Nuoret kaahaajat.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Polara-73, 3.9.2003.

  1. Volvo_5.7

    Volvo_5.7 Double Gearhead


    Jooo... kyseessä on just se transami. Pakosarjalle meni öljyä niinkuin mopeman jo kirjoittikin... Se öljy "lilli" siinä pakosarjan yläpuolella olevissa kannen kolosissa, ja sen syttymistä epäiltiin jo ENNEN rinkisuditteluun ryhtymistä. Öljy ei omistajan/sudittajan mielestä syty pakosarjoille joutuessaan. eipä näköjään syty ei.

    Sammutukseen käytettiin 0.5l lonkeroa, ja sammutuksen tuoksinnassa juuri avattu kaljapulloni löysi uuden omistajan. Koko shöy löytyy myös videolta ja sitä aina tilanteen vaatiessa ihaillen katsellaan.

    Renkaiden syttyminen oli sit eri keikka, tapahtu joskus jo vuosia sitten.
     
  2. Degenerated

    Degenerated Gearhead


    Siis tuo tutkimushan on varmaankin ihan ok ja jopa asiantuntemuksella tehty. Eikä ole leimaava. Se selviää kyllä ajatuksen kanssa lukemalla.

    Mutta oletetaan että tosiaankin olet tavallinen kadundallaaja joka ei autoharrastuksen päälle bonjaa yhtn mitn. Luet jutun ehkä vähän kiirellä. Otsikkona on autokaahaajat ja alla kuva vanhasta jenkistä polttamassa kumia. Minkähänlainen mielikuva helposti tulee..?
     
  3. Bowtie

    Bowtie Double Gearhead

    Juu sitten muistin ihan oikein, muistelinkin että ei sitä jauhesammuttimella sammutettu...
     
  4. Vemppu

    Vemppu 1st gear

    On tainut "täti" käydä lukemassa täällä noita juttuja ja infonut ylläpitoa :-|

    Sen verran aktiivisena on ylläpito(kin) ollut ja selkeästi kantansa esille tuottanut. Arka aihe ilmeisestikin.

    Tuon linkin päästä löytyvän jutun parikin kertaa luettuani en edelleenkään nosta sitä sen suurempaan arvoon kuin aiemminkaan. Jos "täti" on kunnostautunut muilla tiedoilla muissa yhteyksissä ei se edellytäne kyseisiä meriittejä tietämättömänä niille arvoa antamaan.

    Tuollaisen tutkimuksen voi tehdä myös siten että leimaa ei lätkäistä kaikille otsaan.

    Joku arveli että "pojat" ovat syöttäneet "tätille" niitä juttua joita "täti" on tahtonut kuulla. Tuohon olettamukseen on osin helppo yhtyä.

    Sävy tuossa netissä olevassa kirjoituksessa on yksiselitteisen selkeä. Vaikea tuosta on mitään positiivisia viboja etsiä.

    Ja sitten vaan editoimiaan :-|

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Vemppu 2003-09-09 20:09 ]</font>
     
  5. whiic

    whiic 1st gear

    Mutta kun ottaa huomioon, että suurin osa suomalaisista ei tuota tekstiä kahta kertaa lue, eikä sillä ensimmäiselläkään kertaa ajatuksen kanssa. Todennäköisesti kymmenesosa lukijoista katsoo pelkät kuvat, kun ei jaksa tekstiä lukea, ja totee tämän jälkeen: "kaaheita noi autoharrastajat".
     
  6. Mawerick

    Mawerick Gearhead

    Ja sehän ei taas "tädin" vika ole... :wink:
     
  7. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Arvoisa tutkija on realisti, nuo ohjeet ovat aivan asiallisia ja pitäisi ottaa käyttöön: http://www.valt.helsinki.fi/staff/hvaarane/mitaturv.htm

    Lisäksi Vaaranen kirjoittaa kokemuksella, mukana ei ole sellaista arvailua mitä on myös nähty.

    Whiic on oikeassa, tuollaisilla kuvilla leimataan (jälleen) kaikki harrastajat. Kuitenkin tutkimus koskee vain marginaaliryhmää.

    Tutkimuksen aihe on mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen. Noita nuorten kaahareiden kuolemiahan oli tuolloin ollut valtavasti (mm. ystäväni) ja aihe on ajankohtainen yhä.

    Vaikka noissa kirjoituksissa saattaa olla asiavirheitä esim. kumin palamisesta, eivät ne ole pääasia. Pääasia on että asiaa tutkitaan tieteellisen tutkimuksen välinein ja tutkimuksen avulla saadaan oikeat päätelmät ja niiden avulla tehdään oikeat ennakoivat toimenpiteet, jotta vältyttäisiin surullisilta otsikoilta.

