Mitä bensaa rautaan?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Temppu, 8.5.2002.

  1. Temppu

    Temppu 1st gear

    Millä bensalla kannattaa Suomessa jenkkiä kuljettaa?

    Kone olisi tietääkseni vakio Moparin 360 cid (numerot 4006850-360-5; PK 4028406 5130 2307). Taitaa olla matalapuristeinen 8.8, oisko vuosimalli ehkä -72? (Mitä muuta numerot kertoo tietäville?)

    Oktaanivaatimus?
    Tarviiko lisäaineen?
    Voiko lisäaineen kanssa laittaa matalampioktaanista? (95:ta?)

    Aiemmissa jutuissa on mainostettu:

    Teboil Terra
    Jet 98
    Shell 99

    V-Guard lisäaine

    Vieläko noita bensoja saa ja vieläko ovat lisäaineistetut?
    Onko uusia vaihtoehtoja saatavilla?
    (Olen ollut poissa maasta jonkin aikaa.)

    Temppu
     
  2. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Noilla puristuksilla 95 oktaaninen riittää mutta onko kansissa karkaistut seetit? 72 on vuosimallina niillä rajoilla, saattaa olla tai ei.
    Uudessa veekasissa oli juttua eri huoltamoiden bensojen lisäaineista, enpäs muista ulkoa mitä missäkin on.
     
  3. JKL Raggars ry

    JKL Raggars ry Gearhead

    uudessa kasimakasiinissa oli posti-palstalla juttua.
     
  4. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Eli kannet on ne jotka ratkaisee. Raota venttiilikoppaa ja ota ylös kannen valunumero, muistaakseni seitsemän numeroa jonkun imukanavan päällä, niin pystyy selvittämään minkä vuotiset kannet on. Toi valunumero, voisko se olla kuitenkin 4006830? Se tietäis '76-'80 mallista lohkoa, tollasta 4006850 lohkoa en löytänyt.
     
  5. dillen aspeni

    dillen aspeni 1st gear

    mä en viitti ajaa muulla ku 98:lla,vaik pystys ajaa 95:lla.jos tulee leikittyö omilla rajoilla nii ei tuu ainakaa bensantakia mitää vauriota.
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ja sitten, ne 70-luvun kansien seetit ovat
    pintakarkaistuja. Eli jos on tehty venttiiliseetityö, niin karkaisukin on lähtenyt. Siitä selviää seetirenkailla.
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Aja ihmeessä halvimmalla laadulla.
     
  8. fisu

    fisu Gearhead

    98-oktaanista tankkiin, voit nostaa ennakoita
    muutaman asteen, kuluttaa vähemmän, käynnistyy paremmin, ja mikä parasta ; kulkee kovempaa :grin:
    tb:n 98:lla saapi kuullemma stockerin ajasta
    pari kymmenystä nipsaistua pois(-71 Duster)
     
  9. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Se oktaani on puristuskestävyydestä kiinni. Korkeampioktaaninen bensa palaa hitaammin kuin matalampioktaaninen. Jos ei puristussuhde vaadi korkeampioktaanista sitä hitaamman palamisen aiheuttamaa tehomenetystä tarvii kompensoida ennakon nostolla saamatta kuitenkaan kaikkea takaisin. Se kuinka paljon on sytkäennakkoa ei todellakaan kerro siitä, että on paljon tehoa. Ei siitä huolimatta, että TF dragstereissa sitä on 60-70 astetta. Eli jos ei puristusten takia tarvitse korkeaoktaanista on sen ostaminen aivan silkkaa rahan hukkaa. Korkeampioktaanisesssa bensassa ei ole yhtään sen enempää energiaa kun matalaoktaanisessakaan vaan muut syyt sanelee sen käytön.

    Tuskin missään valurautakansissa on muuta kun pintakarkaisua seeteissä. Noista ei oikeen pysty sanomaan kestääkö ne venttiilityötä ja minkälaista. Yleisesti ottaen kai noi alun ('72 -'76?) kansien seetien käsittely on huonompi kuin uudemmissa. Ainakaan ylikokovenoja en lyijyttöiin kansiin laittais ja kuvitelis niiden edelleen selviävän ilman lisäaineistusta.
     
