Mitä tietokone kestää tallissa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja coupe 74, 22.12.2005.

  1. coupe 74

    coupe 74 1st gear

    Olosuhteet on rankat.

    -pölyä
    -lämpötilavaihteluita (-25c/+25c)
    -kosteutta

    Tiedän et mp3 on perseestä mutta puoli ilmaiseksi kun sain niin tuommonen pitää viritellä vastaamaan musiikki tarjonnasta rassauksen lomassa. Muuta käyttöä tuolle helvetinmasiinalle ei tule :rotfl:

    Voiko tuota matolaatikkoa suojata mitenkään? Pimahtaako se viikon sisään? kokeillaan nyt kuitenkin :rotfl:
     
  2. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Kondensoituva vesi tietysti se pahin, eihän se kylmäkään periaatteessa mitään haittaa. Käytännössä tietysti tulee lämpöelämistä, miten se sitten noihin komponentteihin vaikuttaa, paha sanoa. Oli minulla yksi kone, joka oli ollut monta vuotta ulkovarastossa, kun ei kuulemma toiminut. No ne muistit kun laittoi paikalleen (ne oli siis väärin ja siksi ei toiminut), niin pelasi ihan täysillä.
     
  3. 54474N4

    54474N4 Gearhead

    Ei kuulemma tee tietokoneelleekkaan hyvää noi kylmäkäynnistykset.
    Varmaan kannattaa pitää talvella kokoajan auki tai sit lämmitellä sitä ennen käynnistystä.
    Elektroniikka ei vissiin muutenkaan pölystä ja kosteudesta oikeen tykkää. Mut en usko että tollaset ekstreme talliolosuhteet tietokoneen käyttöikää huomattavasti laskee. Ja varsinkin jos oot sen puoli ilmaseks saanu, ni se tuskin on mikään viimesenpäälle tuunattu pelikone. Ni ei varmaan maailmalta putoo pohja jos se nyt menee paskaks.
     
  4. Hoke

    Hoke 2nd gear

    Heitä pikkusen tarkempaa tietoa masiinasta on helpompi suositella jotain ratkasua.

    Mutta noin yleisesti vois sanoa että vanhat koneet mistä löytyy passiivi jäähy ( ei puhallinta emolta näytönohjaimesta saati prossun siilestä )
    kestää rankempia olosuhteita huomattavasti paremmin kuin uudemmat koneet.

    Uudemmat koneet = kotelon vaihto pestävillä suodattimilla varustettuun
    ( saattaa tosin kotelo maksaa jo niin paljon että puoli ilmaiseen koneeseen saattaa olla turhan iso uhraus )
    Paste alla:
    ATX Kotelo TX640B-EC Performance
    Valmistaja: Antec
    Tuotekoodi: 761345-11640-4

    Antecin tyylikäs kotelo 400W virtalähteellä. Ominaisuuksina mm. säädettävä 120mm laitetuuletin, pestävät filtterit jne... hinta 112 €
    jimmspc-storesta näin pikasena esimerkkinä
    http://www2.jimmspc-store.fi/index.html


    Näyttö = näyttöihin on myynnissä " huppuja " jotka vähentää näytön sisään pääsevän pölyn määrää, tosin silti suosittelen pikku puhallusta sisältä vähän pölyn määrästä riippuen

    Kosteudesta = jos tuntuu että tulee paljon lämpötila heittoja niin kone päällä jatkuvasti ei siis lepotilassa vaan sen verran päällä että tekee edes jotain niin pitää sen verran lämpöä sisällä että kosteuden ei pitäisi jäädä sisäpinnalle tai ainakaan komponenteille jossa se on suurin haitta,
    pikkusena varmistuksena heittäsin komponenttien päälle jotain vettä hylkivää tököttiä ( löytyy ainakin teollisuuden käyttöön mokomaa sähkö laitteille )

    ps. niin tosiaan jos ei halua päällä pitää jatkuvasti niin sitten antaa rauhassa lämmitä kun laittaa talliin lämpöjä
     