    Kaikki kunnia asialliselle tutkimukselle ja pätevälle tutkijalle, jatka arvokasta työtäsi. Muista kuitenkin otoksesi rajaus ja vältä muiden leimaamista. Kiitos. MK

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Chevy ´53 2003-09-10 11:05 ]</font>
     
  8. Alexik

    Alexik 1st gear

    Eipä ole neiti/täti/rouva Vaaranen tainnut ollut yhteydessä. Josko edes tietääkään tämän foorumin olemassaolosta.
    Eipäs tehdä tuulesta temmattuja johtopäätöksiä.

    Sitä paitsi, aika useinkin tätä foorumia ulkopuolisen lukiessa voisi hyvinkin saada vahvistusta ko. tutkimuksen väitteille ja johtopäätöksille.
    Minulle tämä aihe ei ole arka, mutta näyttää olevan monelle muulle, sen verran voimakkaasti olette tuota kommentoineet.

    Ja mietitäänpä nyt hetki sitä leiman lyömistä ja ko. tutkimusta. Missä kohti siinä tarkalleen ottaen leimataan kaikki autoharrastajat?
    Tutkimuksessa puhutaan nuorista kaahailijoista, tarpeettomasta ja usein vaarallisesta korttelirallista. Hesan kruisinki mainitaan kyllä pari kertaa, mutta väittääkö joku tosissaan että ko. tapahtumaan ei osallistu kaikenlaisia pöljiä (kuten jo aiemmin todettu että nuoret pojjaat käy hakemassa "oppia")? Ja jos miettii ko. tapahtumaa ulkopuolisen silmin, voi touhu tuntua vähän hassulta. Varmasti jenkkiharrastajan mielestä moni muu harrastus tuntuu yhtä typerältä.
    Minä en ainakaan tunne oloani yhtään leimatuksi, en ole nuori enkä kaahari, tykkäänpähän vaan ajella ja teen sitä jatkossakin tuosta tutkimuksesta huolimatta.
     
  9. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Jos tämä ei ole leimaamista, niin mikä?

    ...Useat autoilevien nuorten ryhmät ... he esittelevät miten hillittömiä, vastuuttomia ja rappiolla he voivatkaan julkisesti olla.

    ...Tämä hauskanpidon keskeisyys vie ajatukset vastuullisuudesta hetkelliseen nautintoon ja hauskuuden tavoitteluun.

    ...Nuorten miesten materiavarustelu näyttää vievän heidän aikansa ja rahansa, mutta tämä työpanos on muutettavissa käteiseksi harmaan talouden autokauppojen kautta.


    Olen autoileva nuori eli vastuuton, rappiolla ja harmaata taloutta tukeva jne. Onhan noissa(kin) perää joissain piireissä, mutta ei yleistyksenä nuoria autonrakentajamiehiä kohtaan!

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Chevy ´53 2003-09-10 11:03 ]</font>
     
  10. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Koskettaako "useat autoilevien nuorten ryhmät" sun mielestäs jotenkin kattavasti harrastajakuntaa erikseen ja jenkkiautoharrastajia erityisesti. Mutta eiköhän tämä keskustelu yhdestä artikkelista ole jo saanut ihan ansiottomat mittasuhteet?
     
  11. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    No koskettaa tai ei, mutta amerikanautojuttua kirjoituksessa on mukana, lukijat tekee niistä päätelmänsä.

    ...Cruising Night on amerikkalaisten autojen kokoontumisajo

    ...Yllä olevassa kuvassa pojat "polttavat renkaita" Cruising Nightissa.


    jne.
     
  12. Temppu

    Temppu 1st gear

    Olisiko mieltä ehdottaa Vaaraselle, että kävisi vilkaisemassa tätä sivua ja näitä threadin kirjoituksia?

    Mielestäni täällä on asiallisia kommentteja sekä puolesta, että vastaan, ja näitä lukemalla tutkija saisi aidon kuvan, miten täällä kirjoitukseen suhtaudutaan. Selvästi tulisi myös ilmi, mistä kenkä puristaa ja kuinka tutkimustuloksista raportointia voisi kehittää meillekin edullisempaan ja tasapuolisempaan suuntaan.

    (henk. koht. olen sitä mieltä, että tavalliselle tallaajalle tuo netissä julkaistu artikkeli tekee hallaa erityisesti amerikanautoharrastajille, vaikkei se välttämättä ole ollut tarkoitus, ja asian oikea laita saattaisi aueta toisella tai kolmannella lukemisella....)

