Paineilmakompressorin hankinta

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja T5, 30.7.2013.

 1. T5

  T5 3rd gear

  Ei sattunut minun silmiin viideltä ekalta sivulta tämmöistä topikkia, niin pistetääs semmoinen pystyyn.

  Kyseinen aihe on siis ajankohtainen, koska isompi kompura pitäisi hankkia. Ostin pienet sooda/hiekkapuhallusvehkeet, jotka vaativat ilmantuottoa noin 300l/min (soodalle tuo 300l, hiekalle sitten enemmän ilmeisesti) ja siihen ei nykyinen kompura pysty.
  Hiukan kaverin kanssa jo asiasta puhuttiinkin ja sen keskustelun jäljiltä tulin seuraavaan tulokseen: Mitä isompi, sitä parempi.

  Eli hyvä säiliön koko voisi olla siinä 150-200 litraa? Vai riittääkö 100l säiliöllä oleva vekotin? Mitä muuta kannattaa tilatessa varmistua?
  Nämä kolme kompuraa olisi nyt valkkautunut "loppusuoralle" ja niistä pitäisi valinta tehdä.
  Aicon Air
  Strongline
  Nova 036

  Aiconissa ja Stronglinessä ei taida olla mitään muuta eroa kuin säiliön koko. Tuo Nova johtaakin sitten kiinanmaalle.
   
 2. juko7

  juko7 Gearhead

  Ehdottaisin vanhaa valurautakompuraa tmv, minulla on ollut Suomen Ilmapuristintehtaan 60-luvulla tehty laite käytössä kohta 15 vuotta ilman ongelmia.
   
  Jussi289 tykkää tästä.
 3. jakulepi

  jakulepi Gearhead

  Mä ostin Rautiasta tuollaisen 4kw Nuairin 150L säiliöllä ja 450L/min vastapainetuotolla.
  http://3.bp.blogspot.com/-oBzAe9Fo1gA/T ... ompura.jpg

  Sillä olen hiekkapuhallellut sekä kaapilla että puhalluspistoolilla. Myös vinku, pulttipyssy, paineilmasaha,jne. toimivat hyvin. Hinta taisi olla 800-900eur tuntumassa.
   
 4. JP-350

  JP-350 Gearhead

  Tuommonen 150l/440 min aiconi mulla puksutti talven koritöissä ja hyvinhän tuo toimi siitäkin huolimatta että sähkömies kävi kääntämässä muiden sähkötöiden yhteydessä rasiasta päitä enkä huomannu ennenkun roiski öljyt pihalle pyöriessään väärään suuntaan... :-? En ole mikään kompura-asiantuntija mutta onko noitten ikivanhojen päkättäjien hankinnassa sitten oikeasti ideaa jos miettii teho/hintasuhdetta ja käytännöllisyyttä muuten..? Vai onko ne samanlailla "hyviä" kun lada talviautona?
   
 5. rb

  rb Gearhead

  Heti kun mä lakkaan köyhtymästä, ostan ruuvikompuran.

  Tota mäntäkoneen lotkotusta ei vaan tallissa jaksa kuunnella.

  Tosin tropikin aloittajan kohdalla puhallushommissa ihan sama mikä se kompura on, kun meteliä syntyy kuitenkin....
   
 6. estonian

  estonian 1st gear

  Kysyisin tässä triidissä nyt samalla sitten että mikä on se vähimmäistuotto, mikä vaaditaan kun tehdään satunnaisesti korimaalaustöitä?
   
 7. VilleTre

  VilleTre 2nd gear

  Kyllä tuohon isoon kompuraan kannattaa investoida.Laittaa sen esim vielä varastoon yms muualle tallista niin ei tarvi kuunnella sitä. Toki vielä varmistaa että on tarpeeksi tilaa jäähtymistä silmällä pitäen.
   
 8. solar4

  solar4 2nd gear

  Kompuraa olen myös ostamassa ja samaa aihetta pähkäillyt. Aikaisemmin käytössä on ollut 7,5kW Strongline mikä on riittänyt pieneen hiekkapuhallukseen purkin kanssa. Välissä on ollut vielä ~300-400l välisäiliö, puhaltaessa kompura huutaa jatkuvasti ja paine kuitenkin tippuu, eli tarvitsee pitää muutaman kymmenen sekunnin taukoja silloin tällöin. Tuolla kokemuksella en harkitsiskaan 3kW malleja. Kaappipuhallukseen yms "kaikkeen muuhun" on varmasti 3kW riittävä. Boschin epäkeskokin vaatii yllättävän paljon volyymiä mikäli ajelee ~7bar paineella (koneen suositus muistaakseni 5bar) eikä tuo 7,5kW kompurakaan ole silloinkaan hetkeäkään hiljaa.

  Ite lähdin metsästämään kompuraa minkä tuotto on kuution nurkilla, vähän alle tai vähän yli. Taisin löytää käytetyn lamellin, mutta jos se menee puihin, päädyn varmaan tohon Stronglineen.

  Novan koneet on spekseihin verrattuna halvempia, mutta kiinalaisia. Stronglinet on italiaanoja.

  Käytettyjä valurauta-mäntäkoneita kovin kehutaan ja mikäs siinä, hyvän jos löytää niin loistava juttu, mutta eipä tarjonta ainakaan täällä varsinaissuomessa ole järin erikoinen ollut..
   
 9. MKultala

  MKultala 3rd gear

  Mä painin kanssa keväällä kompuran hankinnan kanssa ja meinasin jo ostaa 7,5kW/~kuution tuottavan italialaisen. Jokin tuossa kuitenkin arvelutti ja aloin katselemaan käytettyjä laatukoneita. Lopulta tuplasin alkuperäisen budjettini ja ostin suurinpiirtein saman kokoisen käytetyn Kaeserin ruuvikompuran. Varmaan riittää mulle loppuelämäksi.
   
