OBD

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja ana57, 29.4.2002.

  1. ana57

    ana57 1st gear

    Onko kokemuksia
     
  2. rellu

    rellu 1st gear

    mitä kokemuksia pitäis olla?
    uusissa autoissa pakollinen jotta katsastus viran omaiset voi lukea päästöt ja poliisit tarkistaa auton kunnon tien päällä
     
  3. ana57

    ana57 1st gear

    Ilmeisesti EU:ssa sorvataan systeemiä jossa katsastuksessa tarkastetaan onko auto täyttänyt päästönormit koko ajan edellisestä katsastuksesta, mikäli ei, ei tuu leimaa, joten pitäis päästä nollaamaan misfire counterit ennen katsastusta.
    Onko kukaan selvittänyt protokollaa, millä koodeilla kysellään eri vikakoodeja, millä koodilla resetoidaan eri vikoja. Onko koodit merkkiohtaisia vai yleisiä.
    Itse olen selvitellyt asiaa sen verran että
    avattaessa keskustelu (L-linja ylös, K-linjaan sopiva signaali) auto (Volvo V40) vastaa heksakoodeilla 22 ja 79, tähän pitäis ilmeisesti vastata tarkistussummalla, jotta keskustelu jatkuu, tai sit jollain muulla.
    Auton anatama vastaus voi kyllä olla jotain muutakin mutta tuo vastaus tulee jos oletamme linjan olevan 10.4 Kbaud, 7 bit, prity ODD.
    Auto lähettää tiedot 0..12 V tasolla, PC odottaa -12...0...+12 V, eli välissä on muunnin joka muuntaa signaali tasot sopiviksi. Volkkarille löytyy netistä ohjelma jolla voi keskustella Audin, Skodan, Seatin ja Volkkarin kanssa, mutta siinä käytetty nopeus on 9.6 Kbaudia joten ei toimi muissa autoissa.
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    mihinköhän autojen(kin) elektroniikka muutaman vuoden päästä menee...autot varmaankin juttelee toisten autojen kanssa liikennevaloissa...
    on nimittäin -63 duetissa hieman vähemmän elektroniikkaa ja kaikenlaisia airbäggejä ja pusseja ...kuin uudessa volvossa
     
  5. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    autot on alue jossa yritän kiertää tekniikan kehitystä viimeseen asti. en laita autooni mitään ylimääräisiä sähköllä toimivia vimpaimia. koneessani on mekaaninen ruisku samasta syystä. ei helevata kun kattoo sitä mainoksen relluakin, mikäs helvetin avaruusalus siitä on tullu...ei avaimia vaan napista käyntiin, tietokone ilmottaa rengaspaineet ja muut jutut kun auton käynnistää, vaihteita on 6v manuaali ja 6v automaatti samassa lootassa ja tietokoneen ruudulla näkyy mikä pykälä on päällä jne. onko ihmiset tosiaan nykyään niin idiootteja ettei tiedä mikä pykälä on päällä ellei tietokone kerro sitä?!? en ymmärrä..
     
  6. ana57

    ana57 1st gear

    Tulevaisuudessa vanhoissakin autoissa on kaikki nuo sähköherkut, kuivuvine kondensaattoreineen (elkot kuivuu vanhetessaan ja lakkaa olemasta elkoja).
    Huhujen mukaan volkkarissa (kai sit muissakin) moottorin ohjauksen merkkivalo sytyy jos bensakorkki jää löysälle, kaikissa se ei edes sammu muuten kuin korjaamolla (50 € pelkkä valon sammutus), joten olis kiva saada itse sammumaan nuo valot tallin nurkassa olevalla PC:llä
     
  7. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Vielä kivempaa olisi jos pc saisi olla kirjoituspöydällä ja autotallissa pärjäisi työkalupakilla. :smile:
     