    Samalla voisi muistuttaa, että samaan aikaan, kun Jäähallilla kumitellaan, Kauppatorilla on esillä mahtavan tyylikäs autonäyttely, jota puoli kaupunkia ja kaikki turistit käyvät ihmettelemässä. Vaikka, kyllä Vaaranen sen varmaan tietää, unohti vain mainita.

    Lisään tähän vielä, että tutkimus itse näyttää olevan mainiosti suoritettu ja tutkimuksesta on kirjoitettu hyviä tieteellisiä artikkeleja.

    Mutta se mikä tämänkin keskustelun on aiheuttanut, ja mikä myös on nostanut jopa asiatontakin kritiikkiä, on tutkimuksesta yleisölle tiedottaminen; Eli siis suurelle joukolle suunnattu ja pelkistetty kirjoittaminen, joka lienee antanut monelle lukijalle väärän kuvan itse tutkimuksesta ja erityisesti sen kohderyhmästä. (Kuten tuli todistettua tämän threadin kirjoituksissa.)

    Mielestäni tulee julkisessa kirjoittamisessa ottaa huomioon myös se, että yleinen mielipide itse ei välttämättä ole objektiivinen, ja siksi tulisi välttää sellaisia ilmauksia, jotka saattavat ohjata mielipiteitä väärään suuntaan. Toki tämä on äärimmäisen vaikeaa, koska mielipiteitä on yhtä monta, kuin lukijoita; eikä Vaarasta voi kamalasti syytellä, jos/kun tämän foorumin lukijat (itseni mukaan lukien) ovat ottaneet herneen nenään hänen tekstistään.

    Näin ollen olisi mielestäni jopa perusteltua hyvällä maulla ja kauniisti pyytää Vaarasta ottamaan huomioon se seikka, että autoharrastajat yleensäkin ovat suurennuslasin alla ja marginaaliryhmään kiinnitetty negatiivinen huomio heijastuu äärimmäisen helposti koko harrastajakunnan ylle. Vaaranen varmasti ymmärtää asian ihan itse, kun vain vilkaisee tätä threadia.

    Temppu




    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Temppu 2003-09-10 11:37 ]</font>
     
  13. Alexik

    Alexik 1st gear

    Se että muutamissa viime viesteissä näytetyt lainaukset muka leimaisivat jotain (muuta kuin nuoret kaahaajat) on minusta ihmisten (siis tuon tutkimuksen muiden lukijoiden) aliarvioimista.

    Sitä paitsi ne ovat kuitenkin vain yksittäisiä lauseita, pieniä osia kokonaisuudesta.

    Sikäli olen samaa mieltä Tempun kanssa, että voisi olla hyvä jos Vaaranen lukisi nämä viestit ja voisi kenties jopa kommentoida niitä ja ikäänkuin esittää puolustuksensa.
     
  14. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Niin no, muodostin mielipiteeni tutkimuksista lukemalla kaiken Vaarasen nettimateriaalin, myös tämän: http://www.valt.helsinki.fi/yleope/kval ... ikkeli.pdf

    Mielestäni myös tämä artikkeli tekee hallaa Amcarharrastukselle (sivut 4 ja 15), mikä ei ole ollut tarkoitus (esim. kaahariklubin käännös Cruising Club, 1950´s music jne.) http://www.valt.helsinki.fi/staff/hvaar ... iralli.pdf

    Lukekaa muutkin! Kommentoikaa sitten.


    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Chevy ´53 2003-09-10 11:17 ]</font>

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Chevy ´53 2003-09-10 11:34 ]</font>
     
  15. Batman

    Batman Gearhead

    Luin just ton alemman jutun, ja ainakin mun mielestä juttu keskitty ihan kohtuullisesti tähän oikeaan päivänkakkararalliporukkaan, eli tehtiin selvä ero näiden pojujen ja jenkkiharrastajien välillä.
    Rajuja yleistyksiä toi Heli viljelee tässäkin jutussa aika reilusti, luulis ettei nää kirjotuksesta ittensä tunnistavat henkilöt oo kovinkaan onnellisia jutun luettuaan. (Heli ei taida uskoa et ne ees osaa lukea.)
     
  16. Batman

    Batman Gearhead

    Heh heh... Hieno sensuurisysteemi päivänkakkararalli...
     
  17. whiic

    whiic 1st gear

    Ei palstan automaattisensuurissa mitään vikaa ole. Voi itse kirjoitella huoletta rumia sanoja ja antaa prosessorin tehdä 'puhtaaksikirjoituksen'. :smile:

    Luinpa noista jälkimmäisen (ja muistan lukeneeni sen joskus aiemminkin). Siinä oli sentään jonkin sortin rajausta 'nuoren' ja 'kaahaavan nuoren', sekä 'kaaharin' ja 'harrastajan' välillä.

