Onko suomessa ollut "raggari" kulttuuria?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Kesämies!, 16.12.2005.

 1. Kesämies!

  Kesämies! 3rd gear

  Taas näitä meikän tyhmiä kysymyksiä.. :-? Mutta olen miettinyt kun nuorena kossina asusteltiin ruåttin maalla ja siellä oli vielä kyseistä "raggare" elämää ainakin 70 luvun tod.paljon. Oliko armaassa suomen maassa samoihin aikoihin samaa näkyvissä? Silloin jenkkejä oli tosi paljon Ruotsissa ja nyt myöhemminkin asuessani on kesäkaupunki täynnä usabiilejä..

  Hoooa helanatten hooa heela dan!! :rotfl:

  PS: tuntuu tuota kalustoa olevan niiin paljon enemmän markkinoilla kuin täällä kotosuomessa.. :argue:

  PSPS:tarkennuksena vielä, että oliko siis 70 luvulla samaa suuntausta kuin länsinaapurissa..
   
 2. Ismoskosmos

  Ismoskosmos Double Gearhead

  :lol: Par 'aikaa raggaillaan..
   
  Rotten tykkää tästä.
 3. B.B.Chevy

  B.B.Chevy Double Gearhead

  Nou hätä, olihan sitä Suomessakin ihan samalla lailla. Sen mitä ite tiedän niin ainakin Helsingistä, Lahdesta ja Kouvolasta löytyy ne kaikkein legendaarisimmat raggarit jo noilta ajoilta 8)
   
  Ana67 tykkää tästä.
 4. jusi99

  jusi99 Gearhead

  Joskus -83-84 kun aloittelin espoossa harrastusta niin KAIKKI jotka ajoi vanhalla jenkillä oli raggareita ja juoppoja (tämä oli siis muiden mielipide).
  Siihen aikaan ei ollut niin paljon tapahtumia kun nykyään, niin "kaikki" tunsi "kaikki". Oikeesti ehti kiertää tapahtumat, niin tuttuja tuli väkisinkin.Jos oli kaksi amerikkalaista autoa parkissa, niin oltiin ties mitä rakkareita ja hulikaaneja. Noihin aikoihin stadin cruising oli kaivarin parkkiksella ja kaikki mahtui siihen tilaan, toki se oli vähän isompi mitä nykyään.
   
 5. jylhä

  jylhä 1st gear

  vielä 70luvulla tuolle ruotsalaissuuntaukselle oli sairausluokitus ja siitä seurasi rikos oikeudellisiakin seuraamuksia. nykyään siitä tuntuu tulleen jo lähes muoti kun joka tv ohjelmassakin taitaa olla kiintiö ruotsalaisestisuuntautunut henkilö. sairasluokitus olisi pikaisesti palautettava ja ruotsalaisesti suuntautuneet pitäisi eristää pois terveiden ihmisten keskuudesta.
   
  kompassi tykkää tästä.
 6. Käkö

  Käkö Gearhead

  Raggar-kulttuuri lähti sweduissa '50-luvulla ja samaten Suomessa, tosin täällä oli lättähatut ja steissarit jotka olivat samaa kastia swedujen raggareiden kanssa.

  Osa noista oli ja on aikansa lainsuojattomia, todellisia "ei sillä niin väliä" tyyppejä, kesällä vapaalla ja talvella linnassa...
  Ja jos kävi paska tzägä niin sit ne oli pitempään linnassa.
  Ja kaikki ne liikkui "ei niin tavallisilla" kulkuneuvoilla.

  Jengiytymistä on ollu maailman sivu, toisilla se on toiminu ja toisilla ei.

  Raggar-kulttuuri on saanut osalleen ihannointia, samaten kuin suomessa toimineet ryhmittymät, meillä tosin on ollut haittapuolena se et jos joku on tullu kertomaan meille et kuinka jokin tehdään niin ensin me on tutkittu se ja sit vasta vedetty turpaan tai raahattu auton/prätkän perässä, swedujen raggarit on mätkiny samantien ja sit vasta kysyny.
  Joten tossa raggar-asiassa swedut on ollu meitä edellä.

  Ennen '50-lukuu tänne oli turha tulla swedun kysyyn mitään, meidän urhot sen sijaan paino menee sweduihin asettamaan asiat oikeeseen järjestykseen.