  8. Lettu

    Lettu Gearhead

    Joo, vahvasti näyttää siltä että euro-autot tulee noin 40vuotta jenkkejä jälessä. Kiivaimman avaruuskilpailun aikana tossa 60-luvun aluissa autoihin tuli automatiikkaa aika perkuleesti. Automaattiset tuulilasinpyyhkimet, ajovalojen automaattinen himmennys kun vastaan tulee toinen auto, lukkiutumattomat jarrut jne.. listaa voisi jatkaa.. On vaan suuri rikos että nämä vanhat hienot ominaisuudet lanseerataan uudelleen jonku perkuleen sitikan tai pökötin mainoksissa. Uskon että valtaosa jää semmosen kuvitelmaan että nämä tosiaan on jotain moderneja ja täysin UUTTA, ekaa kertaa saatavilla olevia hienouksia.
    Millonhan euroautoihin tulee seuraavat ominaisuudet: ajomukavuus (penkeissä voisi käyttää graniitin sijaa vaikkapa pehmeämpiä materiaaleja), tilavuus, teho, kestävyys ja TYYLI.
    Kohta ollaan siinä että vikojen ilmettyä autolle ei auton omistaja voi tehdä yhtään mitään (useissa merkeissä jo tällä hetkellä näin), vaan auto täytyy hinata merkkikorjaamoon. Siellä auto lähettää infrapunalla tiedon korjaamon keskustietokoneelle, joka tovin analysoituaan pyytää CD:tä nro:Citroen666 ja lähettää sitten autolle fix packin.. Silvous plait!
    Onha se tietenki niin että harva "hienolla" autolla ajavista tietää hevonperseen vertaa autonsa tekniikasta. Monille riittää että omistamansa auto pärjää TM:n testeissä ja näkyy jatkuvasti telkun mainoksissa.
    ...toisaalta VOI olla niin että 30vuoden päästä nykyajan autot on se juttu jonka perään kuolataan.. 60-luvun Impalan olisi korvannut Renault Kangoo.. kuvottava ajatus (?)
     
  9. ana57

    ana57 1st gear

    Jostain kumman syystä aina jotkut tulee ajamaan n. 10...20 vuotta vanholla autoilla ja nää nykyautot on just niitä kymmenen vuoden päästä. Tuo OBD on ollu pakollinen jenkkilässä kohta kymmenen vuotta, joten sieltän se kulttuuri leviää tänne peräkyliin. GM:n ECU on ollut jo jonkun aikaa (vuosia) nätä downloadattivia systeemeitä, joihin virirtyssarjan voi (periaatteessa) tilata netistä, eli ei se sitikka ollu siinäkään ensimäinen.
     
  10. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    siltikin kiroan näitä sähkövimpaimia, etenkin näitä moottorinohjauksia tms.
    minä ainakin ajan nyt 24v vanhaa autoa, 10 vuoden päästä ajan 30-40v vanhaa ja 20vuoden päästä 50-70v vanhaa. nykynissanin rattiin en hyppää edes haudassa. pitääkin alkaa etsiä vanhoja autoja ja jemmata ne johonkin jos vaikka valtio keksii paalata kaikki 30v+ vanhat autot <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_evil.gif"> sitten on vielä AUTOJA tulevaisuudessakin, eikä vain näitä nykyajan yleiskoneita jotka kohta kai keittää perunat sun puolesta ja maalaa talon jne.
    LOPETTAKAA TEKNIIKAN KEHITYS!!!!!!!!!!!
     
  11. Slas

    Slas Gearhead

    No mutta. Autoilun ajan alusta astihan autojen rakentelussa on pyritty parantelemaan autojen ominaisuuksia. Hyvin yleisesti juuri uusia tekniikoita ja osia soveltamalla. En minä ainakaan kammoksu tietokoneita autossani, kunhan saan itse valita mitä ja miten harrasteautoon sovellan.

    Noin yleisesti ajatellen autotehtaat tekevät uusiin autoihin pillejä ja viheltimiä ja ratkaisuja joiden kohderyhmäksi en ainakaan itse tunnustaudu. Saasteiden vähentäminen on sinänsä hieno juttu, mutta en voi välttyä ajatukselta että henkilöautojen saastekontrollista on tullut itsetarkoitus, kokonaisuuden jäädessä toisarvoiseksi.
     
  12. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    tää planeettahan on jo valmiiksi tuhoon tuomittu, joten voisi päästörajoituksetkin poistaa.
    suunnittelin itsekin taannoin hestekkiä autooni(myönnetään, minunkin elämässä on ollut vaikeita aikoja mutta olen selvinnyt niistä)mutta tulin onneksi järkiini ja hylkäsin mokoman hilavitkuttimen. mekaaninen on pop, elektroniikka sucks.
     
  13. ana57

    ana57 1st gear

    Miltäs kulostaa sähköinen venttilien ohjaus (BMW), jossa kaasuläppäkin on jätetty pois, puhumattakaan kaasuvaijerista. Sytytys oli tietysti ensimäinen sähköistyskohde moottorissa, seoksen muodostus seuraavana, nyt venttilien ohjaus, olisko kampikoneisto seuraavana vai voimansiirto. Ladassa (tai Samarassa) on GM:n USA mallin ruiskutus, liekö tuo PC:llä päivitettävä malli, kuten Lotuksessa ja Camarossa
    ks. http://www.andywhittaker.com.
     
