomuuntajalla ja se todennäköisesti kestää myös tuommoisen 8->4ohm väärinkytkennän. Mutta tuskin 68 cadillacissa tämmöistä on vaan ihan transistoripääte ja ilman sisäänrakennettua virranrajoitusta.

  Noita visaton tuotteita myy Suomessa ainakin uraltone.com
  Edit: uralilla on sican ämyreitä listalla, huonosti varastossa, 3,5" ja 4" 8ohm.
   
  Muokattu: 13.1.2022
  Concarne tykkää tästä.
 15. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Niin, ei ole kyllä mitään hajua mitä ensinnäkin radio antaa ulos alkuperäiselle vahvistimelle ja minkä verran alkuperäinen vahvistin antaa ulos. Arvaus on, että tuskin antaa mitään järkyttäviä tehoja tuo vahvistin. Siinä mielessä ajattelin, että voisi onnistua uuden vahvistimen kytkeminen vanhan peräänkin kun ottaa sellaisen vahvistimen missä on kaiutintasoiset tulot eikä pelkät linjatulot. Onko sitten taas tuo impedanssi ongelmana vaiko ei jos näin tekee niin siinä loppuu ymmärrys. Ei haittaisi vaikka saisi taakse vähän voimaa.

  Täytyypä katsoa mitä kaiuttimia tuolla on, hyvä vinkki.
   
 16. Mika.T

  Mika.T Gearhead

  Huoletta voit kytkeä kaiutintasoisen signaalin huolivan vahvistimen sinne nykyisen perään jos se nykyinen on transistorivahvistin.
  Oikein jos varman päälle haluaa niin kytke ~10ohmin vastus nykyisen vahvistimen kaiutinpiuhoihin kuvastamaan kaiuttimen kuormaa, tämä konsti toimii putkitoimisen pääteasteen kanssakin.

  Nykyisen teho on ~2-3wattia kanavalle jos ja kun pääteaste toimii 12voltilla.


  Nykypäivän soittimissa ja vahvistimissa on hakkurivirtalähteet jolla vahvistimen käyttöjännite saadaan nostettua tarvittavalle tasolle, ja siten tehoa pihalle paljon enemmän.
   
  Muokattu: 13.1.2022
 17. toyopet

  toyopet Double Gearhead

  Onko semmoisia vahvistintehoa vastaanottavia vahvistimia olemassa?
  Jos linjatulona puhutaan muutamasta sadasta millivoltista eli vaikkapa ~0.3V ja vahvistimen kaiutinlähtö tyrkkää kuitenkin 9-10V, signaalin voimakkuudessa on aika ero.

  Edit: näköjään on, kyseessä siis linjamuuntaja ja vahvistin. No toimiihan se niinkin mutta löytyyhän noita ämyreitä alkuperäisenkin perään, jos ei tarve ole kasvattaa tehoa.
   
 18. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Putkivahvistimen kuorman pitää olla aika hyvin sovitettu. 100 ohminen ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos vahvistin on alunperin 4, 8 tai 15 ohmin kaiuttimille tarkoitettu. Putki on transkonduktanssivahvistin, joka antaa ulos virran vaihtelua ohjausjännitteestä riippuen ja siksi sovitettu kuormalla toimimaan. Mutta vastus kun vastus. Laittaa sopivan.

  Ei ole kovin monimutkaista tehdä kytkentää, joilla alentaa kaiutinlähdön jännitteen linjatasoiseksi. 12 voltin autoradion vahvistinlähdön signaali on tehollisarvoltaan jossakin 4-5 voltin RMS arvossa täysillä ja linjatasoinen taitaa olla 775 millivolttia 0db tasossa. Jos ei käytä kaiuttimia, niin korvaa ne vastuksella, joka on vaikka sen sata ohmia transistorivahvistimella ja putkivahvistimella sen verran, kun on kaiuttimelle suositeltu. Sitten tekee jännitejaon jonnekin 1:5 ja 1:10 välille, jonka syöttää lisävahvistimen sisäänmenoon. Stereopotentiometri voisi olla hyvä jakoväline, niin saa samalla kaiuttimilleen balanssisäätimen.
   
  Concarne tykkää tästä.
 19. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Siitä en ole huolissani jos uusi vahvistin hajoaa, niitä saa tarvittaessa uusia mutta jos vanha hajoaa siksi, että impedanssit ei ole kohdallaan kun sen perään kytkee uuden niin se kyrsii enemmän. Niitä vanhoja kun ei enää tehdä.
   
 20. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Muokattu: 13.1.2022

Kerro tästä muillekin!