Polyuretaania runkoon?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Anonymous, 4.4.2002.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Pahoittelen aluksi tätä että aihe ei liity autoihin vaan mopoon.. Ei oikein tule asiallisia kommentteja muista keskusteluista joten kyselläänpä täältä..
    elikkäs hommana olisi Pappatunturin rungon jäykistäminen, koska se on aika velttoa tavaraa suuremilla nopeuksilla. Ja koska runko on ontto niin ajattelin jos sen täyttäisi Polyuretaanilla. Onko hyötyä? Eikös joidenkin autojen helmakotelot ole täytetty samaisella aineella jäykkyyden lisäämiseksi ?!? kyseistä mopoa ei rakennetta yleiseen tieliikenteeseen vaan ihan rehelliseen hupikäyttöön.
     
  2. KTM

    KTM Gearhead

    Aikamoinen idea, kuinka lujaa meinaat vääntää Papalla kun runko notkuu? Varmasti tulee jäykkä, mutta muista tuo mömmön laajenemis taipumus. Olisi noloa jos uretaani poksauttaisi rungon saumat auki.
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Viime kesänä meni noin 70km/h. Kyllä se noissa nopeuksissa vääntelehtii jo ihan kiitettävästi. Nyt olisi tulossa 4:llä jalkavaihteella ja 75cc pytyllä varustettu laite. Valuvanteet tietysti on alla. Olen tuon laajenemisen ottanut huomioon ajatuksissani. Joku reikä mistä pääsisi vähän ylimääräisä pois tulemaan...?
    Onhan tuollainen aika itsemurhalaite. Jos tässä lähettyvillä pääsee kokeilemaan 1/4 mailia niin voisi käydä tempaisemassa. tavoite alle 20sek.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> Laskujen mukaan yli 90km/h pitäisi olla suht mahdollinen. Katsotaan sitten kestääkö kantti ajaa..
     
  4. koni

    koni 1st gear

    Mikset ihan vain yksinkertaisesti hitsaa siihen runkoon jotain jäykkäreitä / vahvikkeita?
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    no tuota...aika kukkanenmainen hitsata pappatunturin runkoa kun on pistehitsattu kahdesta osasta. Ja nuo tuet olisi saatava rungon sisään jotta niillä olisi jotain merkitystä..?
     
  6. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Jos kotelorakenne on umpinainen, uretaanivaahto ei kovetu vaan pyrkii ulos ja jää sisältä tahnaksi joka sotkee kaikki paikat...
    Kyseinen ongelma on myös U-profiilin kanssa.

    Uretaanivaahdon kovettuminen vaatii kosteutta (vrt esim ovikarmit--> ilman kosteus vaikuttaa molemmilta puolilta) kovettuakseen.

    Kotelorakenteessa asiaa voi auttaa suihkuttamalla pinnat märiksi ennen vaahdottamista.
     
  7. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Älä hyvä mies usko datsunpoweria, Pappatunturia parempaa mopoa ei oo eikä tuu, se on legenda.
    Meidän sällillä on talvikulkineena 64:nen Pappa ja hyvin menee. Rungon notkumiseen vaikuttaa myös moni muu seikka eli vanhoissa vehkeissä on usein pientä väljää vähän siellä sun täällä ja se saa aikaan helposti saman ajofiiliksen niinkuin jossain vanhoissa huonosti huolletuissa jenkkiautoissa eli peli soutaa kuluneiden puslien, huonojen iskareiden jne. takia sinne sun tänne.
    Eli melkeinpä väittäisin että vakio(ehjä)runkoinen Pappa pysyy vielä rungon puolesta noillakin tehoilla ja nopeuksilla hyvin hanskassa kunhan siinä on käyty läpi ja tarvittaessa uusittu iskarit, vanteet pinnoineen, pyörien navat jne. ja säädetty pyörät ja rattaat linjaan niin että menevät suoraan. Tämä siis suljetulla alueella ajettaessa, liikenteessä ei niissä kyllä enää riitä jarrut moiseen.
    Näin ainakin 60-luvun Papoissa, uudemmista ja muovisemmista en tiedä onko niissä käynyt kuten nykyautoissakin eli pellit ohentuneet jne.
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Totta. Minulla on kokemusta pappamopon ajelusta kohta 10 vuoden ajalta. On siinä ollu muitakin kaksipyöräisiä, mutta totuus on se että Pappatunaa ei voita mikään. Sillä ei ole ikinä kiire minnekkään. Ajattelin vaan tuota jäykistelyä kun noita runkoja on jonkun verran tullut keräiltyä. Totta puhut noista "alustan" osista. Pappatunturin pahin vika on ehkä tuo takahaarukan kiinnitys. Mutta tuossa projektirungossa pitäisi kestää. Tein ruostumattomasta kokonaan uuden. Ja iskarit olen modifoinut niin että niiden jäykkyyttä saa muutettua :smile: Tuo polyuretaanin kosteuden tarve harmittaa.. Täytyy keksiä jotain muuta tai yrittää tuota kastelua. Kiitos kannanotoistanne.
     
  9. datsunpower

    datsunpower 1st gear

    Ei minulla mitn Papiskaa vastaan oo (itellänikin oli ensimopona semmoinen), mutta jos mopolla yrittää jotain "kiihdytys ennätyksiä" tehtailla ni kyllä siihen tarkoitukseen on parempiakin olemassa. Tunturissa ei oiken taho kone kestää.