  14. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    onhan se sinällään ihan hyvä että ympäristöystävällisiä ratkaisuja kehitellään, ja nyt kun vanha ja aina niin luotettava k-jetronikkini tuntuu olevan aikas lopussa, niin saa nähdä josko se hestec viimein korvaisi sen ja ikivanhan kärjellisen virranjakajan siinä sivussa. saa nähdä...
    mutta uutta autoa en osta koskaan, ainakaan ennen kuin letun mainitsemat graniittipenkit vaihdetaan johonkin pehmeään. ja se inhottava uuden auton haju lähtee sieltä pois! :lol:
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    audilta (vag) tulee kuulemma systeemi missä ei ole venttiili jousia + nokka-akselia...magneetti kelat liikuttelee venttiilejä silloin kun on tarpeen ...helppo toteuttaa muuttuva ajoitua kunhan saa mekaniikan toimimaan
    ja koneesta puuttuu vauhtipyörä+laturi+startti....tilalla on vanha systeemi, hieman päivitettynä (dynastart) vauhtipyörän paikalla
     
  16. ata

    ata Gearhead

    Tuli vanha ketju hakutoiminnolla löydettyä kun katselin että onko tästä ollut juttua...

    Eilen oli aika erikoinen episodi kun ajelin kotiin päin Tampereelta näyttelystä. Moottoritiellä syttyi yhtäkkiä check engine-valo mittaristoon ja pelästyin että onko nyt jotain ihmevikaa autossa. Pysäytin sitten ekalle huoltikselle Hyvinkään kohdalla ja piti oikein manuska kaivaa hanskalokerosta ja katsoa että mitä siellä oikeastaan sanotaan ennenkuin rupean enemmän kiroilemaan. No sieltähän sitten löytyi tekstiä että jos tuo engine-valo palaa jatkuvasti, niin se on merkki emission systeemin virheestä ja sitten siinä oli myös muutama skenaario että mikä voisi olla vialla, ensimmäinen oli että jos tankin korkki ei ole kunnolla kiinni. No ajattelin että eihän sitä nyt sellaista voi olla olemassa ja kävin tarkistamassa tankin korkin, joka olikin löysällä ei lukittuneena... Pistin sitten sen kunnolla kiinni ja "boottasin" auton (virrat pois, ovet lukkoon, ovet auki, virrat päälle) ja niinhän se engine-valo sammui...

    Sammui sentään noiden ohjekirjan ohjeiden mukaisesti itsestään, ettei tarttenut johonkin Metroautoon mennä nollaamaan.

    Ja autohan EI ollut mikään Volkkari, vaan -04 Pontiac ihan aidolla amerikkalaisella LS1 V8-koneella missä vissiin GM:n "oma" Delphi-moottorinohjaus...

    Samalla sivulla höpistiin tuosta OBD2-systeemistä josta kai tosiaan luetaan nykyään katsastuksessakin jotain koodeja. Ei ole itsellä aiemmin noin uutta autoa ollut missä olisi tuollaista systeemiä ollut...

    Kyllä tulevaisuudessa autoharrastus tulee olemaan vaikeata. Esimerkkinä oma toinen harrasteautoni, 16 vuotta vanha Opel Calibra seisoo tällä hetkellä sen takia kun kaukosäätimestä on yksi LED katkennut irti jonka takia se ei lähetä radiokoodia auton käynnistyksennestojärjestelmään, joka nimensä mukaisesti estää auton käynnistämisen... varaosia ei saa tuon ikäisiin enää GM:ltä, kerran olen tuon korjannut jo itsekin (onneksi on elektroniikka-asentajan koulutus ja työkokemusta että kolvi pysyy kädessä) ja tulevaisuudessa museoautoikäisenä noilla nykyään uudemmilla autoilla tuskin pystyy ajamaan. Onhan tuossa Opelissakin Boschin moottorinohjaus josta voi lukea koodeja itsekin ja nollata niitä, mutta se on aika lailla vissiin yksinkertaisempi systeemi.
     
  17. mke77

    mke77 Gearhead

    ja kytkin...eli semmottee vapaakytkin ja tämä hoita tosiaan sen vedon siirron, starttauksen,latauksen,"hypriidi-ajon" .... tosta oli bosch:in iltamilla juttuu jo 4-6vuotta aikaa!! ainua vaan kun bosch:si ei ite saa sitä pakettia toimii,tai sit se on niin raskas et ei toimi muuten :rotfl:
     

Kerro tästä muillekin!