  Swedut alotti jengiytymisen '50-luvulla ja meillä saatto krunikassa olla 50 kundii ja böönää samassa kimpas mut sitä ei laskettu jengiks... :eek:
   
  Ana67 tykkää tästä.
 7. Käkö

  Käkö Gearhead

  Yep, ja asiaa ei helpottanu se jos oli ollut mukana aikaisemminkin... :wink:
   
 8. AteV8

  AteV8 Gearhead

  Ja nykyään vaan leikitään neekereitä... Huivi ja sen päällä lippis täytyy olla joka jannun päässä, sekä sisällä että ulkona, ja etenkin sisällä.

  Taisivat kuitenkin olla 70-luvun raggarien isät kaukaa viisaita kun määräsivät lain että tyhjää tilaa ei saa lämmittää... Tosin turha laki se on ku eivät ne löysätpöksyssä kaverit sitä tiedä, ja jos tietävät ni sit on "hyvinhengittävä" pipo päässä. :mad:
   
 9. Bitch

  Bitch Gearhead

  Joskus -95 Västeråsissa ainakin mulle "ilmoitettiin" alkuasukkaiden taholta, että olen raggari silloisella autolla. Tiedä sitten häntä mitä se nimitys edellyttää. Eihän se siitä voinut johtua, että join hem
  bränt ilman blandista, josta pojat olivat ihmeissään???
   
 10. hot rod

  hot rod 1st gear

  Taisi olla Suosikki-lehti kun joskus järjesti Suomen Raggari-kuningas kilpailun.
  Palkintona oli mm. "edustustehtäviä ulkomailla"?? :eek:
   
 11. BigBlock-V8

  BigBlock-V8 3rd gear

  Eihän raggarit nykypäivänäkään hävinneet ole, vähentyneet vain :wink:
   
 12. DC

  DC Gearhead

  Raggari-Kuningas kilpailun voitti eräs meijjän kylän Hackman!!Teki aika hienon vaikutuksen pikku-poikana nähdä helvetin monta jenkkiautoa saapuvan letkassa tänne pikkukylälle,ja jälkikäteen sain tietää että Kuningasta porukat oli ettimässä.Olin tietysti kattomassa paikallisen matkahuollon parkkipaikalla niitä autoja polkupyörälläni ja lainasinpa eräälle "raggarille" polkupyörääni hetkeksi ja hän palautti sen jopa ehjänä tehtyään pienet kierrokset siinä parkkiksella.Jostain lehdestä luin aikuisempana että mukana olisi ollut joku porukka joilla oli tervattu impala?,tervaus siksi että eivät siipeilijät nojailisi autoon.Asiaa!!!Tunnen jollain tapaa tämän Hackmannin mutten ole koskaan tästä raggari-Kuningas asiasta keskustellut,pitänee kysellä mitä se Kuninkuus toi tullessaan...
   
 13. AJ

  AJ Gearhead

  Mobilistissa oli joskus aika pitkä juttu siitä tervatusta letukasta. Ei vaan muista että missä numerossa. Siinä jutussa sivuttiin muistaakseni raggarointia.
   
 14. JR

  JR Gearhead

  Oli muuten hauska juttu. Siinä tosiaan oli tarinaa siitä, kuinka pojat päätti oikein letkassa lähteä "tervehtimään" uutta suosikin valitsemaa rakkari-kuningasta, jolla oli kuulemma nahkainen ajolakki ja joku ihan aito laatikkomallin letukka. Ei kai sitten kuitenkaan olleet päässyt perille asti...
   
 15. homer

  homer Gearhead

  Ihmeen vähän entisellä kotokylällä (siis simpeleellä) tuosta merkkitapauksesta muistetaan. Lieneekö ollut kaakkoisseudussa isokin juttu?
  Kunkun autohan oli muistaakseni kuusnelonen tolppamallin chevy?
   