  5. coupe 74

    coupe 74 1st gear

    Se on semmonen valkonen laatikko josta tulee pari johtoa :eek:
    En mä näistä tiedä. Muisti kampoja sain kaverilta siihen lasinpesuneste kannulla ja toinen kaveri siihen laittoi vissiin isomman kovalevyn, makso korin kaljaa :odroll:
    Sanokohan se et toi on joku vit*un 133pentium tai jotain (onkohan semmosta olemassa) vanha ku taivas, tuossa käytössä pitäis toimia kertoilivat minulle.

    Eli hinta oli naurettava. Ei tohtis isoja investointeja suojauksiin koteloihin ja suodattimiin (vai mitälie ne oli) tehdä.

    Koko ajan sitä ei tule pidettyä päällä, voipi tulla viikon tai kahden pausseja rassauksessa. Jos sen laittais kaappiin niin ei olis niin pahasti pölyssä. katotaan mitä kestää, ei tässä ainakaan korkeelta tipu.

    Niin tarkotit tolla lämmitys jutulla et ensin talli rauhassa lämpöseksi ja sitten kone päälle?
     
  6. 54474N4

    54474N4 Gearhead

    No jos se joku tollanen pentium 133 on ja oot siihen kalja vaihdolla saanu romuja sisälle, ni tuskin on kauheesti välii vaik sitä heittelis seinille. Nyt teet empiirisen tutkimuksen, miten kone kestää talliolosuhteita.

    Joo siis sillä lämmityksellä tarkotin sitä et jos kone on ollut kylmässä jonkin aikaa, esim lämmittämättömässä tallissa ni laittaa sen koneen ennen käynnistystä vaik patterin viereen tms, silleen et se vähän lämpenee. En sit tiiä onko tossakaan mitään perää et kone ei tykkää kylmä käynnistyksestä. Voithan tehä siitäkin empiirisen tutkimuksen. Aina kun lähet tallilta, nostat tietsikan hankeen värjöttelemään. Sit ku tuut takas, nostat sen sisälle ja heti tulille.
     
  7. Ck

    Ck Gearhead

    Kaveri laitto kans tollasen vanhan museotietokoneen talliin soittamaan mp3sia, teki sille sellasen puulaatikon ympärille jossa on ovi, vähän vähemmän pölyä saa sisäänsä. Toiminut vielä ainakin hyvin, lämpötila +5 ja +25 välissä
     
  8. janzamar

    janzamar 1st gear

    periaatteessa tietokone toimii paremmin mitä kylmemmässä se sijaitsee.
    pakastin olis kai jonkunlainen ihanteellinen melkein säilyttää,mutta just se kosteus on ongelma sielläkin..
    mutta tuommoinen vanha rakkine tosiaan,eipä ole mitään väliä.
    noita riittää ongelmajätteeksi asti.
    ei kai se tallissa miksikään mene,välillä voi olla hyvä imurilla putsasta
    vähän sisuksia.
     
  9. fe390

    fe390 Gearhead

    Jos liikut pääkaupunkiseudulla, niin saat minulta pleksikantisen suojalaatikon tietokoneelle/printterille. Laatikko on varustettu omalla sähköliitännällä ja tuulettimella.
     
  10. johu

    johu Gearhead

    Työn puolesta tulee roplattua noita rakennustyömailla käytettäviä tietokoneita. Ihan samoja tavallisia tietokoneita meillä käytetään (ja yli 10 vuotta käytetty) konttoreilla ja työmaaparakeissa. Puhutaan tuhansista työasemista eli pitäisi jo näkyä jos aiheuttaisi ongelmia.

