Piilevä kyky

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Isäntä77, 5.3.2006.

  1. Isäntä77

    Isäntä77 3rd gear

    Katoaako suomesta kädentaito?
    Ei tahro enää löytyä nuoria kykyjä huoltomieheksi,kun kaikki on vaan jotaki atk-inssejä tai elektroniikka-nörttejä :mad: :mad: :mad:

    Ei sattuis joku "GURU" tarvimaan töitä????
     
  2. perkele

    perkele Gearhead

    missäpäin??
     
  3. herrakani

    herrakani 1st gear

    Mä oon "atk-inssi" ja rakennan näppärästi autot, talot, ompelen byysat, tikkaan tatuoinnit, nostan nosturilla, ajan trukkia, osaan helvetti vieköön ihan mitä vaan. Joskus jopa teenkin.
     
  4. timppa

    timppa Gearhead

    Ja meinataanko huoltomiehellä ovenaukojaa/lumeluojaa/lipunnostajaa vaiko esim. Teollisuuslaitteistojen kunnossapitoa ja huoltoa. Työajoissa, työtehtävissä ja €/h hinnassa on eroa...
     
  5. malonari

    malonari 1st gear

    Tuskin se käden taito kokonaan katoaa , vähenee kyllä nuorten
    mukavuuden halun myätä . Ei paljon näy auton rassaajia näillä
    keleillä ulkona rempassa , itte tein Perjantaina jarru remppaa
    pilkkihaalarit päällä ja sain ihmisten katseista tulkittua , että
    mikä helvetin kahjo tuolla auton alla makaa lumisateessa
    pakit levällään :oops:
    Kyllä niitä nuoria asentajan alkujakin on mut vaativat varmaan
    hiukan parempia olosuhteita.
     
  6. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    mä irrotin 5,7dx:n starttia kerrostalon pihassa lumihangessa ja talon jannujen likkakaverit kuuluivat tirskuvan...
     
  7. Isäntä77

    Isäntä77 3rd gear




    Teollisuuslaitteistojen kunnossapitoa ja huoltoa,sitähän se juuri olis...
     
  8. olli_n

    olli_n 1st gear

    Lieve ilmiö siitä että suomalaisistakin tulee kaupunkilaisia... kukaan ei ole mitään ilman pukua ja seitsemää ällää..

    teollisuus huolto hommaa kyllä mä ennen tommosta hommaa tekisin kun jotain ingenjööri puppua ja ne opiskelu ajat jätkien parhaat vuodet menee siihen että ei oo aikaa eikä rahaa mihinkään valmistuttuaan ovat niin viisaita ettei osaa käytännössä mitään eivätkä ole koskaan tehneet mitään.
     
  9. olli_n

    olli_n 1st gear

    niin ja kyllä niitä varmasti löytyy mutta ei kaupungeista.
     
  10. kime2

    kime2 Gearhead

    Missä päin suomea hommat olisi ja millaisia vaatimuksia?
     
  11. No H2O

    No H2O Gearhead

    Heh... Tämän hetkinen tilanne on tulos jo yli kymmenen vuotta sitten alkaneesta duunarin ammatin arvostuksen puutteesta...

    Muistan kuinka oli hakemassa ammattikouluun ja kaikki pitivät suurimpana luuserina mitä tiesivät... Harmittaa vieläkin se kun en mennyt LVI-puolelle silloin :cry:

    Paras oli kun oltiin jossain baarissa pari vuotta myöhemmin, niin siellä joku luiskaotsa alkoi veistämään meille jotain seuraavanlaista: " Et mähän kun hain kouluun niin en edes ajatellut mitään ammattikoulua... jne..." No sen jälkeen nauratti kun olin paikallisesta automarketista ostamassa nakkeja, tms. Niin sama jamppa toivotteli hyvät päivät tiskin toiselta puolelta :rotfl: No kaipa tuohonkin jotain lukiota taikka kauppista tarvittiin?

    Koulutus systeemit ovat jo pitkään olleet niin vinossa sen mukaan mikä milloinkin on ollut trendikästä jotta ainakin minua hirvittää että missä jamassa olemme noin 5-10 vuoden päästä kun nyt omat vanhemmat ovat siinä iässä että jo laskevat viimeisiä kuukausia eläkkeeseen.

    Näen tulevaisuuden semmoisena jossa käsistään näppärälle ja viitsivälle henkilölle löytyy varmasti hyvän toimeentulon antavia hommia niin paljon kuin vain jaksaa pikkaisenkaan tehdä.

    Samalla sitä korkeasti koulutettua keskijohdon kaveria joka on suurimman osan nuoruudestaan istunut koulussa korpeaa kun "amis tienaa enemmän..."