  10. fisu

    fisu Gearhead

    mjaah, en tiedä sitten kirjottikos ne TM:ssä
    pelkkää dadaa kun sanoivat että 98 on "happirikkaampaa" ja sehän käsittääkseni jeesaa tuota palamista.
    eihän tuos mun dailydriverissakaan ole oktaanivaade kuin 87 mutta kummasti se kulkee pirteämmin 98:lla kuin 95:lla ja kuluttaapi vähempi kaiken lisäksi.
    jo sillä on tullut vatkattua 90tkm/3v ja kokkeiltu on muutaman kerran, no tosin siinä on tietokone säätelemässä ennakoita ja syöttöjä mutta kuitenkin.
    eihän tässä pirulaisessa ole edes jakajaa että pääsis ite sorkkimaan.
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ootko oikeen koittanut dynossa tai stripillä, vaiko vaan perstuntumana?
     
  12. fisu

    fisu Gearhead

    perustuu pelkästään pitkän ajan keskikulutuksen mittaukseen, alkuun ajelin pelkällä 95:lla mutta sitten tuli puhetta tuosta 98:n eroista ja rupesin ajelemaan pelkästään sillä, eron huomaa selvästi kun nykäisee caravaanin mittariin 180km/h motarilla niin se käy vähän sutjakkaammin kuin 95:lla.
     
  13. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Se on noissa tietokonehärveleissä etu että aivot antaa ennakkoa sen mukaan mitä kone nakuttamatta sietää. Normaalissa kaasarivehkeessä tuskin eroa perstuntumalla huomaa.
     
  14. Hyytiäinen

    Hyytiäinen Gearhead

    Tuo 87 oktaanitarve ei mene ihan yhteen meidän bensojen kanssa. Jenkeissä lasketaan oktaanit eri tavalla kuin Euroopassa, ja siksi siellä myydään alimmillaan 87 oktaanista ja korkein taisi olla 93 (Super) jos muistan oikein. Mutta jenkin jossa vaatimus on 87 pitäisi kulkea ysivitosella.
     
  15. fisu

    fisu Gearhead

    kulkee kyllä, mutta 98:lla pääsee aavistuksen kovempaa :grin:
     
  16. kantti

    kantti Gearhead

    Onko kellään tietoa miten se jenkkien oktaanilaskenta menee. Tarkoitan että onko asteikko sama kuin suomen. Itse olen ajanut 91 okt. jenkkibensalla 11.0 puristeisilla kansilla eikä ole nakua kuulunut. Jos on sama skaala niin ajelen tulevaisuudessa 95:lla? Kokemuksia?
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

    Niin paasee, kaksi kesaa ja 15000km A1-kevarin satulassa kylla opetti tuon hyvin. Nesteen 98:lla meni kakstahti Aprilia viela aavistuksen kovempaa, kuin Shellin tai Teboilin ysikasilla. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  18. KTM

    KTM Gearhead

    Ei asteikko ole sama. Laskentakaava löytyy kun vähän etsin, mutta U.S. 87 on meilläpäin 93:sta ja se U.S. 91 on muistaakseni luokkaa 96-97. Heitän kaavan esiin kun löydän sen arkistoistani.
     
  19. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    USA oktaanit ovat MON ja RON oktaanien keskiarvoja kun taas meillä ilmoitetaan ainoastaan toi korkeampi arvo. Kun hakee, niin bensan valmistajien nettisivuilta löytää arvot kummallekin joista ton jenkkivastavuuden voi laskea. Nesteen 98 on 93-94 jenkkiläistä oktaania. Minkälaista puristusta se kestää riippuu ihan pimeesti muistakin asioista kun bensan oktaaniluvusta ja vaihtelee moottorista toiseen. Se mikä kannattaa kanssa pitää mielessä on, että jos et ole mitannut omaa puristussuhdetta, et tiedä mitä se todellisuudessa on. Ei haittaa vaikka on 11:1 männät jos ei oo ilmoitettu millä palotiloilla, millä dekkikorkeudella jne. Eikä noihin ilmoitettujen palotilojen kokoihin voi mittaamatta luottaa jne.
     
  20. whiic

    whiic 1st gear

    Niinpä, mutta et muistais jotakin laskukaavaa millä niitä voi muutella toiseen standardiin?
     

Kerro tästä muillekin!