Osienpesukone?

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja signet, 24.1.2005.

 1. signet

  signet Gearhead

  Onkos kukaan harrastajista modifioinut talliinsa vanhasta astianpesukoneesta osienpesukonetta?Kestäiskö liuotinta vai lähtiskö ihan konetiskiaineella tai kidesoodalla työkalut ja pikkuosat puhtaaksi?Kertokaahan kokemuksia :lol:
   
 2. mopster

  mopster Gearhead

  Ei ne tiskikoneet meinaa kestää ees tavallisia konetiskiaineita, saati sitten mitään liuottimia, ainakaan kovin pitkään. Suosittelisin hommaamaan jostain käytetyn suurtalous tiskikoneen, joku metos master tai vastaava. Oli joku firmakin joka noita käytettyjä myy, mutta halvemmalla vois saada jos pääsis suoraan ostamaan jostain. Yks tuttu osti kunnalta muutamalla kympillä kun ne sulki jonkun paikan.
   
 3. hangover

  hangover 1st gear

  kyl mä tein vanhasta astianpesukoneesta. Ohjelmakello veks, ja toiminnot käsinappuloilla. Pesu, lämmitys ja poisto. pesunesteenä ihan tavallinen polttoöljy. Irrottaa ihan mainiosti, kun sen voi lämmittää sillä koneella.
  Tietty, kannattaa jättää termostaatti toimintaan, ettei vahingossa korvenna liikaa öljyä. 8)

  Kun alkaa pesee, kaataa tonkasta löpöä riittävästi koneen pohjalle. Pesupumppu päälle ja lämmitysvastus päälle. (siihen voi laittaa esim. auton lämpömittarin, jos haluaa luksusta.) Sitten pesun päätyttyä (kun osat puhtaita..) muistaa heti painaa poistopumpun päälle, joka lykkää sen löpön letkua myöten takas sinne tonkkaan. suuremmat roskat jää sinne koneen siivilään, ja loppu saostuu tonkan pohjalle. Tälläi samaa löpöä voi käyttää aika kauan.

  Johonkin malliin muistaakseni laitoin pohjalle tiuhemman teräsverkon, jottei mutterit, jne pääse särkemään pumpun muovisia siipiä.

  Oikeastaan olen tehnyt noita pesuhärveleitä kolmekin kappaleta, yhen möin naapurille, ja hmm. ?? ne kaksi muuta on hävinnyt johonkin muuttojen yhteydessä. harmi.
   
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  polttoöljyn lämmittäminen

  ootteko ottanu huomioon böön leimahtamis ja itsesyttymis pisteet kun kuitenkin tommonen astian pesukone jonku verran lämmittää oljyä ja minimissään leimahtamispiste on hiukan yli 55 astetta...
   
 5. -TH-

  -TH- Gearhead

  onko löpön leimahduspiste tosiaan +55?

  paljonko muiden liuottimien on?

  minulla on kai vanhanaikainen liotus/pesuallas laite jossa on pumppu liemen kierrätykseen, kyljessä maininta että liemen leimahduspiste pitäisi olla yli +60, eli löpö ei taija kelvata siihen....
   
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Metos + vesi + teollisuuspesuaine + vaahdonestoaine + 90 astetta lämpöä, niin tulee puhdasta!

  Toi polttoöljy kuulosta aika HC toiminnalta... Itte en ainakaan rupeais öljyjä keittelemään. Voi toimiakin! Lämmöt täytyy pitää vaan TODELLA alhaalla. Eikö? Vesipesu 90 asteessa on senkin takia parempi, että kuumat osat kuivaavat itse itsensä, kun vesi höyrystyy pois. Eikä tarvi haistella mitään liuotin huuruja.
   
 7. elky_^^

  elky_^^ 1st gear

  Kevytpolttoöljy

  Leimahduspiste: vähintään 56 °C
  tyypilliset arvot 70 - 85 °C
  Syttymisrajat: 1 - 6 %
  Itsesyttymislämpötila: noin 250 °C

  Kevyt polttoöljy on palava neste. Aine syttyy lämmön, kipinöiden ja liekkien vaikutuksesta. Öljysumu syttyy kaikissa lämpötiloissa. Lämpimästä kevyestä polttoöljystä haihtuva höyry muodostaa ilman kanssa syttyvän seoksen. Kevyen polttoöljyn säiliö voi repeytyä tulipalon kuumentamana. Kevyen polttoöljyn palamistuotteita ovat hiilidioksidi ja vesi sekä epätäydellisessä palamisessa hiilimonoksidi.