    "Fixut pärjää aina" näin joku totesi jo 70-luvun alkupuolella...
     
  12. HEKULIINI

    HEKULIINI 1st gear

    Älkää peljätkö "amikset", kyllä Virosta ja Puolasta tulee kavereita tekemään teidänkin hommanne hyvinkin edukkaasti, kunhan hyvin koulutetut keskijohdon kaverit niin päättää:lol:

    Ja otan osaa, jos palkka on pieni, eikä töitä kouluttamattomille löydy. Se on vaan melko vaarallista palkata tuntematonta kaveria, joka sanoo osaavansa mitä vaan, muttei paperilla mitään. Eri asia, jos on tuttu(luotettava) suosittelemassa...

    Ite kävin lukion ja siihen päälle ammattikorkeakoulun. Lankomiäs tossa viikonloppuna viimeks voivotteli, kun ei oo tullu kouluja käytyä. Sillä brutto palkka puolet mun palkasta. Ei silti, pystyvä kaveri ja kova tekemään hommia, vaikee vaan päästä duuniin ilman sitä tutkintoo...
     
  13. No H2O

    No H2O Gearhead

    ^

    No joo... En meinannut ettei koulua tarvitsisi käydä. Koulutus on päivän sana jota kannattaa hyödyntää sen mukaan mikä parhaiten itselle sopii.

    Varmaankin kohdallasi tuo onkin noin että lukion päälle amk on ollut se sun juttusi... Esim. itselleni tuo amk ei ollut se juttu joka olisi ollut rock, vaan se oli ihan joku muu... 8) Itse en myöskään osaa arvostaa instituutioita vaan pikemminkin sitä mitä kukakin todellisuudessa on.

    Luulisin että jos olisin lähtenyt tuonne LVI-puolelle voisi minulla olla kenties jopa oma firma tai jotain sinne päin nykyään? Kuka tietää? Olen kuitenkin nykytilanteesen tyytyväinen... :odroll: (hampaattoman haaveilua :wink: )

    Mitä tulee tuohon Virosta ja Puolasta tuleviin kavereihin niin ajattelepa tarkemmin tuota kuviota, huomaat varmaan joitakin asioita jotka rajoittavat tuota työvoiman "virtaamista" tänne Suomeen.

    Kannattaa aina ajatella sitä kuka sen palkan loppujen lopuksi maksaa...
     
  14. HEKULIINI

    HEKULIINI 1st gear

    :eek: Ja mikähän sitä työvoiman virtaamista tänne tulevaisuudessa rajoittaa, kun EU:ssa ollaan?

    En ole sanonut, että AMK olisi ollut mitenkään rock, väkisin sen läpi kahlasin, ja ilman emännän :pinup: patistusta olis jääny käymättä.

    Sillon aattelin, et noi haalarihommat on kivoja, ja, että niitä mää haluun tehä ja pidin sitä palkkaakin ihan hyvänä :poff: No onneks tuli se koulu käytyä. Nyt voi sitten vapaa-aikana tehdä haalarihommia 8) 8) 8)
     
  15. No H2O

    No H2O Gearhead

    ^

    1. Tehtyjen tutkimusten mukaan vähän koulutettujen henkilöiden muuttohalukkuus töiden perään on huomattavasti pienempi kuin korkeasti koulutettujen. Harva lähtee keikkahommiinkaan jos vain kotipaikkakunnalla jotenkin pärjää. Näin on myös Suomessa.

    2. EU:hun kuulumisen takia globalisaatio toimii paikallisesti niin että ko. alueilla palkat nousevat ajastaan samalle tasolle kuin suomessa. => jos nyt ko. alueilla duunari saa 5 ekee tunti, loppuvuonna ko. heppu voi saada 10 ekeä/h. Miksi siis lähteä Suomeen töihin kun tuo vaimo ja koko sukukin on täällä? Ostovoima kasvaa ja mikäs täällä on ollessa, kaveri tyytyväisenä miettii. Kaikkihan tietävät sen miten talous ko. maissa kasvaa?

    3. Kaikki suomalaiset eivät halua työmaalleen mistään hinnasta ulkomaalaisia, eihän niiden kanssa voi edes kommunikoida mitenkään.
     
  16. malonari

    malonari 1st gear

    Ei kasarin lopussa haalari hommia mitenkään paheksuttu , ainakaan
    niissä piireissä missä liikuin . Oli ylipäätään kunnioitettavaa jos
    hommia löysi Satakunnan seudulta .
    Luusereina pidettiin niitä reppanoita joilta jäi se amiskin kesken tai
    kahlas lukion läpi paskoilla papereilla ja jätti siihen opiskelun .

