Plagiointi - miten gurut suhtautuvat?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Rod & Kustom.', aloittaja ValiantMan, 26.2.2009.

  1. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Miten kustomoijat suhtautuvat siihen, että aloitteleva ns. nuorempi entisöijä kopioi omaan rakennelmaansa maalauksen, detaljeita tai tekee omien rajoitteittensa (taitojensa) puitteissa mukaelman aiemmin toteutetusta kustomista?

    Itsellä on jo vuosia kutkuttanut tehdä tallissa entisöintitoimenpiteitä odottavaan suomi-moppeen Wizzz:n Rivieran kaltainen maalaus. Tai jos kesäperheautoon (hieman uudempi moppe) ilmestyisi scalloppeja (kaikkea sitä päässä liikkuukin), tuntuisi varmemmalta lainata jotain onnistunutta maalausta, kuin alkaa yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilla ensi kertaa oman pään tuottamia hapuiluita. Straippikokeiluunkin lähtisi mieluusti hakemaan pohjaa jostain kirjasta suoraan tai lehdistä/netistä löytyvistä viivaviidakoista.

    Tulisiko kirveestä, jos lähtisi plagiointi-linjalle? Vai löytyisikö vanhemmilta entisöijiltä ymmärrystä (toki lopputuloksesta riippuen :oops: )
     
  2. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    No siitä vaan. Ei noista varmaan monikaan pahastu. Kaikkihan tavallaan plagioivat ainakin osan. Kenellä nyt voisikaan olla yksinoikeus johonkin tiettyyn maaliin, tekotapaan, väriin tms.
    Mestaritkin kopsaavat, tosin enempi omia töitään.
    Sitä paitsi lopputulos voi olla kopsaamalla paljon mielytävämpi kuin aivan itse tuotettu "linnunpöntöö omasta päästä" :D
     
  3. TeuvoSlam

    TeuvoSlam Gearhead

    niin, kannattaako sitä pyörääkään ruveta uudelleen keksimään jos siitä ei välttämättä tuu sen parempi :)
     
  4. Otto

    Otto Gearhead

    Anna mennä vaan.
    Kunhan teet etkä vain meinaa.
    Kyllä tää maailma on täynnä kierrätettyjä ideoita; punasia rodeja, mattamustia ja primerin punasia kustomeita, ja kolmen soinnun rokkia. Ei pyörää tartte keksiä uudelleen.
     
  5. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    kukaanhan ei matki mattamustia 50-lukulaisia,jos tuntuu et tekeminen polttelee näpeissä antaa mennä,ethän kuitenkaa tee samanlaista kuin malli ja yritä myydä sitä aitona,siinä se ero.
     
  6. B 50

    B 50 Gearhead

    Terveellä itsetunnolla varustettu kustomkurko ottaa ideakopiot tribuuttina.
     
  7. halitoosi

    halitoosi 1st gear

    eikös joku semmonen sanonta oo että matkiminen on imartelun vilpittomin lajin vai miten se ny oli?.... täh?
     
  8. -zzz-

    -zzz- Gearhead

    Näinhän tämä on, jostain on mallia aina haettava. Tietysti olisi hyvä jos tekijä laittaisi työhönsä vähän omaakin maustetta. Kieltämättä inspiraatiota joutuu itsekin usein hakemaan muualtakin kuin omasta päästä. Eri juttu on sitten jos tekijä "unohtaa" alkuperän ja esittelee ideaa alkuperäisenä omana juttunaan. Sellaista ei kyllä juurikaan ainakaan suomessa tapahdu.
     
  9. Ola Pallonivel

    Ola Pallonivel 1st gear

    Ehkä sen idean ja kuvioinnin voi pölliä, vaihtaisin ehkä
    värejä. Olisi enemmän oma? Tai yhdistellä paria hyvää
    toteutusta?
     
  10. JanneK

    JanneK 3rd gear

    Kiiltävää mattapintaa odotellessa
     
  11. Ismoskosmos

    Ismoskosmos Double Gearhead

    Niin kai sitä pikkasen voi jotain omaakin livauttaa mukaan. Luulis, että jos on scalloppien ja muiden koukeroiden teko noinkin hallussa, että pystyy toteuttamaan Wizzzardin Rivieran kuviot niin luulis, että silmää on siihen malliin, ettei ihan valmiista mallista tarvi nykäistä? :wink:
     
  12. Damned

    Damned Gearhead

    Tekninen osaaminen ja taiteellinen silmä eivät aina osu samaan ihmiseen. Itsekin olen - välillä onnistuneestikin - kopioinut ja soveltanut valmiita ideoita omiin käyttötarkoituksiin. Kuten sanottua, jos joku asia on jo tehty hyvin eikä itse keksi parempaa, niin miksipä ei sitten ottaisi mallia.