    Kaikenlaista moskaa kuten hiekkaa, sahanpuruja, betonipölyä, nauloja yms. niistä saa lakaista ja parhaillaan kaataa koneen sisältä pois. Yleensäkin kunhan ei paljoa johda sähköä niin ei sillä niin väliä. Tärinällä ei niin merkitystä eikä silläkään että sähköt pätkii ja on piikkejä ym. ilman upseja. Silloin kyllä kun setä sähkömies kytki kaksi vaihetta ja maan parakin pistorasioihin tuli romua, mutta tätä ei ole onneksi tapahtunut kuin kerran.

    Aika karun näköistä laitetta tulee aina välillä palautuksena työmaan loputtua jossa esim. kuoret paskana kun vähän pudonnut, mutta kaikesta huolimatta toimivia. Näppiksiä ja hiiriä joutuu toki vaihtaan uusiin. Sitten 3-5 vuoden käytön jälkeenkin kun laite menee poistoon useimmat on ehjiä.

    Tässä tuskin oltiin edes uusinta uutta 2000 euron pelikonetta sinne talliin viemässä vaan joku vanha höyry-pc? Niitähän saa ilmaiseksi joten jos se päättää vaikka vuoden päästä hajota laittaa seuraavan tilalle. Mä voin vaikka sponsoroida sulle niitä varalaitteiksi muutaman kappaleen kunhan tulet vaan hakemaan. Säästyy itseltä vaiva viedä ongelmajätteen kierrätykseen. :)
     
  11. Driver81

    Driver81 2nd gear

    Joo, kaiken se kestää kunnes saa tarpeekseen. Tullut vaikka millaisista oloista konetta vastaan kyllä. Mutta esimerkkinä kaverilla navetassa ruokintakoneen ohjaus tietokone taisi olla vielä ihan normi kotelolla, että ei ollut "teollisuus" tietokone toiminut noin 3 vuotta. Jos lämpötilan vaihtelut ja kosteus on suuri niin saattaisi kestää paremmin eheänä jos pidät käynnissä koko ajan -> ei pääse jäähtymään ja ei pääse kosteutta kondensoitumaan. Tuo pleksikotelo kyllä kuulostaisi aika hyvältä tallioloihin.

    Tuossa muuten joku mainitsi Antecin kotelot. Hyvännäköisiä ei siinä mitään, mutta kun vain saisi ostettua ilman virtalähdettä. On niin melukas p***a että ei usko kukaan. Yhdelle asiakkaalle möin Antec piano black kotelolla koneen. Virtalähde piti vaihtaa HEC.iin sitä jaksanut muutoin kuunnella(siis asiakas). Omaan seuraavaan koneeseen tulee Fortronin Blue Storm, 18db ja varmasti tuo luku pitää paikkaansa.(noh pieni mainos, mutta sallittakoon)

    Muuten jos jollain pyörii nurkissa vanha AMD K6-2 noin 500-600Mhz niin saattaisi olla emosta ja prossuta kiinnostunut ihan tutkimusmielessä.
     
  12. coupe 74

    coupe 74 1st gear

    Tietokoneen kestotesti alkaa sitten jouluaatosta eteenpäin. lyön sen kaappiin ilman mitään kikkailuja ja eikun hevit soimaan :D
    ilmoitan tänne tuhoutumispäivänä niin voidaan laskea montakokertaa peerguntin,motörheadin ymsyms tuotanto saatiin kuulumaan.
    kiitokset vastanneille 8)

    (edit. pleksikotelo on minulle liian kaukana,kiitosta vaan tarjouksesta)
     
  13. MercComet

    MercComet Gearhead

    Pölyä ja paskaa nuo sietävät sen mitä tarviikin ja levahtaa kun on jo aikakin viedä kierrätykseen. Jatkoajalla P ja PII tallikoneet muutenkin yleensä ovat tuossa vaiheessa....

    ....ääh mitään antekkeja yms. tallikoneeseen tuhlaamaan... Mutta Tosimieshän noista tylsistä kuorista tahtoo eroon ja kustomoi emon, kovon, powerin ja ehkä cd:n jerrykannuun, työkalupakkiin, työpöydän laatikkoon, tyhjään 24-packiin, moparsan&ceevyn&fjoodin-osaan tms. silmää miellyttävämpään/mitä tallista löytyy...