    Nykyään vaan taitaa olla niin että työ pitäisi olla SIISTIÄ vaikka
    siitä nyt ei niin paljon maksettaisikaan .
    Täälläpäin on putkimiehistä pulaa , vaan eipä kiinnosta kouluttautuminen
    juuri ketään , kohtalaisista tienisteistä huolimatta .
     
  17. oml

    oml Gearhead

    Amiskoissakin näkyy nuo suuret ikäluokat, meidän amiskassakin on metallipuolelta 4-5 opettajaa osa-aikaeläkkeellä. Siellä onkin välillä koulu ihmeissään että kuka opettaa luokkia kun monta opettajaa on yhtä aikaa poissa koulusta.
     
  18. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    Meidän ya luokalta ei muut menny lukiota läpi kuin mä.

    Meinasin yläasteen työharjottelussa saada jakarista päähän kun iskurityöläiset kyselivät että oonhan menossa sak-laiseen ammattiin

    :argue:
     
  19. transport01

    transport01 3rd gear

    On ihan eri juttu olla kokonaan ilman tutkintoa, tai suorittaa ammatikoulusta tutkinto. (Ilman tuntkintoa != tutkinto amiksesta)

    Tässäpä muutamia mietteitä näin työnantajan näkökulmasta.

    Jos työmotivaatio ja ammatitaito on kohdallaan, niin tuskin kukaan mistään puolasta tai virosta alkaa haalimaan työvoimaa tilalle, vaikka ovat hiukan halvempiakin. Moni homma vaatii hyvää ammattitaitoa, johon kuuluu myös kommunikointitaito työnjohdon ja asiakkaiden kanssa, huono englanti ei riitä. Aika usein puolalaisittain hyvä englannninkielen taito on käytännössä kaikkea muuta kuin hyvä, josta taas seuraa väärinymmärryksiä :argue: :mad:

    Hyvistä amiksen käyneistä on monella alalla todella pula. Monen kannattaa tosissaan miettiä, olisiko se amis sittenkin oikea paikka peruskoulun jälkeen. On syytä muistaa, että kaikki ei voi olla korkeasti koulutettuja, vaan niitä alemman tutkinnon suorittaneitakin todella tarvitaan ja heidän työnsä on ihan yhtä arvokasta, kuin korkeasti koulutettujenkin.

    Insinöörinkin työhönottotilanteessa amis+yo tutkinto pohjalla ennen insinörikoulutusta on yleensä vahvempi, kuin pelkkä lukio. Lisäksi yhdistelmätutkinnosta on helppo jatkaa, jos työnkuva ei kiinnosta.

    ps. Eipä se ole keskijohto, joka tekee päätökset työvöiman ulkomailta haalimisesta, vaan keskijohto haalii työvoimaa sieltä, mistä ylin johto käskyttää. Jos keskijohto lähtee tuomaan esim. puolasta työvoimaa ilman ylimmän johdon lupaa, :soosoo: niin kyseessä voi olla aika äkkiä entistä keskijohdon porukkaa :poff:
     
  20. Hccine

    Hccine 1st gear

    Pitääpä munkin nyt ottaa tähän kantaa, amiksena kun itseäni pidän (vaikka amikset kattoo lukiolaiseks, ja lukiolaiset amikseks :) ).

    Eli peruskoulussa jo ajattelin että lukio ei ole se mun juttu, mutta auttaa niin pirusti jos jatko-opintoihin haluan. Nyt olen käynyt puolitoista vuotta kaksoistutkintolinjalla, eli ammattikoulua (autonasentaja) ja lukiota samaan aikaan. Onpahan ainakin ammatti sitten, kun joskus sen valkolakin päähänsä saa (toivottavasti) 8) .

    Lukio ei kyllä ole yhtä kattava kuin normaalisti, mutta kirjoitettavat aineet siellä opetetaan edes jotenkin. Ammattikoulun puuolella uskaltaisin melkein väittää että (ainakin opettajien mukaan) tulee vähintään yhtä hyvä ammattitaito kuin tavallisellakin linjalla, koska työssäoppimista tulee paljon enemmän kuin tavallisella systeemillä. Ja vieläpä tuota kautta saa kummatkin paperit kolmeen vuoteen, eli samaan aikaan, kuin tavallisestikkin lukiosta tai ammattikoulusta.

    Tulipa tästä nyt kaksoistutkintoa ihannoiva teksti, mutta ainakin omalle kohdalle tuo on osoittautunu hyväksi, vaikkakin välillä vähän raskaaksi hommaksi :wink: .
     

Kerro tästä muillekin!