Miten toimii elktroninen sytytys ennakonsäätö ym. ?

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja jusssi, 15.4.2019.

 1. jusssi

  jusssi 3rd gear

  Tässä hieman tutkiskellu noiden sytytyslaitteiden teoriaa ja toimintaa ja perusperiaatteen jotenkin luulen ymmärtäväni. Tuo ennakon säätö on askarruttanut, että miten se sitä sytytyshetkeä aikaistaa? Mitä siellä piuhoissa kulkee silloin, kun se tekee sille ennakkoa.?
  Korostan, että nyt ei ole vianetsintää, vaan tämä toiminta kiinnostaa muuten vaan ;)
   
 2. Kaikkein yksinkertaisimmissa systeemeissä, kuten 4-pin HEI-sytkässä, sitä ennakonsäätöä ei ole. Niissä se hoidetaan samalla tavalla kuin kärkijakajassa, eli mekaanisesti ja alipaineella.

  Sitten kehittyynemmissä systeemeissä sitä hoidetaan jollakin moottorinohjauksella.
   
 3. mpower

  mpower Gearhead

  Luulis perustuvan kierrosluvun mittaamiseen ja boksi sitten laskee tarvittavan ajan sytytyshetkelle?Anturi tietysti pitää olla reilusti ennen sytytyshetkeä.
   
 4. 80-luvulla oli kummallisia sytkiä, kuten Bendixin ja Rellun kehittämä Renix, jossa oli siinä moottorinohjauksboksissa se sytkänsäätö:

  [​IMG]
   
 5. jusssi

  jusssi 3rd gear

  Tuossa letukan systeemissä kun jakajalta ECM:lle lähtee 4 johtoa; IC bypass, IC control, Dist. ref. hi ja Dist. ref. lo Tuo bypass on se mikä irrotetaan kun ajoitus asetetaan 0° . Mitäs nuo muut tekee?
   
 6. Taidat kaivata tämmöisen systeemin ideaa?

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Powerstroke tykkää tästä.
 7. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Sen voi tehdä monella tapaa. Harrikan triggeripyörässä on kaksi lovea epätasavälein, ja semmosen perusajoitus tehdään ns yläkuolokohtaan. Siitä pyörästä mikroprosessori saa nopeuden ja sijoittelee kipinät oikeisiin ajankohtiin. Fixummassa triggerissä on enemmän hampaita joilla saadaan parempi tarkkuus ja voidaan kipinöiden lisäksi sijoitella ruiskutushetketkin paikoilleen. Jos moottori pyörisi vakionopeudella, niin ei tarvitsisi olla kuin kerran kierroksella (tai kahdella) yksi anturin signaali. Muutoksissa se ei ole kaikkein paras tapa, joskin muita antureita ”kuunnellen” sekin olisi jollakin tasolla mahdollista.
   
 8. Karpov

  Karpov Gearhead

  Tbin sytkäsysteemin avausta jusssi kaipaa?
   
 9. Oli sen verran jännä artikkeli, niin tässä osa 2:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Powerstroke tykkää tästä.
 10. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Vähänhän se hassulta tuntuu, kun ajattelee perinnevehjettä, jossa triggerin pulssista tulee kipinä. Miten siihen osais varautua ja antaa kipinän "etukäteen"...
  Mut se onkin menossa jo seuraavan pytyn kohdalla, jonka kipinä ei oo vielä tullu.
   
 11. jusssi

  jusssi 3rd gear

  Joo siis tuota sysyteemiähän on käytetty kaikissa ecu ohjatuissa nuina aikoina.
  Mutta siis sytytyshetkeä kait myöhäistetään vaan riittävästi, ni on seuraavalla pytyllä sitten aikaisessa.? Sen oikeastaan haluaisin tietää, että miten se ecu sitä tahdistimen pulssia oikein viivästää?
   
  Nikuzai tykkää tästä.
 12. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Signaalihan voidaan poimia vaikka 180° aikasemmin vaan tosiaan itteekin kiinnostais tietää mikä sen signaalin viivästyttää

  Katkostahan siellä ei voi olla, silloin kipinääkään ei tule
   
 13. JKF

  JKF 3rd gear

Kerro tästä muillekin!