    Nii ja ei 90km/h oo "isopyöräiselle" mopolle vielä kovakaan vauhti. Siis että kyllä se sen verran ainaki kestää ajaa ennen kuin rupee täristämään liikaa.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: datsunpower 2002-04-05 18:03 ]</font>

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: datsunpower 2002-04-05 18:05 ]</font>
     
  10. RoBot

    RoBot 1st gear

    Totta puhut tuosta että parempia on olemassa kiihdyttely käyttöön, mutta kyllähän Pappatunassa on enemmän munaa kun jossain suzukissa. Joten toivotan Nimettömälle onnea rakenteluun. Kyllähän pappatunturissa kone kestää kun sen tekee kestämään. Petilaakerit ja neulalaakerit saa vaihdettua kunnon kuulalaakereihin. Kyllä kestää sitten. Kokemusta on tuostakin hommasta. Ja pappatunturi painaa painaa vähemmän kuin monet muut vastaavat isopyöräiset. Tulee ihan mieleen hurja nuoruus kun Papisti meni kuin ohjus ja kylän suzukipojat olivat kateissaan..
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    120 km vauhdissa ei pappiksessa huomaa mikä notkuu... on koettu:D:D:D
     
  12. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    Mun mielestä suzukin kone kestää, mutta en oo kyllä kuullu et tunturin koneet ois mitää huonoja. Oon omistanu Tunturi Sport, Tunturi Super Sport jaSuzuki S1. Sport oli kyllä mukava vehje, piru vie menin myymään sen sen alihintaan, harmittaa näin jälkeen päin.
     
  13. datsunpower

    datsunpower 1st gear

    Suzuki mopoissa on samat laakerit ja kytkin kuin Suzukin crossipyörissä (Suzuki RM 50, 60 ja 80), siitä johtuu se että Suizake kestää. Ja kyllä se myös kulekee kun vaan osaa virittää :grin: . Yhdellä kaverilla oli viritetty papis, mutta sillä se ei oikein kestäny (leikkas aina välillä kiinni) ja minulla ollesta papiskasta oli leikannu molemmat kampiakselin laakerit vaikka se oli vakio.
    Se vanhan mallin papiskan runko jossa on takalokasuojakin samaa peltiä kuin runko, nih on paljo jäykempi/painavampi kuin niissä "uusissa" rungoissa joissa takalokari oli muovia.
    eikös sitä sanota että: "Kauneus(=muna) on katsojan silmässä" :lol:

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: datsunpower 2002-04-06 13:01 ]</font>
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Heh, aikoinaan tuli suiza laitettua hieman "nokua" pirteämpään kuntoon. Huonolla 80cc pytyllä, vakio-mikunilla ja 17 piikkisellä eturattaalla kevyesti 90km/h. Hauskinta oli soratiellä 40km/h vaudissa kiertää kaffa kaakkoon, ja sladittaa oikein kunnolla. Siihen aikaan isot pojat olivat perimätiedon mukaan laittaneet sukisukin kulkemaan päälle 130km/h, mutta projekti levisi kirjaimellisesti käsiin lyhyen ilonpidon jälkeen. Ei ole kiva yllätys, kun pytty leikkaa 80km/h vauhdissa...

    Tulevaisuudessa, kunhan autoprojekti saadaan päätökseen, on tarkoitus laittaa muovipappista "hieman" kulkemaan. Jo tässä vaiheessa voi luvata, että tuna tulee kulkemaan kovempaa kuin nissan micra. :smile:
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tästä tulee mieleen, kun työkaverini paranteli vanhan skodan äänieristyksiä uretaanivaahdolla.Mies ruiskutti uretaania moottorin ja matkustamon kotelot täyteen uretaania,oli siinä naurussa pitelemistä,kun pellit alkoivat pullistella sieltä sun täältä.
     
  16. datsunpower

    datsunpower 1st gear

    Kyllä se ihan totta todennäkösesti on... Meilläkin päin yks PV kulki auton mittarin mukaan 130km/h ku ei uskaltanu enää kovempaa ajaa! Kyllä PeVekki siinä vauhdissa jo tärisee mukavasti. Pytty vaihtu kuulemma joka toinen viikko :lol:
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

    Yksikomponettiset polyuretaanivaahdot ei kovetu umpinaisessa tilassa. Ne tarvii ilmankosteutta.

    Kaksikomponenttiset polyuretaanit sen sijaan kovettuu ja paisuu umpinaisessakin tilassa. Sopivaa tavaraa vois löytyä LVI-liikkeistä jotka tekee kaukolämpö kanavia. Ongelmia saattaa tulla rungon riittävästä puhdistamisesta, likaiseen=rasvaiseen vaahto ei tartu ja hyöty on aika pieni.

    Voit myös kokeilla esim. Kiillon vaahtoontuvaa 2-komponenttista liimaa. Se paisuu noin 2-3 kertaiseksi, eli painoa tulee todennäköisesti liikaa.
     
  18. jouni

    jouni Gearhead

    Kultaisella 80-luvulla kotikylän pojat ajoi 85cc monkeylla tutkaan 125km/h...kahdestaan.
     

Kerro tästä muillekin!