    :D
     
  14. etna

    etna 1st gear

    Joskus aikonaan kun kypsyin harmaaseen lootaan integroin koko paskan työpöydän sisään eli virtalähteen ja emon plus muut roinat. :rotfl:
     
  15. Tokihan kannattaa polttaa ne biisit cd/dvd:lle ensin. Kauhea työ hommata niitä uudestaan jos / kun joku kaataa esim kaljat koneen sisään.

    Ihan sama kun hukkaat kännykän, ei se puhelin mitään mutta ne numerot..
     
  16. swedu

    swedu 1st gear

    Helpoin suoja:
    Väärinpäin käännetty saavi koneen päälle.
    suojaa sateelta ja pölyltä.

    Jos tulvavaara, niin nosta pöydälle.
    siis kone pönttöineen.

    Läpivienti kaapeleille.
    pidä kone koko ajan päällä.
    lämpötila pysyy about vakiona pöntön sisällä.
    Jos on pelko, että lämpötila laskee, vedä villapaita päälle.


    Kuuntelija pimahtaa ennemmin kuin kone.
     
  17. Classic1964

    Classic1964 Double Gearhead

    Meillä oli aikanaan talon alla, kylmässä tilassa 66Mhz, ei pentium. Sitä aina silloin tällöin talven aikana käynnisteltiin ja hyvin se starttas. Joskus oli pakkastakin -20celsiusta.

    :D
     
  18. Hoke

    Hoke 2nd gear

    Juu toi on sitä ikä luokkaa että veikkaan jäähyjä passiivisiksi ja on muutenkin sitä ikäluokkaa että kestää pienimuotosen atomi sodankin :)

    Oon tässä tapauksessa enemmän näytöstä huolissani kun tosta koneesta, näytössä kun on pienen pieni tulipalo vaara jos pahasti kerääntyy pölyä, en kyllä muista kuulleeni että kellään olisi monitori syttynyt palamaan telkkareita kyllä menee vuosittain joitakin, eli tuskin siitä näytöstäkään kannattaa murehtia.

    Saat vaan käyttö järjestelmän rullaamaan sulavasti siinä niin en usko että tarttee murehtia moneen vuoteen.

    Mikäli et ole päättänyt / hankkinut käyttöjärjestelmää niin suosittelen XP prota vahvasti karsittuna joku puoli tuttu "nörtti" tekee semmosen ihan mielen kiinnosta, vaikka XP suosittelee isosti muistia ym juttuja niin on kokemusta että se vastaavassa koneessa rullaa sulavasti kun siinä ei mitään turhaa ole ja tommoseen käyttöön tuskin tarvitsee esim SP2: sta mutta SP1: en suosittelen laittamaan.

    alkaa meneen sen verran turhaksi höpötykseks tää juttu et parempi lopettaa :lol:
     
  19. KTM

    KTM Gearhead

    Kyllä tallissa kestää käytännössä mikä hyvänsä PC. Työn puolesta olen päässyt tutkimaan autoliikkeiden korjaamoista palautuneita koneita ja parhaat tai pahimmat ovat niin täynnä rasvaista pölyä ja kakkaa, että luulisi koneen olevan täynnä puhallusvillaa. Silti ne ovat toimineet ja toimivat edelleen. Yleensä toimiminen lopahtaa sitten kun kone on puhdistettu :rotfl:
     
  20. Teddy81

    Teddy81 1st gear

    Meillä oli kone tallilla kolmisen vuotta ilman mitään kaappeja ym. Hyvin pelas, loppujen lopuksi päälle kaatunut olut vei sen kierrätykseen. Eli senkin suhteen kannattaa olla varovainen. Tulipa tuolla tallilla tehtyä muutamia koulu töitäkin, kun ei kotona konetta ollut.
     

Kerro tästä muillekin!