Pakkoruotsia sittenkin.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja unknown, 25.12.2011.

  1. unknown

    unknown 3rd gear

    Joskus tulee hetkiä jolloin kannattaa unohtaa se viha Pakkoruotsin opiskeluun ja vaikka ihan salaa kääntää se TV; YLE FST5:lle, sillä esimerkiksi SVT:n ohjelma Minnenas Television, jossa äskenkin oli kuvaa Ruotsinmaalta 1964, jolloin sikäläinen liikenne oli jotain ihan muuta kuin täällä ja kadunvarret oli täynnä näitä Jenkkiautoja, jos nyt jotakuta sattuu kiinnostamaan.
     
  2. rocket dude

    rocket dude 1st gear

    Kohta on sellainen tilanne et ruotsissa asuu enemmän suomalaisii kuin suomessa ruotsin kielisiä suomalaisii, surullista mutta totta.
     
  3. jakulepi

    jakulepi Double Gearhead

    Itse tilasin joskus vuosikerran verran ruotsalaista Wheels Magazinea. Niistä vähäisistä vuosien varrella opiskelluista ruotsin alkeista ei siis suinkaan ollut haittaa lehteä lukiessani - vaikka paljon jäi sisältöä pimentoonkin.

    On silti hyvä ajatella positiivisesti ja kolikon kääntöpuolta. Tässäkin yhteydessä ruotsalaiset harrasteajoneuvojulkaisut, tv-ohjelmat ja miksei nettisivutkin ovat sangen oivallisia kohteita johon hyödyntää sitä iänikuista pakkopullalta tuntunutta pakkoruotsia. Ihan vain siksi, että olisi niillekkin opinnoille edes jossain määrin järkevä käyttötarkoitus :)
     
  4. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Ruotsi oli aikoinaan 70 ja 80 luvuilla todellakin pakkoruotsia minulle. Sen verran vain pinnistin että sain jonkun numeron todistukseen, ettei tullut hylättyä.
    Koskaan en yrittänytkään sitä puhua, lukemisen ymmärrän n 90%sesti.
    Saksaa, venäjää, espanjaa ja tietysti englantia sitten olen opiskellut ihan vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti.

    No tänäpäivänä Ruotsissa käydään ainakin pakollisella Västeråsin pyhiinvaellusmatkalla joka vuosi. Samanhenkisiä ruotsalaisia harrastajia (esim forwardlook moparit) on pilvinpimein joilla olisi hirveästi tietoa, osia ym. harrastukseen liittyvää. Täysin ummikkoja sukulaisia (sotalapsien jälkeläisiä) on myöskin. Olisipa kiva nyt puhua heidän kanssaan ruotsia kun ei heidänkään englanti aina niin hyvää ole.
    Toisaalta v-tuttaa että olet ruotsia 5 vuotta lukenut etkä puhu sitä yhtään.. olenko ihan tyhmä jos yksi maailman helpoimmista kielistä jota kuulet ja luet päivittäin ei mene jakeluun :mad:

    No syksyllä ajattelin korjata asian ja mennä jollekkin ruotsinkurssille kansalaisopistoon mutta whadda fuckin fuck. Kaikkia kieliä sieltä löytyy muttei ruotsia :eek: Onko tämä viha pakkoruotsia kohtaan on mennyt niin pitkälle ettei itä-suomessa sitä tarjota edes vapaaehtoiseen opiskeluun. :-?
     
  5. Qjet

    Qjet 1st gear

    Tämähän se vasta nyppiikin : Luomullisesti ottoruotsia opiskelisi , mutta nuo YLE FST5:n SVT-tuotantoa olevat ohjelmat eivät näy koko Suomessa. Jääpi ilmeisesti Adventureriltakin ne näkemäti ? Ohjelmatiedoista näkee sieltä tulevan moniakin mielenkiintoisia pläjäyksiä.
     
  6. Putte

    Putte 1st gear

    Ei se ole kohta se tilanne, se on ollut jo vuosikymmeniä.
     
  7. rocket dude

    rocket dude 1st gear

    Kun on tullut sanottua jollellekin et mä on muuten ruotsin kielinen tulee aika usein kysymys et milloin sä oot muuttanut tänne ruotsista :rotfl: . Sit ei voi kun sanoo et mä on asunut suomessa koko ikäni ja sukalaisetkin, moni ei tiedä et suomi on kaks kielinen maa mut meitä ruotsin kielisi on vaan 5% kansasta ja löytyy suurin pirtein vaan rannikolta.
     
  8. sani

    sani 1st gear

    Hehe Ton mäkin on kuuluut ja olivat ihan ihmeissä että on käynnyt ihan ruotsikielista koulua täällä suomessa.
    Onhan kielidaidosta aina hyöty.Esimerkiksi ruotsista sai cadillac osia puolet halvempi kun Suomesta. Englanti tarvis vaan opetella vähän enemmän.
    " rannikkohurri"
     
  9. gremlin

    gremlin Gearhead

    Tarttee kylla sanoa etta luultavasti suurimmaks osaks ne ketka ''pakko ruotsia'' vastustaa ei ikina ole kaynee muualla kun kotimaassa.
    Henkilokohtaisesti on kylla elamassa auttanut niin helvetisti etta tuli ruotsia opittua koulussa. Silla maksettiin kilpa-auto ja kilpa pyora ja vahan nykyisiakin tyokaluja.
    Ja jostain kumman syysta olin hyva kielissa ja viela jostain kummemmasta syysta kiinnosti opiskella niita. Itse asiassa oli paremmat numerot enklannissa ja ruotsissa, laajalta molemmat, kuin aidinkielessa :eek: Hyva ettei aidinkielesta ehtoja tullut.