 10. T5

  T5 3rd gear

  Huomasin lehdestä paikallisen IKH:n tarjouksen tästä aparaatista ja kävin hakemassa sen talliin. Hintakin oli sopiva 695 euroa, joten eiköhän tuo toistaiseksi riitä.
   
 11. arskax

  arskax 1st gear

  Muistaa vain tuosta kiristellä kannen pultteja tietyn väliajoin. Muuten voi pullahtaa kannentiiviste. Itsellä samanlainen ja näkyvät löystyvän ainakin alkupuolella käyttöä.
   
 12. tourist-ace

  tourist-ace 3rd gear

  Töissä meillä ollut jo 15 vuotta kompressorikeskuksen 850/150 kompura, öljyjä vaihdellut vuoden välein, ja kerran joutunut vaihtamaan painekatkaisimen.Ollut tosi hyvä peli.
   
 13. aric-z

  aric-z 3rd gear

  tuo linkin kompura tuli tänään hankittua, kiitti vinkistä. riittää omiin käyttötarpeisiin paremmin kuin hyvin.
   
 14. Pitu

  Pitu Gearhead

  Kannattaa huomioida myös tallin sähköt kompuraa hankittaessa.
  Itellä 2,2kW valovirtakompura. Konkka pilattu heikolla sähköverkolla. Isompi kone silti pitäis olla. Maalatessa/suorahiomakoneella hioessa huusi koko ajan.

  Jos käytössä vain 3x16A, niin toi 5,5 kW alkaa olemaan liian iso kone.
  Tähän yleesä ittellä kompastunu, kun tarjolle tulee käytetty "kunnon" kone.
  Toisille ehkä itsestään selvää, muttei kaikille.
   
 15. sämpy

  sämpy Gearhead

  Hiukan aiheeseen liittyen, eli isosta "valovirta"kompurasta.
  Tallissa on iso laite, mutta tuli hankittua mukana kuljetettavaksi tuollainen halpis v-lohkoinen 3kW 1-vaihe kompura.
  Uutenakin näkyy olevan sama ongelma kuin tuttujen vanhoissa, eli 1-vaihemoottorin heikko momentti alakierroksilla, jolloin ei kylmänä lähde käyntiin jos säiliötä ei laske tyhjäksi. Öljyt vaihdoin synteettisiin mutta silti.
  Meinasin laittaa jonkinlaisen laajennuksen tuohon lohkon ja painekytkimen väliseen putkeen, että olisi enempi tyhjää ilmatilaa jolloin saisi moottori aavistuksen lisää kierroksia ennenkuin vastapaineet iskee. Käytännön toteutus vielä tekemättä, ehkä korvaan alumiiniputket pitemmillä (kupari?) putkilla ja teen vielä jäähdytysspiraalit niihin tms.
  Kommentteja?
  Niin tallissa anakin 15 vuotta vanha Fiacin 5,5kW/150L ja riittäähän se hyvin normaaliin korjaamotoimintaan mutta hiontaan tai puhallukseen saisi olla isompi. Ja lämpöäkin tuosta tulee ihan kivasti, entisessä firmassa vastaava pikkukopissa ja siellä kohoo lämmöt äkkiä saunalukemiin 100mm poistopuhaltimesta huolimatta.
   
 16. VooDoo

  VooDoo 3rd gear

  päästääkö painekytkin koneen pysähtyessä syl-lohkon ja säiliön välisen putken varmasti tyhjäksi? Eli taka-iskuventtiilin ja painekytkimen pitää pelata.


  Ideahan on että lohkon ja säiliön välinen putki on paineesta täytsin tyhjänä vaikka säiliö olisi täynnä, jolloin kone jaksaa lähteä käymään. painetta vastaan harvempi kompura jaksaa oikeasti lähteä.
   
 17. onbuicks

  onbuicks Gearhead

  Onko kellään kokemuksia Kaeser Classic-sarjasta. Siinä isoimman säiliö on vain 90l, mutta tuottoa luvataan melkoisesti. Laatua korostetaan taivaisiin asti, eli olisiko vaihtoehto isommalle italialaiselle tonnin hntaluokassa?
   
 18. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  En osaa classic-sarjasta sanoa mitään, mutta Kaeserin ruuvikompressori (meillä Sigma SXC8) on ollut vähintäänkin pätevä laite. Maksaahan ne ihan eri tavalla, mutta ensikäynnistyksen jälkeen en voinut muuta kuin todeta etten osta yhtäkään mäntäkompressoria jos sillä on tarkoitus tehdä muutakin kuin vaihtaa käyttöauton renkaat syksyllä/keväällä. Jo se että kompressorin käydessä sen vieressä pystyy keskustelemaan huutamatta kertoo jotain hyötysuhteesta.

  Kannattaa harkita myös käytettyä, jälleenmyyjän tai maahantuojan huoltamaa ruuvikompuraa jos tuottoa tarvitsee enemmän eikä uuteen ole varaa. Ei noi niin poskettoman kalliita ole.
   
 19. urho3

  urho3 Gearhead

  ostin 15kw ruuvi tai lamellikompuran en tiedä kumpi se on. säiliö ja lauhutin ja veden eroitin on samassa. 2004 mallia ja juuri huolettu,hihna vaihdettu maksoi 480e että ei paljon kehtaa turata noiden vanhojen mäntäkompuroiden kanssa.on kuitenkin aika paljo hiljaisempi.
   
 20. laakkius

  laakkius Gearhead

  kuulostaa lähestulkoon paskapuheelta toi hinta, niin halpa on ollu...
   

Kerro tästä muillekin!