 16. rebel58

  rebel58 Double Gearhead

  Alkuperäiseen kysymykseen vastaus; kyllä on ollut. Jopa 50 luvulta olen kuullut tarinoita noista em paikoista ja myös Suomen Turusta ja Vaasasta. Noi paikat kun lähempänä Ruotsia mistä vaikutteet tulleet. Toria on siis noissakin paikoissa kierretty, ja kyllä muuallakin, joskin pienemmissä ympyröissä.
  Toi Suosikki lehden juttu oli kesällä 77 tai 78. Sorry vaan Simpeleläinen, mutta se oli täällä iso vitsi. Ja sitähän piti lähtee kattomaan ja me lähdettiin. Siihen aikaan 70 luvulla yleinen mielipide ja poliisien asenne oli meitä vastaan. Kyllä me annettiin siihen syytäkin. Mä olin siinä letkassa mukana ainolla ei amerikkalaisella eli avo Peugeotilla ja kun tultiin Porvooseen meitä odotettiin ja koko letka mikä oli aika iso ohjattiin Porvoon torille isoon ratsiaan. Sana oli kiirinyt poliiseille ja ne odotti meitä. Minä ainoana ei jenkkinä pääsin kuin sika veräjästä ja hyvä niin kun auto ei ollut leimassa. Letka pääsi jatkamaan ja pääsi perille asti, mutta siihen matkaan mahtuu niin monta tarinaa että kertokoot ne ketkä olivat mukana loppuun asti. Täällä on rekisteröitynenä monta vanhaa raggaria. Teuvo siellä Simpeleellä oli tosi kunkkua kun iso porukka rakkareita tuli ihan Helesingistä asti häntä kahtomaan. Selvisiköhän sille totuus koskaan?
  Suosikki lehti vei raggarikuninkaan Tukholmaan moikkaamaan niiden raggarikunkkua 64 2D HT Crhaisulla. Metalfake sininen liekeillä ja puskurit oli vaihdettu jäänmurjatan paksuun ankkuriketjuun. Se oli Suosikin virallinen raggariauto. Voi vittu me naurettiin sille jo silloin. Ja toihan Suosikki Ruotsin raggarikunkun Suomeenkin. Noista vierailuista oli lehdessä jutut mitkä eivät pitäneet läheskään paikkaansa. Se mitä Ruotsissa ja Suomessa oikeasti tapahtui oli aivan muuta mitä Suosikissa luki. No se siitä..
   
  JR35 tykkää tästä.
 17. Jäpälä

  Jäpälä Gearhead

  Me ainakin saatiin kardaani von akselin kanssa hyvät naurut simpeleen keikasta ja muutamalle muulle tapahtumalle tervaletukkaan liittyen. Saimme saunaseuraksemme muutaman mukana olleen "vanhan harrastajan" night before pick nickissä. Sai niiku oikeesti nauraa näin :rotfl: :rotfl: TEPU THE KING
   
 18. Buddy

  Buddy 1st gear

  Mä muistan, ku täti jutteli, et Mynämäen nakkarilla oli käyny raggareita, ja koko kylä oli ollu pelon vallassa. Kauheen isoja amerikanrautoja oli ajellu siellä. :lol: Vuonna -99 mentiin serkun ja velipojan kans samaiselle parkkikselle caddyllä ja tappeluhan meinas tulla, ku siel oli mustalaisii ja serkku ei oikeen tykkää niist :D Serkku huus, et painukaa v***uun ja ne sano, et käskemällä ei ole tultu, niin käskystä ei lähetäkkään. Ne kysy, et tapellaanko, johon serkku, et puukolla, vai ilman. Lommo tuli caddyn takasiipeen, ku pojat paini, jonka jälkeen pelasivat korttii ja "tummat" huijas minkä kerkes, mut kavereita olivat lopussa. Arvatkaa oliko hauska reissu? Nuoruuden lopetus.
   
 19. mercuryblues

  mercuryblues 1st gear

  On.

  Aika monella paikkakunnalla on ollut omat alan konkarinsa.

  Rovaniemellä oli aikoinaan yx Murisojan Timppa ja kumppanit, terveiset vaan sinne pohjoiseen. Kyseessä on 70 luvun puoliväli. Timppa ajeli ensin 62 Kalaksiella ja myöhemmin Dodge Monacolla. Pojat aiheuttivat teoillaan puheitä pitkin lääniä. Alkomahoolia ja rakkariautoja, kauheaa. :D

  Eikä he edes olleet ensimmäisiä, oli Rantavitikan joppareiden 59 Letukka, joka on Lässyllä ollut jo parikymmentä vuotta ja joku 61:nen Voorti Sodankylästä päin. Painija Ukkolan broidi ja porukkaa Ivalosta asti.

  Tosta rakkarikuninkaasta sen verran, että muistaakseni jopa Luppe osaa valaista siitä morjestusreissusta.

  Onhan monelta paikkakunnalta ollut porukkaa Ruottinmaalla töissä ja tutustuneet aitoon rakkarikulttuuriin. Meinaan yllättävän moni vanha rakkariäijä osaa suomea.

  Se tästä tällä kertaa. Kertokoon ne lisää, jotka muistaa.

  :lol: :lol: :lol:
   
 20. napa

  napa 3rd gear

  määritelkää sana raggari, saattaa nimittäin olla, että tietämättäni edustan juuri sellaista :wink: tai no, jos siihen joku jengiytyminen liittyy, niin ei täsmää, eikä jos kuunneellaan jotain -50 luvun rokkia.

  se taas kyllä täsmää, että poliisien asenne on mun tekemisiäni vastaan :odroll:
   
  Ana67 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!