Poikkeusluvat

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Eyetech, 7.4.2002.

  1. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Monissa kysymyksissä vastaukset perustuvat "Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta 779/1998" päätökseen.

    Eräät henkilöt vastaavat, sinänsä totuudenmukaisesti, että sitä ja tätä saa tehdä kun hommaa poikkeusluvan.

    Ko lakilitanian 4§ 2 momentti sanoo seuraavaa:
    Jos muutos on sellainen, ettei sitä saa hyväksyä muutoskatsastuksessa, voi Ajoneuvohallintokeskus erityisestä syystä myöntää poikkeusluvan muutokselle

    Kysynkin nyt, minkälaisia erityisiä syitä on keksitty ja esitetty tai jopa saatu läpi?
    Esimerkkejä kehiin!
     
  2. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Taunus miehellähän olisi yksi..

    Aika hauskaa asiassa vielä on se, että AKEn ei pitäisi käsitykseni mukaan hyväksyä mitään poikkeuslupia (kuultu niin harrastaja-lähteistä kuin AKEltakin päin..).. Ja kuitenkin Tanen lisäksi tiedän toisenkin joka on mennyt läpi viime ajokauden lopuilta.. Hmm..
     
  3. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    tämä juttu että AKEn ei pitäis hyväksyä lupia on ihan puuta heinää.. jutut tahtoo muuttua aina matkalla henkilöltä toiselle. kyselin asiaa akesta sähköpostilla, sieltä sanottiin että jos haetaan muutosta on sen oltava sellainen jonka voidaan osoittaa parantavan liikenneturvallisuutta tai vähentävän päästöjä merkittävästi. tällaisessa tapauksessa voidaan antaa lupa tehdä muutos jota ei muutoin voisi hyväksyä katsastuksessa. lisäksi sanoivat kun tiedustelin turbolupien läpisaamismahdollisuuksia että jos on kohtuuden rajoissa niin todennäköisesti menee läpi, kun ko. muutos keventää ympäristörasituksia.
    eli jos haet esim lupaa v8-koneelle fiat 127:aan niin on esitettävä perustelut siitä miten kyseinen muutos parantaa liikenneturvallisuutta ja siitä miksei rakennemuutosta voida tehdä sellaiseksi että sen saisi hyväksyä muutoskatsastuksessa. esimerkin kaltaisessa tapauksessa lupia ei tule saamaan, mutta esim. tämän Taunus-miehen tapaus on helpompi.
    tunnen kaksikin kaveria jotka ovat saaneet poikkeusluvat uuden käytännön aikana, molemmissa kyseessä turboahtaminen ja perusteluna päästöjen pienentyminen.
     
  4. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Mielenkiintoista! Painaakohan tuossa ympäristöystävällisyydessä mitään se, että alkup. kone vaatii lyyjyvastike pensaa ja VeeKasi käy puhtaasti lyyjyttömällä. Vai pitäiskö vielä vedota katalysaattoriin?
    Onka muuten yleensäkään ollut arvoa sillä, jos on toteen näytettävissä että toinen kooltaan, painoltaan ja jarruiltaan aivan vastaava auto on varustettu kasilla ja tämä toinen ei.
    Jos jollain on kokemuksia aiheesta, kertokaa ihmeessä!
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tämä on sikäli hyvää tietoa, että nythän monet alustamuutokset ovat muuttuneet kielletyiksi. Ja kukas sitä sellaisia alustamuutoksia tekee, jotka huonontavat ajo-ominaisuuksia, eli heikentävät liikenneturvallisuutta.
    Arto65FB
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Siitä onko lupia saatu niin voi todeta että on esim.sportti-auton kaikki myymät sumo cobrat, Sylva(harlegum tai jotain)Jesterit ja tänä keväänä tulleet uudet porsche speedesterit. Kaikki nämä ovat mallisarja ulkopuolisilla korinvaihtoja ja jesterin sekä speedesterin maahantuonti on alkanut lain voimaan tulon jälkeen. Siitä mitä niiden lupa-anomusten perusteluina on ollut en muista mutta sitä kannattaa kysyä vaikka sportti-autosta. Jos haluatte käydä tutustumassa Sportti-auton tuotteisiin sivu on tässä http://www.sporttiauto.com/
     
  7. timppa

    timppa Gearhead

    Remmi- / pakokaasuahtimia pitäisi saada laittaa kun vetoaa mm. koneen hyötysuhteen paranemiseen.
     
  8. Capri26i

    Capri26i 1st gear

    kyseisen asian nojalla laitan itsekin kirjeen AKEen huomenna. sisällä siinä on poikkeuslupahakemus 300-heppaiselle tuplaturbokoneelle ja kolme a4-arkkia selventäviä piirroksia ja liitteitä sekä tiedot alustaratkaisuista jotka on osa perusteluja ja ehtoja minkä nojalla muutos tehdään. jännityksellä jään odottamaan mitä tuleman pitää...mitä veikkaatte, meneekö läpi vai ei?
     
  9. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Ettei kenellekkään jäisi väärää käsitystä, en väitä etteikä poikkeuslupien saaminen läpi olisi mahdollista, päinvastoin.
    Sporttiauton kuviot ovat hyvä esimerkki.
    En ole itse hakemassa mitään poikkeuslupaa, nykyiset säännökset pääosin riittävät tarpeisiini, lukuunottamatta tuota %-pelleilyä <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_evil.gif">

    Muutenkin tiedän, että lupia on myönnetty "vaikka mihin", mielenkiinnosta haluaisin tietää niitä perusteluja. Moottorinvaihtoon tuo päästöjen jne vähenenminen on hyvä perustelu, mitä löytyy muihin?
     
  10. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Alustan puolella ajo-omituisuuksien muuttaminen ajo-ominaisuuksiksi.. Mitenköhän noi ilma jouset joita voi säätää kulma kerrallaan.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     

Kerro tästä muillekin!