  Raskaspolttoöljy

  Leimahduspiste: vähintään 65 °C
  tyypillinen arvo 80 °C
  Syttymisrajat: 1 - 6 %
  Itsesyttymislämpötila: yli 400 °C

  Raskas polttoöljy on palava neste. Aine syttyy herkästi lämmön, kipinöiden ja liekkien vaikutuksesta. Lämpimästä raskaasta polttoöljystä haihtuva höyry muodostaa ilman kanssa syttyvän seoksen. Raskaan polttoöljyn säiliö voi repeytyä tulipalon kuumentamana. Raskaan polttoöljyn palamistuotteita ovat hiilidioksidi, rikkidioksidi ja vesihöyry sekä epätäydellisessä palamisessa hiilimonoksidi.
   
 8. hangover

  hangover 1st gear

  Toi vesipesu on hyvä, mutta kun ruostuttaa.

  Ja ton löpön leimahduspiste. Siis se syttyy silloin vasta palamaan, kun siihen tulta tarjoo. Ei se itsestään syttyile. Pestäänhän sitä bensallakin osia ihan huoneenlämmössä, ja varmasti on yli leimahduspisteen, sillä se leimahduspiste on bensalla -40`c . Eikä se siitä silti silmille tule.

  Polttoöljyhän pitäisi lämmittää jonnekin 120 asteeseen, jotta se alkaisi olla yhtä tulelle herkkää kuin bensa.

  Sen verran öljypolttimien kans on tullut pelattua.. Että sitä on pirun vaikee saada välillä syttymään. 8)

  Tietty kannattaa käyttää järkee koneen rakennuksessa, eikä jättää esim luukkukytkintä käyttöön. Jos tulee tilanne, että lämmöt karkaa käsistä ja kone on täynnä öljysumua (käynnissä) saattaa oikein hyvällä tuurilla joku mäntti repäistä luukun auki ja sumu syttyä kytkimen kipinästä.

  Tietenkin joku sellai aiheeseen tarkoitettu liuotinpesuaine, tai mitä niitä nyt sitten onkin, on varmaan parempi.
   
 9. ViLU

  ViLU Gearhead

  Ei ruostuta jos pesee just jollain 90asteisella vedellä. Haihtuu vesi noin kuumasta kappaleesta aika äkäseen pois...
   
 10. Tupperware

  Tupperware 3rd gear

  Ja eikös joissakin pesuaineissa ole mukana ns. anti-korroosio aine??
   
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Minä en sisällä kyllä moisen kanssa uskaltaisi leikkiä :eek: . Mutta kone pihalla piuhan päähän ja menoksi. Höyryt haihtuvat ja jos leimahtaa, niin palo on pihalla.. Ei pala koko kämppä /talli vahingossa, tai seuraa höyrystyneen löpön räjähdymäistä paloa suljetussa tilassa painevaikutuksineen. Muutenkin jos tuolla vempeleellä poltat tallin tai talosi, et saa yönvanhaa satasta vakuutusyhtiöltä jos paska iskee tuulettimeen.. :odroll:

  Eli asuntovelkaiset ja persaukiset älköön vaivautuko. Voi mennä tuhkatkin pesästä..
   
 12. tuurna

  tuurna 1st gear

  Hmmm..olis kyllä kätevä tollanen oma pesukone. Ammattikoulun pesukonees olen putsannut mm. mopon lohkoja, autojen kansia,. Todentotta, täytyy pistää harkinta/hankita listalle olis meinaan käyttöö. Isolohkon kampura vaan pesuun ruusenleviin ja Sellaseen haaraukoille tms. tarkoteetu kori täyteen kiintolenkkeja.. 8)
   
 13. -TH-

  -TH- Gearhead

  nonii, raahasin pihaan metos pesukoneen, se vaikuttaa täydelliseltä,mutta jotain kai pitänee muuttaa?

  mitä muutoksia olette tehneet , näihin kai kannattaa tehä suljettu kierto?
  onko kellään tietoa kytkennöistä?
   
 14. towncar

  towncar 1st gear

  Vähän jo pelottaa kirjotella ku viimeaikoina aina on saanut nenilleen .
  Joo tommonen tavallinen astianpesukone ottaa maksimissaan 30 litraa vettä ja sillä pesee ja huuhtelee. Elikkä riittää ku sulla on 30 litraa vetävä tonkka astiapesukoneen päällä ja samankokoinen astia lattialla mihin astiapesukoneen tyhjennyspumppu työntää jätevedet. Vesihän saa olla kylmää ja ei tartte olla paineen alla. Sitten sille jätevedelle teet sen mitä sille pitää tehdä riippuen tietysti käytetyistä kemikaaleista ja siitä mitä sun viemäriin saa laskea ja mitä ei: se vaihtelee paikkakunnittain ja siitä saa selvyyden ku soiottaa paikalliseen vesilaitokseen.
   
 15. towncar

  towncar 1st gear

  Noi liuotinaineet pesukoneessa on kyllä aikamoista riskin ottoa.
   