    Pojalleni (8v) oon aina tilaisuuden tullen koittanut syottaa mahdollisemman huomaamattomasti kielten opiskelun tarkeytta, katotaan nyt sitten miten kay! :-?
     
  10. rocket dude

    rocket dude 1st gear

    Ylensä on ennemän hyötyy kuin haitta kielitaidoista :D
     
  11. kustomkuuppa

    kustomkuuppa Gearhead

    Itselle ruotsi on ollut niitä kiva tietää -taitoja, tositarvetta ei ole tullut vaikka on ollut ruotsalaisia asiakkaita firmalla ja on tullut Skandinaviassa reissattua, ja joskus Ruotsista osia tilattua. Palveluammateissa siellä harvemmin näkee valkoisia, paitsi kerran oli yksi englantia osaamaton ukko pohjoisessa leirintäalueella. Hän nimittäin oli ruotsinsuomalainen. Ja nyt kun tarvetta ei ole ollut niin taito on hukkunut eikä osaisi vaikka tarvetta tulisikin, vaikka ihan hyviä numeroita sain. Niin että hukattua aikaa ja vaivaa niin omasta kuin opettajien puolesta sekä lystin maksaneiden veronmaksajienkin kannalta. Enkä tunne ketään joka työssään ruotsia tarvitsee. Ei tässä ole kyse kuin poliitikkojen lehmänkaupoista. RKP saadaan suostumaan ihan mihin vain minkä puolueen kanssa tahansa kunhan se sujuu kahdella kielellä.
     
  12. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    80-luvun alussa pari vuotta V8 Magazine lehteä kuolanneena halusin lisää tyydytystä jenkkiautonälkään ja hiffasin ruotsalaisen Wheels lehden. Myyntipalsta pullisteli mitä maukkaimpia kiesejä ja aivan naurettavan halvoilla hinnoilla. Silloin teinin päässä alkoi itää ajatus muuttaa "isona" länteen hakemaan harrasteautoa. Näin heräsi kiinnostus panostaa ruotsin opiskeluun. Päättötodistuksessa olikin ruotsista parempi arvosana kuin englannista, kiitos ruotsalaisten autolehtien. Ikinä mihinkään Ruotsiin muuttanut, mutta on mulla Ruotsista uitettu auto....

    Niin ja tuosta FST:stä vielä, että niillä oli melkeinpä kaikkein laadukkaampaa matskua kaikista kanavista, ainakin ennen digiaikaa (ei ole tullut telkkua seurattua digitalisoinnin jälkeen). Ilmeisesti pienet resurssit pakotti panostamaan laatuun ja esim. poliitiikkaa ja taloutta käsittelevät ohjelmat olivat tiukkaa asiaa.
     
  13. Jza

    Jza Double Gearhead

    No niin sitä itsekin lukiossa kirjoittelin paremmat sekä ruotsista, että englannista kuin äidinkielestä. Jostain syystä sanaakaan ruotsia en suustani ulos silti saa vaikka s-passiivit ja epäsäännölliset verbit on opeteltu etu- ja takaperin. :lol:

    Meidän kielenopetuksessa mennään mun mielestä aika pitkälti perä edellä puuhun. Minusta tärkeintä olisi tulla toimeen sen kielen kanssa normaalissa kanssakäymisessä, eikä suinkaan opetella ulkoa nippelitietoja. Onneksi englanti sentään taipuu aika sujuvasti, niin sillä pärjää lähes kaikkien ruottalaistenkin kanssa. Sitäkään ei kyllä koulussa juuri puhumaan opeteltu, mutta siperia opettaa. Tosin jos englantia ei taitaisi, niin varmaan ruotsi sujuisi paremmin. Se on vaan liian helppoa kääntää kolmannelle kotimaiselle.
     
  14. Rinnewood

    Rinnewood 3rd gear

    Tuossa oli paljon asiaa tiivistettynä muutamaan sanaan! :wink:
    Kielitaito helpottaa kyllä kommunikointia, tiedon hankintaa ja uusien elämyksien kokemista! Onhan esim tätä autoharrastamista muuallakin ja samanlaisia rasvanäppejä ja asialleen vihkiytyneitä entusiasteja (suom:Friikkejä) löytyy pienen lätäkön toiseltakin puolelta! Ja myöskin täältä kotohärmästä mikäli joku ei ole vielä huomannut..
    Täällä rannikolla varsinkin on melko aktiivista harrastamista joka on jatkunut vuosikymmeniä, epäilemättä läntisen naapurimaan vaikutteiden ansiosta.
    Suomessa puhuttu ruotsinkieli pitää kuitenkin sisällään melko monenlaisia vivahteita ja murteita. Olen pitänyt itseäni melkolailla kaksikielisenä, mutta kun muutin vuosituhannen alkuvuosina Vaasasta 100km pohjoiseen töihin niin huomasin olevani melko ummikko sittenkin. Pari vuotta meni että oppi ymmärtämään paikallista kieltä mutta nyt kun sen osaa niin norjalaistenkin puheita kuvittelee ymmärtävänsä.. :lol:
     

Kerro tästä muillekin!