Mistä löytyisi harrastajavaluri ?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja teddy99, 1.2.2010.

 1. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Tällainen ongelma: Harrastepelistä putosi kuvan mukainen pölykapseli jonnekin, eikä uutta löydy mistään ja ko. vannetehdas lopettanut toimintansa. Vanteet ovat pyörineet auton alla uudesta saakka, joten ei ole halua vaihtaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi uuden kapselin valaminen, mutta teollisuusvalimoissa tällaisen yhden kappaleen teettäminen kustantaa auton arvon verran.

  Löytyisikö overdriven porukasta jotakuta, jolla olisi valurivarusteita tallissa, ja pystyisi auttamaan? (Maksetaan tietysti)

  Materiaali on alumiinia, halkaisija 160mm. Jäljellä olevista kapseleista voi painaa valuhiekkaan muotin. Muotti voi olla yksipuoleinen, sillä kapselin takapuolella ei ole mitään oleellisia muotoja.
   
 2. sakuc

  sakuc 1st gear

  Pieni kappale kun on niin 3D skanneriin ja CNC kone?
   
 3. Capri2000GT

  Capri2000GT 1st gear

 4. E.B.Ford

  E.B.Ford 2nd gear

 5. Tuplawee

  Tuplawee Gearhead

  Kannattaa varmaan teettää samalla useampia kapseleita. Eivät ne "ylimääräiset" enää paljoa maksa verrattuna ensimmäiseen.
   
 6. 1purehell

  1purehell Double Gearhead

  Eikös valetusta kappaleesta tule valmiina pienempi, kuin se mistä muotti on otettu? Eli joutuuko ensin mallentamaan tuosta pölykapselista muutaman prosentin suuremman mallineen, josta sitten ottaa lopullisen muotin.
   
 7. 64c10

  64c10 3rd gear

  Tulee pienempi, oisko kutistuma ollu n. 3%
   
 8. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  Hiekka- ja kokollivalujen kutistumasta en tiiä mutta painevalussa se on pienin, tosin painevalu ei tule tässä kysymykseen kun muotti maksaa maltaita. Tuo 3% kuulostaa aika helevetin isolta kutistumalta.

  Painevalulla saadaan tarkimmat valukappaleet. Tätä menetelmää käytettäessä mittapoikkeamat
  ovat vain muutama kymmenesosa mm/100mm.


  Seinämävahvuuskin pitää huomioida, aivan ohutta läpyskää ei hiekkavaluna saa, ainakaan teoriassa. Käytännöstä en tiiä kun on toi painevalu vähän tutumpaa.

  Hiekkavaletun kappaleen seinämänpaksuuden
  tulee olla vähintään 4‐5mm, kokillivaletun 3mm ja painevaletun 1,5mm.


  Nämä löytyi Täältä
   
 9. rokki383

  rokki383 Gearhead

  luulisin myös et koneistamalla pääsis helpommalla ja halvemmalla, pitäis onnistua esim paikallisessa ammattikoulussa/aikuiskoulutuskeskuksessa
   
 10. jokihai

  jokihai 2nd gear

  Samaa mieltä :wink:
   
 11. Mikkis

  Mikkis Double Gearhead

  ja jos et välttämättä tarvitse orginaalin oloista niin sorvaat/sorvautat alumiinilevystä sopivat kiekot ilman tuota feikkimutteria.
   
 12. vinkkeli

  vinkkeli Gearhead

  hiekkavalun jälki aika karkea joten kiillotus hommia ainakin on, tuossahan ei kutistuma oikeestaan paljon haittaa, kittaa vaikka malliin vähän leveyttä/halkaisijaa ja sorvissa pyöräyttää ylimääräset pois, ja kun paksuuskin voi olla reiluun, senkin voi ylimääräsen sorvata pois.
   
 13. thap

  thap Gearhead

  Hei!
  Soitapa mulle, tai laita vaikka s-postia. Mulla saattais joku opiskelija tehdä sulle tuon kapselin. Joko koneistamalla tai valamalla. Kumpainenkin onnistuu.
  thapponen@gmail.com
  0445329428
   
 14. Qjet

  Qjet 1st gear

  Näyttää noiden sivujen mukaan sujuvan moni muukin homma... Onnistuisipa itseltänikin edes osa noista, niin ei tarvitsisi aamuisin lähteä konttorin nurkkaan hakkaamaan otsaluutaan paperipinon kulmaan...voi itku...
   
 15. mikähelvetinkat

  mikähelvetinkat 1st gear

  .

  hihkuin jo, että nyt tais tärpätä ja pääsis samalla kyydillä :D :

  [​IMG], mutta ei sittenkään :oops: onkin erilainen :oops:

  eli tällainen edelleen hakusessa, ei väliä mikä muovinpala on liimattuna keskelle.
   
 16. Stingray73

  Stingray73 3rd gear

  Jos ei oo pakko olla metallia ja haluaa nähdä hieman vaivaa, niin...
  Kaupasta kipsiä ja siitä muotti.
  Lasikuitua sekä hartsiä muutama desi + pakkelia ja hiontaa "polven päällä".
  Lopuksi vannehopeaa päälle... :D
   
 17. ftms

  ftms Gearhead

  voi onnistua joko niin että valetaan kopio mallikappaleesta jolloin kutistuu about 2% - tai ihan niinkin että pyöräytetään vaan nc-keskuksella ...
  mulla saattaisi olla jopa sopivan kokoisia aihioita
  riippuu lähinnä aikatauluista...

  yv:llä lisää,

  janne
   

Kerro tästä muillekin!