    Tämä kaahariklubi oli kyllä aika koomisesti Cruising Club, vaikka Heli itse on tiedostanut, että cruising on hidasta ajamista. Olisi voinut englannintaa sanan 'kaahaus' jollakin muulla tavalla.

    Lisäksi siellä oli yleistäviä ilmaisuja, jotka oli tarkoitettu ulotettavaksi ilmiselvästi tutkitun kohderyhmän ulkopuolelle, esim. että yletön juominen yhdistää KAIKKIA autoja harrastavia nuoria (ei siis pelkkiä päivänkakkararallaajia) (<- tossa tulee automaattisensuuri kätevästi peliin). Ja edellisellä nimenomaan tarkoitettiin KAIKKIA, koska kyseisessä kohdassa selitettiin (käsitykseni mukaan) ristiriitoja mutta myös yhtenevyysiä päivänkakkararallaajien ja 'tavallisten autoilijoiden/harrastajien' välillä. Mutta eihän tuommoisia yleistyksiä ole vaikea tehdä (eri asia, että onko se oikein yleistää), jos jenkkicruisingissakin on useammalla autokunnalla takapenkkikuorolla Karjala kädessä. Ja kyllähän olutta juotiin Triumph-kerhonkin kesäkokoontumisessa, joskin vasta sen jälkeen, kun oltiin telttailemassa. Kaippa Heli tässäkin näkisi autoharrastajien yleisen rappion ja elämän puuttumisen. :smile:

    Yleistäminen on ikävä asia, ja vaikka Heli ei tarkoituksella yleistäisi, niin joku voi aina saada semmoisen käsityksen. Tuo jälkimmäinen artikkeli ( http://www.valt.helsinki.fi/staff/hvaar ... iralli.pdf ) sisälsi (pituuteensa suhteutettuna) vähemmän ikävää yleistystä.

    Se yleistäminen, joka esiintyy artikkelissa http://www.valt.helsinki.fi/staff/hvaarane/nuoret.htm , johtunee lähinnä 'MUTTA'-lauseiden leikkamisesta pois artikkelin tiivistämisen vuoksi. Tästä tiivistämisestä aiheutuu paljon harmia, ja vähän hyötyä.
    A) Tiivistäminen on heitä varten, ketkä eivät jaksa perehtyä asiaan syvemmin.
    B) Tiivistelmän lukeminen ilman VÄÄRINKÄSITYKSIÄ vaatii perehtymistä.

    Tästä johtuen tuo lyhyt artikkeli aiheuttaa vain hallaa. He, jotka ovat asiasta kiinnostuneita, lukevat mielummin tiivistämättömänä, koska eivät saa tiivistelmästä paljoa informaatiota. He taas jotka ovat vain pinnallisesti kiinnostuneita, ymmärtävät asian väärin.
    En sano, että tiivistelmä olisi artikkelimuotona välttämättä huono, mutta KYSEINEN tiivistelmä ainakin sitä oli. Mielestäni tutkitun kohderyhmän rajaukselle olisi voinut uhrata muutaman sivulauseen enemmän, ilman että tiivistelmästä olisi tullut liian pitkä.

    Pidemmän artikkelin suosittelen silti lukemaan. Siellä on hieman jo rajaustakin tehty, ja lukuunottamatta paria ilmaisua (jotka voidaan tulkita eri tavoilla), ei sieltä ainakaan pahaa asenteellisuutta löydä etsimälläkään.
     
  18. JAWA

    JAWA 1st gear

    Äsken TV2lla Suomi puhuussa jokin palaveri kaahauksesta. En kylläkään nähnyt kuin toimittajan lopetusjuonnon. Tais tämä aiheen misukin siinä olla ja jokin corollaviiksiteini. Huomenna uusinta?!!!!
     
  19. Micky

    Micky Gearhead

    Kuulin tuossa juttua näistä paremmista cruisingeista kuten eurocruisingit kuulemma ovat....
    Olivat ajelleet paikanpäälle kolmatta sataa vauhtinaan kilpaa jonkin asteisissa letkoissa useampien kulkineiden voimin...
    Mielestäni noille harrastelijoille tarvisi jotain tehdä jotka ovat vaaraksi muille järjettömine nopeuksineen ja tilanteineen vaikka onhan toki mukava lujaa ajaa mutta JÄRJEN KÄYTTÖ ON MYÖS SALLITTU!!

    Keskittäisivät pinnankiristyksensä pois lipuvasta amerikankulkinekansasta ja avaisivat silmänsä tunigeiluun ja niiden TOUHUISIIN!
     
  20. pas2

    pas2 Gearhead

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: pas2 2003-09-11 03:52 ]</font>
     

Kerro tästä muillekin!