Päävirta kytkin

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Roadrunner, 3.2.2002.

 1. Roadrunner

  Roadrunner 1st gear

  Miten sellanen päävirta kytkin asennetaan, sellanen ko jokkis autoissakin on. Vedetäänkö ne piuhat suoraan akusta vai miten???
   
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  akun päävirta ..tai maa kaapeli katkaistaan kyseisellä katkaisialla...vielä mahdollisimman läheltä akkua
   
 3. Rubberduck

  Rubberduck 1st gear

  Jokkisautoissa on se asiaa helpottava juttu, että niissä ei yleensä ole latureita. Tällöin auto varmasti kuolee kokonaan päävirtakytkimestä.

  Jos laturillisen auton pitää myös sammua päävirtakatkaisimesta (niinkuin kilpa-autossa ajatus on), pitää laturin johto vetää päävirtakatkaisimen akun puoleiseen napaan tai sitten käyttää useampinapaista kytkintä, joka katkaisee laturin virtapiirin erikseen. Jotkut käyttävät vielä yhtä napaparia sytytyksen katkaisemiseen erikseen.
   
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Jos meinaat jotain kisakäyttöä vasrten sitä kytkintä, niin selvitä mitä vaatimuksia sille ja sen sijoittelulle on. Voi olla, ettei mikä tahansa bilteman kytkin täytä vaatimuksia.
   
 5. MouTine!

  MouTine! Gearhead

  Ei rikota niitä latureita, vaan katkaistaan sytytysvirta tappaakseen kone.
   
 6. Rubberduck

  Rubberduck 1st gear

  Juu, kilpureissa päävirtakytkin onkin lähinnä sellainen sääntömääräinen "paniikkinappi" josta kaikki sähköt saadaan varmasti kylmäksi yhdellä kertaa. Joissakin kilpaluokissa päävirtakytkin pitää saada laukaistua myös auton ulkopuolelta.

  Tavallinen tapa onkin sammuttaa moottori ensin normaalisti virta-avaimesta/kytkimestä ja vasta sitten katkoa päävirtoja. Laturittomissa autossa päävirtakytkin toimii kylläkin samalla virtalukkona.
   
 7. impala1968

  impala1968 Gearhead

  Paitsi että ainakin kilpureissa vaaditaan että päävirtakytkimestä voidaan sulkea KAIKKI virtapiirit, siis laitetaan se kuitenkin akun johtoon ja laturin piuha akun puolelle kytkintä.
   
 8. Rubberduck

  Rubberduck 1st gear

  Ainoa heikko puoli siinä, että laturin piuha tulee päävirtakytkimen akun puoleiseen napaan on se, että päävirtakytkimeltä konehuoneeseen menee yhä jännitteinen piuha - oli päävirrat sitten päällä tai ei. OK, paljon käytetty tapa, muttei täytä sääntökirjan pykälää. Siviilivehkeissähän sillä ei tietenkään ole mitään merkitystä...
   
 9. Holley

  Holley Gearhead

  Mulla jännitteellinen piuha menee siviiliharrasteautossa vain
  akulta keskikonsolliin - kun on akku takarontissa. Onpa samalla
  yks ajonestokytkin lisänä. Sinne ronttiin en sitä katkaisijaa
  halunnut laittaa, kun tarpeen sattuessa kuitenkin on kauhee
  kiire ja paniikki päällä.
   
 10. ana57

  ana57 1st gear

  Sääntökirjan määmääräykset täyttyy kun laittaa (5 napaisen) releen laturin piuhan ja akun väliin siten että ohjaus releelle tulee päävirtakykimen navoista, tosin nykyvehkeillä täytyy olla tosi järeä rele jos laturin teho on yli 50 A. Edelleen haitaksi jää että jos laturin pyöriessä päävitakytkin katkaistaan ,yhteys akkuun katkeaa, jolloin laturi saattaa tykätä kyttyrää (kokemuksesta:tavallinen Boschilainen ei tunnu piittaavan)
   

Kerro tästä muillekin!