"Planetary gear" tietoa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Hebster52, 12.11.2008.

  1. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    Mulla olis yksi projekti jossa pitäs saada myös etupyörät vetämään. Vehjeessä on takamoottori ja takaveto vakiona. Siinä on nyt vaihteistossa perä välitys 4,3:1 ja lisäksi alennusvaihteet takanavoissa 1,4:1

    Ilmeisesti on vaikeeta löytää jostain takaveto laitteesta (BMW tai vastaava) perä jossa olis lopullinen perävälitys tuo 4,3x1,4?

    Joten käyny mielessä jos jossain laitteessa olis jokin ns. "Planetary gear" (en tiedä miksi nää kutsutaan täällä) vaihde jonka vois asentaa kartaaniin joka vastais noita alennusvaihtetia takaakselissa? Silloin voisi löytyä perämokkula jolla sais etu sekä takarenkaat vetämään suht samaa vauhtia?
     
  2. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    Vastaan itselleni.. Volvon Overdrivehän taitaa olla tuommoinen? Jos sen asentais "väärinpäin" niin sittenhän se olis "alennusvaihde"?

    Mikähän välitys siinä on??
     
  3. PasiK

    PasiK 1st gear

    Riippuu, millaiseen käyttöön tulee, onko välityssuhteiden olava "just" kohdallaan. Mettähärveleissä sn ei tarte olla ihan tarkka.

    Mites jakovaihteisto, jossa on keskustasauspyörästö?

    Tai tehdä erikokoisilla etu/takarenkailla välityssuhde kohdalleen?
     
  4. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

  5. Jouni_K

    Jouni_K Gearhead

    Voisiko siihen kardaaniin ajatella laittavansa väliin vaan sellaisen viskokytkimen, joka ei lukitu koskaan aivan täysin kokonaan. Tällöin voisi kai olla välityssuhteet vaan vähän sinneppäin. Viskokytkimiähän löytyy 90-luvulla tehdyistä nelivetoautoista, esim poikittaiskoneisista volkkareista ja nelivetobemareista.
     
  6. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Auto on siis Volkkari? Miksi keksiä pyörä uudestaan? Raplaat tarvittavat palat 4x4 mallisesta viimeisestä T2 syncro -takamoottori-kleinbusssista.

    Eli visko sinne väliin moisesta, tai Golf syncrosta?

    Vastaavaa palaa kai ne käyttivät Pariisi-Dakar-ralliin osallistuneissa Porsche 911 "Rothman`s" 4x4 autoissa 80-luvun puolivälissä?
     
  7. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    En vain tiedä miten se Visco oikein tulis toimimaan jos keulassa on n. 4,0:1 välitys ja takana on 6,02:1 välitys?
     
  8. Trampas

    Trampas 1st gear

    No, eikö se olisi helpompaa laittaa sinne se syncrotransportterin etuperä+takaperä viscoineen, kuten R E ehdotti? :wink:
     
  9. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    Liikaa muutoksia sillä toimenpiteellä..
     
  10. nova 350cid

    nova 350cid 1st gear

    Mites hydraulinen veto sinne etuperälle?

    Jos koneistustaitoa niin sinnehän voisi tehdä välivaihteiston. SKS myi hammaspyöriä tai sitten ostaa ne joltain valmistajalta....
     
  11. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    Välivaihteistona tuommoinen planeetta käikäle tai ylivaihde väärinpäin käännettynä oli tarkoitus käyttää. Jolloin ei tarvis keksiä noita uudestaan. :)

    No, täytyy tutkia vaihtoehtoja vielä. :D
     
  12. Trampas

    Trampas 1st gear

    :D Viimisessä Tuuliglasissa oli just juttu jostain veteraanien markkinoilta Mannheimissa.

    Siinä oli kuva tommosesta takapyörien alennusvaihteineen ja voimansiirto transportterista. Hintapyyntö siinä 23.500 € 8)
     
  13. ford59

    ford59 1st gear

    Volvon Laycock loikkari ei varmaan toimi sun laitteessa, tarvii 35mph vauhtia että öljynpaineet nousee ja kytkee loikkarin.
     
  14. Väne

    Väne Gearhead

    Volvon loikkareissa on välitykset 0.797 B20 ja uudemmat. B18koneisissa 0.756
    Sinnehän sais öljynpaineen vaikka tehostajan pumpusta.
    Ei ole kummonen homma lukita ylivaihde olemaan aina käytössä,eikä tarvi kuin vähän öljynkiertoa voiteluun..
     
  15. Rässi66

    Rässi66 3rd gear

    On täällä nimeltään planeettavaihde. Löytyy mm. automaattiaskeista eri välityksillä.
     
  16. Hebster52

    Hebster52 3rd gear

    Nyt on yks Volvo overdrive tallissa. Jostain mikälie volvo. Sain kaverilta. Sillä ei oo tietoo mistä tullu kun tuli muiden romujen seassa. Ajattelin nyt sitä vähän tutkia jos siitä saa jotain kalua...
     

Kerro tästä muillekin!