Momenttiavain ohjaussimpukan säätöön

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Concarne, 22.1.2021.

 1. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Osaisikos joku vinkata mistä saisi riittävän pieniä lukemia näyttävän momenttiavaimen? Asteikon pitäisi olla alkaen 0 in-lbs ja yläpäässä 25 in-lbs riittää, voi tietysti olla enemmänkin kunhan asteikosta erottaa lukemat n. 1 in-lbs tarkkuudella. Digitaalinen avain tai momenttisovitin olisi paras vaihtoehto mutta viisarimittarikin käy.
   
  Muokattu: 22.1.2021
 2. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

 3. Vuppe

  Vuppe Gearhead

 4. Pietsi

  Pietsi Gearhead

  Kalavaaka on edullisempi vaihtoehto.
  Silläkin on perä ja ohjusvaihdepokat onnistunut.
   
 5. Concarne

  Concarne 2nd gear

 6. Concarne

  Concarne 2nd gear

 7. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Näppituntumallakin saattaa onnistua, tai sitten ei. Ajattelin tällä kertaa tehdä kunnolla kun aikaa on näin ajokauden ulkopuolella. Eikä ole tähän asti siitäkään haittaa ollut että on kunnolliset työkalut käsillä silloin kun niitä tarvitaan.
   
 8. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

  Kappas vaan katsoin mittayksikön aivan pieleen.
   
 9. Pietsi

  Pietsi Gearhead

  Onnistuu silläkin.
  Puntareita on molemmat.
  Kalavaakalla tarvii ottaa huomioon väöntövarren pituus.
   
 10. Concarne

  Concarne 2nd gear

  On se kyllä aina yhtä hienoa kun Suomesta ei löydy mitään jos tarve on jollekin vähänkin erikoisemmalle tuotteelle. No, tilannehan on sama ruokakaupoista lähtien. Maailmalta noita avaimia näköjään saa. Tilaukseen siis ja sitten odotellaan milloin suvaitsee saapua.
   
  Muokattu: 22.1.2021
 11. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  Bahco 7455-5 momenttiavain 1-5 Nm 1/4"
  Motonetistä 139€

  .....joutuu käyttämään laskentaa kun muuttaa lb-in > Nm.

  Loimaan ja Jyväskylän liikkeissä ei ole, muissa on.

  edit: sisältää myös brittiläisen (?) asteikon
   
 12. Pietsi

  Pietsi Gearhead

  Ei tuolla voi mitata preloadia.
   
 13. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  No niinpä, jos sellainen tarve on. Itse tarkastin pinionin preloadia käyttämällä kalavaakaa. ...
   
  Seevu tykkää tästä.
 14. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Itseasiassa Bilteman digitaalinen momenttisovitin taitaa antaa arvoja nollasta lähtien vaikka mittausalueeksi ilmoitetaankin alkaen 40 Nm. Täytyypä testata painoilla ja varrella onko kuinka hyvin kalibrointi kohdallaan aivan pienillä lukemilla.
   
 15. Weijari

  Weijari 3rd gear

  Tuotanoin..

  Jenkkien pajavideoissa neuvotaan yleensä merkkaamaan kiertämiskohta pistepuikolla referenssiksi ja säätämään mallilla: Jos välys loppuu ennen merkkiä, niin merkkiin asti, jos välystä jää, niin varovasti merkin yli kunnes välys loppuu. Ei ei kovin tieteellinen mittuasmenetelmä. Perusteena joissain videoissa on se, että tuo simpukan perä on halkaisijaltaan niin iso ruuvi ja momentti-suositus niin pieni, että kierteen voitelulla on enemmän merkitystä momenttiin kuin varsinaisella mitatulla kireydellä. Tästä johtuen ns. käsipelillä saa paremman lopputuloksen.

  Onko tuo käsipelillä vetäminen sitten ns. hevosmiesten menetelmä?
   
 16. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Itse menen tehtaan shop manuaalin mukaan ja säädän ohjeen mukaisiin momenttiarvoihin. Manuaalin ohjeella mitataankin ensin momenttiarvo ennen tiukkausta niin saadaan vertailuarvo siitä kuinka herkästi osat liikkuvat ja sitten kun tiukataan niin tuohon vertailuarvoon lisätään momentti tietyllä vaihteluvälillä. Merkit olen toki laittanut purkuvaiheessa ja laskenut kierrokset auki ruuvatessa niin on jotain referenssiä. Tosin eiköhän tuon joku ole 50-vuoden aikana avannut ja koonnut joten noihin referensseihin täytyy suhtautua enemmän varauksella. Ainakin tuo hajosi edellisen asentajan jäljiltä...
   
 17. Antti - I

  Antti - I Gearhead

 18. Concarne

  Concarne 2nd gear

  Juu ei toimi ohjaussimpukan säädössä kun asteikko on noin karkea.

  Tuo Bilteman momenttisovitin sen sijaan toimi hienosti. Näyttää arvot 1 in-lbs tarkkuudella ja näytti olevan omien kalibrointimittausten perusteella nuo pienetkin arvot oikein vaikka ohjeessa sanotaan käyttöalueen alkupääksi 40 Nm.
   
  Muokattu: 23.1.2021
  juko7 tykkää tästä.
 19. juko7

  juko7 Gearhead

  Se varmaan toimii jos sitä on harjoitellut, mutta tarvittava lopputulos on kuitenkin yleensä niin jäykkä pyöritettävä että ensikertalaista pelkällä sormituntumalla saattaa alkaa vähintään epäilyttää.. tuo digitaalinen momenttimittari vaikuttaa fiksulta kapineelta, kiitos vinkistä
   
 20. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Eihän sitä ruuvia momenttiin kiristetä, vaan mitataan voimaa joka vaaditaan akselin pyörittämiseen laakerin kiristyksen jälkeen?
   

Kerro tästä muillekin!