 16. hangover

  hangover 1st gear

  No niin. Tässä sitä nyt ollaan. Joillain menee pupu pöksyyn, ja jotkut neuvoo, vaan ei tiedä. Varokaa sitä vettä, sehän aiheuttaa hometta.. ja eihän mihinkään sähkölaitteeseen saa vettä laittaa, tulee oikosulku ja tulipalo. kuoleekin viel.. :lol:

  En enää kommentoi tätä showta enempää.. muuta kuin että mitenkähän vesitonkkiensa kanssa.. taitaa olla enempi pätemistä kuin tietoo.. ei se vesi sinne koneeseen ihan noin pienellä paineella mene. Purappa yksi mankkuvena ja tarkkaile kuin se toimii. Ellet sitten tarkottanut, että hosuu ne vedet letkulla luukusta sisään koneeseen siitä tonkasta.

  Ja voin veikata, että kunnanmiehet on kiinnostuneita sen jälkeen muutoinkin rakennuksen (tallin)soveltuvuudesta ko. käyttöön, jos siel alkaa kyselee, jotta saako öljyn ja veden sekasotkua laskee viemäriin.. :lol:

  Noista rakennetuista vesikoneista ei ole tietoo, mut ajattelisin, että repäisee ohjelmakellon vex, laittaa erilliset kytkimet toiminnoille. Saapahan mulkata pesun sopivaksi. Se astioiden pesuun tarkoitettu jauhe on aika tujua, joten sillä varmaan lähtee ihan mainiosti. Jättää pintakytkimen paikalleen, jotta veden täyttö on helppoa. ja myöskin termostaatin, jotta ei keitä turhaan.
  Suurtalouskoneissahan on yleensä aivan eri toimintaperiaate, kuin himakoneissa. Niissä kone ei tyhjennä itseään, vaan samalla pesuvedellä pestään monta koneellista. Huuhtelussa suihkutetaan suuttimista puhdas vesi, joka tietenkin laimentaa joka kerta hieman koneen pohjalla muhivaa pesuliuosta. Koneissa on tehokas pumppu, mutta ne on tarkoitettu pääsääntöisesti pehmeän ja tuoreen lian irroittamiseen. Himakoneet vaihtaa veden joka vaiheessa, ja kuumentaa sen 2-3 kertaa riippuen koneesta ja ohjelmasta.

  .. Tai sitten ei tee mitään. Kone vaan tallin nurkkaan, letkut seinään, jauheet ja osat koneeseen. toimii se niinkin. Hmm.. vois kokeilla, että laittas kirkastesäiliöön jotain ohutta oljyä. Se kun ottaa sieltä sitä tipan viimeiseen huuhteluun.. Tulis edes jonkinlainen suojakalvo metalliosille.

  Tsemppiä, luovaa hulluutta, rohkeutta.. ja huumoria.. kyllä se siitä 8)
   
 17. Bob

  Bob 1st gear

  Osien pesussa voipi käyttää emäksistä metasilikaattiipesuainetta. Ei ruostuta osia. Laimennellaan veteen ohjeiden mukaan ja vot. Toki kannattaa kannattaa suurimmat vaseliinit ottaa pois vaikka pyyhkimällä.

  Tähän hätään löysin netistä yhden aineen. Se on tuo Raju. Tulee kai aika isossa pakkauksessa. Mutta riittääpähän sitten.

  http://www.transmeri.fi/index.cfm?cd=21 ... ge=Finnish
   
 18. Poppamies

  Poppamies 1st gear

  astianpesukone on lähinnä pesua varten tehty, ja kun käyttää pulverimaista pesuainetta jota heittää hieman myös suoraan osien päälle, niin puhdasta tulee (isommat paskat tietty ekaks pois). kun muistaa putsata koneen sihdit ajoittain niin astian pesukaan ei häiriinny (muija on vanhan liiton akkoja joka ei tajua ettei kone kärsi, tahi ettei osista jää jotain paskaa mikä vaikuttas muihin pesuihin). alumiini- ja kromiosat saa pirun hyviks astianpesukoneella. sitähän ne on ruokakipotkin, romia ja alumiiniia :)

  nii joo, mä syön hernerokkani aina batesin lyhdystä!
   
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Älä helvetissä.. Faija kauppasi tota joskus 70-80-lukujen vaiheessa.. Olen käyttänyt korillisen tota "Rajua" viimeisen 15:sta vuoden aikana.. Ja vieläkin jokunen pullo löytyy :)
   
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ja karuinta minkä tiedän, on että muutama metsäkoneen korjaaja 70-80 -luvuilta käytti kuulemma Rajua "suihkusmahpoonaan",, Irrotti kuulemma "paskan " Faija oli epäuskoisena pikkaisen nieleskellut ko. käytölle.. Mutta toivotaan että selvisivät hengissä..
   

Kerro tästä muillekin!