    Monesti oma luovuus kaipaa jonkinlaista kickstarttia, ja kopiointi saattaa avata silmät siten, että omatkin ideat alkavat virrata.
     
  13. AFTERBURNER

    AFTERBURNER 1st gear

    No ensinnäkään en ole mikään guru! Kyllähän noi samat ideat/teemat tuntuu aika lailla kiertävän jos nyt ajatellaan että ensin oli fleikin vihree T-fordi seuraavana vuonna Fleikki T-Fordi pitsikuviolla seuraavaksi vihreä pick uppi jossa myös pitsikuvioita! Eikä noissa mitään plagiontia ole minun mielestä kaikki hienoja rakennelmia ja omanlaisia! Sehän tästä touhusta tekee mielenkiintoista koska kahta samanlaista laitetta ei varmasti ole rakennettu jos ei muutamia suoria klooneja lasketa Ameriikan maalta!

    Trendit kato tulee ja trendit kato menee mut kustom kulture forever man :lol:
     
  14. Guruista en tiedä mutta harvoin kukaan oikeesti jotain täysin uudenlaista pystyy keksimään , siitä vaan ideoita lainaamaan ja rohkeasti kokeilemaan mikä sitten tuntuu omalta jutulta , kaikki ei varmaan tykkää mut siitä nyt kannata murhetta kantaa... Toiset kuitenkin pitää ja se että itse tykkää on kait se tärkein juttu.
     
  15. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Eiköhän tässä ole nyt etukäteen tullut synninpäästö kaikille plagioijille. Nyt ei voi syyttää enää muuta kuin saamattomuutta, jos eläkeikää ennen ei pitsikuvioisia scalloppeja tai kiiltävää mattapintaa (vai oliko se telattua mattamustaa) synny johonkin härpättimeen. :lol:
     
  16. JanneK

    JanneK 3rd gear

    Tee kiiltävä musta mikä näyttää telatulta mattamustalta, voi olla kyllä aika tekemätön paikka.
     
  17. Aako

    Aako 1st gear

    Autoteollisuushan on alusta loppuun toisten odeoiden kopiointia/ jalostamista ja niin on rakentelukin, eihän muuten olisi olemassa tiettyjä tyylilajeja ja tekotapoja, vaan kaikki olisi täysin erillaisia uniikkeja! Toiselta matkittua ideaa ei vain saa esittää omanaan. (Autonvalmistajat tekevät sitä koko ajan)
     
  18. Kasi-Pasi

    Kasi-Pasi Gearhead

    Nii, tai jos maalais neon-ruskeat scallopit vaaleanmustaan autoon...aika haastaavaa, mut ei olis ainakaan kopioitu muilta! :wink:
     
  19. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Kai sitä scalloppien värejä vielä keksiikin, mutta ne muodot! Tää kesäkäyttiksen maalaus on siitä kiinni, kelpaako haalistunut orggis museoon vai annetaanko syyhyttäville sormille mahdollisuus kokeilla jotain muuta. Löytyykö hyviä kirjavinkkejä, joista voisi hakea mallia ja inspiraatiota, niin scalloppien tekoon kuin straippailuunkin. Mistä muuten aloittelija saa helpoiten maaleja ja välineitä? Kaapeista kun ei löydy muuta kuin pienoismallivärejä ja taiteilijasiveltimiä. Ettei tartte tehdä jotain puolen minuutin pikaviritelmiä, kuten taannoisessa käyttölankun pika(paikka)ootrauksessa. Inspiraatio kun tulee, ei ole aikaa etsiä välineitä :lol:
     
  20. Pikku-Kalle

    Pikku-Kalle Gearhead

    www.alasalmi.com . Soitat Jussille, se saa sopivan alotuspaketin sulle oikeilla maaleilla ja siveltimillä. :wink:
     

Kerro tästä muillekin!